NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Sancties tegen Rusland laten olieprijzen nog meer stijgen • Apple stopt verkoop in Rusland

Liveblog gesloten
 • COA regelt 2000 opvangplekken voor Oekraïense asielzoekers

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat landelijk 2000 plekken regelen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Utrecht op vragen uit de raad. "Alle vervolgplekken die daarna nodig zijn, zijn de verantwoordelijkheid van de gemeenten met financiële compensatie vanuit het Rijk. Daar houden wij rekening mee in de verkenning naar mogelijke opties." Als er de komende week al vluchtelingen in Utrecht aankomen, worden die opgevangen in hotels of via informele netwerken als kerken, schrijft het college.

  Het kabinet heeft recent besloten dat Oekraïners langer visumvrij in Nederland mogen blijven. Normaal gesproken is die periode negentig dagen, als ze beschikken over een biometrisch paspoort. Die periode wordt nu verlengd. Daarmee hoeven Oekraïners die langer dan negentig dagen blijven ook niet gelijk asiel aan te vragen.

 • Russische troepen op het punt Kiev te omsingelen, 'dit kan gruwelijk worden'

  Verschillende nieuwsberichten wekken vandaag de indruk dat een grote aanval op Kiev ophanden is. Zo waren er meldingen dat een 60 kilometer lang konvooi met tienduizenden Russische militairen de Oekraïense hoofdstad tot op 20 kilometer genaderd is.

  Het Russische ministerie van Defensie kondigde de beschieting van regeringsgebouwen aan en waarschuwde omwonenden te vertrekken. En de Oekraïense televisie ging uit de lucht doordat de tv-toren in Kiev is geraakt, mogelijk door een langeafstandsraket. "We moeten vrezen voor een enorm bloedige strijd om de steden", zegt bijzonder hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga, verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit Leiden.

 • Graffiti-boodschappen voor Poetin: 'Den Haag wacht op je'

  Op verschillende plekken in Europa worden met graffiti teksten gericht aan Poetin en aan de bevolking van Oekraïne gemaakt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Graffiti-boodschappen voor Poetin: 'Den Haag wacht op je'
 • Apple stopt verkoop van alle producten in Rusland

  Techbedrijf Apple zegt dat het voorlopig stopt met de verkoop van al zijn producten in Rusland. "We zijn diep verontrust over de Russische invasie van Oekraïne", zegt het Amerikaanse bedrijf in een verklaring.

  Betaalsysteem Apple Pay en andere diensten zijn volgens de multinational voortaan beperkt beschikbaar in Rusland. De apps van staatsmedia als RT en Sputnik News kunnen niet meer worden gedownload buiten Rusland via apparaten van het Amerikaanse techbedrijf.

  Eerder op de avond besloot Google om Russische staatsmedia te weren uit zijn nieuwsrubriek.

 • Beelden van enorme explosie bij Charkov

  Op sociale media gaan beelden rond van een enorme explosie net buiten de stad Charkov. Een verslaggever van ABC News zegt op gezag van de gouverneur van de regio dat het gaat om een munitiedepot, dat waarschijnlijk is geraakt bij een Russische luchtaanval. Er is niets bekend over eventuele slachtoffers. Ook is onduidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt.

  De explosie veroorzaakte een grote schokgolf in de omgeving:

 • Mazepin mag Formule 1-coureur blijven

  De Russische Haas-coureur Nikita Mazepin blijft voorlopig welkom in de Formule 1, heeft de internationale autosportbond (FIA) bekendgemaakt na een spoedoverleg dinsdag.

  Mazepin mag niet meer onder de Russische vlag uitkomen, hij rijdt voorlopig onder de vlag van de FIA. Dat geldt ook voor alle andere coureurs uit Rusland en Belarus in de overige klassen van de FIA. Van een schorsing is dus geen sprake.

 • Google schrapt Russische staatsmedia uit nieuwsrubriek

  Techgigant Google gaat Russische staatsmedia weren uit zijn nieuwsrubriek, meldt persbureau Reuters. Het is een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

  Onder meer pro-Kremlin nieuwssite RT zal straks niet meer te vinden zijn in Google Nieuws, zegt Googles moederbedrijf Alphabet. Eerder vandaag kondigde het bedrijf "uitzonderlijke stappen aan om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan".

 • Laatste kritische media in Rusland geblokkeerd

  De Russische autoriteiten hebben twee onafhankelijke media laten blokkeren. De twee nieuwskanalen worden beschuldigd van het verspreiden van 'nepnieuws' rondom de oorlog in Oekraïne.

  Volgens NOS-correspondent Iris de Graaf worden hiermee de laatste kritische media monddood gemaakt:

 • Sancties tegen Rusland laten olieprijzen nog meer stijgen

  Door de toenemende onzekerheid van de brandstoftoevoer uit Rusland zijn de olieprijzen weer naar recordhoogte gestegen. De prijs per vat Brentolie, de standaard die wereldwijd voor olie wordt gebruikt (behalve door de VS), steeg naar bijna 106 dollar. Een vat Amerikaanse WTI-olie kost nu bijna 105 dollar.

  Eerder vandaag besloten de leden van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), waaronder de VS en Japan, dat 60 miljoen vaten uit de ruwe oliereserves vrij kunnen worden gegeven. Maar ondanks die overeenkomst wordt de angst voor verstoringen van de aanvoer vanuit Rusland niet weggenomen op de oliemarkt.

  De vrees op de oliemarkt komt voort uit de harde sancties tegen Rusland, zoals het uitsluiten van bepaalde Russische banken van het internationale betalingssysteem Swift. Daardoor kan het lastiger worden om betalingen voor Russische olie te doen. Ook zijn er problemen in de logistiek- en transportsector, die de olieleveringen kunnen verstoren.

 • Internationaal Gerechtshof: volgende week zitting over Oekraïne

  Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag houdt volgende week een openbare zitting over beschuldigingen van genocide in de Oekraïne-oorlog. Deze zittingen staan gepland op 7 en 8 maart, laat de rechtbank weten in een verklaring.

  President Zelensky had het hoogste hof van de Verenigde Naties vorige week verzocht een oordeel te vellen over de Russische "manipulatie" van het begrip genocide om de inval te rechtvaardigen. Hij heeft de VN-rechters gevraagd Moskou op te dragen de militaire operaties in Oekraïne te beëindigen.

 • Bedrijf achter gaspijpleiding Nord Stream 2 ontkent faillissement

  Diverse media melden dat het bedrijf achter de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 een faillissement heeft aangevraagd. Maar tegenover de NOS zegt een woordvoerder van de onderneming dat hij dit niet kan bevestigen.

  Volgens de Zwitserse omroep SRF heeft Nord Stream 2 AG al 106 werknemers ontslagen als gevolg van de ingestelde sancties tegen het bedrijf. De omroep meldt dat volgens de economisch bestuurder van het kanton Zug, waar de onderneming is gevestigd in Zwitserland, er ook faillissement is aangevraagd.

  Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf dus niet te kunnen bevestigen. Voor verdere vragen was het bedrijf niet bereikbaar.

 • Belgische journalist in Kiev: 'Er klinken onophoudelijk alarmsirenes'

  De Belgische journalist Bruno Beeckman zegt dat er in Kiev onophoudelijk alarmsirenes klinken. Hij is in de stad en wacht in spanning af wat er gaat gebeuren.

  Beeckman kwam zondagavond aan. Het was volgens hem nog een hele toer om in de hoofdstad te komen. "Ik vertrok vrijdagochtend vroeg vanuit Antwerpen en was pas zondagavond laat in Kiev." Het laatste stuk reisde hij met de trein, waar zo'n 300 vrijwilligers in zaten. "50 kilometer voor Kiev gingen alle lichten in de trein uit, we rolden in het donker de stad binnen, we hoorden explosies. Dat was wel eng."

  Tussen 17.00 uur en 08.00 uur geldt in de stad een uitgaansverbod. Beeckman omschrijft de sfeer in de stad. "Meteen om 08.00 uur komen de mensen, zij die er nog zijn, naar buiten. In lange rijen staan ze voor de winkels, voor de apotheken en de supermarkten." Volgens Beeckman gaan ze zo snel als het kan weer naar binnen.

  Afgezien van de lange rijen voor winkels is Kiev een spookstad, de straten zijn verlaten. Hoeveel van de 3 miljoen inwoners er nog in Kiev zijn, is moeilijk in te schatten. "In de flat van onze producer zijn van de negentig appartementen nog drie bezet."

  Bruno Beeckman vanuit Kiev NOS
 • Biden zegt tegen Zelensky: er komt geen vliegverbod

  De Oekraïense president Zelensky heeft vandaag 30 minuten gebeld met de Amerikaanse president Biden. Daarin drong Zelensky erop aan dat de NAVO komt met een no fly zone, oftewel een vliegverbod. Maar Biden vindt het nog te vroeg voor die optie, heeft Zelensky gezegd tegen Reuters.

  Volgens Zelensky zou zo'n vliegverbod een "preventieve" maatregel zijn en niet bedoeld zijn om de NAVO direct te betrekken bij het conflict. Maar volgens experts is het instellen van een no fly zone juist een heel zware optie, die kan leiden tot een oorlog tussen Rusland en de NAVO, zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga.

 • Oekraïense chauffeurs keren terug naar huis om te vechten tegen Rusland

  De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de Europese transportsector. Veel chauffeurs die in Europa werkzaam zijn, komen uit Oekraïne. Ze willen hun land verdedigen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïense chauffeurs keren terug naar huis: 'Ik ga vechten voor mijn volk'
 • Meta: meer verzoeken voor blokkeren Russische staatsmedia

  Moederbedrijf Meta van Facebook en Instagram heeft meer verzoeken gehad om in landen Russische staatsmedia te blokkeren. Dat heeft het bedrijf gezegd in een gesprek met journalisten, waarbij ook de NOS aanwezig was.

  Om welke landen het gaat, werd niet duidelijk. President Global Affairs van Meta Nick Clegg zei dat hij nog niet op de hoogte was van een verzoek vanuit de VS, het thuisland van Meta en tevens de belangrijkste markt. Op de vraag van de NOS of een wereldwijde blokkade wordt overwogen, kwam geen duidelijk antwoord.

  Gisteravond werd bekend dat het bedrijf, op verzoek van de EU, staatsmedia RT en Sputnik heeft geblokkeerd. De politieke druk was groot geworden om dit te doen. Meta heeft hetzelfde gedaan in Oekraïne. Hierna volgden TikTok en YouTube.

  In landen waar de Russische staatsmedia niet zijn geblokkeerd, worden berichten van die pagina's lager in de tijdlijn van gebruikers geplaatst. Ook als andere gebruikers in een bericht linken naar die staatsmedia, worden die berichten lager geplaatst. De gedachte hierachter is dat minder mensen die berichten dan zien.