liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Groenewegen bevrijdt zichzelf met sprintzege • Jakobsen: 'Zege Dylan laat me koud'

  • Dylan Groenewegen wint de derde etappe van de Tour de France van Vejle naar Sønderborg.
  • Hij verslaat Wout van Aert en Jasper Philipsen met een ultieme jump. Lees het verslag.
  • Van Aert verstevigt zijn leiding in het algemeen en puntenklassement.
  • Magnus Cort Nielsen pakt alle bergpunten op Deense bodem.
  • Meer over de etappe van vandaag in De Avondetappe om 22.00 uur op NPO 1 en NOS.nl.
  • Wil je automatische updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.
liveblog gesloten

Tour de France | Tusind tak Danmark!

We besluiten dit liveblog met een beeld van het wielergekke Denemarken. Dinsdag zijn we weer terug voor de vierde etappe van deze Tour de France, de eerste op Franse bodem. Tusind tak Danmark, à bientôt en France!

Magnus Cort Nielsen rijdt door een uitzinnige Deense fanschare in de derde rit van de Tour de France.

Tour de France | Dinsdag gaat de Tour verder in France!

Vanavond vliegen de renners naar Noord-Frankrijk, waar ze maandag zullen genieten van een rustdag. Dinsdag gaat de Tour verder met een rit van 171 kilometer van Duinkerke naar Calais. Dat zou kunnen uitlopen op een sprint, maar er zijn onderweg ook genoeg boobytraps voor aanvallers en puncheurs om hun kans te grijpen.

Het profiel van de vierde etappe van de Tour

Tour de France | De Avondetappe, 22.00 uur op NPO 1 en NOS.nl

Dione de Graaff is in Sønderborg voor De Avondetappe.

Alles over de etappe van vandaag en meer kun je vanavond om 22.00 uur zien in De Avondetappe. Dione de Graaf krijgt in finishplaats Sønderborg gezelschap van oud-renners Marcel Kittel en Leon van Bon. En we gaan luisteren naar Johannes Sigmond, alias Blaudzun.

Als Blaudzun niet meer bezig is met zijn zoektocht, tenminste.

Blaudzun op zoek naar Blaudzun: gaat de zanger eindelijk zijn naamgever ontmoeten?

Tour de France | Ploegleider Hayman: 'Dylan is terug op topniveau'

Ploegleider Hayman over zege Groenewegen: 'Dylan is terug op topniveau'

Tour de France | Jakobsen weer kritisch op Sénéchal: 'Florian had rechts moeten houden'

Zoals meestal had Jakobsen weer een glasheldere analyse van wat er mis ging in de sprint."Als Florian (Sénéchal) iets meer rechts had gehouden, dan had die jongen van Wanty niet buitenom kunnen komen. Die maakt een inschattingsfout en knijpt mij af. Daardoor moet ik remmen, verlies het wiel van Michael (Mørkøv) en is de perfecte leadout weg."

Vorig jaar in de Vuelta was Jakobsen ook al kritisch op de huidige Frans kampioen. In de 13de rit naar Villanueva de la Serena raakte Sénéchal zijn sprinter, die al twee ritten had gewonnen, ook al kwijt. Dat de Fransman vervolgens zelf naar de winst sprintte, maakte voor Jakobsen niet veel uit en hij wees zijn ploegmaat na de streep en plein public op zijn fout.

Maar Sénéchal was ook de man, die als eerste bij zijn ploegmaat was in Polen en hem misschien wel het leven redde. "Florian is mijn maatje en Michael is mijn maatje", aldus Jakobsen. "Ik zeg recht voor zijn raap wat er mis ging, zonder scheldwoorden. Met Michael en Florian moeten we het de volgende keer iets anders doen. Ik moet ook mee, maar ik kan niet door die mannen heen. Ik verlies dus het is mijn fout. Maar we zijn ook een team, dus we verliezen samen. Vandaag ga ik eerst balen. Maar ik denk dat er nog wel ritwinst inzit."

Na de ritzege in de Tour van zaterdag plaatste Florian Sénéchal nog dit bericht op Instagram.

Tour de France | Zege Groenewegen laat Jakobsen koud: 'Bewondering verdwenen na val in Polen'

Gisteren stond Fabio Jakobsen met de bloemen en deed hij uitgebreid zijn verhaal, als wielrenner en als mens. Vandaag ging het mis in de laatste bocht. En dus was Jakobsen gefrustreerd. "Vandaag kom ik niet aan sprinten toe. Dat is frustrerend. Er zijn ergere dingen in de wereld. Maar ik sta hier als wielrenner en dan mag je gefrustreerd zijn."

De 'mens Jakobsen' reageerde desgevraagd ook op de zege van Dylan Groenewegen. "Hij is gewoon een topsprinter, dat weten we allemaal. Voor de valpartij had ik enorm veel respect voor zijn palmares en hoe hij zijn sport aanpakte. Na de valpartij is dat verdwenen, omdat hij daar in mijn ogen gewoon echt een fout begaat. daar is de bewondering verdwenen. Hij laat hier zien dat hij het kan. Ik denk dat hij er blij mee is, maar mij laat het koud."

Zege Groenewegen laat Jakobsen koud: 'Bewondering voor hem verdwenen na val in Polen'

Tour de France | Urán, Haig, Caruso, Meintjes en Martin op 0.31

Nu de stof is opgetrokken weten we dat een paar klassementsrenners tijd hebben verloren. De belangrijkste zijn de kopmannen van Bahrain, Jack Haig en Damiano Caruso, en Rigoberto Urán van EF. Zij verliezen 0.39.

Ook Louis Meintjes (Intermarché), Guillaume Martin (Cofidis) en Michael Woods (Israel) zaten in die groep, al kun je je afvragen of de laatste twee echt voor een klassement gaan deze Tour.

Bauke Mollema, Dylan Teuns en Bob Jungels zaten ook in de groep op 0.39 en duikelen uit de top-elf van het klassement, maar daar zullen ze niet mee zitten. De Australiër Simon Clarke is de laatste binnenkomer op 5.46

Tour de France | Vader en zoon

De emotionele Dylan Groenewegen wordt geknuffeld door zijn vader Gerrie.

Tour de France | Sagan boos op Van Aert na de finish

Opvallend was ook het vingertje dat Peter Sagan boos opstak richting Wout van Aert na de finish. Dat zal wel gladgestreken worden, want de Slowaak kan er zelf ook wat van.

Peter Sagan is boos op Wout van Aert na de finish in de derde etappe van de Tour.

Tour de France | Van Aert ook stevig in het groen

In het puntenklassement doet Wout van Aert nog betere zaken. Zijn voorsprong op Fabio Jakobsen is nu 17 punten. Dylan Groenewegen klimt door zijn ritzege naar plek drie.

Het puntenklassement na de derde etappe in de Tour de France.

Tour de France | Klassement: 'Eeuwige tweede' Van Aert vergroot voorsprong

Voor de derde keer in drie ritten wordt Wout van Aert tweede in deze Tour de France. Maar hij vergroot wel zijn voorsprong in het algemeen klassement. De tweede plaats levert hem zes bonificatieseconden op en dus begint hij met een marge van 0.07 op Yves Lampaert dinsdag aan de rit naar Calais.

Het algemeen klassement na de derde etappe in de Tour de France.

Tour de France | Toptien etappe

De toptien van de derde etappe in de Tour de France.

Tour de France | De slotkilometer

Groenewegen bevrijdt zichzelf met ultieme jump en wint Touretappe

Tour de France | Tranen bij Groenewegen na ritzege: 'Mentaal heel moeilijk gehad'

"Ik lieg niet als ik zeg dat ik mentaal een heel moeilijke tijd heb gehad", begint Groenewegen, die tijdens zijn schorsing van negen maanden na het ongeluk in Polen door een diep dal ging. "Door wat er gebeurd is toen in Polen, maar ook privé: het overlijden van mijn opa en de geboorte van mijn zoontje, wat niet heel soepel ging. Wij Groenewegens zijn niet echt gewend om te praten over gevoelens, maar dat heb ik wel moeten doen."

En dus is na hebben de twee Nederlandse sprintrivalen al in het openingsweekend beiden hun etappe te pakken. "Ik denk dat het gisteren voor Jakobsen heel mooi was voor iedereen die aan zijn kant betrokken is. Vandaag is het heel mooi voor en alle mensen die bij mij betrokken is. Laten we blij zijn dat we twee topsprinters hebben in Nederland. Dat is voor iedereen heel mooi."

Tranen bij Groenewegen na ritzege: 'Mentaal heel moeilijk gehad'

Tour de France | De finishfoto

De finishfoto van de derde etappe in de Tour: Groenewegen wint!

Tour de France | Groepje met Cort Nielsen op 3.25

Op 3.25 komt een groepje binnen voorafgegaan door Magnus Cort Nielsen. We zullen straks even kijken of er klassementsrenners bijzaten.

Tour de France | Groenewegen wint met banddikte

Dylan Groenewegen komt uit de rug van Van Aert en glipt er in de laatste meters nog net langs. Van Aert is weer tweede, voor Philipsen en Sagan. Het is de vijfde zege van Groenewegen in de Tour.

Dylan Groenewegen klopt Wout van Aert met een ultieme jump.

Tour de France 1 km |

Ook Kristoff wordt naar voren gebracht. En Danny van Poppel heeft ook nog wat steun. Senechal trekt de sprint aan voor Jakobsen.

Tour de France 2 km | Ze zijn er allemaal

Jakobsen zit goed met een hele trein voor zich. Ook Philipsen wordt naar voren gebracht. Van Aert, Ewan en Groenewegen zijn er ook.

Tour de France 5 km | Criterium-stijl

Het lijkt wel een criterium deze laatste kilometers. De renners slingeren door de straten van Sonderborg, bocht na bocht na bocht. op 21 seconden wordt een achtervolgende groep gemeld.

Tour de France 6 km | Haig, Caruso en Urán op achterstand

Er zijn toch klassementsmannen op achterstand door de valpartij: Haig én Caruso (Bahrain) en Urán (EF ) rijden op achterstand.

Tour de France 10 km | Valpartij

Valpartij middenin het peloton!

Als het peloton de steentjes van Sonderborg opdraait wordt er gevallen. het lijkt erop dat de sprinters en favorieten met de schrik vrij komen.

Maar wie hier achter staat, gaat tijd verliezen...

Valpartij op 10 kilometer van de streep in de derde etappe.

Tour de France | Jakobsen in voetsporen van Groenewegen?

Fabio Jakobsen kan de eerste Nederlander worden sinds Dylan Groenewegen die twee Touretappes op rij wint. Groenewegen deed dat in rit 7 en 8 van de Tour van 2018. Even terugkijken? Kan nog net.

Maar reken maar dat Groenewegen vandaag zelf wil winnen!

Tour de France 20 km | Bouet in de berm

Het is voortdurend oppassen voor alle vluchtheuvels. Meestal gaat dat goed, maar niet voor Maxime Bouet van Arkéa. Hij duikelt in de berm. Een jonge Deense toeschouwer zit op de eerste rang.

Maxime Bouet is onderuitgegaan in de finale van de derde etappe.

Tour de France 25 km | Het gaat hard!

Met 65 kilometer per uur is het peloton onderweg naar Sønderborg. En dus is het oppassen geblazen!

Het peloton op weg naar de massasprint in de derde etappe van de Tour de France.

Tour de France | Help...waar moeten we heen?

Een ietwat verwarrende richtingaanwijzer langs de route van de derde etappe in de Ronde van Frankrijk.

Tour de France 28 km | Van der Poel gelooft het wel

Net als gisteren zien we Mathieu van der Poel vooral achterin het peloton. Dat geeft niet, zijn etappes komen volgende week. Vanavond zullen de meeste renners al naar Noord-Frankrijk vliegen, waar dinsdag de etappe van Duinkerke naar Calais op het programma staat.

Mathieu van der Poel achterin het peloton.

Tour de France 32 km | Hoe ziet de laatste kilometer eruit?

Op naar massasprint in Sønderborg: Kittel bespreekt de laatste kilometer

Tour de France 41 km | Dat ging maar net goed

Dat gaat maar net goed in de derde etappe van de Tour de France.

Tour de France | Van Aert in bijzonder rijtje

Het is maar een statistiek, maar wel een bijzondere. Wout van Aert is pas de vijfde wielrenner die de leiderstrui droeg in Parijs-Nice, de Dauphiné en de Tour de France in één jaar.

De andere vier: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Joop Zoetemelk en Bradley Wiggins.

Tour de France 50 km | Missie geslaagd, Cort zwaait af

Zojuist heeft Magnus Cort ook het derde bergpunt van vandaag in de zak gestopt en inmiddels is de Deen ingelopen door het peloton.

Missie geslaagd, nu op naar de massasprint!

  • NOS
    Magnus Cort zwaait af na een solo van ruim 130 kilometer in zijn bolletjestrui.
  • NOS
    ...maar niet voordat Cort ook het derde bergpunt (zijn zesde in totaal) in de zak had gestopt.

Tour de France | Nederlands succes bij EK mountainbike

Het EK mountainbiken voor beloften is bij de vrouwen uitgelopen op een Nederlands feestje. Puck Pieterse greep de titel, voor Fem van Empel.

Tour de France | De Tour én de Formule I volgen? Dat kan!

Vanaf nu zullen we 'Tour de France' toevoegen aan de koppen van onze blogposts. Dit vanwege de mensen, die zich ook hebben aangemeld voor de automatische updates van het Formule I-blog. Op dit moment rijdt Max Verstappen namelijk de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone.

Ook dat liveblog volgen? Dat kan hier.

Het is nu vooral hopen dat het goed gaat met Guanyu Zhou

68 km | Peloton wordt nerveuzer

In aanloop naar de tussensprint zakte de voorsprong van de eenzame koploper Magnus Cort even onder de minuut, maar hem nu al inlopen gaat het peloton toch te ver. Hoewel, Cort ligt plat op de fiets en moet hard werken voor de 1.21 die hij nu heeft op het peloton.

Daar zien we opeens ook de treintjes van Jumbo-Visma, Ineos en Bahrain van voren. Weten zij iets dat wij niet weten? Of gewoon voorzorg...?

Koploper: Magnus Cort Nielsen (EF)
Peloton +1.21

Vanavond in de Avondetappe: Blaudzun zoekt Blaudzun

Muzikant Blaudzun is niet alleen de man van magistrale songs, maar ook een groot wielerfan. Zo maakte hij een prachtige documentaire over de Ronde van Lombardije (Il Lombardia) en heeft hij samen met oud-wielrenner John den Braber de podcast 'De Grote Plaat' waarin de koers en de nieuwste muziek bijeen wordt gebracht.

Maar wist je ook dat die zanger eigenlijk Johannes Sigmond heet? En dat hij zich voor zijn artiestennaam heeft laten inspireren door het Deense wielergeslacht Verner en Michael Blaudzun? Vandaag hoopt hij zijn naamgever Verner Blaudzun voor het eerst te ontmoeten in finishplaats Sønderborg, de geboorteplaats van de Blaudzun senior.

Gaat dat hem lukken? Je ziet het vanavond in De Avondetappe om 22.00 uur op NPO 1 en de livestream op NOS.nl.

Blaudzun op zoek naar Blaudzun: gaat de zanger eindelijk zijn naamgever ontmoeten?

Opmerkelijk inderdaad

Zal ook niet vaak zijn voorgekomen: een tussensprint die betwist wordt door de man in de bergtrui, het geel en het groen. En ook nog in die volgorde.

Commentator Stef Clement is scherp

Uitslag en tussenstand puntenklassement

Topzes tussensprint (Christiansfeld):

1. Magnus Cort, 20 pnt
2. Wout van Aert, 17 pnt
3. Fabio Jakobsen, 15 pnt
4. Christophe Laporte, 13 pnt
5. Peter Sagan, 11 pnt
6. Caleb Ewan, 10 pnt

Tussenstand puntenklassement

1. Wout van Aert 77 pnt
2. Fabio Jakobsen 74 pnt
3. Magnus Cort Nielsen 42 pnt

Correctie tussensprint: Jakobsen toch voor Laporte

Schijn bedriegt toch niet! De jury heeft een correctie doorgevoerd en gezien dat Jakobsen toch derde was bij de tussensprint. 15 punten voor de man in het groen dus, maar wel 2 punten minder dan de echte leider in het klassement Wout van Aert.

Het bewijs: de finishfoto van de tussensprint in de derde etappe van de Tour de France.

