liveblog
F1 Zandvoort
NOS NieuwsAangepast

Verstappen maakt favorietenrol waar • Drukte bij de uitgangen van het circuit

  • Het is de tweede dag van het Formule 1-raceweekend in Zandvoort
  • Uitslag kwalificatie: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Bottas
  • Coureur Kimi Räikkönen test positief op corona en zal niet meer in actie komen
liveblog gesloten

LIVEBLOG GESLOTEN

Bedankt voor het lezen en we zien u graag morgen weer terug!

Gemeente roept op om strand te bezoeken om drukte te spreiden

De gemeente Zandvoort roept bezoekers op om na afloop van de kwalificatie de boulevard, strandtenten of het strand te bezoeken. Op die manier kan de drukte worden gespreid, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Gisteren werd de looproute aangepast toen het op piekmomenten te druk bleek te zijn. Ook vandaag is er een route toegevoegd.

Zo beleefde Zandvoort de tweede dag van het raceweekend

Inwoners Zandvoort verwelkomen racefans: 'Ik zit zo te genieten'

Het is druk bij de uitgang

Met grote digitale borden vraagt de organisatie aan het publiek om nog even te blijven zitten. Het is druk bij de uitgang. Tijdens de kwalificatiereeks was op de borden "please remain seated" en "geef elkaar de ruimte, blijf zitten" te zien.

HIJ DOET HET

Max Verstappen vertrekt morgen vanaf pole in Zandvoort! Onder luid gejuich van de Nederlandse supporters laat hij zijn rivaal Lewis Hamilton achter zich bij de kwalificatie; Hamilton start morgen op de tweede plek, Bottas als derde.

Verstappen veroverde voor de tiende keer in zijn carrière poleposition in de Formule 1, voor de zevende keer dit seizoen. In het WK-klassement heeft de Nederlander 3 punten achterstand op Hamilton, die na afloop van de kwalificatie de Nederlandse racefans een compliment gaf voor hun enthousiasme.

Verstappen het snelst in tweede kwalificatiesessie

Max Verstappen noteert de beste tijd in de tweede kwalificatiesessie. Charles Leclerc en Pierre Gasly (AlphaTauri) reden respectievelijk de tweede en derde tijd.

Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Nicholas Latifi (Williams), Lando Norris (McLaren), George Russell (Williams), Lance Stroll (Aston Martin) zijn de volgende vijf afvallers.

De sessie werd twee keer onderbroken door een flinke crash van beide Williams-coureurs. Eerst vloog Russell door het grind, waarna zijn teamgenoot Latifi hetzelfde deed.

De overgebleven tien coureurs die voor poleposition strijden: Max Verstappen (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari), Pierre Gasly (AlphaTauri), Lewis Hamilton (Mercedes), Valtteri Bottas (Mercedes), Daniel Ricciardo (McLaren), Carlos Sainz (Ferrari), Esteban Ocon (Alpine), Fernando Alonso (Alpine) en Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo).

Sterke start Leclerc, Verstappen-teamgenoot Pérez stelt teleur

Charles Leclerc (Ferrari) heeft in de eerste kwalificatiesessie voor de Grand Prix van Nederland de snelste tijd neergezet. Hij hield teamgenoot Carlos Sainz en Max Verstappen (Red Bull) achter zich.

Nikita Mazepin (Haas), Mick Schmuchaer (Haas), Robert Kubica (Alfa Romeo), Sebastian Vettel (Aston Martin) en, verrassend genoeg, Sergio Pérez (Red Bull Racing) zijn de eerste vijf afvallers.

De kwalificatie voor een grand prix begint met twintig coureurs en bestaat uit drie sessies. Bij de eerste twee sessies vallen telkens vijf coureurs met de slechtste tijd af. Bij de derde en laatste sessie wordt voor de toptien de startopstelling bepaald.

En we zijn begonnen

De kwalificatie is begonnen! En ook de fans in het buitenland zien dat Zandvoort een bijzonder circuit is.

Hamilton krijgt vragen van het Jeugdjournaal

Wat vind je van stroopwafels? Waar droomde je als kind van? Pizza of patat? Formule 1-coureur Lewis Hamilton kreeg van de kijkers van het NOS Jeugdjournaal een spervuur aan vragen.

De zevenvoudig wereldkampioen laat zich niet vaak interviewen, maar maakte voor het Jeugdjournaal een uitzondering.

Hamilton vertelde ook over 'zware onderwerpen' zoals de moeilijkheden van social media en zijn strijd voor meer diversiteit in de autosport.

Jeugdjournaal interviewt Hamilton: 'Stroopwafels? Ben nu wat mollig en moet nog racen!'

Bijna 24.000 fans met de trein naar race Zandvoort

Tot 12.30 uur vanmiddag heeft NS naar eigen zeggen 23.796 reizigers naar Zandvoort gebracht. Volgens het vervoersbedrijf heerste er op stations en in de treinen "een feestelijke sfeer".

"Terwijl de fans genieten van de derde vrije training en de kwalificatie op het circuit, bereiden wij ons voor om straks iedereen weer naar huis te brengen", meldt NS. De vervoerder rijdt tot en met zondag met twaalf treinen per uur in beide richtingen. Hiervoor zijn meer dan 300 extra medewerkers aan het werk.

Verstappen maakt goede indruk in laatste training

Max Verstappen heeft in Zandvoort tijdens de derde en laatste vrije training de beste tijd genoteerd, voor zijn Mercedes-concurrenten Valtteri Bottas en Lewis Hamilton.

Het gat tussen Verstappen en de Mercedessen was groot: Bottas werd tweede op 0,556 seconde en Hamilton klokte met een verschil van 0,794 de derde tijd.

Volle tribunes bij laatste training voor kwalificatie

  • ANP
    Volle tribunes tijdens de derde vrije training in Zandvoort
  • ANP
    Het circuit in Zandvoort
  • ANP
    Max Verstappen tijdens de vrije training
  • ANP

Training hervat na crash

De derde vrije training in Zandvoort is hervat.

De training die om 12.00 uur van start ging, heeft ruim tien minuten stilgelegen door een crash van Ferrari-coureur Carlos Sainz.

Training stilgelegd na crash Sainz

De derde vrije training in Zandvoort, die om 12.00 uur van start ging, is na twintig minuten stilgelegd door een crash van Ferrari-coureur Carlos Sainz.

De Spanjaard verloor bij de Gerlachbocht (de tweede bocht) de controle over zijn wagen en crashte in de boarding van het circuit. Sainz stapte enkele momenten later ogenschijnlijk ongedeerd uit zijn Ferrari.

Kijken: publiek op weg naar circuit

Dronebeelden drukte circuit

Circuitdirecteur over maatregelen: 'Denk dat vandaag anders zal zijn'

Circuitdirecteur Robert van Overdijk zegt tegen Ziggo Sport dat de organisatie allerlei maatregelen heeft genomen om het publiek vandaag meer te spreiden. Zo is er meer entertainment, ook op de tribunes, in de hoop dat mensen langer op hun stoel blijven zitten. "We hebben wat foodtruckjes net uit de loop gezet, dat soort zaken. Dus we denken dat vandaag anders zal zijn."

Van Overdijk: "Het is natuurlijk een Testen voor Toegang-evenement, dus die 1,5 meter hoeft niet binnen de hekken. We wisten van tevoren dat dit ging gebeuren: er zijn om en nabij de 65.000 mensen op je terrein en dan weet je dat het druk is. Je weet dat er twee momenten zijn dat mensen massaal op de tribune zitten, tijdens de Formule 1-momenten. Wat we bedacht hebben werkt dan ook: de fanzone was leeg, alles was leeg want iedereen zat keurig op z'n stoeltje. Maar je weet dat ze na zo'n moment even naar beneden moeten voor een hapje en drankje, en om even een toilet op te zoeken."

De laatste vrije training is begonnen

De derde en laatste vrije training op Zandvoort is begonnen. En de fans zijn er klaar voor.

