NOS NieuwsAangepast

'Russische economie krimpt met 15 procent' • Rode Kruis: situatie Marioepol steeds nijpender

liveblog gesloten

Oekraïne: helemaal geen contact meer met Tsjernobyl

Oekraïne heeft aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) gemeld dat er helemaal geen contact meer is met de kerncentrale in Tsjernobyl. Met de centrale, die nu in Russische handen is, was eerst nog contact mogelijk via de mail. IAEA-chef Grossi zegt dat hem is verteld dat de stroom naar de centrale is hersteld, maar dat hij dat nog niet bevestigd heeft gekregen.

VN: 1,9 miljoen Oekraïners ontheemd in eigen land

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het uitbreken van de oorlog naar schatting 1,9 miljoen Oekraïners ontheemd geraakt in eigen land. Het gaat voornamelijk om mensen die van de frontlinies wegvluchten in de richting van de westelijke stad Lviv.

Volgens de VN blijft de humanitaire situatie "verslechteren in een alarmerend tempo". Naast de 1,9 miljoen ontheemden zijn in totaal 2,3 miljoen mensen het land ontvlucht.

Hoe een Russische tankeenheid in een Oekraïense hinderlaag liep

Oekraïense militairen tonen tanks nadat ze die in een hinderlaag bij de stad Brovary, ten oosten van Kiev, hebben veroverd. Op een opname vrijgegeven door het Oekraïense leger zou ook de communicatie van de Russische inzittenden te horen zijn.

Hoe een Russische tankeenheid in een Oekraïense hinderlaag liep

Eerste Nederlandse ambassadeur Oekraïne voorzichtig positief over onderhandelingen

De eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne ziet lichtpuntjes na de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne vandaag. Dat vertelt hij in Nieuwsuur.

Rusland opent eenzijdig dagelijks humanitaire corridors

Rusland zal vanaf morgen elke dag om 10.00 uur humanitaire corridors openen voor Oekraïense vluchtelingen die naar Rusland willen, schrijft het Russische persbureau Interfax.

Moskou had dat eerder ook al aangeboden, maar dat voorstel werd afgewezen door de Oekraïense regering omdat de vluchtelingen volgens Kiev niet naar Rusland willen. Het Kremlin gaat dat nu dus toch doen, ongeacht wat de Oekraïense regering ervan vindt, stelt het Russische ministerie van Defensie in een verklaring.

Volgens persbureau Ria Novosti zijn er binnen de corridors controleposten waar auto's worden gecontroleerd om te voorkomen dat Oekraïense militanten meegaan.

Ook vandaag weer bombardementen en verwoesting in Marioepol

Een cameraploeg van Associated Press registreerde beschietingen en de impact op de bevolking van de zwaar belegerde kuststad.

Ook vandaag weer bombardementen en verwoesting in Marioepol

Chef IAEA: Oekraïne en Rusland hebben beloofd met ons samen te werken

Tijdens de onderhandelingen in Turkije zijn tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) geen concrete afspraken gemaakt over de kerncentrales in Oekraïne. Toch kijkt IAEA-chef Rafael Grossi met een positief gevoel terug op de bijeenkomst. "Oekraïne en de Russische Federatie willen met ons samenwerken, en dat hebben ze ook beloofd", zei Grossi na zijn terugkeer op de luchthaven van Wenen. Hij hoopt binnenkort meer gesprekken te voeren.

Grossi had aangedrongen op onderhandelingen over veiligheidsgaranties om nucleaire ongevallen te voorkomen.

'Russische economie krimpt naar verwachting met 15 procent'

Naar verwachting zal dit jaar de Russische economie met zo'n 15 procent krimpen als gevolg van de westerse sancties die het land zijn opgelegd. Dat staat in een analyse van het Institute of International Finance (IIF). Voor de Russische inval in Oekraïne verwachtte het IIF nog dat de Russische economie in 2022 met 3 procent zou groeien.

Volgens deze analyse is de economische krimp van Rusland twee keer zo groot als tijdens de wereldwijde financiële crisis. Het onderzoeksinstituut zegt dat de krimp nog groter kan worden als westerse landen ook besluiten om gas en olie uit Rusland te boycotten, wat het land in een diepe recessie zou storten.

Daarnaast zal het Internationaal Monetair Fonds de groeiverwachting voor de wereldeconomie volgende maand waarschijnlijk verlagen. Volgens de directeur van het IMF hebben de oorlog en sancties tegen Rusland geleid tot een zwakkere wereldhandel en sterk stijgende prijzen voor voedsel en energie.

Oekraïense ontmantelaars maken Russische bom onschadelijk

In Tsjernihiv, een plaats ten noorden van Kiev, maken twee Oekraïense ontmantelaars een Russische bom onschadelijk. Ze gebruiken daarvoor een flesje water, om de wrijving in de ontstekingsbron te verminderen.

Oekraïense ontmantelaars maken Russische bom onschadelijk

'71 kinderen omgekomen sinds begin oorlog'

Volgens een Oekraïense parlementsfunctionaris voor mensenrechten zijn al zeker 71 kinderen omgekomen en ruim honderd kinderen gewond geraakt sinds de Russische inval twee weken geleden. Dat is bijna een verdubbeling van de 37 slachtoffers onder kinderen die VN-kinderrechtenorganisatie Unicef gisteren meldde.

Het hoge VN-commissariaat voor de mensenrechten meldde verder dat het officieel bevestigde aantal burgerdoden sinds de invasie is opgelopen tot 549. Dat zijn er 33 meer dan een dag eerder. Het VN-bureau in Genève benadrukte opnieuw dat het werkelijke aantal slachtoffers onder de Oekraïense bevolking vele malen hoger ligt. Het kost de medewerkers veel tijd de informatie die binnenkomt te controleren.

Rutte: Nederland en West-Europese landen willen geen snelle toelating Oekraïne tot EU

Nederland en andere West-Europese landen willen Oekraïne geen snellere route naar het EU-lidmaatschap bieden. Premier Rutte zei dat bij aankomst op de Europese top in Versailles. De Oekraïense president Zelensky had zo'n snelle route voorgesteld en eerder had de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen al eens gezegd dat Oekraïne wat haar betreft welkom is in de EU.

Volgens Rutte zitten sommige landen in de Westelijke Balkan, zoals Albanië en Noord-Macedonië, al ruim tien jaar in de wachtkamer voor een lidmaatschap en zou het niet eerlijk zijn om Oekraïne nu voorrang te geven. Ook zou het land op dit moment niet voldoen aan de Kopenhagen-criteria, de voorwaarden waaraan niet-EU-landen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een lidmaatschap.

Liever kijkt Rutte naar wat de EU Oekraïne nu kan bieden door een verdieping van het samenwerkingsverdrag dat er nu al is. "Ik wil kijken wat we op de korte termijn kunnen doen om te zorgen dat we veel hechter samenwerken", zei hij. De EU zou bijvoorbeeld vaker met Oekraïne bijeen kunnen komen voor overleg en het land zou toegang kunnen krijgen tot sommige EU-programma's, zoals de Erasmus-studiebeurzen.

Vladimir woont in bezet Cherson: 'Mijn moeder sterft door de Russen'

Vladimir (44) woont in de Zuid-Oekraïense stad Cherson. Het is de eerste en tot nu toe enige grote stad die onder Russische controle zou staan. Hij werkt normaal bij een lokale bierbrouwerij, dicht bij het centrum, maar nu staat zijn leven vooral in het teken van het helpen van naasten. Het Russische leger is volgens hem overal in de stad aanwezig, maar het is onduidelijk in hoeverre dat de controle heeft.

Vladimir is furieus. "We worden gedood door de Russen", zegt hij woest tegen de NOS. "Iedere dag gaan er mensen dood. En waarom? Waarom moeten ze dood?"

Zijn moeder werd gisteren opgenomen in het ziekenhuis. "Ze heeft een hartaanval gehad. Dat is zonder twijfel veroorzaakt door de Russen, de klootzakken. Ik zal ze dat nooit vergeven." Hij vreest voor haar leven, door een tekort aan medicijnen en bekwaam zorgpersoneel. "Ze kan ieder moment overlijden, met dank aan de Russische militairen."

Vanuit Moldavië gaan Oekraïense vluchtelingen naar heel Europa

Hoewel het een van de kleinste en armste landen van Europa is, draagt Moldavië veel bij aan de opvang van Oekraïners. Het land helpt duizenden vluchtelingen, voornamelijk uit de kuststreek, met opvang en doorreismogelijkheden.

Vanuit Moldavië gaan Oekraïense vluchtelingen naar heel Europa

Rode Kruis: humanitaire situatie in Marioepol steeds nijpender

De humanitaire situatie in Marioepol is steeds nijpender, zegt het internationale Rode Kruis (ICRC) tegen de BBC. De hulporganisatie zegt dat honderdduizenden mensen geen toegang meer hebben tot voedsel, water, warmte, elektriciteit en medicijnen.

Dagen geleden zijn alle winkels en apotheken al geplunderd, zegt het ICRC. Er zijn nog wel wat mensen met eten, maar het is niet duidelijk hoe lang dit nog zal duren.

Ook is een evacuatie uit de belegerde stad opnieuw mislukt. Volgens de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek heeft geen enkele burger de stad kunnen verlaten, omdat de Russen zich niet aan het tijdelijke staakt-het-vuren hebben gehouden.

44 bussen met evacués vertrokken uit Izjoem

Uit de stad Izjoem, op zo'n 120 kilometer ten zuidoosten van Charkov, zijn circa 2000 mensen geëvacueerd, meldt presidentieel adviseur Kirill Timosjenko op Twitter. Ze zijn vertrokken in 44 bussen en worden naar Dnipro gebracht, in het zuidwesten van Oekraïne. Ook zijn er hulpgoederen afgeleverd in de stad.

Volgens de staatsnooddienst zijn uit Soemi vandaag 12.000 burgers geëvacueerd met bussen en auto's.

Meerdere veiligheidsregio's hebben opvangplekken voor eerste Oekraïners

Verschillende veiligheidsregio's zeggen dat de opvang van Oekraïners die nu Nederland binnenkomen gaat lukken. Zo heeft de veiligheidsregio Noord-Holland Noord 1248 opvangplekken beschikbaar voor het einde van de week. Veiligheidsregio Twente zegt ook aan de 1000 opvangplekken te kunnen voldoen op korte termijn, en nog eens 1000 daarna. Ook Friesland heeft 1000 opvangplekken klaar.

Alle 25 veiligheidsregio's van Nederland moeten op korte termijn 1000 plekken voor Oekraïners vinden. Daarna moeten er nog eens 1000 opvangplekken bij komen. In totaal zou Nederland dan plek hebben voor zo'n 50.000 Oekraïense vluchtelingen. Degenen die bij gastgezinnen worden opvangen zijn hierin niet meegerekend.

Willem-Alexander en Máxima spreken met gevluchte Oekraïners: 'Indrukwekkend'

Koning Willem Alexander en koningin Máxima hebben vandaag een bezoek gebracht aan de vluchtelingenopvang in Harskamp bij Ede. Ze zijn daar in gesprek gegaan met Oekraïners die vertelden over de oorlog en hun vlucht naar Nederland.

Willem-Alexander en Máxima spreken met gevluchte Oekraïners: 'Indrukwekkend'

Europese Commissie wil Frontex inzetten aan grens Moldavië

De Europese Commissie wil dat de Europese grenswacht Frontex in Moldavië gaat helpen de Oekraïense vluchtelingen op te vangen en het grensverkeer te regelen.

Meer dan 250.000 Oekraïners zijn inmiddels de grens over gevlucht naar Moldavië, dat de opvang nauwelijks aankan. Ook is er in Moldavië, dat tot 1991 tot de Sovjet-Unie behoorde, angst voor de Russische troepen die door hun opmars in het zuiden van Oekraïne steeds dichterbij komen. De regering in Chisinau heeft Brussel daarom om hulp gevraagd.

Moldavië is het enige westelijke buurland van Oekraïne dat niet bij de Europese Unie hoort, maar Frontex werkt in principe alleen in EU-lidstaten. Zo is de dienst onlangs met ruim 160 man bijgesprongen in buurland Roemenië. Het zou daarom uniek zijn als Frontex Moldavië te hulp schiet.

'Tot nu zeker 1207 doden in Marioepol'

In Marioepol zijn volgens de laatste cijfers zeker 1207 mensen gedood, meldt de locoburgemeester van de belegerde stad in Oost-Oekraïne aan de BBC. Dat aantal is gebaseerd op lichamen die op straat gevonden zijn. Een compleet overzicht van alle doden zegt hij niet te hebben.

Bij het Russische bombardement gisteren op het kinderziekenhuis in de stad zijn zeker drie doden gevallen, onder wie een kind, zeggen de lokale autoriteiten. EU-buitenlandchef Borrell noemt het bombardement een "gruwelijke oorlogsmisdaad". Hij eist dat de aanvallen op burgers stoppen.

Poetin: Rusland houdt zich aan energieverplichtingen

President Poetin heeft op een kabinetsvergadering gezegd dat Rusland zich aan zijn verplichtingen houdt op het gebied van energievoorziening. Eerder had hij gedreigd om de gaskraan dicht te draaien als de VS een voorgenomen olieboycot uitvoert. Hij wees erop dat de Westerse sancties tegen Rusland illegaal zijn en dat Westerse regeringen hun eigen bevolking bedriegen.

Tijdens dezelfde bijeenkomst zei de minister van Financiën dat Rusland maatregelen heeft genomen om het wegstromen van kapitaal te beperken en dat Rusland zijn buitenlandse schulden zal aflossen in roebels. De waarde van de roebel is de afgelopen twee weken gekelderd.

President Poetin: 'We hebben voldoende voorraden en kunnen leveren'

16.000 gastgezinnen melden zich voor opvang Oekraïners

Inmiddels hebben 16.000 gastgezinnen zich aangemeld voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat meldt de organisatie Takecarebnb, die in samenwerking met andere hulporganisaties voor de registratie en screening van gezinnen zorgt.

Bij de screening kijkt de organisatie naar de ruimte die mensen in huis hebben voor opvang, vanaf wanneer mensen kunnen worden opgevangen en of Oekraïners bijvoorbeeld een huisdier kunnen meenemen. Naar verwachting kunnen deze week de eerste Oekraïners bij gastgezinnen worden opgevangen.

Een ander initiatief, Room for Ukraine, laat weten ruim 9600 bedden aangeboden te hebben gekregen op ongeveer 3600 locaties.

'Stroomvoorziening Tsjernobyl hersteld'

Het Russische ministerie van Energie zegt dat Belarussische specialisten de elektriciteitsvoorziening van de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne hebben hersteld. Tsjernobyl kwam zonder stroom te zitten na gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen. Sindsdien is de kerncentrale in handen van Rusland.

Door het stroomgebrek bestond volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken het gevaar dat koelsystemen zouden uitvallen, met stralingslekken tot gevolg.

Doden komen terecht in een massagraf: 'Zo kunnen we niet leven'

In Marioepol worden de doden van de afgelopen twee weken begraven in een massagraf. Gewikkeld in tapijten of vuilniszakken worden ze over de rand een greppel in geduwd. Tot nu zijn er 70 lichamen in de grond gelegd.

Doden komen terecht in een massagraf: 'Zo kunnen we niet leven'

Ex-Bondskanselier Schröder in Moskou om te bemiddelen

De Duitse ex-bondskanselier Gerhard Schröder is in Moskou om te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico. Volgens Duitse media is de Duitse regering vantevoren niet geïnformeerd over het bezoek van Schröder en is hij daar ook niet in functie van voormalig bondskanselier of politiek gezant.

Na zijn kanselierschap kreeg Schröder bestuursfuncties bij de Russische energiebedrijven Gazprom en Rosneft, waarvan de Russische staat grootaandeelhouder is, en zette hij zich in voor de komst van oliepijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland. Hij is goed bevriend met president Poetin.

Na de invasie van Rusland in Oekraïne kwam hij vanwege zijn nauwe banden met Poetin onder vuur te liggen binnen zijn partij, de SPD, maar hij weigert tot nu toe de banden met het Kremlin te verbreken.

Sinds maandag ruim 31 miljoen euro binnengekomen op Giro555

Sinds de landelijke actiedag voor Oekraïne van maandag is ruim 31 miljoen euro boven op de eerste 106 miljoen euro binnengekomen. In totaal staat de teller nu op 137,4 miljoen euro, meldt Giro555. Het geld gaat naar de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555. Maandagavond was er ruim 106 miljoen euro opgehaald.

De organisaties achter Giro555 zijn CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Wanneer Giro555 stopt met geld ophalen voor Oekraïne, is nog niet bekend.

De bedoeling is een kwart van de opbrengst voor Oekraïners binnen een halfjaar uit te geven aan acute noodhulp in en rond het land. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bevoorraden van schuilplekken met waterflessen, voedsel en medicijnen. De samenwerkende hulporganisaties verwachten de helft van het geld het komende jaar te zullen besteden. De totale bestedingstermijn is 36 maanden.

Yad Vashem stopt samenwerking met Abramovitsj

Het Israëlische Holocaustmonument Yad Vashem heeft de samenwerking met oligarch Roman Abramovitsj, tegen wie door onder meer Groot-Brittannië sancties zijn opgelegd, opgezegd.

De oligarch was een donateur van het monument.

Deze bunker was een commandocentrum en is een museum

Alsof je in een tijdmachine stapt: zo is het als je deze atoombunker uit de Koude Oorlog in Rijswijk van binnen ziet.

Ondanks de toenemende nucleaire dreiging zal het een museum blijven, zegt de beheerder: de installaties zijn decennialang niet meer onderhouden.

Eens een commandocentrum, nu is deze bunker een museum

Scholz en Macron eisen staakt-het-vuren in gesprek met Poetin

De Duitse bondskanselier Scholz en de Franse president Macron hebben de Russische president Poetin opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, zegt een Duitse regeringsfunctionaris tegen persbureau Reuters. In een videogesprek met Poetin hebben ze gezegd dat gesprekken tussen Oekraïne en Rusland moeten leiden tot een oplossing voor het conflict.

Scholz, Macron en Poetin zullen de komende dagen in nauw contact met elkaar blijven, spraken ze met elkaar af.

Podcast De Dag over de informatieoorlog

Oekraïners houden tanks tegen, maken molotovcocktails en hun president Zelensky gaat de strijd aan met felle retoriek vanuit zijn kantoor in de hoofdstad Kiev. Het beeld ontstaat van een sterk en strijdvaardig Oekraïne, dat met alles wat ze in zich hebben vecht tegen Rusland.

Daarmee wint Oekraïne de slag in de propagandaoorlog, zegt Oost-Europadeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael in podcast De Dag. De Oekraïense regering weet precies welke informatie, foto's en video's het met Rusland en de rest van de wereld moet delen. En vooral ook welke dingen ze beter voor zichzelf kunnen houden.

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren.

Koninklijk paar bezoekt vluchtelingen in Harskamp

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben Oekraïense vluchtelingen in de kazerne in het Gelderse Harskamp bezocht. "Mensen vertelden over de situatie in Oekraïne, over hun vlucht naar Nederland en over de opvang hier ter plaatse. Kinderen vertelden hoe zij de afgelopen weken hebben ervaren", meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Ook sprak het koninklijk paar met COA-medewerkers, de dorpsraad van Harskamp en ambtenaren van de gemeente Ede.

Vorige week kwamen er 120 vluchtelingen aan in Harskamp en inmiddels is de opvang met 950 plaatsen vol.

Burgemeester Kiev: helft inwoners gevlucht

De burgemeester van Kiev zegt dat zo'n 2 miljoen mensen de hoofdstad zijn ontvlucht. Dat is ongeveer de helft van het inwonertal. Burgemeester Klitsjko zegt dat de stad nu veranderd is in een soort fort. "Elke straat, elk gebouw, elke controlepost is versterkt", zegt hij.

Britse consulaire post in Noord-Frankrijk

Oekraïense vluchtelingen die vanuit Frankrijk door willen reizen naar familie in het Verenigd Koninkrijk, kunnen vanaf morgen terecht op een Britse consulaire post. De post wordt opgezet in Arras, op zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Calais, waar de afgelopen dagen honderden Oekraïners aankwamen.

De aanvragen van de vluchtelingen worden er behandeld en ze kunnen er visa krijgen. Gisteren meldden we dat Fransen en Britten ruzie hadden over de opvang van Oekraïners:

Oekraïense vluchtelingen op weg naar het VK lopen vast in Calais

Oost-Europadeskundige Bob Deen over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne

Hoe verloopt de oorlog in Oekraïne? Bob Deen, Oost-Europa-deskundige bij Instituut Clingendael, praat ons regelmatig bij. In deze video hoe Deen kijkt naar de gebeurtenissen en het nieuws van 10 maart, zoals de bespreking tussen ministers Koeleba (Oekraïne) en Lavrov (Rusland).

Oost-Europadeskundige Bob Deen over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne

Russen slaan terug met sancties en verbieden onder meer export auto's

De Russische regering heeft de export van ruim 200 producten verboden, waaronder auto's, medische goederen, telecomapparatuur, containers en turbines. Het exportverbod is de Russische reactie op diverse sancties die het Westen de afgelopen dagen heeft ingevoerd. De maatregel geldt tot zeker eind dit jaar.

Autobouwer Stellantis is een van de getroffen bedrijven. Die firma produceert en verkoopt de merken Peugeot, Citroën, Opel, Jeep en Fiat in Rusland. Voor het begin van de oorlog was Stellantis van plan om in Rusland gemaakte wagens te exporteren.

Over maatregelen rond de export van gas en olie heeft het Kremlin niets gezegd.

Russische tanks verwoest vanuit de lucht

Op beelden van persbureau Reuters die vandaag zijn vrijgegeven, is te zien hoe Russische tanks bij Brovary, aan de oostkant van Kiev, vanuit de lucht bestookt worden.

Wanneer de tanks zijn vernietigd, is niet bekend.

Russische tanks verwoest vanuit de lucht

'Ook vluchtende Sinti en Roma gediscrimineerd'

Sinti en Roma die uit Oekraïne willen vluchten, worden in sommige gevallen slecht behandeld. De Vereniging Sinti, Roma, Woonwagenbewoners Nederland vraagt aandacht voor hun lot en heeft de ambassadeurs van Oekraïne, Polen, Slowakije, Hongarije, Moldavië en Roemenië in Nederland daarom een brandbrief gestuurd.

Afgelopen weken was er al aandacht voor discriminatie van Afrikaanse en Aziatische vluchtelingen, die bijvoorbeeld de trein richting Polen uit werden gezet of zelfs werden mishandeld. Dat lot treft ook Sinti en Roma, zegt de belangenorganisatie.

De vereniging wil dat de ambassadeurs "grenswachten, treinmedewerkers en hulpverleners op het hart drukken een ieder, in het bijzonder Sinti en Roma, die de oorlog in Oekraïne ontvlucht zonder aanziens des persoon te ontvangen".

Hoe TikTok een cruciale rol speelt in Oekraïne

Afscheidsfilmpjes van familie, steden die worden gebombardeerd of dansjes terwijl Oekraïners hun land ontvluchten: allemaal met een populair deuntje eronder, teksten in beeld en het bekende TikTok-watermerk in de hoek. Het is voor jongeren misschien wel hét beeld van de oorlog in Oekraïne.

De eerste 'Tiktok-oorlog': dit zeggen tiktokkers uit Rusland en Oekraïne

Tot nu toe was vooral Twitter een populair medium voor burgerverslaggeving. Bijvoorbeeld bij de Arabische Lente in 2011 of recenter nog: de beelden van het vliegveld in Kabul, Afghanistan nadat de Taliban daar de macht had overgenomen. Maar nu zijn zelfs veel beelden die rondgaan op Twitter afkomstig van TikTok. Binnen twee weken lijkt TikTok het belangrijkste medium te zijn geworden voor oorlogsverslaggeving.

Oekraïense dorpsbewoners willen Russen stoppen met barricade

In het Oekraïense Velyki Hrybovytsji, een dorp in het westen met 2000 inwoners, is een barricade van zakken opgeworpen en willen inwoners het Russische leger stoppen met een knuppel, een bijl en wat jachtgeweren.

"'s Avonds zitten ze in een hut met een houtkachel en een kop thee om warm te blijven. De vrouwen in het dorp voelen zich nu veilig", twittert correspondent Mustafa Marghadi bij foto's van producer Babs Sabbé.

Turkse minister die bij gesprek zat: geen wonderen verwachten

De Turkse minister Cavusoglu die het gesprek tussen zijn collega's Lavrov en Koeleba faciliteerde, zegt dat het geen gemakkelijke, maar wel een beschaafde ontmoeting was, "ondanks alle moeilijkheden". Volgens Cavusoglu was er geen voelbare spanning en verhief niemand zijn stem.

Hoewel er geen voortgang is geboekt, was het belangrijkste doel van de ontmoeting om contact te leggen, zegt Cavusoglu. "We moeten geen wonderen verwachten." Hij pleit voor een staakt-het-vuren en voor humanitaire corridors, vooral in Marioepol.

Schaatsers rijden dit weekend voor Giro555

Alle Nederlandse schaatsers die dit weekend meedoen aan de World Cup Finale in Heerenveen sponsoren Giro555. Op de schaatspakken staat dan de tekst 'Giro555' in plaats van enkele logo's, heeft de KNSB bekendgemaakt.

Na de wedstrijd zullen de schaatsers hun handtekening op de pakken zetten, waarna ze worden geveild. De opbrengst gaat naar de hulpactie voor Oekraïne. "Het kostte weinig moeite om alle partijen achter dit initiatief te krijgen", zegt Herman de Haan van de KNSB. "Iedereen zet hier graag zijn schouders onder en dat is hartverwarmend."

Tanklimiet bij zelfbedieningspomp verhoogd naar 200 euro

Bij zelfbedieningspompen kan per tankbeurt vanaf nu voor maximaal 200 euro worden getankt en afgerekend. Hiervoor was het nog maximaal 125 of 150 euro. Banken die pinpassen of creditcards aan hun klanten verstrekken, zijn klaar om het hogere bedrag te verwerken.

"Elders in de betaalketen moeten andere deelnemers hun processen en systemen bijwerken, waaronder de pomphouders zelf, hun leveranciers van betaalautomaten en de transactieverwerkers", meldt Betaalvereniging Nederland. "Daardoor kan het nog voorkomen dat je bij sommige onbemenste tankstations met je betaalkaart voor maximaal 125 euro of 150 euro per tankbeurt kunt afrekenen."

Vorige week tankten veel automobilisten hun auto vol uit angst dat de benzineprijs nog verder zou stijgen door de oplopende olieprijs, wat ook gebeurd is:

Tanken voor weinig geld is verleden tijd: 'Ik maak mij best wel zorgen'

7500 Oekraïners in Frankrijk

Frankrijk heeft een crisiscentrum voor de opvang van Oekraïners ingesteld. Er zijn tot nu toe 7500 Oekraïners in Frankrijk aangekomen, waarvan 3000 de afgelopen twee dagen, zegt de minister van Binnenlandse Zaken.

Er zijn 25.000 opvangplaatsen beschikbaar, waarvan 6000 bij mensen thuis die hun huizen beschikbaar hebben gesteld om Oekraïners op te vangen.

Topoverleg tussen Rusland en Oekraïne levert geen concreet resultaat op

De ministers van Buitenlandse Zaken Lavrov (Rusland) en Koeleba (Oekraïne) spraken in Antalya zo'n anderhalf uur met elkaar. Belangrijk gespreksonderwerp was het instellen en handhaven van humanitaire corridors, waardoor burgers belegerde steden veilig kunnen verlaten en konvooien met hulpgoederen de steden juist kunnen bereiken. Maar daarover zijn geen afspraken gemaakt. Lees meer over de ontmoeting in onderstaand stuk:

'Beschietingen in Marioepol, konvooi is weer omgedraaid'

Een humanitair konvooi dat de belegerde zuidelijke stad Marioepol probeerde te bereiken, heeft rechtsomkeert moeten maken, meldt de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek. Ze zegt dat er gevechten gaande zijn in de stad en dat het te gevaarlijk was voor het konvooi.

Volgens het stadsbestuur heeft Rusland vanochtend opnieuw bombardementen uitgevoerd op de stad. Daarbij zouden huizen geraakt zijn. Intussen hebben Russische troepen delen van Marioepol ingenomen, meldt het Russische persbureau Interfax op basis van het ministerie van Defensie. Dat wordt vooralsnog niet bevestigd door andere kanalen.

Lavrov haalt uit naar Westen

Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft na het gesprek met ambtgenoot Koeleba in Turkije uitgehaald naar het Westen. Hij zegt dat het Westen een gevaarlijke situatie in Oekraïne creëert die nog jarenlang zal aanhouden. Degenen die "wapens en huurmoordenaars" leveren aan Oekraïne moeten begrijpen hoe gevaarlijk hun handelingen zijn, sprak Lavrov.

Hij zei dat Rusland de crisis zal doorstaan en zal proberen nooit meer afhankelijk te zijn van het Westen. Daar voegde hij aan toe dat het erop lijkt dat Oekraïne "gesprekken wil voeren om maar gesprekken te kunnen voeren".

Lavrov noemde de situatie in Oekraïne een gevecht voor het Russische recht op een plek op de wereldkaart.

Lavrov: 'Het Westen is gevaarlijk bezig'

Lavrov: gesproken over vergemakkelijken lot burgers

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat hij met zijn ambtgenoot Koeleba heeft gesproken over het "vergemakkelijken van het lot van burgers". Volgens hem worden burgers in Oekraïne als menselijk schild gebruikt. Hij zegt dat de huidige menselijke corridors blijven bestaan.

Verder waarschuwde hij landen die wapens leveren aan Oekraïne dat ze verantwoordelijk zijn voor de gevolgen. Lavrov voegde eraan toe dat Rusland de crisis zal doorstaan en in de toekomst onafhankelijk wil zijn van het Westen.

Over het gebombardeerde ziekenhuis met de kraamafdeling in Marioepol herhaalde hij de Russische claim dat daar Oekraïense radicale strijdkrachten waren, die als propaganda wordt beschreven. Verder zei Lavrov dat de anti-tankwapens die in Oekraïne vanaf schouders raketten uit de lucht kunnen schieten, worden gebruikt door terroristen.

Ook zei hij dat hij Koeleba eraan heeft herinnerd dat Rusland voorstellen heeft gedaan, tijdens een eerdere bespreking in Belarus.

Koeleba: Lavrov mocht geen toezeggingen doen

Volgens de Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken was zijn Russische ambtgenoot Lavrov niet in staat om toezeggingen te doen in hun gesprek. "Ik heb voorgesteld om een algeheel staakt-het-vuren van 24 uur af te kondigen om de belangrijkste humanitaire problemen op te lossen, maar we hebben geen voortgang geboekt. Het lijkt erop dat er andere beleidsmakers in Rusland zijn die daarover moeten beslissen", zei Koeleba op een persconferentie.

De minister zegt dat hij ervoor openstaat om nog een soortgelijke ontmoeting te hebben met Lavrov als er oplossingen voor het conflict in het vooruitzicht liggen. Koeleba zegt dat Rusland volgens Lavrov doorgaat met het voeren van de oorlog totdat Oekraïne aan de Russische eisen voldoet.

Koeleba na gesprek: ik wilde corridor Marioepol, Lavrov kon niet beslissen

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba zegt dat hij een corridor wilde bewerkstelligen in en uit Marioepol, waar volgens hem momenteel de grootste humanitaire tragedie plaatsvindt. Zodat burgers de stad uit kunnen, en humanitaire hulp de stad in.

"Helaas was minister Lavrov niet in de positie om daarover te beslissen, maar hij moet erover overleggen met andere beleidsmakers in Moskou", zei Koeleba op een persconferentie na afloop van het gesprek met onder meer zijn Russische ambtgenoot. Hij noemde het gesprek zowel gemakkelijk als moeilijk. "Gemakkelijk omdat Lavrov zijn gebruikelijke retoriek bezigde, moeilijk omdat ik mijn best deed."

Koeleba: 'Blijkbaar zijn er andere mensen in Rusland die hierover beslissen'

Heino vangt maximaal 900 Oekraïense vluchtelingen op

Maximaal 900 Oekraïense vluchtelingen worden vanaf vrijdag opgevangen in het Overijsselse Heino. Dat heeft de gemeente Raalte bevestigd tegenover RTV Oost. De vluchtelingen kunnen de komende twee weken terecht op het terrein van Summercamp Heino, waar normaal gesproken school- en zomerkampen gehouden worden. Vanaf 25 maart is een deel van de huisjes gereserveerd en zijn er slechts een kleine honderd plaatsen over.

Gisteren werd ook al duidelijk dat in een bedrijfspand in Deventer 300 vluchtelingen worden opgevangen. Dat pand wordt de komende twee weken klaargemaakt voor de opvang. Eerder liet zorghotel de Imminkhoeve in Lemele al weten plaats te maken voor honderd vluchtelingen. Die komen vrijdag aan en kunnen hier langere tijd blijven. Op termijn moet de veiligheidsregio IJsselland, net als alle andere veiligheidsregio's, 2000 vluchtelingen opvangen.

'Het gaat om de Europese toekomst van mijn kleindochters'

In Kiev worden reservisten, die zijn opgeroepen om tegen de Russen te vechten, getraind. Onder hen ook oudere mannen die in de vroegere Sovjet-Unie hebben geleefd en nu voor de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen willen vechten.

"Ik heb drie kleindochters, het gaat om hun toekomst, hun Europese toekomst", zegt deze grootvader:

'Het gaat om de toekomst van mijn kleindochters, een toekomst in Europa'

Enkele oligarchen, onder wie Abramovitsj, op Britse sanctielijst

De Russische eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea, Roman Abramovitsj, is toch op de Britse sanctielijst gezet, net als nog eens zes andere oligarchen. Hun tegoeden zijn bevroren, ze mogen geen transacties meer doen met Britse individuen en bedrijven, en krijgen onder meer een reisverbod.

Volgens premier Johnson mogen er geen veilige havens zijn voor mensen die achter de "kwaadaardige aanval" op Oekraïne staan. De andere getroffen oligarchen zijn onder anderen Gazprom-baas Aleksej Miller, president Andrej Kostin van de VTB Bank, president Nikolaj Tokarev van oliepijpleidingenbeheerder Transneft, topman Igor Sechin van energiebedrijf Rosneft.

Abramovitsj maakte vorige week bekend Chelsea te willen verkopen. De opbrengsten gaan volgens de Rus naar een fonds dat steun zal bieden aan "alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne". Wat daarmee precies bedoeld wordt, is onduidelijk. Die verkoop kan voorlopig niet doorgaan. De Britse regering zegt dat Chelsea in de tussentijd wel gewoon kan doorspelen in de competitie.

Persconferenties verwacht van Oekraïense en Russische delegaties in Antalya

In Antalya worden binnenkort aparte persconferenties verwacht door de Oekraïense en Russische delegaties. Journalisten zijn gevraagd naar de zaaltjes te gaan waar deze worden gehouden.

De bespreking tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland in Antalya zou nog gaande zijn. We meldden hier eerder dat het al was afgelopen, maar dat is niet bevestigd.

Rond 09.30 meldde de woordvoerder van de Russische minister Lavrov dat het gesprek was begonnen.

In de zaal waar de Russen hun persconferentie houden, zijn journalisten en cameramannen er klaar voor:

Er was een "vals alarm" toen journalisten de ruimtes in gingen, maar dat lijkt prematuur, tweet een correspondent van de BBC:

Gesprek ministers Oekraïne en Rusland begonnen

Het gesprek tussen de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba en zijn Russische collega Lavrov in de Turkse badplaats Antalya is begonnen.

Ze werden - in eerste instantie los van elkaar - ontvangen door de Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken, die ook bij de gesprekken is. Het is voor het eerst dat de partijen elkaar op dit politieke niveau rechtstreeks spreken.

Ministers Oekraïne en Rusland in Turkije voor ontmoeting

Marioepol meldt drie doden bij bombardement kinderziekenhuis

Bij het bombardement op het kinderziekenhuis in Marioepol zijn drie doden gevallen, onder wie een kind. Dat schrijft de gemeenteraad van de stad op Telegram. Ook raakten zeventien mensen gewond, dit waren kinderen, vrouwen en artsen. De Oekraïense president Zelensky spreekt van genocide en roept het Westen nogmaals op Rusland zwaar te straffen.

Een Russisch lid van de VN-vertegenwoordiging spreekt van nepnieuws en zegt dat het ziekenhuis gebruikt werd door Oekraïense troepen.

"Deze propaganda is onderdeel van de informatieoorlog, maar de beelden van slachtoffers ondermijnen die propaganda onmiddellijk", reageerde hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga daarop.

Online winkelen voor vluchtelingen in Polen

Een restauranteigenaar uit het Groningse Beerta heeft een ander soort hulpactie op touw gezet. Hij zamelt geen spullen voor Oekraïense vluchtelingen in om die vervolgens naar Polen te brengen, maar bestelt ze online bij een lokale winkel.

"Ons contact in Piaseczno in Polen laat ons weten waar behoefte aan is. Wij doen die aankopen met gedoneerd geld bij een Poolse online supermarkt, en die zorgt vervolgens dat de boodschappen op de plaats van bestemming komen", zegt Mark van Esveld tegen RTV Noord.

Via Twitter riep hij Poolssprekende mensen op om hem te helpen, omdat de website waar hij spullen bestelt, geen Engelse versie heeft.

Evacuatie lijkt weer op gang gekomen, zeven corridors open

Oekraïne opent zeven corridors waardoor mensen diverse steden kunnen proberen te ontvluchten, zegt vicepremier Veresjtsjoek. Het gaat onder meer om de belegerde zuidelijke havenstad Marioepol.

In de oostelijke stad Soemy is de evacuatie al op gang gekomen, voor de derde dag op rij. Dat meldt de regionale gouverneur. Er zou een staakt-het-vuren van kracht zijn. Enkele duizenden mensen wisten de stad deze week al te ontvluchten.

De gouverneur van de regio waarin hoofdstad Kiev ligt, zegt dat er uit zijn gebied gisteren meer dan 10.000 mensen zijn geëvacueerd. President Zelensky meldde enkele uren geleden dat er gisteren in totaal 35.000 mensen uit diverse steden hebben kunnen vluchten.

Britse onderminister: ook commandanten verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden

Poetin begaat oorlogsmisdaden en voert oorlog tegen Oekraïense burgers, zegt de Britse onderminister van Defensie James Heappey tegen Sky News. "Wat Poetin doet is geen oorlog tussen twee legers, hij heeft meerdere Oekraïense steden belegerd en voert oorlog tegen Oekraïense burgers."

Heappey vindt dat naast hoge overheidsfunctionarissen ook legercommandanten verantwoordelijk moeten worden gehouden. "De oorlogsmisdaden worden door alle betrokkenen door de hele keten gepleegd en de wreedheden worden gezien, geregistreerd en mensen zullen verantwoordelijk worden gehouden."

Gesprekken Lavrov en Koeleba in Antalya beginnen rond 09.00 uur

De ontmoeting tussen de ministers Lavrov en Koeleba van Buitenlandse Zaken in het Turkse Antalya zou rond 09.00 uur Nederlandse tijd beginnen. Ook de Turkse minister Cavusoglu is daarbij aanwezig, zegt correspondent Mitra Nazar vanuit Antalya.

"Ga er maar van uit dat er binnen een gespannen sfeer heerst. Maar dat ze hier überhaupt al zijn, is al een heel belangrijke stap", zegt Nazar in het NOS Journaal. Na afloop komt er mogelijk een persconferentie, maar dat is nog niet zeker. "Wat er wordt besproken, weten we niet precies", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou. Volgens hem is de indruk ontstaan dat Rusland zijn eisen iets heeft gematigd.

"Er wordt niet meer gesproken over de noodzaak om de regering in Kiev af te zetten. Rusland zou bereid zijn om onmiddellijk te stoppen met de operatie als Oekraïne de Krim als Russisch grondgebied erkent, en ook de zelfverklaarde volksrepublieken van Donetsk en Loegansk zou erkennen als onafhankelijke staten. Dat wil Oekraïne niet, maar we zullen zien wat uit de gesprekken zal komen. Het belangrijkste is dat er op dit niveau wordt gepraat."

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken deelde op Twitter beelden van de aankomst van Koeleba in Antalya:

Leger VS: levering Poolse straaljagers heeft 'hoge risico's en levert weinig op'

Commandant Tod Wolters van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa heeft meer uitleg gegeven over het besluit van het Pentagon om geen Poolse gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te geven. In een verklaring zegt hij dat de levering van de MiG-29's hoge risico's zou hebben en relatief weinig zou opleveren.

"De Oekraïense luchtmacht heeft meerdere gevechtsvliegtuigen in de lucht die raketten kunnen afvuren. Het lijkt er niet op dat het toevoegen van meer toestellen aan het Oekraïense arsenaal de effectiviteit van de luchtmacht gaat veranderen als je het afzet tegen de mogelijkheden die Rusland heeft."

Bovendien kan het leveren van de MiG-29's aan Oekraïne door Rusland worden opgevat als een escalatie en uitmonden in een confrontatie met de NAVO, zegt Wolters, die ook de leiding heeft over de NAVO-troepen in Europa. "Dan is er sprake van hoog risico." Volgens Wolters is het leveren van meer antitankwapens en luchtverdedigingssystemen de effectiefste manier om Oekraïne te ondersteunen.

Russische ambassade in Vilnius in 'Oekraïense Heldenstraat'

De Russische ambassade in de Litouwse hoofdstad Vilnius heeft een nieuw adres. De vorige straatnaam is veranderd in de 'Oekraïense Heldenstraat', meldt The Guardian. De straatnaambordjes zijn aangepast en ook de visitekaartjes van de Russische diplomaten zullen moeten worden veranderd.

"Het visitekaartje van iedere medewerker van de Russische ambassade wordt versierd met een notitie die het Oekraïense vechten eert", zegt de burgemeester van Vilnius. "En iedereen zal moeten nadenken over de wreedheden van het Russische regime tegen de vredige Oekraïense natie wanneer ze deze straatnaam opschrijven."

Maastrichtenaren zetten veldbedden klaar in evenementencentrum

In evenementencentrum MECC Maastricht is plek gemaakt om 400 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. De beschikbare hal wordt een doorstroomlocatie, waar vluchtelingen die in Limburg aankomen naartoe worden doorverwezen. Ze verblijven daar dan een paar dagen. "Wij verwachten dat deze 400 plekken niet genoeg zullen zijn", zegt burgemeester Penn-te Strake.

'Het gaat om veel meer dan alleen maar een bedje'

Amsterdam heeft deze week plek voor 900 gevluchte Oekraïners

Amsterdam gaat meer Oekraïense vluchtelingen opvangen. In totaal komen er deze week 900 plekken beschikbaar, onder meer op twee schepen die bij het Java-eiland komen te liggen en in een hotel. Tot nu toe had de stad ruimte voor maximaal 300 vluchtelingen.

De gemeente zegt door te blijven zoeken naar nieuwe opvanglocaties, omdat er meer mensen uit Oekraïne naar Nederland komen. Om dat in goede banen te leiden is er vanaf vandaag een coördinatiecentrum in de RAI. Daar kunnen vluchtelingen zich melden voor een opvangplek. Ondertussen wordt er een sporthal gereedgemaakt voor noodopvang. Die locatie zal gebruikt worden als er in een keer een groot aantal Oekraïners aankomt en er niet voldoende ruimte is in hotels.

Ontmoeting ministers Rusland en Oekraïne in Turkije

Delegaties van Rusland en Oekraïne hebben elkaar sinds het begin van de oorlog enkele keren getroffen in Belarus, maar tot nu toe lijkt een diplomatieke uitweg nog ver achter de horizon. Mogelijk verandert dat na vandaag een klein beetje: in de Turkse badplaats Antalya vindt een topontmoeting plaats tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne: Lavrov en Koeleba. Veel ruimte voor overleg is er door beide partijen nog niet gegeven, maar sommige experts zien wel degelijk een lichte verschuiving in retoriek.

Lees meer over de verwachtingen in onderstaand stuk:

Huis van Afgevaardigden akkoord met miljarden voor Oekraïne

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is akkoord gegaan met een steunpakket van bijna 14 miljard dollar voor Oekraïne (omgerekend zo'n 12 miljard euro). De Amerikaanse president Biden had het Congres oorspronkelijk om 10 miljard dollar (ruim 9 miljard euro) gevraagd.

Volgens CNN gaat 6,5 miljard van het vrijgekomen bedrag naar de Amerikaanse Defensie. Het ministerie kan het geld gebruiken om troepen in de regio in te zetten ter verdediging en militair materieel van te kopen. Nog eens 4 miljard is bedoeld voor humanitaire hulp.

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis, liet weten dat er aan meer noodhulp wordt gewerkt. De Senaat moet zich nog wel over de uitgaven buigen. Dat gebeurt waarschijnlijk vrijdag.

'Britse militairen mogelijk tegen regels in naar Oekraïne'

Een aantal Britse militairen is mogelijk afgereisd naar Oekraïne om mee te vechten tegen Rusland. De BBC schrijft dat het om militairen gaat die zonder verlof en op persoonlijke titel zijn vertrokken. Het Britse leger bevestigt dit aan de omroep.

"Wij adviseren deze militairen ten zeerste om terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk", zegt een legerwoordvoerder. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. De rest van het leger is voor nu verboden om naar Oekraïne te reizen. Britse militairen die deelnemen aan gevechten in Oekraïne overtreden de wet, zegt het ministerie van Defensie.

De Britse minister voor Buitenlandse zaken, Liz Truss, zei eind vorige maand nog dat ze Britse burgers steunde die in Oekraïne willen vechten. Later kwam de Britse regering daarvan terug. Verschillende Britse veteranen zeggen tegen de BBC dat zij van de autoriteiten tegenstrijdige berichten krijgen over of zij wel of niet mogen gaan. Ze willen gaan om te vechten of om te helpen op medisch of humanitair gebied.

Amerikaanse defensieminister Austin belt met Kiev

De Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin heeft gebeld met zijn Oekraïense ambtgenoot Oleksii Reznikov, meldt het Pentagon. De twee spraken over de voortzetting van hulp aan het leger van Oekraïne.

De VS benadrukten gisteren opnieuw dat het land verdedigingswapens wil leveren aan Oekraïne, maar niet verder wil gaan om verdere escalatie van het conflict te voorkomen. Washington ziet voorlopig niets in het aanbod van Polen om zijn MiG-29 gevechtsvliegtuigen af te staan aan Oekraïne.

Later vandaag belt president Biden met zijn Turkse evenknie Erdogan over de veiligheidssituatie in het land. Erdogan probeert te bemiddelen in het conflict tussen Kiev en Moskou.

'Bombardement op kinderziekenhuis ultiem bewijs van genocide'

Het bombardement op het kinderziekenhuis in Marioepol is volgens president Zelensky "het ultieme bewijs" van genocide. Ook noemde hij het in een toespraak een oorlogsmisdaad. Hij roept het Westen op om nog strengere sancties in te voeren tegen Rusland.

Zelensky: "Een kinderziekenhuis. Een kraamafdeling. Hoe hebben die Rusland bedreigd? Wat voor land is Rusland dat het zo bang is voor ziekenhuizen en kraamafdelingen, dat het ze vernietigt?"

Rusland heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen dat troepen het ziekenhuis hebben beschoten.

Ook Sony trekt zich terug: geen PlayStation-verkoop meer in Rusland

Sony stopt in Rusland met het verkopen van PlayStation-spelcomputers en -software. Het Japanse bedrijf is daarmee de volgende in een rij van grote merken die zich uit Rusland terugtrekken.

"Sony Interactive Entertainment sluit zich aan bij de wereldwijde gemeenschap in de oproep voor vrede in Oekraïne", aldus het bedrijf. Eerder staakten onder meer McDonald's en Coca-Cola al hun activiteiten in Rusland.

Alle software- en hardwaretransporten in het land zijn volgens een vertegenwoordiger van Sony's videogame-afdeling stopgezet. De PlayStation Store zal niet langer beschikbaar zijn in Rusland.

Unicef: ruim 1 miljoen kinderen gevlucht uit Oekraïne

Meer dan 1 miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht sinds het begin van de Russische invasie. Dat zegt Unicef. Volgens de VN-organisatie zijn in ieder geval 37 kinderen gedood en raakten 50 kinderen gewond, meldde Unicef-directeur Catherine Russell woensdag.

Russell zegt de Russische luchtaanval woensdag op een kinderziekenhuis Marioepol te verafschuwen "Deze aanval, indien bevestigd, onderstreept de verschrikkelijke tol die deze oorlog eist van de kinderen en families in Oekraïne", zei Russell in een statement.

Zelensky: donderdag zes nieuwe corridors open

Oekraïne wil vandaag zes nieuwe vluchtroutes openen. Dat heeft president Zelensky gisteravond op televisie gezegd. De humanitaire corridors zijn bedoeld voor de inwoners van Marioepol en Izjoem, in het oosten van Oekraïne.

Beide steden zijn zwaar gebombardeerd. Zo was er afgelopen dag een bombardement op een kinderziekenhuis in Marioepol. Volgens de gouverneur van de regio Donetsk gebeurde dat tijdens het overeengekomen staakt-het-vuren.

Verder meldde Zelensky dat er gisteren zo'n 35.000 Oekraïners via de corridors zijn gevlucht. Het ging om evacuaties vanuit Soemy, Enerhodar en steden in de buurt van Kiev. Gisteravond werd nog gesproken over 48.000 mensen, dat meldde het Oekraïense persbureau Interfax op basis van een bron dicht bij president Zelensky.

Zeker 1170 inwoners van Marioepol zijn gedood sinds het begin van de invasie twee weken geleden, stelt de locoburgemeester van de stad. Ook volgens hem gingen de beschietingen vandaag door.

Op satellietfoto's is enorme schade te zien aan huizen, winkels, flats en andere burgerinfrastructuur te zien:

  • EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
    De schade in Marioepol
  • EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
    De schade in Marioepol

Angst voor de oorlog in Oekraïne, hoe kun je die oplossen?

De grens van Oekraïne is zo'n 1400 kilometer van Nederland verwijderd, maar toch bestaat ook hier angst voor de gevolgen van de oorlog. Op sociale media uiten mensen hun bezorgdheid en ook bij de Kindertelefoon is het druk. Er zijn mensen die noodpakketten en kogelvrije vesten en helmen inslaan bij legerwinkels.

"Bij mij thuis slapen we ook weinig en slecht vanwege de oorlog in Oekraïne", schrijft een man op Twitter. En hij is niet de enige die rondloopt met zulke problemen. Volgens traumapsycholoog Kaz de Jong is het daarom goed om je gedachten zo nu en dan te verzetten.

De Jong heeft wel begrip voor de angst die bij sommige mensen heerst. De oorlog is dichterbij dan we gewend zijn en dat doet wat met mensen, stelt hij.

In onderstaand artikel deelt hij tips om van angstgevoelens af te komen:

Welkom

Goedemorgen. In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne van donderdag 10 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.