Demonstranten betuigen steun aan Oekraïne bij het Vredespaleis in Den Haag
NOS Nieuws

De Russische stoelen bleven leeg bij zitting Internationaal Gerechtshof

Rusland is niet aanwezig bij de zaak die Oekraïne heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis in Den Haag. De Russische ambassadeur in Nederland heeft gemeld dat er niemand komt, zei het gerechtshof vandaag bij het begin van de zaak. Over de reden is geen uitleg gedaan.

President Zelensky stapte eind februari naar het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties en vroeg om Rusland op te dragen de invasie te stoppen. De zitting begint vandaag, en het is de beurt aan Oekraïne om te verklaren waarom het deze zaak heeft aangespannen. "We eisen dat Rusland verantwoordelijk wordt gehouden voor het manipuleren van het concept genocide om agressie te rechtvaardigen", schreef de Oekraïense president eerder op Twitter.

In aanloop naar de Russische inval beschuldigde Rusland Oekraïne van een genocide op Russischtalige en pro-Russische inwoners van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Poetin erkende eerst de onafhankelijkheid van die twee regio's en viel daarna Oekraïne binnen.

Oekraïne ontkende de genocidebeschuldiging. Door onafhankelijke experts is er ook geen aanwijzing gevonden voor de Russische aantijging.

Hoe verloopt de oorlog in Oekraïne? Defensiedeskundige Bob Deen vertelt in deze video over de huidige situatie:

Defensiedeskundige Bob Deen over de situatie in Oekraïne

"Het feit dat de Russische stoelen leeg zijn, spreekt boekdelen. Ze zijn hier niet in de rechtbank: ze zijn op het slagveld en voeren een agressieve oorlog tegen mijn land", zei de Oekraïense gezant Anton Korynevych vanochtend. Hij drong er bij Rusland op aan de "wapens neer te leggen en uw bewijzen naar voren te brengen".

De rechtbank zegt de afwezigheid van Rusland te betreuren. Oekraïne zei maandag dat de aantijgingen van Rusland ongegrond zijn en dat de vermeende genocide in Oost-Oekraïne "niet bestaat". De rechtbank komt "zo snel mogelijk" met een uitspraak.

Genocideverdrag

De zaak draait om de interpretatie van een verdrag ter voorkoming van genocide uit 1948, ondertekend door beide landen. Het verdrag benoemt het Internationaal Gerechtshof als de plek voor het oplossen van geschillen tussen ondertekenaars. Oekraïne zegt dat Moskou dit verdrag misbruikt als rechtvaardiging voor de oorlog.

Het Internationaal Gerechtshof is de hoogste rechtbank voor het beslechten van geschillen tussen staten. Vaak duren zaken jaren, maar er is een mogelijkheid tot een versnelde procedure om verzoeken rond "voorlopige maatregelen" te bekijken, zoals Oekraïne nu heeft gevraagd.

De rechter kan maatregelen opleggen om te voorkomen dat de situatie verslechtert. Vervolgens buigt hij zich over meer fundamentele vragen, zoals de gegrondheid van een zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl