NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zelensky: 137 Oekraïners omgekomen • Mannen tussen 18 en 60 mogen Oekraïne niet uit

Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Vrijdag starten we een nieuw blog.

 • Van Lissabon tot Tbilisi: protest tegen oorlog in Oekraïne

  In steden door heel Europa zijn mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. Onder meer in Lissabon, Vilnius en Tbilisi waren protesten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Lissabon tot Tbilisi: protest tegen oorlog in Oekraïne
 • Alle 13 Oekraïense grenswachten op eilandje gedood

  Een eilandje voor de kust van Zuid-Oekraïne is in handen van Rusland. Op Zmiinyi ofwel Slangeneiland wilden dertien grenswachten zich niet overgeven, waarop ze allen werden gedood.

  Ze krijgen postuum de onderscheiding 'Held van Oekraïne', zei president Zelensky.

 • Inwoners Kiev schuilen in metrostations: 'Het voelt zo onecht'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Inwoners Kiev schuilen in metrostations: 'Het voelt zo onecht'
 • Zelensky: Russen Kiev binnengetrokken

  Russische militairen zijn Kiev binnengetrokken, zegt president Zelensky. Hij roept inwoners op om voorzichtig te zijn en zich aan de avondklok te houden, meldt Kiev Independent.

  Zelensky zegt informatie te hebben dat hij het belangrijkste doelwit van de Russen is, daarna zijn familie. Zelensky blijft in de hoofdstad om zijn werk te doen.

 • Zelensky: 137 Oekraïners omgekomen

  Op de eerste dag van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn in totaal 137 Oekraïners omgekomen, zegt president Zelensky in een videoboodschap. Het gaat om zowel burgers als militairen.

  Zeker 316 Oekraïners zijn gewond geraakt. De slachtoffers worden helden genoemd.

 • Algemene mobilisatie in Oekraïne, mannen tussen 18 en 60 mogen land niet uit

  Mannelijke inwoners van Oekraïne tussen 18 en 60 jaar mogen het land niet meer uit, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het leger. President Zelensky heeft een decreet ondertekend waarmee hij een algemene mobilisatie afkondigt, meldt het persbureau Interfax Ukraine.

  Zelensky riep burgers gisteren al op om te vechten. Daartoe worden ook wapens uitgedeeld aan de bevolking, zei hij.

 • Oekraïense vluchtelingen bij Poolse grens: 'Het is daar verschrikkelijk'

  Verslaggever Saskia Dekkers sprak met enkele vluchtelingen die Polen binnenkwamen. Ze omschrijven de situatie in Oekraïne als verschrikkelijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïense vluchtelingen bij Poolse grens: 'Het is daar verschrikkelijk'
 • Oekraïners schuilen in metrostations

  Inwoners van meerdere Oekraïense steden brengen de nacht noodgedwongen door in metrostations, die worden gebruikt als schuilkelders. In Kiev geldt een avondklok. Het stadsbestuur houdt rekening met een grote aanval van het Russische leger.

  Ook in dit metrostation in Charkov brengen mensen de nacht door:

 • Europese bruggen en gebouwen kleuren blauw-geel

  Vandaag en gisteren werden gebouwen in verscheidene Europese steden verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag, als teken van solidariteit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruggen en gebouwen kleuren geel-blauw voor Oekraïne
 • Half miljoen voor Oekraïne opgehaald via giro 999

  Op giro 999, dat Stichting Vluchteling begin deze middag opende om geld op te halen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, is vandaag zo'n 500.000 euro binnengekomen. "Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen in Nederland solidair zijn met de Oekraïense bevolking", zegt directeur Tineke Ceelen. De noodhulporganisatie zegt met lokale en internationale partners samen te werken aan het snel opstarten van humanitaire hulp aan mensen die moeten vluchten.

  Het Rode Kruis heeft vanmiddag ook een gironummer geopend voor noodhulp, giro 5125. Het is niet bekend hoeveel donaties daar inmiddels zijn binnengekomen.

 • Hoekstra: eensgezindheid over sancties is cruciaal

  Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken sprak vandaag met zijn EU-collega's over de situatie in Oekraïne. In Nieuwsuur zei hij daarover: "Ik heb een scherpe veroordeling van de inval en grote vastberadenheid over de sancties gezien. Dit is het einde van de vrede in Europa. Het schenden van internationaal recht kunnen we niet accepteren."

  De EU-regeringsleiders stemden vanavond in met een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland. Die treffen personen die Poetin steunen, Russische banken en de handel met Rusland. Over Rusland afsluiten van het internationale bankensysteem Swift werden niet alle landen het eens. Wat betreft Nederland is dat nog wel een optie. Hoekstra: "Nederland wil geen enkele sanctie uitsluiten, maar we moeten ook wel bij elkaar blijven. Die eenheid is cruciaal. En die sancties moeten er wel snel komen."

  De onderhandelingen over het Europese sanctiepakket zijn nog niet afgerond. Morgen praat Hoekstra verder met zijn collega's over de precieze invulling van het pakket.

  Kijk in de tweet hieronder het fragment uit Nieuwsuur terug:

 • Macron en Poetin bellen opnieuw

  De Russische president Poetin en president Macron van Frankrijk hebben elkaar telefonisch gesproken over de oorlog in Oekraïne. Volgens het Kremlin heeft Poetin in dat gesprek een "uitgebreide" verklaring gegeven voor de Russische inval in Oekraïne. De Russische autoriteiten zeggen dat Macron het initiatief had genomen voor het telefoontje en dat hij en Poetin hebben afgesproken om contact te houden.

  President Macron zegt dat hij Poetin in het telefoongesprek dringend heeft gevraagd om de Russische militaire operatie in Oekraïne per direct te beëindigen, meldt persbureau Reuters.

  De Franse president belde afgelopen weekend ook twee keer met zijn Russische ambtgenoot. In die gesprekken werden ze het niet eens over wie verantwoordelijk is voor de toegenomen spanning in Oost-Oekraïne.

 • Protesten tegen oorlog in Oekraïne in verscheidene Russische steden

  In verscheidene Russische steden gingen vandaag mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. De politie heeft bijna 1400 demonstranten gearresteerd, meldt een mensenrechtenorganisatie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Protesten tegen de invasie van Oekraïne in meerdere Russische steden
 • Nederlanders gaan oorlog merken in portemonnee, zegt DNB-president

  President Klaas Knot van De Nederlandse Bank maakt zich zorgen over de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Nederland. "Dit gaat op de korte termijn leiden tot hogere energieprijzen en meer inflatie", zegt hij tegen de NOS.

  Het conflict versterkt als het ware de huidige trend, waarin de inflatie en gasprijzen tot recordhoogtes zijn gestegen. "Dit is in feite meer van hetzelfde", zegt Knot. "Het versterkt mijn zorgen over de koopkracht, zeker voor mensen met een kleine beurs." Lage inkomens worden zwaarder getroffen door de combinatie van een hogere energierekening en geld dat minder waard wordt.

  De grote vraag, volgens Knot, is hoelang de situatie aanhoudt. "Het is nog te vroeg om dat te zeggen."