De stemming zat er al vroeg goed in, al zijn er soms wat zorgen over de drukte:

Publiek Formule 1

Foto's van de tweede dag van het Formule 1-weekend

  • ANP
    Fans op weg naar Zandvoort
  • ANP
    Circuiteigenaar Prins Bernhard
  • ANP
    Max Verstappen moet op het matje komen
  • ANP
    Fans halen een kopje koffie

'Geen straf voor Max Verstappen'

Max Verstappen krijgt geen straf voor een inhaalmanoeuvre die de coureur van Red Bull gisteren maakte. Dat zegt teambaas Christian Horner van Red Bull, meldt persbureau ANP.

Verstappen zou gisteren tijdens de training een andere coureur hebben ingehaald op een moment dat de rode vlag uithing. Inhalen is dan verboden.

Verstappen moet zich melden bij wedstrijdleiding

Max Verstappen ligt onder het vergrootglas bij de wedstrijdleiding van de Grand Prix van Zandvoort omdat hij vrijdag tijdens de tweede vrije training de regels zou hebben overtreden.

De Limburger zou tijdens de training een inhaalmanoeuvre hebben gemaakt op het moment dat dit niet was toegestaan.

Kimi Räikkönen positief getest op corona, mist rest weekend

De Fin Kimi Räikkönen van Alfa Romeo heeft corona. Hij zit in quarantaine in zijn hotel. De wereldkampioen van 2007 zal vanwege de besmetting niet meer in actie komen in Zandvoort.

Räikkönen in Zandvoort, afgelopen donderdag

Burgemeester Zandvoort: 'Vandaag inspelen op te drukke momenten'

"Ik weet hoe dit evenement leeft bij mensen", zegt burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort aan het begin van dag 2. "Mijn primaire taak is dat het in Zandvoort goed verloopt. We kregen net rapportages over gisteren, dat er ook in het dorp geen narigheid is geweest. Dat is het mooiste voor mij om te zien: overal hangen vlaggen. Ook vanmorgen in alle vroegte."

Moolenburgh zegt in het NOS Radio 1 Journaal heel tevreden te zijn over de in- en uitstroom gisteren van mensen. "We hopen dat dit vandaag opnieuw goed gaat lukken."

Gisteren waren er op het circuitterrein zelf wel piekmomenten in de drukte, weet ook de burgemeester. "Het was gisteren op bepaalde momenten te druk, maar daar gaat de organisatie van de Dutch Grand Prix vandaag op inspelen. Het was vervelend om die beelden te zien, maar enige drukte op bepaalde momenten op het circuitterrein valt niet te voorkomen."

Burgemeester Zandvoort: 'Aanvullende maatregelen om drukte beheersbaar te houden'

Extra maatregelen vanwege drukte

De organisatie van de Dutch Grand Prix nam gisteren na de eerste vrije training extra maatregelen aan om de drukte in Zandvoort te beheersen. Op sociale media werden veel boze reacties geuit op de drukte rondom het Formule 1-spektakel. Verder sprak de organisatie van een "ordentelijk verlopen dag".

Het AD meldt dat de organisatie van de Formule 1 ook vandaag extra maatregelen treft die tot een betere spreiding van de bezoekersstroom moeten leiden.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei gisteren na het zien van de beelden dat "de praktijk schuurt met wat de regels zijn, maar nee, er wordt niet met twee maten gemeten. De regels zijn voor alle sectoren gelijk."

Bekijk hier de beelden van de drukte in Zandvoort gisteren:

Grote drukte in Zandvoort op route tussen station en circuit

Welkom in dit blog over de Formule 1 op Zandvoort

Goedemorgen! Welkom in ons blog over de tweede dag van het Formule 1-weekend in Zandvoort. We praten je bij over de sportieve kant: de derde vrije training (om 12.00 uur) en de belangrijke kwalificatie (om 15.00 uur) waarin Max Verstappen en zijn collega's strijden om pole position, maar ook over de sfeer in Zandvoort. Er worden 70.000 fans verwacht.