Duitsland overklast Denemarken tijdens eerste EK-duel, Spanje wint van Finland

EK: bekijk de samenvatting van Duitsland - Denemarken

De Duitse voetballers hebben hun status als favoriet voor de EK-titel luister bijgezet door een eclatante overwinning op Denemarken (4-0). Spanje boekte ook een overtuigende zege: Finland werd met 4-1 verslagen.

De Duitse storm begon al in de eerste helft te razen. Dat leidde tot meerdere grote kansen, maar de lat en de Deense keeper Lene Christensen stonden in de weg. In de twintigste minuut wist Lina Magull toch de ban te breken. Ze veroverde de bal en schoot van vanaf een meter of dertien van het doel hard raak. Denemarken kwam niet verder dan wat speldenprikjes.

In de tweede helft wist Duitsland het veldoverwicht beter te verzilveren. De tweede treffer viel vijf minuten na rust. Lea Schüller kopte van dichtbij raak uit een hoekschop. Christensen zag er niet goed uit bij deze treffer. De 3-0 leek ruim een kwartier voor het einde te vallen, maar de treffer van Jule Brand werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Lea Schüller schiet, Stine Pedersen probeert het schot te blokken

Vier minuten later viel de derde Duitse treffer alsnog. Na een vrije trap kwam de bal via een Deens hoofd voor de voeten van Lena Lattwein, die vervolgens alle tijd had om aan te nemen en binnen te schieten. De vierde treffer werd vijf minuten voor tijd gemaakt door Felicitas Rauch. Zij kopte een mooie voorzet middels een snoekduik even zo mooi binnen.

De Deense Kathrine Kühl pakte in de slotseconden haar tweede gele kaart en met moest het veld verlaten. Ook mist ze de wedstrijd van dinsdag, tegen Finland.

Spanje

De voetbalsters van Spanje zijn ondanks een voorbereiding vol tegenslag goed aan het EK begonnen. In Milton Keynes werd Finland met 4-1 verslagen.

EK: bekijk de samenvatting van Spanje - Finland

Spanje kreeg in aanloop naar de wedstrijd te maken met de nodige tegenspoed. Sterspeelster Alèxia Putellas (FC Barcelona) scheurde eerder deze week haar kruisbanden op de training. Een week eerder werd al bekend dat topscorer Jennifer Hermoso moest afhaken, ook vanwege een knieblessure.

Desondanks was Spanje tegen Finland nog steeds de favoriet voor de winst. Al was dit niet te zien in de absolute beginfase van de wedstrijd. Finland, dat vorige week in een oefenduel met 2-0 van Nederland verloor, kwam al binnen een minuut op voorsprong. Spits Linda Sällström kon na een splijtende pass, die van eigen helft werd gegeven, alleen op het vijandelijke doel af en schoot de bal in de hoek.

Daarna waren de Spanjaarden er wel met hun kop bij. Na een aantal goede kansen voor Spanje viel de gelijkmaker in de 25ste minuut. Irene Paredes kopte de bal uit een corner hard in het doel. Vijf minuten voor het rustsignaal was het weer raak uit een kopbal: een afgemeten voorzet van María Pilar León werd beheerst binnengekopt door Aitana Bonmati.

De Spaanse speelsters denken aan hun geblesseerde teamgenote Alèxia Putellas

In de tweede helft deed Spanje het rustiger aan en kwam de overwinning niet meer in gevaar. Wel werd er nog twee keer gescoord. León was ook bij de derde treffer de aangeefster. Zij bediende een kwartier voor Lucia Garcia die - hoe kan het ook anders - scoorde uit een kopbal.

De vierde en laatste treffer van Spanje werd wel met de voet gemaakt. Mariona Caldentey schoot onberispelijk raak uit een strafschop. De scheidsrechter floot na deze actie meteen af.

Duitsland en Spanje spelen op dinsdagavond om 21.00 tegen elkaar. Denemarken en Finland nemen het op die dag om 18.00 tegen elkaar op.