NOS
NOS Nieuws

Duizenden Oekraïense vrouwen volgen cursus 'hoe overleef ik een oorlog'

  • Kysia Hekster

    Correspondent Europese Unie

  • Kysia Hekster

    Correspondent Europese Unie

Ongeveer 200 vrouwen zitten bij elkaar in een collegezaal in Kiev voor een cursus 'oorlog overleven'. Twee mannen in camouflagepakken staan op een podium. Wie ze precies zijn blijft schimmig, ze willen alleen kwijt dat ze getraind zijn door Amerikaanse militairen.

Een deelnemer wordt naar voren geroepen. Ze moet haar handen op de ogen van de militair leggen. Hij legt haar uit hoe ze hem met één simpele beweging kan uitschakelen. "Ga je gang, gooi me op de grond!" Er klinkt gegiechel uit de zaal.

De cursus duurt de hele dag en is georganiseerd door de Oekraïense Vrouwengarde. "Vrouwen hebben ongelooflijk veel behoefte aan advies. Ze willen weten hoe ze kunnen overleven als het oorlog wordt", zegt Olena Biletska, advocaat en voorzitter van de organisatie.

Haar organisatie bestaat sinds 2014, toen de oorlog in het oosten van het land begon. "We hebben inmiddels 30.000 vrouwen getraind. Nu de dreiging groter wordt, zien we een enorme toename in de vraag. We kondigden deze cursus aan en binnen een paar dagen meldden zich alleen al in Kiev meer dan duizend vrouwen. In heel Oekraïne gaat het om meer dan 50.000."

Zonder plan verlies je

De vrouwen krijgen niet alleen tips over zelfverdediging. Ze leren ook praktische zaken. Dat het belangrijk is om een eerstehulpkit klaar te hebben staan. Om genoeg benzine in de auto te hebben en contant geld in huis. "Wie een wapen wil aanschaffen om zich te verdedigen, moet in ieder geval leren hoe het te gebruiken", klinkt het vanaf het podium.

"Ik groeide op in de Sovjet-Unie", zegt deelnemer Victoria, die samen met vriendin Larissa naar de cursus gekomen is. "We leerden op school hoe we een kalasjnikov binnen 45 seconden in en weer uit elkaar konden halen. Die kennis moet ik misschien even opfrissen."

Victoria en haar vriendin hopen te leren hoe ze een plan moeten maken, en hoe ze zich het best mentaal kunnen voorbereiden. "Als je een plan klaar hebt liggen kun je winnen, als je geen plan hebt verlies je omdat je in paniek raakt. Dat is tot nu toe de belangrijkste les." Victoria gaat daarom morgen het hoognodige inslaan.

NOS
Oorlogstraining voor vrouwen in Kiev

Victoria: "We hebben geleerd dat we vooral niet op de vlucht moeten slaan. Dat doet namelijk iedereen. Dan sta je allemaal in dezelfde file, allemaal met veel geld op zak en ben je een makkelijke prooi voor plunderaars. Dus als we een week binnen moeten blijven, wil ik zeker weten dat ik alles in huis heb. Ik weet nu ook hoe ik vuur moet maken als er geen gas meer is. En ik ga een waterfilter kopen, voor als het water vergiftigd wordt."

Is ze gerustgesteld na de cursus, of juist bang geworden van alle adviezen en verhalen over wat er mogelijk allemaal op haar afkomt? "Weet je, het is tragisch en grappig tegelijk, maar ik ben totaal niet bang. Ik weet niet waarom, misschien ben ik stom. Of misschien herken ik het gevaar pas als echt daar is. Maar ik kan het gewoon nog niet geloven. Een oorlog met tanks en honderdduizenden militairen die mijn land binnenvallen in de 21ste eeuw, hoe zou dat kunnen gebeuren?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl