NOS VoetbalAangepast

Johan Cruijff: zijn voetballeven in beeld

De beginjaren van Johan Cruijff

Met Johan Cruijff heeft Nederland een icoon verloren. Cruijff was als voetballer en als mens bijzonder. Bij Ajax viel hij op omdat hij klein en spichtig was. Verzorger Salo Muller kreeg beginjaren zestig te horen dat hij die kleine een beetje in de gaten moest houden.

Op 15 november 1964 debuteerde hij in Groningen tegen GVAV in Ajax 1. Ajax verloor, maar Cruijff scoorde. Net zoals hij dat een week later deed bij zijn eerste duel in De Meer tegen PSV. Cruijff in de periode 1964-1969.

De gloriejaren van Johan Cruijff

In de gloriejaren van Cruijff (1971-1974) domineert Ajax aan de hand van Johan Cruijff in Europa. De Amsterdammers winnen in 1971, 1972 en 1973 de Europa Cup voor landskampioenen. Cruijff is de eerste Nederlander die de Gouden Bal als beste speler van Europa in ontvangst mag nemen.

Na de winst op Juventus vertrekt Cruijff naar Barcelona, waar hij als een soort verlosser wordt binnengehaald. De hele wereld leert Cruijff kennen op het wereldkampioenschap in 1974 in Duitsland. Oranje verliest de finale van het gastland, maar voetballiefhebbers genieten van het totaalvoetbal van Oranje en het spel van grondlegger Cruijff.

Johan Cruijff in Barcelona

In 1973 ontstaan er bij Ajax intern strubbelingen. Na een stemming verliest Cruijff de aanvoerdersband. Hij is niet meer de onbetwiste leider. De breuk is definitief.

Op 19 augustus speelt Cruijff voor het laatst in het shirt van Ajax. Hij neemt afscheid met een treffer tegen FC Amsterdam en vertrekt naar Barcelona. In Spanje wordt hij als een grote held binnengehaald. Met Cruijff kwam Barcelona onder het juk van Madrid vandaan. De geuzennaam De Verlosser ontstaat daar.

De terugkeer van Johan Cruijff bij Ajax

Na Barcelona en een avontuur in de Verenigde Staten keert Johan Cruijff in december 1981 terug bij Ajax. De 'verloren zoon' wordt met enige scepsis in Amsterdam ontvangen. Kan de wereldster het nog steeds? Met een wonderschone treffer tegen Haarlem snoert hij alle critici de mond. Cruijff leidt Ajax in anderhalf seizoen naar twee titels, maar een nieuw contract krijgt hij niet. Een geldkwestie.

Cruijff maakt Feyenoord kampioen

Een ongelofelijke stunt. Feyenoord haalt Cruijff naar Rotterdam. De vedette was al 36 jaar en stapt over uit wraak. Feyenoord wil kampioen worden en haalt de aartsvijand binnen. Ook in Rotterdam is de Amsterdammer groots. Hij laat een heel elftal beter spelen. Uit bij Willem II verovert Feyenoord de titel. Op 30 mei 1984 neemt hij afscheid. Zijn loopbaan als voetballer zit erop.

De trainer Cruijff

In 1985 begint Cruijff officieel als trainer. Ajax moet aanvallend spelen, maar het leerproces gaat met horten en stoten. Wel twee keer op rij de KNVB-beker met Ajax, geen titel. Wel de Europa Cup voor bekerwinnaars. In januari 1988 neemt Cruijff, die een conflict heeft met het bestuur en enkele spelers, ineens ontslag. Hij vertrekt naar Barcelona, waar hij tien jaar na zijn vertrek als speler aantreedt als trainer.

Onder Cruijff wint Barcelona de Europa Cup II en de Europa Cup voor landskampioenen. Die laatste prijs voor het eerst in de geschiedenis van de club. Ronald Koeman schiet tegen Sampdoria een vrije trap binnen. In totaal wint hij met Barcelona vier landstitels, met enkele wonderbaarlijke ontsnappingen op de laatste speeldag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl