Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, eerder deze week
NOS NieuwsAangepast

Kabinet pakt vastgelopen asielopvang aan als nationale crisis

Er komt een landelijk crisisorganisatieteam om de opvang van asielzoekers te verbeteren, heeft het kabinet besloten. De organisatie komt onder coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) te staan.

Er zitten onder anderen verschillende bewindspersonen in het team, onder wie de minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Zij komen vanavond voor het eerst bijeen.

"We gaan kijken wat er nu moet gebeuren om te zorgen dat we die beelden niet meer zien uit Ter Apel", zei minister Yesilgöz na afloop van de ministerraad. "We willen onder hoge tijdsdruk duidelijke besluiten kunnen nemen."

Ze hoopt op een snelle "doorbraak" en verwacht dat er de komende dagen veel contact is met provincies, gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

"All systems in a room, dat is de manier waarop wij in Nederland de problemen oplossen", lichtte premier Rutte toe in zijn wekelijkse persconferentie. Hij denkt dat er "bijna dagelijks" overleg zal zijn tussen de betrokkenen.

Onmenselijke situatie

Er is al maanden een structureel tekort aan opvangplekken. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol. Gisteren noemde het Rode Kruis de situatie daar onmenselijk. Mensen die in tenten van de hulporganisatie zijn ondergebracht, zouden onvoldoende te eten en drinken krijgen.

Vanmorgen, voor aanvang van de ministerraad, was er al overleg met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de veiligheidsorganisaties en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Staatssecretaris Van der Burg zei toen dat duidelijk dat is het zo niet langer gaat. "Het is duidelijk dat het COA het niet meer aankan."

Het kabinet schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat het noodzakelijk is om vanaf vandaag "tijdelijk op hoog ambtelijk en politiek bestuurlijk niveau" te besluiten hoe de opvang en doorstroom geregeld moet worden.

Specifiek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen kwam er eerder dit jaar ook al een crisisaanpak. En ook na de wateroverlast in Limburg was er een tijdelijke crisisstructuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl