NOS NieuwsAangepast

Sancties tegen Rusland laten olieprijzen nog meer stijgen • Apple stopt verkoop in Rusland

liveblog gesloten

COA regelt 2000 opvangplekken voor Oekraïense asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat landelijk 2000 plekken regelen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Utrecht op vragen uit de raad. "Alle vervolgplekken die daarna nodig zijn, zijn de verantwoordelijkheid van de gemeenten met financiële compensatie vanuit het Rijk. Daar houden wij rekening mee in de verkenning naar mogelijke opties." Als er de komende week al vluchtelingen in Utrecht aankomen, worden die opgevangen in hotels of via informele netwerken als kerken, schrijft het college.

Het kabinet heeft recent besloten dat Oekraïners langer visumvrij in Nederland mogen blijven. Normaal gesproken is die periode negentig dagen, als ze beschikken over een biometrisch paspoort. Die periode wordt nu verlengd. Daarmee hoeven Oekraïners die langer dan negentig dagen blijven ook niet gelijk asiel aan te vragen.

Russische troepen op het punt Kiev te omsingelen, 'dit kan gruwelijk worden'

Verschillende nieuwsberichten wekken vandaag de indruk dat een grote aanval op Kiev ophanden is. Zo waren er meldingen dat een 60 kilometer lang konvooi met tienduizenden Russische militairen de Oekraïense hoofdstad tot op 20 kilometer genaderd is.

Het Russische ministerie van Defensie kondigde de beschieting van regeringsgebouwen aan en waarschuwde omwonenden te vertrekken. En de Oekraïense televisie ging uit de lucht doordat de tv-toren in Kiev is geraakt, mogelijk door een langeafstandsraket. "We moeten vrezen voor een enorm bloedige strijd om de steden", zegt bijzonder hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga, verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit Leiden.

Graffiti-boodschappen voor Poetin: 'Den Haag wacht op je'

Op verschillende plekken in Europa worden met graffiti teksten gericht aan Poetin en aan de bevolking van Oekraïne gemaakt:

Graffiti-boodschappen voor Poetin: 'Den Haag wacht op je'

Apple stopt verkoop van alle producten in Rusland

Techbedrijf Apple zegt dat het voorlopig stopt met de verkoop van al zijn producten in Rusland. "We zijn diep verontrust over de Russische invasie van Oekraïne", zegt het Amerikaanse bedrijf in een verklaring.

Betaalsysteem Apple Pay en andere diensten zijn volgens de multinational voortaan beperkt beschikbaar in Rusland. De apps van staatsmedia als RT en Sputnik News kunnen niet meer worden gedownload buiten Rusland via apparaten van het Amerikaanse techbedrijf.

Eerder op de avond besloot Google om Russische staatsmedia te weren uit zijn nieuwsrubriek.

Beelden van enorme explosie bij Charkov

Op sociale media gaan beelden rond van een enorme explosie net buiten de stad Charkov. Een verslaggever van ABC News zegt op gezag van de gouverneur van de regio dat het gaat om een munitiedepot, dat waarschijnlijk is geraakt bij een Russische luchtaanval. Er is niets bekend over eventuele slachtoffers. Ook is onduidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt.

De explosie veroorzaakte een grote schokgolf in de omgeving:

Mazepin mag Formule 1-coureur blijven

De Russische Haas-coureur Nikita Mazepin blijft voorlopig welkom in de Formule 1, heeft de internationale autosportbond (FIA) bekendgemaakt na een spoedoverleg dinsdag.

Mazepin mag niet meer onder de Russische vlag uitkomen, hij rijdt voorlopig onder de vlag van de FIA. Dat geldt ook voor alle andere coureurs uit Rusland en Belarus in de overige klassen van de FIA. Van een schorsing is dus geen sprake.

Google schrapt Russische staatsmedia uit nieuwsrubriek

Techgigant Google gaat Russische staatsmedia weren uit zijn nieuwsrubriek, meldt persbureau Reuters. Het is een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

Onder meer pro-Kremlin nieuwssite RT zal straks niet meer te vinden zijn in Google Nieuws, zegt Googles moederbedrijf Alphabet. Eerder vandaag kondigde het bedrijf "uitzonderlijke stappen aan om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan".

Laatste kritische media in Rusland geblokkeerd

De Russische autoriteiten hebben twee onafhankelijke media laten blokkeren. De twee nieuwskanalen worden beschuldigd van het verspreiden van 'nepnieuws' rondom de oorlog in Oekraïne.

Volgens NOS-correspondent Iris de Graaf worden hiermee de laatste kritische media monddood gemaakt:

Sancties tegen Rusland laten olieprijzen nog meer stijgen

Door de toenemende onzekerheid van de brandstoftoevoer uit Rusland zijn de olieprijzen weer naar recordhoogte gestegen. De prijs per vat Brentolie, de standaard die wereldwijd voor olie wordt gebruikt (behalve door de VS), steeg naar bijna 106 dollar. Een vat Amerikaanse WTI-olie kost nu bijna 105 dollar.

Eerder vandaag besloten de leden van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), waaronder de VS en Japan, dat 60 miljoen vaten uit de ruwe oliereserves vrij kunnen worden gegeven. Maar ondanks die overeenkomst wordt de angst voor verstoringen van de aanvoer vanuit Rusland niet weggenomen op de oliemarkt.

De vrees op de oliemarkt komt voort uit de harde sancties tegen Rusland, zoals het uitsluiten van bepaalde Russische banken van het internationale betalingssysteem Swift. Daardoor kan het lastiger worden om betalingen voor Russische olie te doen. Ook zijn er problemen in de logistiek- en transportsector, die de olieleveringen kunnen verstoren.

Internationaal Gerechtshof: volgende week zitting over Oekraïne

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag houdt volgende week een openbare zitting over beschuldigingen van genocide in de Oekraïne-oorlog. Deze zittingen staan gepland op 7 en 8 maart, laat de rechtbank weten in een verklaring.

President Zelensky had het hoogste hof van de Verenigde Naties vorige week verzocht een oordeel te vellen over de Russische "manipulatie" van het begrip genocide om de inval te rechtvaardigen. Hij heeft de VN-rechters gevraagd Moskou op te dragen de militaire operaties in Oekraïne te beëindigen.

Bedrijf achter gaspijpleiding Nord Stream 2 ontkent faillissement

Diverse media melden dat het bedrijf achter de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 een faillissement heeft aangevraagd. Maar tegenover de NOS zegt een woordvoerder van de onderneming dat hij dit niet kan bevestigen.

Volgens de Zwitserse omroep SRF heeft Nord Stream 2 AG al 106 werknemers ontslagen als gevolg van de ingestelde sancties tegen het bedrijf. De omroep meldt dat volgens de economisch bestuurder van het kanton Zug, waar de onderneming is gevestigd in Zwitserland, er ook faillissement is aangevraagd.

Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf dus niet te kunnen bevestigen. Voor verdere vragen was het bedrijf niet bereikbaar.

Belgische journalist in Kiev: 'Er klinken onophoudelijk alarmsirenes'

De Belgische journalist Bruno Beeckman zegt dat er in Kiev onophoudelijk alarmsirenes klinken. Hij is in de stad en wacht in spanning af wat er gaat gebeuren.

Beeckman kwam zondagavond aan. Het was volgens hem nog een hele toer om in de hoofdstad te komen. "Ik vertrok vrijdagochtend vroeg vanuit Antwerpen en was pas zondagavond laat in Kiev." Het laatste stuk reisde hij met de trein, waar zo'n 300 vrijwilligers in zaten. "50 kilometer voor Kiev gingen alle lichten in de trein uit, we rolden in het donker de stad binnen, we hoorden explosies. Dat was wel eng."

Tussen 17.00 uur en 08.00 uur geldt in de stad een uitgaansverbod. Beeckman omschrijft de sfeer in de stad. "Meteen om 08.00 uur komen de mensen, zij die er nog zijn, naar buiten. In lange rijen staan ze voor de winkels, voor de apotheken en de supermarkten." Volgens Beeckman gaan ze zo snel als het kan weer naar binnen.

Afgezien van de lange rijen voor winkels is Kiev een spookstad, de straten zijn verlaten. Hoeveel van de 3 miljoen inwoners er nog in Kiev zijn, is moeilijk in te schatten. "In de flat van onze producer zijn van de negentig appartementen nog drie bezet."

Bruno Beeckman vanuit Kiev

Biden zegt tegen Zelensky: er komt geen vliegverbod

De Oekraïense president Zelensky heeft vandaag 30 minuten gebeld met de Amerikaanse president Biden. Daarin drong Zelensky erop aan dat de NAVO komt met een no fly zone, oftewel een vliegverbod. Maar Biden vindt het nog te vroeg voor die optie, heeft Zelensky gezegd tegen Reuters.

Volgens Zelensky zou zo'n vliegverbod een "preventieve" maatregel zijn en niet bedoeld zijn om de NAVO direct te betrekken bij het conflict. Maar volgens experts is het instellen van een no fly zone juist een heel zware optie, die kan leiden tot een oorlog tussen Rusland en de NAVO, zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga.

Oekraïense chauffeurs keren terug naar huis om te vechten tegen Rusland

De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de Europese transportsector. Veel chauffeurs die in Europa werkzaam zijn, komen uit Oekraïne. Ze willen hun land verdedigen.

Oekraïense chauffeurs keren terug naar huis: 'Ik ga vechten voor mijn volk'

Meta: meer verzoeken voor blokkeren Russische staatsmedia

Moederbedrijf Meta van Facebook en Instagram heeft meer verzoeken gehad om in landen Russische staatsmedia te blokkeren. Dat heeft het bedrijf gezegd in een gesprek met journalisten, waarbij ook de NOS aanwezig was.

Om welke landen het gaat, werd niet duidelijk. President Global Affairs van Meta Nick Clegg zei dat hij nog niet op de hoogte was van een verzoek vanuit de VS, het thuisland van Meta en tevens de belangrijkste markt. Op de vraag van de NOS of een wereldwijde blokkade wordt overwogen, kwam geen duidelijk antwoord.

Gisteravond werd bekend dat het bedrijf, op verzoek van de EU, staatsmedia RT en Sputnik heeft geblokkeerd. De politieke druk was groot geworden om dit te doen. Meta heeft hetzelfde gedaan in Oekraïne. Hierna volgden TikTok en YouTube.

In landen waar de Russische staatsmedia niet zijn geblokkeerd, worden berichten van die pagina's lager in de tijdlijn van gebruikers geplaatst. Ook als andere gebruikers in een bericht linken naar die staatsmedia, worden die berichten lager geplaatst. De gedachte hierachter is dat minder mensen die berichten dan zien.

30.000 Belgen halen gratis jodiumtabletten

In een dag tijd haalden zo'n 30.000 Belgen gratis jodiumtabletten op bij apotheken. Dat meldt VRT.

Volgens de Belgische Apothekersbond gaat het om een paniekreactie, die is ontstaan na de nucleaire dreiging die de Russische president Poetin uitsprak. Het is vanwege de situatie in Oekraïne nu niet nodig om de tabletten in te nemen, stelt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

Ook in 2018 haalden veel Belgen gratis jodiumtabletten. Toen lanceerde de regering een informatiecampagne rond nucleaire risico's.

Rusland zou cluster- en vacuümbommen inzetten, maar wat zijn dat?

Sinds de Russische president Poetin het bevel heeft gegeven om Oekraïne binnen te vallen, zijn er aanwijzingen dat zijn leger omstreden wapens gebruikt. Het gerenommeerde onderzoeksplatform Bellingcat denkt dat de Russen clusterbommen inzetten.

Volgens de Oekraïense ambassadeur in de VS is er maandag ook een vacuümbom gebruikt. In het onderstaande artikel lees je wat deze wapens precies doen:

Cameraman onder vuur, Oekraïense burgers houden tank tegen

In de stad Borodianka, zo'n 30 kilometer ten westen van de Oekraïense hoofdstad Kiev, wordt iemand die beelden maakt van Russische militairen door een tank onder vuur genomen. Verdere bijzonderheden ontbreken.

In de stad Melitopol komen Oekraïense burgers in verzet tegen de Russische militairen die de stad zijn binnengegaan. Inwoners van de stad gingen voor een legertruck staan om het voertuig tot stoppen te dwingen. Russische militairen losten daarop waarschuwingsschoten. Ook in andere steden proberen burgers de militairen tegen te houden.

Chaos na explosies bij tv-toren van Kiev

Rookpluim komt van tv-toren Kiev na Russische aanval

Vijf doden gemeld bij 'barbaarse' aanval op tv-toren Kiev

Bij de aanval op de tv-toren van Kiev zijn volgens de Oekraïense autoriteiten vijf mensen gedood. Het is onduidelijk of het gaat om burgers of militairen.

De explosies gebeurden vlakbij een herdenkingsmonument voor de Holocaust. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken noemt de Russische aanval kwaadaardig en barbaars. "In 1941 vermoordden de nazi's hier ruim 33.000 Joden. 80 jaar later slaan Russische nazi's in hetzelfde land toe om Oekraïners uit te roeien."

Pas onderhandelingen als Rusland bombardementen stopt, zegt Zelensky

Zolang Rusland doorgaat met luchtaanvallen op Oekraïense steden, kan er volgens president Zelensky niet worden onderhandeld over een wapenstilstand. Het Russische persbureau Tass meldt dat er voor morgen nieuwe gesprekken gepland zijn tussen de twee partijen, maar Oekraïne heeft daar officieel niets over gecommuniceerd.

De eerste gesprekken tussen de twee landen gisteren leverden voor zover bekend niets op. Zowel Rusland als Oekraïne was terughoudend met commentaar op de besprekingen. Wel werd de optie voor een hervatting van het overleg in de komende dagen opengelaten.

Oekraïne: tv-zenders werken niet meer door Russische aanval

Als gevolg van een Russische aanval op de tv-toren van Kiev werken tv-zenders niet meer, meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is onduidelijk hoeveel zenders zijn uitgeschakeld en wanneer het probleem kan worden opgelost.

Volgens het ministerie kwam er niemand om het leven bij de twee explosies. Die ontploffingen waren net naast de tv-toren bij een aantal overheidsgebouwen. Het gaat onder meer om de ministeries van Telecommunicatie, Energie, Gezondheidszorg en Justitie. Dat heeft de NOS achterhaald via beelden op sociale media.

Het Russische leger had burgers vooraf gewaarschuwd dat het een aantal doelwitten in Kiev zou bestoken.

3,1 miljoen euro voor Oekraïne via giro 555

Nederlanders hebben op de eerste dag dat Giro555 is opengesteld voor hulp aan Oekraïne 3,1 miljoen euro gedoneerd. Met de opbrengst leveren de organisaties achter Giro 555 noodhulp als onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan Oekraïners die worden getroffen door de gebeurtenissen in het land.

"We zijn ontroerd dat Nederlanders zich massaal hardmaken voor Oekraïners. Nederland toont zich solidair en dat is fantastisch om te zien", zegt Kees Zevenbergen, actievoorzitter van Giro555.

Legerplaats Harskamp gaat open voor Oekraïense vluchtelingen

Legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp in de gemeente Ede is beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op de legerplaats is ruimte voor achthonderd mensen. Het is nog niet duidelijk wanneer de locatie precies gebruikt gaat worden, aldus de gemeente Ede. Vorig jaar werden op de legerplaats 800 evacués uit Afghanistan opgevangen.

Verder is het kabinet in gesprek met onder meer de gemeenten Den Haag, Haarlem en Zaanstad over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Oekraïne: Russische aanval op tv-toren in Kiev

Volgens de Oekraïense autoriteiten heeft Rusland de tv-toren van Kiev aangevallen. Op sociale media zijn explosies te zien in de 385 meter hoge toren. Er wordt gevreesd voor uitval van radio- en tv-signaal.

De veronderstelde aanval volgt na een oproep van het Russische leger aan burgers. Het Russische ministerie had omwonenden van twee doelwitten verzocht hun woongebied zo snel mogelijk te verlaten vanwege een naderende aanval. Het ministerie omschreef de doelwitten als "technologische faciliteiten" van twee veiligheidsdiensten in de hoofdstad. Het is nog onduidelijk of de tv-toren een van die doelwitten was:

Werf in Delfzijl zit in de maag met gloednieuw schip voor Rusland

Scheepswerf Niestern Sander in Delfzijl kan vanwege de sanctieregels van de EU een ijsbreker mogelijk niet leveren aan de Russische opdrachtgever. De bouw van de in de Russische vlag geschilderde Nabil is een van de grootste nieuwbouworders ooit voor het bedrijf, meldt RTV Noord.

Het schip zou worden ingezet voor de olie- en gasindustrie in de buurt van het eiland Sachalin, in het oosten van Rusland. Maar volgens de laatste EU-strafmaatregelen geldt er een exportverbod voor 'bepaalde apparatuur, technologie en dienstverlening voor diepwaterolie-exploratie en -productie en Arctische olie-exploratie en productie'. Dat zou betekenen dat de Nabil niet uitgeleverd kan worden.

Volgens brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) raken de sanctiemaatregelen de scheepsbouwsector hard. Een inventarisatie door NMT leverde een lijst op van veertig bedrijven die de negatieve gevolgen ondervinden. "De impact is groter dan we hadden verwacht", zegt directeur Roel de Graaf van NMT tegen de regionale omroep.

Turkije dringt bij Rusland aan op wapenstilstand

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar heeft bij zijn Russische ambtgenoot aangedrongen op een onmiddellijk staakt-het-vuren om humanitaire redenen. Net als Turkije liggen onder andere ook Rusland en Oekraïne aan de Zwarte Zee en de Turken hebben sterke banden met beide landen. Maandag besloot Turkije na flink aarzelen de toegang tot de Zwarte Zee af te sluiten voor Russische oorlogsschepen. Akar zei verder dat Turkije zich zou blijven inspannen voor regionale vrede en het leveren van humanitaire hulp.

Ook Hongarije heeft een opmerkelijke stap tegen Rusland gedaan. Het land heeft de oproep van acht Centraal- en Oost Europese landen om Oekraïne direct uitzicht te bieden op een EU-lidmaatschap gesteund. Doorgaans is president Orbán de Russische president goed gezind, "dus daarmee geeft Orban zijn vriend Poetin een flinke schop tegen de schenen", twittert correspondent David Jan Godfroid.

Nederland en Europa stellen meer miljoenen beschikbaar voor Oekraïne

Het kabinet heeft besloten voor 100 miljoen euro garant te staan voor leningen van de Wereldbank aan Oekraïne. Minister Kaag van Financiën schrijft aan de Tweede Kamer dat het geld bedoeld is als begrotingssteun voor Oekraïne, om te voorkomen dat het land economisch verder destabiliseert.

Door de Russische inval is het voor Oekraïne moeilijker geworden om geld te lenen op de kapitaalmarkt. Financiers trekken kapitaal terug uit het land, vanwege het risico dat leningen niet terugbetaald worden. Bovendien kost de oorlog de Oekraïense staat veel geld.

De Wereldbank mag eigenlijk niet meer dan 350 miljoen euro lenen aan Oekraïne. Omdat er meer geld nodig is, zijn de aandeelhouders van de bank gevraagd om meer bij te dragen. Nederland heeft daarop besloten een garantie af te geven, waarmee 100 miljoen euro extra geleend kan worden.

Verder is ook bekend geworden dat de Europese Commissie een half miljard euro wil uittrekken voor humanitaire hulp aan Oekraïne. En de Franse autoriteiten zijn van plan 300 miljoen euro beschikbaar te stellen voor economische hulp aan het Oost-Europese land.

Oekraïners proberen Russische legervoertuigen tegen te houden

Verzet van Oekraïners tegen Russische militairen: 'Ga naar huis!'

Rusland kondigt aanval aan op locaties Oekraïense veiligheidsdienst in Kiev

Rusland gaat locaties van de Oekraïense veiligheidsdienst in Kiev aanvallen, schrijft het Russische persbureau RIA op basis van uitspraken van het ministerie van Defensie in Moskou. Het ministerie roept volgens het persbureau mensen die in de buurt van zulke locaties wonen op hun huizen te verlaten.

Ook worden aanvallen aangekondigd op een speciale legereenheid van Oekraïne, om welke locatie het gaat is niet bekendgemaakt. Met de aanvallen zegt het Russische ministerie "informatie-aanvallen" op Rusland te willen voorkomen.

Rotterdams Philharmonisch Orkest breekt met dirigent Gergiev

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest breekt met de wereldberoemde dirigent Valery Gergiev, in het verleden chef-dirigent van het orkest. Gergiev is bevriend met Vladimir Poetin en weigert afstand te nemen van de Russische inval in Oekraïne. Eerder had het RPhO Gergiev al een ultimatum gesteld om zich op korte termijn uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne.

"Gisteravond is er contact met Gergiev geweest en in dit gesprek bleek de kloof onoverbrugbaar", schrijft het orkest in een persbericht. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Philharmonic Festivals zien zich daarom genoodzaakt de samenwerking met de dirigent te beëindigen. De concerten met hem zullen worden geannuleerd, zo ook de NTR ZaterdagMatinee. Ook het Gergiev Festival houdt op te bestaan.

"Hoewel het einde van deze samenwerking vanuit een muzikaal oogpunt een pijnlijke beslissing is, zien beide organisaties geen andere mogelijkheid."

Amsterdam vangt vluchtelingen op, 30 asielzoekers melden zich in Ter Apel

Vanaf vandaag kunnen Oekraïense vluchtelingen zich melden in Amsterdam. Hier is een eerste verblijfslocatie ingericht voor 80 mensen uit Oekraïne. Het kabinet is onder andere nog in gesprek met de gemeenten Zaanstad, Haarlem, Den Haag, Ede en het ministerie van Defensie over opvang van Oekraïners.

De afgelopen dagen hebben nog eens 30 Oekraïners zich gemeld bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Van hen vroeg ongeveer de helft daadwerkelijk asiel aan. De rest wilde vooral informatie over de regels omtrent verblijf in Nederland, aldus een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Eerder hadden zich 50 mensen uit Oekraïne zich al gemeld in Ter Apel. Van hen vroeg ook niet iedereen asiel aan.

Johnson geconfronteerd door Oekraïense vrouw: derde Wereldoorlog is al begonnen

De Britse premier Boris Johnson is vandaag op een persconferentie in Warschau door een Oekraïense vrouw geconfronteerd met de in haar ogen terughoudende reactie van het Westen op de situatie in Oekraïne. De vrouw, die Daria Kaleniuk heet en directeur is van een anti-corruptiecentrum in Oekraïne, veroordeelde in een emotioneel betoog ook dat de eigenaar van Chelsea, Roman Abramovitsj, niet onder Britse sancties valt.

"U komt niet naar Lviv, omdat u bang bent. Omdat de NAVO Oekraïne niet wil verdedigen, omdat het bang is voor de Derde Wereldoorlog. Maar het is al begonnen. U heeft het over Roman Abramovitsj, maar hij heeft nog geen sancties opgelegd gekregen. Zijn kinderen worden niet gebombardeerd, zijn kinderen zitten in Londen. De kinderen van Poetin zitten in Nederland, in Duitsland. Dat is wat er aan de hand is nu."

Oekraïense emotioneel tegen Boris Johnson: 'U bent bang'

Zelensky roept Europees Parlement op de kant van Oekraïne te kiezen

De Oekraïense president Zelensky heeft via een directe videoverbinding het Europese Parlement toegesproken. De parlementsleden waren bijeengekomen voor een debat over de oorlog in Oekraïne.

"Oekraïne geeft zijn beste mensen op voor Europa", sprak hij uit. "Dat is de prijs die wij betalen voor vrijheid. We vechten om een gelijkwaardig lid van Europa te worden." Hij zei dat Oekraïners strijdvaardig zijn. "Ik geloof dat we iedereen hebben laten zien dat de EU veel sterker zal zijn met ons, zonder ons zal de EU eenzaam zijn. We hebben laten zien hoe sterk we zijn. Laat zien dat je aan onze kant staat. Dan zal licht van donker winnen en het leven van de dood."

De toespraak werd direct in het Engels vertaald. De stem van de tolk haperde en stokte bij het uitspreken van de tekst. Hij raakte hoorbaar geëmotioneerd door de woorden van Zelensky. Na de toespraak brak een luid applaus uit.

Zelensky spreekt Europees parlement toe: 'Toon aan dat jullie ons niet loslaten'

Russische dirigent Gergiev ontslagen door Münchner Philharmoniker

De Russische chef-dirigent Valeri Gergiev is ontslagen door het Münchner Philharmoniker orkest. Gergiev is bevriend met Vladimir Poetin en weigerde afstand te nemen van de Russische inval in Oekraïne.

De 68-jarige Rus had een ultimatum gekregen om zich voor maandagavond uit te spreken tegen de Russische agressie in Oekraïne. Dat deed hij niet, meldt burgemeester Dieter Reiter. "Dit was een helder signaal voor het orkest, het publiek en de stedelijke politiek dat verdere samenwerking onmogelijk is", aldus de burgemeester.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest staat voor dezelfde beslissing, want ook daar is Gergiev aan verbonden. Als het orkest de banden met de Russische dirigent verbreekt kan ook het Gergiev Festival in september niet doorgaan. In Rotterdam kreeg de Rus eind vorige week ook een ultimatum zich op korte termijn uit te spreken.

Zelensky wijst generaal aan om Kiev te beschermen

In een toespraak noemt de Oekraïense president Zelensky Kiev de belangrijkste stad van het land om te verdedigen. Hij heeft daarom generaal Mykola Mykolayovych Zhernov tot hoofd van het leger voor Kiev benoemd om "de verdediging van de stad te garanderen".

"Om de vijanden de toegang tot de stad te blokkeren en om ervoor te zorgen dat het de inwoners van Kiev aan niets ontbreekt", zegt hij. "Alle steden in Oekraïne moeten alles doen om de vijand tegen te houden. Het leger en burgerautoriteiten van iedere stad zijn daar verantwoordelijk voor, maar Kiev is speciaal."

"Als we Kiev beschermen, beschermen we de hele staat. Dit is het hart van ons land. En dat hart moet blijven kloppen. En het zal blijven kloppen, zodat het leven overwint."

Britse journalist in Charkov: vernietigend beeld op Vrijheidsplein

Een verslaggever van de Britse tv-zender ITV is aanwezig op het Vrijheidsplein in Charkov waar vanochtend een raket insloeg. Op Twitter toont hij de ravage op het plein.

"Het lijkt erop dat de tactiek van Rusland is gewijzigd van het raken van militaire doelen naar het neerhalen van symbolen van de Oekraïense staat", zegt hij in zijn verslag.

"De Oekraïners reageren hier met volledige opstandigheid op. Charkov is op dit moment een zeer nerveuze stad. Het normale leven is helemaal verdwenen hier in het centrum. Het is vernietigend om te zien wat er is gebeurd ten opzichte van de laatste keer dat we hier waren. Toen was het nog een normale levendige stad."

Oekraïne: meer dan 5700 Russische dode militairen

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie zijn sinds het uitbreken van de oorlog al meer dan 5700 Russische militairen om het leven gekomen. Ook zijn er 200 militairen gevangen genomen. Daarnaast is er volgens het ministerie Russisch materieel vernietigd. Onder meer 29 gevechtsvliegtuigen, 29 helikopters en bijna 200 tanks. De cijfers zijn niet geverifieerd.

De Oekraïense krant The Kyiv Independent maakte onderstaand overzicht op basis van de cijfers van het ministerie:

Hoekstra gaat bij VN pleiten voor databank oorlogsmisdaden

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaat naar een speciale sessie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Hij gaat daar namens Nederland pleiten voor het al opzetten van een speciale databank, waarin bewijzen voor oorlogsmisdaden worden verzameld. "Heel veel zorgen gaan natuurlijk uit naar Oekraïne. Op dit moment helpen we militair, humanitair en economisch. Maar straks willen we mensenrechtenschendingen ook echt kunnen aanpakken en dat mensen die verantwoordelijk zijn, ook echt verantwoordelijk kunnen worden gehouden."

De Nederlandse minister vindt dat de databank zo snel mogelijk moet worden opgezet, omdat het lastig is om bewijzen "zeker in een oorlogssituatie" achteraf te verzamelen. "Daarom is het belangrijk dat je daar niet pas over een paar weken of een paar maanden mee begint, maar nu al met de Verenigde Naties kijkt: wat neem je waar, waar heb je beelden van."

Nederlandse Stingers en antitankwapens aangekomen in Oekraïne

De 200 Stinger-luchtdoelraketten en de antitankwapens die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd, zijn ter plaatse. Dat heeft Commandant der Strijdkrachten generaal Eichelsheim vanmorgen bevestigd bij WNL op NPO Radio 1.

De wapens worden nu uitgereikt aan de Oekraïense strijdkrachten, zei Eichelsheim rond 11.30 uur. Aangezien het gaat om wapensystemen die eenvoudig kunnen worden ingezet, verwacht de hoogste Nederlandse militair dat de Oekraïners ze onmiddellijk in gebruik nemen.

"De Stingers kunnen worden ingezet tegen vliegtuigen en helikopters, precies waar Oekraïne behoefte aan heeft", zei Eichelsheim. Hij wil omwille van de veiligheid niet zeggen waar de wapens zijn afgeleverd. "Het is aan de Oekraïense strijdkrachten om te bepalen waar ze worden ingezet." Het kabinet besloot tot de wapenzending nadat Oekraïne daar bij Nederland om had verzocht.

Zeker tien doden bij raketaanval Charkov

Bij de raketaanval in de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn zeker tien doden gevallen. Dat zegt een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Naar verwachting loopt het dodental nog op. "Het puin wordt geruimd en er zullen nog meer slachtoffers en gewonden worden gevonden", zegt de adviseur. Onder de slachtoffers is een Indiase student, zegt een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken.

De raketaanval vond plaats in het centrum van de stad vlak voor het gebouw van het stadsbestuur.

De Oekraïense president Zelensky noemt de aanval "staatsterrorisme". Hij sprak via een videoverbinding tot het Europees Parlement. "Het kwaad, gewapend met raketten, bommen en artillerie, moet onmiddellijk worden gestopt", zei hij.

Hulpverleners zoeken naar overlevenden:

Hulpverleners zoeken in Charkov naar overlevenden Russische raketaanval

VN: meer dan 660.000 vluchtelingen

Meer dan 660.000 zijn sinds het uitbreken van de oorlog uit Oekraïne gevlucht, zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

VN-woordvoerder Shabia Mantoo zegt dat vluchtelingen aan de Poolse grens tot wel zestig uur moesten wachten voordat ze Oekraïne uit konden. Bij de grens met Roemenië staan files van 20 kilometer.

'Dit is voor mij enkele reis'

Terwijl bij Przemys, in het zuiden bij de grens tussen Polen en Oekraïne, bussen met vooral vrouwen en kinderen aankomen, vertrekken daar ook veel Oekraïners de andere kant op om mee te vechten in de strijd tegen Rusland.

"Ik ga terug naar Oekraïne om mijn volk te helpen. Maar ik ben wel bang":

'Dit is voor mij enkele reis'

Jetten wil van gas uit Rusland af, maar in EU-verband

Minister Jetten voor Klimaat en Energie wil zo snel mogelijk af van de import van gas en olie uit Rusland, maar wil daarover goed overleggen met andere EU-landen. Er zijn lidstaten die "voor bijna 100 procent" afhankelijk zijn van Russisch gas. Dat geldt dan voor de huishoudens, maar bijvoorbeeld ook voor de ziekenhuizen daar. "Als de gaskraan vanuit Rusland helemaal dichtgaat, dan is er in een aantal landen in Centraal- en Oost-Europa meteen een noodsituatie", zegt de minister. Er wordt daarom naar "een breed scala" aan alternatieven gekeken.

Voor Nederland zijn de gevolgen voorlopig te overzien, zegt hij. "We hebben in ieder geval voldoende gas op voorraad om deze winter door te komen." Hij herhaalt dat het aanspreken van het Groningse gas "echt een aller-, aller-, allerlaatste redmiddel is" en dat hij daar nu niet over wil speculeren.

NS: Oekraïense vluchtelingen kunnen gratis met de trein

Oekraïense vluchtelingen kunnen gratis met de trein reizen naar en in Nederland, schrijft NS. Het vervoersbedrijf heeft die afspraak met buitenlandse partners; Oekraïners hoeven op vertoon van hun paspoort of ID-bewijs geen kaartje te kopen.

Nederlanders in Rusland voelen zich steeds ongemakkelijker

Vanuit Rusland komen steeds meer geluiden van Nederlanders die niet meer in Rusland willen blijven. Gisteren adviseerde minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken Nederlanders die in Rusland wonen al om het land te verlaten. En vandaag gaat de Nederlandse ambassade in Rusland in gesprek met Nederlanders daar om te kijken naar wat de mogelijkheden zijn.

In de NPO Radio 1-podcast De Dag worden twee Nederlanders geïnterviewd. Ondernemer Jeroen Ketting zegt de afgelopen dagen met veel ongeloof te ervaren. "En ook schaamte", zegt hij. "Ik ben natuurlijk geen Rus en ik sta er absoluut niet achter maar ik heb wel 28 jaar bruggen gebouwd tussen Rusland en het Westen. Ik zet daar nu wel vraagtekens bij. Dat geldt ook voor andere Nederlanders die ik hier spreek. Die vragen zich ook af met wat voor land ze zich al die tijd hebben bezig gehouden."

Ook Pjotr Sauer woont en werkt in Rusland. Hij is journalist voor onder meer de kranten Moscow Times en The Guardian. "Dit is de moeilijkste week van mijn leven. Ik kan het nog steeds moeilijk bevatten dat Rusland, het land waar ik ben opgegroeid, Oekraïne, is binnengevallen. En ook zo gewelddadig. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe Oekraïners zich voelen en dat is duizend keer erger."

Hij begint zich ook zorgen te maken over zijn werk. "We zitten in oorlogstijd, dan wordt het land nog autoritairder", zegt hij. "Het is nu al moeilijk voor Russische journalisten. Zo mag je het woord oorlog niet zeggen. Als je het woord invasie schrijft wordt je medium geblokkeerd. Buitenlandse journalisten mogen nog wel werken, maar ik ben bang dat we ieder moment het land uit worden gezet."

Hij zegt niet te vrezen voor zijn eigen leven. "Ik heb een Nederlands paspoort. Het ergste dat kan gebeuren is dat ik vijf jaar lang geen visum kan krijgen om Rusland binnen te komen." Voor nu probeert hij zo lang mogelijk in Rusland te blijven. "Er zijn niet zo veel buitenlandse journalisten in Moskou. Dus wat ik kan doen is belangrijk. Maar veel mensen in mijn omgeving willen weg."

Vluchtelingen opgewacht op vliegveld Tunis

Tunesië heeft gestrande landgenoten uit Oekraïne opgehaald. De evacués werden via Polen naar Tunesië gevlogen. Ze worden opgewacht door familie en vrienden op het vliegveld van Tunis. Dat levert emotionele momenten op:

'Belarussische militairen in Oekraïne'

Belarussische militairen zijn de regio van Tsjernihiv binnengedrongen, een stad bij de Belarussische grens. Dat meldt een woordvoerder van plaatselijke Oekraïense militairen, schrijft het Oekraïense parlement.

De Belarussische president Loekasjenko zei eerder vandaag nog dat zijn leger niet van plan is om zich te voegen bij Rusland, meldde staatspersbureau Belta.

Advies: maak geen geld over naar Russische rekeningen, zonder overleg

Doe voorlopig geen betaaltransacties met een bedrijf, organisatie of persoon in Rusland zonder daarover eerst met je bank contact te hebben. Dat is een advies van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Het heeft te maken met de onzekerheid rondom Swift, het berichtensysteem tussen internationale banken. De Europese Commissie heeft dit weekend aangekondigd een aantal Russische banken uit Swift te zetten, waardoor die banken niet meer via Swift met andere internationale banken kunnen communiceren. Maar die sanctie is nog niet ingegaan, en het is ook nog niet duidelijk welke banken daardoor geraakt worden.

Daarom lopen klanten op dit moment risico als ze geld overmaken naar een Russische bankrekening. "Op het moment dat een betaling is opgestart naar een begunstigde en de Swift-blokkade gaat in, dan verkeert je betaling in limbo", zegt een woordvoerder van de Betaalvereniging. In het ergste geval zou je het zicht op je geld kwijt kunnen raken, zegt hij. "Neem daarom voor een transactie contact op met je bank, die kan je uitleggen wat de risico's zijn. En dan kan je kiezen of je dat risico wil lopen", zegt de woordvoerder.

Beelden van de ravage in het centrum van Charkov

De Oekraïense staatsdienst voor noodgevallen heeft op Facebook foto's gedeeld van de ravage in het centrum van Charkov. Bij een raketaanval in die Oost-Oekraïense stad zijn volgens de dienst zeker zes gewonden gevallen.

Bekijk een deel van de foto's hier:

  • Oekraïense staatsdienst noodgevallen
  • Oekraïense staatsdienst noodgevallen
  • Oekraïense staatsdienst noodgevallen
  • Oekraïense staatsdienst noodgevallen
  • Oekraïense staatsdienst noodgevallen
  • Oekraïense staatsdienst noodgevallen
  • Oekraïense staatsdienst noodgevallen

YouTube weert Russische media

YouTube gaat de kanalen van RT (voorheen Russia Today) en Sputnik blokkeren, laat eigenaar Google weten. "Het zal even duren voordat onze systemen volledig zijn opgestart", staat in de verklaring.

Eurocommissaris Thierry Breton had vorige week Google en YouTube gevraagd om te overwegen kanalen te weren van hun platforms. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei toen dat "staatsmedia Russia Today en Sputnik niet langer in staat zullen zijn om de leugens waarmee Poetins oorlog wordt gerechtvaardigd en verdeeldheid wordt gezaaid, te verspreiden". Hoe dat moest gebeuren was toen niet duidelijk.

Google had het de Russische staatsmedia eerder al onmogelijk gemaakt om geld te verdienen met hun content.

Oekraïne meldt zes gewonden bij raketaanval Charkov

Bij de raketaanval in de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn zeker zes gewonden gevallen. Onder de slachtoffers is een kind. Dat meldt de Oekraïense staatsdienst voor noodgevallen op Twitter. Of en hoeveel dodelijke slachtoffers er zijn, moet nog worden uitgezocht.

De raketaanval vond plaats in het centrum van de stad vlak voor het gebouw van het stadsbestuur.

Kraamafdeling verplaatst naar schuilkelder

In Charkov moeten vrouwen bevallen in een schuilkelder. Het ziekenhuis, inclusief kraamafdeling, van de Oost-Oekraïense is verplaatst naar de kelder. Er zijn minder faciliteiten, maar het is wel veiliger.

Zo worden nu baby's geboren op kraamafdeling in Oekraïne

Zeecontainervervoerder Maersk schort vervoer naar Rusland op

Zeecontainervervoerder Maersk schort tijdelijk alle containerzendingen naar Rusland op. Dat laat het Deense bedrijf weten, meldt persbureau Reuters. Het vervoeren van voedsel en medische goederen gaat wel door.

Maersk vervoert containers naar meerdere Russische havens. Het bedrijf is een van de grootste zeecontainervervoerders ter wereld.

Welke gebieden zijn in handen van Rusland?

Enorm Russisch konvooi: bedreiging, maar ook kwetsbaar doelwit

Het enorme Russisch militair konvooi dat onderweg is naar Kiev roept veel vragen op. In hoeverre is het konvooi een bedreiging voor de hoofdstad? En hoe kwetsbaar zijn de tanks, gepantserde voertuigen, artillerie en vrachtwagens? Lees antwoorden hier.

Oekraïne: vijf Russische gevechtsvliegtuigen en helikopter neergehaald

Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt dat er vijf Russische gevechtsvliegtuigen en een helikopter zijn neergehaald. Dat gebeurde gisteren, meldt het ministerie op Facebook.

De toestellen zouden zijn neergeschoten toen zij aanvallen uitvoerden op de plaatsen Vasilkov en Brovary, in de buurt van de hoofdstad Kiev.

In de beelden in onderstaande tweet zouden twee van de vliegtuigen onschadelijk zijn gemaakt:

Profiel: De Klitsjko-broers, de beroemdste strijders aan het front in Kiev

In Kiev zitten twee boksers in het nauw. Vitali (50), ook de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad, en Vladimir (45) Klitsjko stonden een leven lang in de ring met bokshandschoenen aan, maar nu staan ze in de Oekraïense aarde met een machinegeweer. In hun vizier zien zij: de Russen. Lees hier het profiel.

"Jullie hebben hier niets te zoeken":

Oud-bokser Vitali Klitsjko tegen de Russen: 'Ga naar huis'

Raketaanval in centrum Charkov

Op beelden op sociale media is een raketaanval in het centrum van Charkov te zien. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. De inslag zou op het Vrijheidsplein in de stad zijn geweest.

Direct na de inslag verschenen beelden van de ravage op het plein. Onder meer alle ruiten in de gebouwen zijn gesneuveld.

'Relatief rustige ochtend in Kiev'

In Kiev is het relatief rustig, zegt een correspondent in Kiev. Vanochtend vroeg zijn wel de luchtalarmen afgegaan.

Luchtalarm in veel Oekraïense steden

In veel Oekraïense steden klinkt vanochtend vroeg het luchtalarm, meldt de Oekraïense afdeling van de BBC. De sirenes zijn te horen in de steden Kiev, Tsjerkasy en Kropyvnytski in het midden van het land. Ook in Ternopil, Vinnytsia en Rivne in West-Oekraïne klinkt volgens de BBC het luchtalarm.

Luchtalarm gaat af in lege straten Kiev

Zeventig Oekraïense militairen omgekomen

Bij een militaire basis in Okhtyrka, in het noordoosten van Oekraïne, zijn zondag zeventig Oekraïense militairen omgekomen door Russisch artillerie. Dat schrijft een Oekraïense onderminister van Infrastructuur op chatapp Telegram. Er zijn ook Russische militairen omgekomen bij de aanval in de stad tussen Charkov en Kiev, schrijft hij. Hoeveel is niet bekend.

Bewoners zoeken naar overlevenden, maar vinden die niet:

Zeventig Oekraïense militairen omgekomen

Vraag naar Oekraïense vlaggen flink toegenomen

De vraag naar de vlag van Oekraïne is in Nederland flink toegenomen. Afgelopen weekeinde kwamen er meer dan 200 bestelling binnen bij de Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC). Ter vergelijking: normaliter verkoopt het bedrijf "enkele tientallen" Oekraïense vlaggen per jaar.

De vraag naar de vlag heeft het bedrijf verrast, zegt marketingmanager Susanne Brouwer van DVC. "Gelukkig hebben we de kleuren (geel en blauw, red.) altijd op voorraad, dus we kunnen snel schakelen."

De orders komen zowel van particulieren als van bedrijven en gemeentes. Brouwer: "We zien nu heel veel gemeentes die grote exemplaren bestellen om die waarschijnlijk op te hangen voor het gemeentehuis. Particulieren bestellen meestal een kleinere gevelvlag. Die is ook handzamer en ook makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld een demonstratie."

Bekijk hoe de vlaggen worden gemaakt:

Run op Oekraïense vlaggen in Nederland

Ook Sony, Warner Bros. brengen geen films meer uit in Rusland

Sony en Warner Bros. gaan voorlopig geen films meer uitbrengen in Rusland. De mediabedrijven volgen daarmee het voorbeeld van Disney, dat eerder vandaag al aankondigde dat Disney-films niet meer in Russische bioscopen te zien zijn. Sony en Warner Bros. staan met respectievelijk Morbius en The Batman op het punt twee grote films uit te brengen.

Oekraïne: Russische aanval op Cherson begonnen

Russische militairen zijn een nieuwe aanval begonnen op de zuidelijke stad Cherson, schrijft de Oekraïense staatsdienst voor Communicatie. "Volgens getuigen nadert de vijand vanuit de richting van het vliegveld", staat in een Telegram-bericht van de dienst.

Er is weinig onafhankelijke informatie over de situatie in Cherson en de rest van Oekraïne. De staatsdienst voor Communicatie meldde rond 01.30 uur dat in Kiev het luchtalarm afging.

Ambassadeur Oekraïne 'versteld' door vele Nederlanders die willen vechten

Een "aanzienlijk aantal" Nederlanders heeft zich bij de Oekraïense ambassade gemeld om mee te strijden voor Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Dat zegt de ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, tegen De Telegraaf.

"We staan versteld van het aantal aanmeldingen", zegt hij tegen de krant. Hij wil geen aantallen noemen. Kononenko: "We hebben een aanzienlijk aantal verzoeken ontvangen van Nederlandse burgers die zich bij de Oekraïense strijdkrachten willen voegen. We kregen die aanmeldingen al voordat president Zelensky zijn aankondiging deed."

Een diplomaat van de Oekraïense ambassade zegt dat het tot maandagochtend om ruim tweehonderd Nederlanders gaat, schrijft NRC. "Elke tien tot vijftien minuten belt er wel iemand die wil meevechten in Oekraïne", zegt hij.

Zelensky riep afgelopen weekeinde internationale vrijwilligers op naar zijn land te komen om te komen vechten tegen Rusland.

'Plannen om tegoeden Poetin, oligarchen in beslag te nemen'

De VS is met bondgenoten bezig plannen te maken om de tegoeden van de Russische president Poetin niet enkel te bevriezen, maar ook in beslag te nemen. Dat schrijft de Amerikaanse senator Chris Murphy op Twitter na een vertrouwelijke bijeenkomst over de oorlog in Oekraïne.

"Dit gaat waarschijnlijk verder dan Poetin en de mensen naast hem hadden verwacht", stelt Murphy. De Democraat die voor de staat Connecticut in de Senaat zit, schrijft verder dat hem is medegedeeld dat het Russische leger de komende weken zal proberen Kiev te omcirkelen om de stad zo af te sluiten van de buitenwereld. Hij vreest dat de slag om de Oekraïense hoofdstad "lang en bloederig" zal worden. De Republikeinse senator Lindsay Graham zei na de bijeenkomst, waarin ook verwachtingen over de strijd in Oekraïne werden gedeeld, dat "het ergste nog moet komen".

Oekraïense volkslied in metro van Kiev

Mensen die schuilen in de metro van Kiev kregen aan het begin van de avond spontaan het Oekraïense volkslied te horen.

'Russisch konvooi is meer dan 60 kilometer lang'

Het Russische legerkonvooi ten noorden van Kiev is meer dan 60 kilometer lang, terwijl eerder werd uitgegaan van ruim 27 kilometer. Dat meldt het Amerikaanse ruimtetechnologiebedrijf Maxar Technologies op basis van nieuwe satellietfoto's.

Het konvooi bestaat uit onder meer tanks, gepantserde voertuigen en artillerie. Maxar zegt ook dat er helikopters en extra grondtroepen klaarstaan bij de grens van Belarus.

Nabij het konvooi zijn ook rookpluimen te zien op de satellietfoto's. Het is niet duidelijk waardoor die zijn ontstaan:

Een van de satellietfoto's van Maxar

Signal waarschuwt voor desinformatiecampagne over de veiligheid van de app

Berichtendienst Signal ziet dat er in Oost-Europa geruchten verspreid worden dat Signal is gehackt en niet langer veilig is om te gebruiken. Het bedrijf ontkent dat dat het geval is. Signal zegt te vermoeden dat er een gecoördineerde desinformatiecampagne aan de gang is, met de bedoeling om mensen weg te lokken van de app en in plaats daarvan gebruik te laten maken van onveiligere alternatieven.

Berichten die via Signal worden verstuurd, zijn net als bij bijvoorbeeld Whatsapp en iMessage versleuteld, waardoor de inhoud alleen is te lezen door verstuurder en ontvangers van de berichten. Dat maakt de gratis app een populair communicatiemiddel voor bijvoorbeeld politieke activisten in landen met autoritaire regeringen, die door de versleuteling geen inzage kunnen krijgen in berichten die verstuurd worden.

Netwerkbedrijf Cloudflare meldde eerder deze week dat er sinds de Russische invasie in Oekraïne een grote piek waarneembaar is in het aantal Signal-gebruikers daar.

Disney-films voorlopig niet in Russische bioscopen

Disney brengt voorlopig geen nieuwe films uit in Rusland. Het entertainmentbedrijf noemt in een persbericht als reden de invasie van Rusland in Oekraïne en de daaropvolgende "tragische humanitaire crisis". Disney schrijft dat onder meer de nieuwe animatiefilm Turning Red van de bekende studio Pixar niet te zien zal zijn in Russische bioscopen.

Algerije: wij kunnen extra gas leveren

Het staatsgasbedrijf van Algerije staat klaar om extra gas te leveren aan de Europese Unie. Als de Russische gaslevering zou stoppen, kan Algerije hiervoor uit de eigen gasvoorraden putten, zegt de baas van het bedrijf.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken is gisteren in Algerije geweest om te praten over extra gasleveringen. "Het bezoek had een positieve uitkomst. Algerije zal Italië steunen in de gasleveringen", zei minister Di Maio na afloop tegen de Italiaanse zender Rai.

GroenLinks-leider Klaver pleitte gisteren in een Kamerdebat voor een boycot van Russisch gas. Volgens minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zou dat in Europees verband moeten gebeuren en hij gaat dat bespreken met andere lidstaten. Hij denkt dat landen als Duitsland en Italië hier meer last van zouden hebben dan Nederland, omdat die afhankelijker zijn van Russisch gas.

Canadese komiek wil in Oekraïne helpen

Vanuit de hele wereld reizen mensen naar Oekraïne om het land te helpen na de invasie door het Russische leger. Ook een Canadese komiek springt bij. De 29-jarige Anthony Walker meldt op Twitter aan zijn meer dan 100.000 volgers dat hij in een vrachtwagen zit om goederen te leveren aan het Oekraïense leger.

Tegen de BBC zegt Walker dat hij in Polen is en in de buurt van Lviv de Oekraïense grens wil passeren. Uiteindelijk wil hij de frontlinie van de oorlog bereiken.

De vader van van drie kinderen zegt zich bewust te zijn van de gevaren. "Granaten en kogels zijn dodelijk. Dit is geen videospelletje."

VS: driekwart van Russische troepenmacht nu in Oekraïne

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft Rusland nu bijna 75 procent van de naar schatting 160.000 troepen die het had verzameld rond Oekraïne ingezet in het land. De hoofdmacht van de Russen is volgens de Amerikanen zo'n 25 kilometer verwijderd van Kiev. Het kilometerslange konvooi heeft zondag volgens het ministerie zo'n 5 kilometer afgelegd. De opmars zou zijn vertraagd door logistieke problemen en de stevige weerstand van de Oekraïners.

Zondag kondigde de Russische president Poetin aan daarnaast de Russische eenheden die over kernwapens beschikken in verhoogde staat van paraatheid te brengen. De Amerikanen hebben nog geen effecten gezien van die opdracht en het land ziet vooralsnog ook geen reden de eigen paraatheid als het gaat om nucleaire wapens aan te passen.

Het Amerikaanse Maxar Technologies toonde vandaag nieuwe satellietbeelden van het Russische konvooi ten noorden van Kiev:

  • AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies
    Satellietbeelden van het Russische konvooi dat ten noorden van Kiev zou rijden
  • AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies
    Satellietbeelden van het Russische konvooi dat ten noorden van Kiev zou rijden
  • AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies
    Satellietbeelden van het Russische konvooi dat ten noorden van Kiev zou rijden

'Ik ben Oekraïner en ik ben een vechter'

De voormalige Oekraïense bokser Vladimir Klitsjko is bereid te vechten voor zijn land na de invasie van Russische troepen, zei hij:

Voormalig bokskampioen Klitsjko: 'Ik ben Oekraïner en ik ben een vechter'

Ambassadeur Oekraïne in VS: 'Rusland gebruikte vacuümbom'

De ambassadeur van Oekraïne in de VS zegt dat Rusland vandaag een zogenoemde vacuümbom heeft ingezet en dat het land daarmee de afspraken in de Geneefse Conventie heeft geschonden. "De schade die Rusland poogt aan te richten in Oekraïne is groot", zei Oksana Makarova daarbij, nadat ze leden van het Amerikaanse Congres had bijgepraat over de situatie in Oekraïne.

Het is niet duidelijk waar Rusland de vacuümbom zou hebben ingezet. Ook deelde Makarova geen bewijs voor haar claim. Hoogstwaarschijnlijk doelde ze op een thermobarische bom, waarvan Rusland er meerdere in bezit heeft. Bij een ontploffing trekt zo'n bom alle zuurstof uit de lucht. Meerdere landen hebben sinds de Tweede Wereldoorlog thermobarische bommen ontwikkeld. Zo beschikt ook de VS over dergelijke wapens.

"We zijn onvermoeibaar en zullen niet opgeven":

'Rusland zet vacuümbom in'

Liveblog geopend

Goedenacht. Welkom in het nieuwe liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.