91 km | Tussensprint

Magnus Cort pakt 20 punten bij de tussensprint en klimt zowaar naar de derde plaats in het klassement. Daarachter snelt Wout van Aert naar de 17 punten, die zijn voorsprong op Jakobsen een klein beetje vergroot. Jakobsen ging niet voluit en wordt zelfs nipt geklopt door Van Aerts leadout Christophe Laporte.

Tenminste, dat is de conclusie van de gespecialiseerde apparatuur. Op de foto hieronder lijkt het andersom, maar schijn bedriegt.

Christophe Laporte duwt zijn wiel net iets eerder over de lijn dan Fabio Jakobsen bij de tussensprint.

93 km | Op weg naar de tussensprint

We gaan op weg naar de tussensprint in Christiansfeld op 91,5 kilometer van de streep. Cort gaat de 20 punten wegkapen, maar daarna verwachten we wel een mooie sprint. Gaat Fabio Jakobsen meesprinten voor de punten? Hij staat slechts een punt achter Van Aert.

De toptien van het puntenklassement na de tweede etappe van de Tour de France.

Verhalen uit de Tour: de uitvallers

Een bijzonder verhaal, elke dag om 14.45 uur op NPO Radio 1. Dat is het al geweest, maar gelukkig kun je de laatste aflevering van Abandon ook terugluisteren.

99 km | Tweede bergpunt van de dag voor Cort

Magnus, Magnus, Magnus! Magnus Cort Nielsen heeft al veel successen gevierd, maar zo populair als vandaag zal hij zich nog nooit gevoeld hebben. Op Hejlsminde Strand pakt hij zijn tweede bergpuntje van de dag en komt zo op vijf punten. De rest van het peloton staat nog op nul.

Magnus Cort Nielsen heeft zijn tweede bergpunt van de dag te pakken.

102 km | Cort mag weer een puntje rapen

Zou de verveling al toeslaan bij eenzame koploper Magnus Cort? Over twee kilometer mag hij weer even klimmen op de weg naar Hejlsminde Strand, waar weer een bergpuntje op het ligt te wachten.

De voorsprong van Cort is 3.53.

Koploper: Magnus Cort Nielsen (EF)
Peloton +3.53

116 km | Pinot is op alles voorbereid

Oplettende kijkers is het opgevallen dat Thibaut Pinot van start is gegaan met zijn mondkapje in de achterzak. Je kunt maar beter op alles voorbereid zijn, maar inmiddels is de achterzak leeg.

  • NOS
    Thibaut Pinot ging van start met zijn mondkapje in de achterzak...
  • NOS
    ...zeventig kilometer later is de achterzak van de Franse geitenhoeder leeg.

Een mondkapje meer of minder maakt natuurlijk niet veel verschil. Dat was wel het geval met de blunder van Geraint Thomas twee dagen geleden. De Welshe oud-winnaar van de Tour vergat namelijk zijn regenvestje uit te doen voor de openingstijdrit.

In de podcast 'Watts Occurring' (luistertip!), waarin Thomas en ploegmaat Luke Rowe de verwikkelingen in de Tour bespreken, kreeg Thomas zijn blunder flink ingepeperd. Maar belangrijker, in een discipline waarin alles draait om aerodynamica zou het regenvestje misschien wel seconden hebben gekost.

Duur foutje dus.

Geraint Thomas reed de openingstijdrit met zijn regenjasje nog aan.

122 km | Zeg Kasper, waar woon je ook alweer?

De camera richt zich op Kasper Asgreen, want we rijden in de buitenwijken van Kolding. Reden voor Fabio Jakobsen om nog maar eens de weg naar Asgreens huis te vragen.

Fabio Jakobsen vraagt nog even aan Kasper Asgreen waar hij ook alweer precies woont.

126 km | Kolding, het Deense Enschede

We zijn bijna in Kolding, de woonplaats van Kasper Asgreen en tevens geboorteplaats van voetballer en kroegeigenaar Jan Mölby. Maar Kolding zou je ook kunnen kennen van de vuurwerkramp in 2004. Op 3 november ontplofte de N.P. Johnsen Vuurwerkfabriek in de voorstad Seest. Daarbij kwam een brandweerman om het leven, raakten 85 mensen gewond en moesten 2.000 mensen worden geëvacueerd.

Op 3 november 2004 explodeerde explodeerde een vuurwerkfabriek in Kolding, met grote gevolgen.

Dááág Primoz!

Primoz Roglic zwaait even naar zijn volgers in de derde etappe van de Tour de France.

132 km | De oude en de nieuwe gele trui

Yves Lampaert en Wout van Aert keuvelen erop los in de eerste uren van de derde etappe.

140 km | Veel Denen aan kop van het peloton

Aan kop van het peloton zien we opnieuw heel veel Denen. Zoals Kasper Asgreen, die over 13 kilometer door zijn woonplaats Kolding zal komen. Met land- en ploeggenoot Mikkel Honoré voert hij het tempo een klein beetje op.

Ook zien we weer Christopher Juul Jensen van de ploeg van Dylan Groenewegen. Juul Jensen is een bijzonder verhaal.

Juul Jensen werd namelijk geboren in Ierland, groeide op in Kilmacanogue aan de Ierse oostkust en verhuisde op zijn 16de pas naar Denemarken om daar in een sportprogramma te worden opgenomen. Van de Deense CSC-ploeg kreeg hij in 2012 de kans om prof te worden, maar sinds 2016 rijdt hij in Australische dienst.

Koploper: Magnus Cort Nielsen (EF)
Peloton +5.00

Kasper Asgreen, Tadej Pogacar, Mikkel Bjerg en Chris Juul-Jensen op de eerste rij in het peloton.

Kijk mee vanaf 14.10 uur op NPO 1 of de livestream

Heel Denemarken lijkt vandaag een plekje langs de route in Jutland te hebben gekozen. Maar voor de thuisblijvers kondigen we graag aan dat je vanaf 14.10 uur kan inschakelen op NPO 1 of de livestream op NOS.nl voor de derde etappe.

Het deskundige commentaar is uiteraard van Joris van den Berg en Stef Clement. De mannen zitten er klaar voor!

Stef Clement en Joris van den Berg zitten klaar voor het commentaar bij de derde etappe in de Tour de France.

154 km | Cort heeft bergpuntje binnen

Met piepende oren van alle toejuichingen komt Magnus Cort Nielsen boven op de Koldingvej en steekt daar dus zijn vierde bergpunt in de achterzak van zijn bolletjestrui. Hij had ook naar boven kunnen wandelen, want zijn voorsprong is al 6.18 op het peloton.

Magnus Cort Nielsen komt breed lachend (en misschien wel met kippenvel) boven op de Koldingvej.

Hoe is het eigenlijk met Fabio? Nou, prima!

Groene Jakobsen laat zich niet gek maken: 'Na ritzege in de tour móet je wel goed slapen'

173 km | Cort heeft al bijna drie minuten

Na 9 km heeft Magnus Cort al 2.50 voorsprong op het peloton.

Zou hij de hele dag vooruit willen rijden? Of vindt hij het na het eerste bergje (over zo'n 20 km) wel best?

Magnus Cort Nielsen in zijn eentje in de aanval in de derde etappe van de Tour de France.

Départ réel | Bolletjestrui Cort in de aanval

De koers is officieel begonnen en meteen zien we een eenzame aanvaller. Niet moeilijk om te zien wie dat is: Magnus Cort Nielsen in zijn bollentrui!

Hij heeft nog een bergpuntje nodig om zijn bergtrui mee te nemen naar Frankrijk. Maar eigenlijk is hij daar al zeker van, want zelfs als een ander alle drie de bergpunten vandaag zou oprapen dan telt de positie in het algemeen klassement. En Cort, een uitstekend tijdrijder, staat gewoon elfde!

Kortom, hij mag zich lekker laten toejuichen vandaag.

Magnus Cort Nielsen in zijn eentje in de aanval in de derde etappe van de Tour de France.

Départ fictif | 175 renners en een Colombiaanse viking vertrokken

De renners zijn vertrokken in Vejle voor de derde etappe van de Tour de France. Inclusief deze Colombiaanse viking. Om 13.15 passeren de renners 'km 0' (als niemand lek rijdt tenminste).

Rigoberto Urán neemt op bijzondere wijze afscheid van Denemarken.

