liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Groenewegen bevrijdt zichzelf met sprintzege • Jakobsen: 'Zege Dylan laat me koud'

  • Dylan Groenewegen wint de derde etappe van de Tour de France van Vejle naar Sønderborg.
  • Hij verslaat Wout van Aert en Jasper Philipsen met een ultieme jump. Lees het verslag.
  • Van Aert verstevigt zijn leiding in het algemeen en puntenklassement.
  • Magnus Cort Nielsen pakt alle bergpunten op Deense bodem.
  • Meer over de etappe van vandaag in De Avondetappe om 22.00 uur op NPO 1 en NOS.nl.
  • Wil je automatische updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.
liveblog gesloten

Tour de France | Tusind tak Danmark!

We besluiten dit liveblog met een beeld van het wielergekke Denemarken. Dinsdag zijn we weer terug voor de vierde etappe van deze Tour de France, de eerste op Franse bodem. Tusind tak Danmark, à bientôt en France!

Reuters
Magnus Cort Nielsen rijdt door een uitzinnige Deense fanschare in de derde rit van de Tour de France.

Tour de France | Dinsdag gaat de Tour verder in France!

Vanavond vliegen de renners naar Noord-Frankrijk, waar ze maandag zullen genieten van een rustdag. Dinsdag gaat de Tour verder met een rit van 171 kilometer van Duinkerke naar Calais. Dat zou kunnen uitlopen op een sprint, maar er zijn onderweg ook genoeg boobytraps voor aanvallers en puncheurs om hun kans te grijpen.

NOS
Het profiel van de vierde etappe van de Tour

Tour de France | De Avondetappe, 22.00 uur op NPO 1 en NOS.nl

NOS
Dione de Graaff is in Sønderborg voor De Avondetappe.

Alles over de etappe van vandaag en meer kun je vanavond om 22.00 uur zien in De Avondetappe. Dione de Graaf krijgt in finishplaats Sønderborg gezelschap van oud-renners Marcel Kittel en Leon van Bon. En we gaan luisteren naar Johannes Sigmond, alias Blaudzun.

Als Blaudzun niet meer bezig is met zijn zoektocht, tenminste.

Blaudzun op zoek naar Blaudzun: gaat de zanger eindelijk zijn naamgever ontmoeten?

Tour de France | Ploegleider Hayman: 'Dylan is terug op topniveau'

Ploegleider Hayman over zege Groenewegen: 'Dylan is terug op topniveau'

Tour de France | Jakobsen weer kritisch op Sénéchal: 'Florian had rechts moeten houden'

Zoals meestal had Jakobsen weer een glasheldere analyse van wat er mis ging in de sprint."Als Florian (Sénéchal) iets meer rechts had gehouden, dan had die jongen van Wanty niet buitenom kunnen komen. Die maakt een inschattingsfout en knijpt mij af. Daardoor moet ik remmen, verlies het wiel van Michael (Mørkøv) en is de perfecte leadout weg."

Vorig jaar in de Vuelta was Jakobsen ook al kritisch op de huidige Frans kampioen. In de 13de rit naar Villanueva de la Serena raakte Sénéchal zijn sprinter, die al twee ritten had gewonnen, ook al kwijt. Dat de Fransman vervolgens zelf naar de winst sprintte, maakte voor Jakobsen niet veel uit en hij wees zijn ploegmaat na de streep en plein public op zijn fout.

Maar Sénéchal was ook de man, die als eerste bij zijn ploegmaat was in Polen en hem misschien wel het leven redde. "Florian is mijn maatje en Michael is mijn maatje", aldus Jakobsen. "Ik zeg recht voor zijn raap wat er mis ging, zonder scheldwoorden. Met Michael en Florian moeten we het de volgende keer iets anders doen. Ik moet ook mee, maar ik kan niet door die mannen heen. Ik verlies dus het is mijn fout. Maar we zijn ook een team, dus we verliezen samen. Vandaag ga ik eerst balen. Maar ik denk dat er nog wel ritwinst inzit."

Instagram | flosenech
Na de ritzege in de Tour van zaterdag plaatste Florian Sénéchal nog dit bericht op Instagram.

Tour de France | Zege Groenewegen laat Jakobsen koud: 'Bewondering verdwenen na val in Polen'

Gisteren stond Fabio Jakobsen met de bloemen en deed hij uitgebreid zijn verhaal, als wielrenner en als mens. Vandaag ging het mis in de laatste bocht. En dus was Jakobsen gefrustreerd. "Vandaag kom ik niet aan sprinten toe. Dat is frustrerend. Er zijn ergere dingen in de wereld. Maar ik sta hier als wielrenner en dan mag je gefrustreerd zijn."

De 'mens Jakobsen' reageerde desgevraagd ook op de zege van Dylan Groenewegen. "Hij is gewoon een topsprinter, dat weten we allemaal. Voor de valpartij had ik enorm veel respect voor zijn palmares en hoe hij zijn sport aanpakte. Na de valpartij is dat verdwenen, omdat hij daar in mijn ogen gewoon echt een fout begaat. daar is de bewondering verdwenen. Hij laat hier zien dat hij het kan. Ik denk dat hij er blij mee is, maar mij laat het koud."

Zege Groenewegen laat Jakobsen koud: 'Bewondering voor hem verdwenen na val in Polen'

Tour de France | Urán, Haig, Caruso, Meintjes en Martin op 0.31

Nu de stof is opgetrokken weten we dat een paar klassementsrenners tijd hebben verloren. De belangrijkste zijn de kopmannen van Bahrain, Jack Haig en Damiano Caruso, en Rigoberto Urán van EF. Zij verliezen 0.39.

Ook Louis Meintjes (Intermarché), Guillaume Martin (Cofidis) en Michael Woods (Israel) zaten in die groep, al kun je je afvragen of de laatste twee echt voor een klassement gaan deze Tour.

Bauke Mollema, Dylan Teuns en Bob Jungels zaten ook in de groep op 0.39 en duikelen uit de top-elf van het klassement, maar daar zullen ze niet mee zitten. De Australiër Simon Clarke is de laatste binnenkomer op 5.46

Tour de France | Vader en zoon

NOS
De emotionele Dylan Groenewegen wordt geknuffeld door zijn vader Gerrie.

Tour de France | Sagan boos op Van Aert na de finish

Opvallend was ook het vingertje dat Peter Sagan boos opstak richting Wout van Aert na de finish. Dat zal wel gladgestreken worden, want de Slowaak kan er zelf ook wat van.

NOS
Peter Sagan is boos op Wout van Aert na de finish in de derde etappe van de Tour.

Tour de France | Van Aert ook stevig in het groen

In het puntenklassement doet Wout van Aert nog betere zaken. Zijn voorsprong op Fabio Jakobsen is nu 17 punten. Dylan Groenewegen klimt door zijn ritzege naar plek drie.

NOS
Het puntenklassement na de derde etappe in de Tour de France.

Tour de France | Klassement: 'Eeuwige tweede' Van Aert vergroot voorsprong

Voor de derde keer in drie ritten wordt Wout van Aert tweede in deze Tour de France. Maar hij vergroot wel zijn voorsprong in het algemeen klassement. De tweede plaats levert hem zes bonificatieseconden op en dus begint hij met een marge van 0.07 op Yves Lampaert dinsdag aan de rit naar Calais.

NOS
Het algemeen klassement na de derde etappe in de Tour de France.

Tour de France | Toptien etappe

NOS
De toptien van de derde etappe in de Tour de France.

Tour de France | De slotkilometer

Groenewegen bevrijdt zichzelf met ultieme jump en wint Touretappe

Tour de France | Tranen bij Groenewegen na ritzege: 'Mentaal heel moeilijk gehad'

"Ik lieg niet als ik zeg dat ik mentaal een heel moeilijke tijd heb gehad", begint Groenewegen, die tijdens zijn schorsing van negen maanden na het ongeluk in Polen door een diep dal ging. "Door wat er gebeurd is toen in Polen, maar ook privé: het overlijden van mijn opa en de geboorte van mijn zoontje, wat niet heel soepel ging. Wij Groenewegens zijn niet echt gewend om te praten over gevoelens, maar dat heb ik wel moeten doen."

En dus is na hebben de twee Nederlandse sprintrivalen al in het openingsweekend beiden hun etappe te pakken. "Ik denk dat het gisteren voor Jakobsen heel mooi was voor iedereen die aan zijn kant betrokken is. Vandaag is het heel mooi voor en alle mensen die bij mij betrokken is. Laten we blij zijn dat we twee topsprinters hebben in Nederland. Dat is voor iedereen heel mooi."

Tranen bij Groenewegen na ritzege: 'Mentaal heel moeilijk gehad'

Tour de France | De finishfoto

NOS
De finishfoto van de derde etappe in de Tour: Groenewegen wint!

Tour de France | Groepje met Cort Nielsen op 3.25

Op 3.25 komt een groepje binnen voorafgegaan door Magnus Cort Nielsen. We zullen straks even kijken of er klassementsrenners bijzaten.

Tour de France | Groenewegen wint met banddikte

Dylan Groenewegen komt uit de rug van Van Aert en glipt er in de laatste meters nog net langs. Van Aert is weer tweede, voor Philipsen en Sagan. Het is de vijfde zege van Groenewegen in de Tour.

NOS
Dylan Groenewegen klopt Wout van Aert met een ultieme jump.

Tour de France 1 km |

Ook Kristoff wordt naar voren gebracht. En Danny van Poppel heeft ook nog wat steun. Senechal trekt de sprint aan voor Jakobsen.

Tour de France 2 km | Ze zijn er allemaal

Jakobsen zit goed met een hele trein voor zich. Ook Philipsen wordt naar voren gebracht. Van Aert, Ewan en Groenewegen zijn er ook.

Tour de France 5 km | Criterium-stijl

Het lijkt wel een criterium deze laatste kilometers. De renners slingeren door de straten van Sonderborg, bocht na bocht na bocht. op 21 seconden wordt een achtervolgende groep gemeld.

Tour de France 6 km | Haig, Caruso en Urán op achterstand

Er zijn toch klassementsmannen op achterstand door de valpartij: Haig én Caruso (Bahrain) en Urán (EF ) rijden op achterstand.

Tour de France 10 km | Valpartij

Valpartij middenin het peloton!

Als het peloton de steentjes van Sonderborg opdraait wordt er gevallen. het lijkt erop dat de sprinters en favorieten met de schrik vrij komen.

Maar wie hier achter staat, gaat tijd verliezen...

NOS
Valpartij op 10 kilometer van de streep in de derde etappe.

Tour de France | Jakobsen in voetsporen van Groenewegen?

Fabio Jakobsen kan de eerste Nederlander worden sinds Dylan Groenewegen die twee Touretappes op rij wint. Groenewegen deed dat in rit 7 en 8 van de Tour van 2018. Even terugkijken? Kan nog net.

Maar reken maar dat Groenewegen vandaag zelf wil winnen!

Tour de France 20 km | Bouet in de berm

Het is voortdurend oppassen voor alle vluchtheuvels. Meestal gaat dat goed, maar niet voor Maxime Bouet van Arkéa. Hij duikelt in de berm. Een jonge Deense toeschouwer zit op de eerste rang.

NOS
Maxime Bouet is onderuitgegaan in de finale van de derde etappe.

Tour de France 25 km | Het gaat hard!

Met 65 kilometer per uur is het peloton onderweg naar Sønderborg. En dus is het oppassen geblazen!

Reuters
Het peloton op weg naar de massasprint in de derde etappe van de Tour de France.

Tour de France | Help...waar moeten we heen?

Reuters
Een ietwat verwarrende richtingaanwijzer langs de route van de derde etappe in de Ronde van Frankrijk.

Tour de France 28 km | Van der Poel gelooft het wel

Net als gisteren zien we Mathieu van der Poel vooral achterin het peloton. Dat geeft niet, zijn etappes komen volgende week. Vanavond zullen de meeste renners al naar Noord-Frankrijk vliegen, waar dinsdag de etappe van Duinkerke naar Calais op het programma staat.

NOS
Mathieu van der Poel achterin het peloton.

Tour de France 32 km | Hoe ziet de laatste kilometer eruit?

Op naar massasprint in Sønderborg: Kittel bespreekt de laatste kilometer