Van Baarle genoot van sprintzege vriend Jakobsen

Van Baarle genoot van zege vriend Jakobsen: 'Weet nog hoe ik thuis naar die val in Polen keek'

Van Poppel verrast zichzelf in de sprint

Van Poppel kijkt naar de lastige sprints komende week: 'Wachten tot Jakobsen moe is'

Ewan had problemen met versnellingsapparaat

Normaal gesproken zou ook Caleb Ewan bij de besten moeten horen in de sprint, maar gisteren kwam hij er niet aan te pas. Dat had een reden: de Australische 'pocket rocket' had problemen met zijn versnellingsapparaat. Zijn derailleur liep vast om precies te zijn.

Vandaag, met een aankomst die de laatste 800 meter kaarsrecht loopt, verwachten we Ewan wel weer. Dat moet ook wel, want tot nu toe is het seizoen niet al te best voor hem.

Groenewegen goudeerlijk over Jakobsen: 'Veel respect voor sportman, als mens liggen we elkaar niet'

Groenewegen ziet Jakobsen winnen: 'Als mens liggen we elkaar niet, veel respect voor de sportman'

Best bijzonder: QuickStep in spoor van Superconfex

Met Yves Lampaert en Fabio Jakobsen heeft QuickStep nu twee zeges in de eerste twee Touretappes. De laatste ploeg die daarin slaagde was de Superconfex-ploeg van Jan Raas in 1987. Jelle Nijdam won toen de proloog in West-Berlijn en Nico Verhoeven zegevierde in de eerste etappe.

Kan Jakobsen er vandaag drie op drie van maken. Zou zomaar kunnen.

1987: Nijdam wint Tour-proloog in West-Berlijn

Tusveld gebutst en geschaafd: 'Heb het Tourgevoel nu echt te pakken'

Guerreiro is niet de enige renner met schaafplekken op zijn rug. Ook debutant Martijn Tusveld ging gisteren over de kop. De Utrechter neemt het luchtig op: "Heb het Tourgevoel nu echt te pakken."

  • NOS
    Martijn Tusveld op de grond in de tweede etappe van de Tour.

Küng beboet voor fittie met Guerreiro

Guerreiro was gisteren sowieso onderwerp van gesprek. Oplettende kijkers zagen namelijk dat de heetgebakerde Portugees het onderweg aan de stok kreeg met Stefan Küng. Maar dit keer was het de immer goedmoedige Zwitser die in de fout ging: hij trok even aan de helm van Guerreiro.

De organisatie zag het ook en gaf Küng een boete van 500 Zwitserse frank en een aftrek van 20 UCI-punten.

Guerreiro zal geen klassement rijden...

Ruben Guerreiro en Yves Lampaert liggen bij een valpartij op de Grote Belt-brug.

Wie wel veel tijd verloor gisteren: de Portugees Ruben Guerreiro. De klimmer van EF Pro Cycling - een favoriet in vele wielerpoules vanwege zijn sterke optredens in de Dauphiné en de Mont Ventoux Nivelé Challenge - was het grootste slachtoffer van de valpartij met geletruidrager Yves Lampaert aan het begin van de Grote Belt-brug.

In het spoor van zijn kopman Rigoberto Urán, die eerder al was gevallen en in de achtervolging moest leek Guerreiro terug te keren. Maar na een bezoekje aan de dokter kwam hij als voorlaatste binnen op 11.04.

Nog even over Pogacar

De eerste week van de Tour de France is berucht om de nervositeit en bijbehorende valpartijen. Tot nu toe valt het gelukkig mee, al was er gisteren op 2,3 kilometer wel een massale valpartij. Voor sommigen was dat stiekem een zegen, want omdat de valpartij binnen de laatste drie kilometer plaatsvond werden de tijdsverschillen van de renners die daardoor op achterstand binnenkwamen kwijtgescholden.

Zoals Tadej Pogacar. Vlak voor de crash scheerde de Sloveense topfavoriet al langs de afgrond (in dit geval een hek) en hield daar vermoedelijk twee (!) lekke banden aan over.

  • NOS
    De Tour van Tadej Pogacar had gisteren al zomaar voorbij kunnen zijn...
  • NOS
    ...maar hij hield er slechts twee lekke banden aan over.

Voor boven je bed, Danny!

Danny van Poppel sprintte gisteren knap naar de vierde plaats. En belangrijker, hij houdt er een prachtfoto aan over voor boven zijn bed.

Klassementen

Gele trui: Wout van Aert

Groene trui: Van Aert (gedragen door Fabio Jakobsen)

Bolletjestrui: Magnus Cort Nielsen

Witte trui: Tadej Pogacar

Ploegenklassement: Jumbo-Visma

  • NOS
    De toptien van het algemeen klassement na de tweede etappe van de Tour de France.
  • NOS
    De toptien van het puntenklassement na de tweede etappe van de Tour de France.

Geboorteplaats van de Zwitser Tony Rominger

Tony Rominger in de Tour van 1993 met Miguel Indurain, Bjarne Riis, Zenon Jaskula en Alvaro Mejia in zijn wiel.

In startplaats Vejle ligt ook de nodige wielergeschiedenis. Traditioneel zijn de heuvels rond Vejle scherprechter in de Ronde van Denemarken. Bjarne Riis (de eerste Deense Tourwinnaar, tot hij later zelf toegaf vol met epo te hebben gezeten in die jaren) heeft er een huis.

De beste wielrenner uit Vejle is echter een Zwitser. Tony Rominger, drievoudig winnaar van de Vuelta (1992, 1993 en 1994) en winnaar van de Giro (1995), werd geboren in de Deense stad. Rominger, die ook het werelduurrecord op zijn naam had, was begin jaren 90 een van de belangrijkste rivalen van Miguel Indurain. In 1993 kwam hij het dichtst bij een zege: Rominger won drie ritten in de Tour, maar eindigde achter 'de stille van Pamplona' als tweede.

Etappe 3: over Blaudzun en Tony Rominger, Vejles beste renner ooit

Jakobsen glundert na ritzege bij Tourdebuut: 'Blij dat ik dit nog kan'

Jakobsen kijkt in late avond terug met Herman: 'Superbijzonder, dit was hoofddoel'

Glunderend stond Fabio Jakobsen voor de camera na zijn etappezegge in de Tour de France, de ronde waarin hij dit jaar zijn debuut maakt. "Dit maakt me blij en gelukkig. Hier train ik voor..."

Eenvoudig was de zege niet. Pas in de laatste meters snelde hij voorbij Wout van Aert en daarbij dacht hij aan een levensles van zijn vader. "Hij zei vroeger altijd: eerst over de streep en dan je handen omhoog."

's Avonds keek Jakobsen in De Avondetappe nog even terug op deze bijzondere dag. De moeite waard om nog eens terug te kijken!

Even terug naar gisteren: Jakobsen slaat meteen toe!

Samenvatting etappe 2: Jakobsen sprint naar zege in tweede Touretappe

Etappe 3: strijd om de bergtrui en daarna sprinten

Het profiel van de derde etappe van de Tour

De derde etappe van de Tour de France is een sprintersrit van 182 km van Vejle naar Sønderborg. Onderweg liggen drie bergjes van vierde categorie: de Koldingvej (op 154 km van de streep), Hejlsminde Strand (op 99 km) en Gerner Strand (op 58 km).

Zaak voor Magnus Cort Nielsen om mee te sluipen in de vlucht van de dag en zo zijn bolletjestrui tot in Frankrijk te mogen tonen. Op 91 kilometer van de streep ligt een tussensprint. Wellicht probeert Fabio Jakobsen daar zijn achterstand van 1 puntje op Van Aert al in te lopen. Maar uiteindelijk gaat het toch vooral om de eindsprint in Sønderborg.

Velkommen til Vejle!

Welkom vanuit Vejle, een stad van ruim 60.000 inwoners in Jutland. Het is de thuisbasis van de bekende kauwgomfabrikant Stimorol en ook van voetbalclub Vejle BK, die spelers als Kenneth Brylle, Allan Simonsen, en John Sivebaek en Thomas Gravesen voortbracht. Genoeg Danish Dynamite, kortom.

Vandaag is Vejle de startplaats voor de laatste Tourrit op Deens grondgebied. Na 182 kilometer in hoofdzakelijk zuidelijke richting gaan we waarschijnlijk weer een koninklijke sprint zien in aankomstplaats Sønderborg. Welkom bij het liveblog!

Thomas Gravesen neutraliseert Pavel Nedved in de kwartfinales van de EK in 2004.