liveblog
NOS VoetbalAangepast

Weghorst redt Oranje in Wales (1-2) • België met 6-1 langs Polen

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Over drie dagen zijn we terug met de thuiswedstrijd tegen Polen in Rotterdam.

Stand groep 4 A-divisie Nations League

Stand Nations League per 8-6

BEL-POL | Wedstrijdverslag

België viert het doelpunt van Witsel

Belgen spoelen Oranje-kater van zich af met 6-1 zege op Polen in Nations League

België heeft in de Nations League de kater van de nederlaag tegen het Nederlands elftal van zich afgespoeld met een zege op Polen. Het werd 6-1 in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

De klok gaf pas vijftien minuten aan toen Michy Batshuayi al drie grote kansen had gehad. De eerste was al na vier minuten. Toen raakte hij, na een mooie pass van Kevin De Bruyne, de paal. Even later schoot hij raak, maar stond hij buitenspel.

WAL-NED | Wedstrijdverslag

Koopmeiners krijgt felicitaties na zijn 1-0

In het Nations League-duel dat in het teken stond van experimenteren en 'b-elftallen' heeft het Nederlands elftal met 2-1 gewonnen van Wales. Teun Koopmeiners scoorde vlak na rust, in de blessuretijd kwam Wales langszij en daarna kopte Wout Weghorst nog de winnende goal binnen.

Slecht was het niet, maar het was verre van sprankelend in Cardiff - tot de blessuretijd.

WAL-NED | En de goal van Weghorst

Weghorst kopt de winnende 2-1 in blessuretijd in tegen Wales

WAL-NED | Het doelpunt van Wales

Norrington-Davies kopt de 1-1 binnen tegen Nederland

WAL-NED | 90+5' Einde wedstrijd

Beide ploegen bewaarden het leukste voor het laatst. Oranje wint in Cardiff met 2-1 en gaat aan kop in groep 4 van divisie A.

BEL-POL | 90' DOELPUNT BELGIË!

Debutant Loïs Openda mag ook nog een duit in het zakje doen. De Vitesse-speler maakt er met een fraai wippertje 6-1 van tegen Polen.

WAL-NED | 90+3' DOELPUNT NEDERLAND!

En Nederland weer op voorsprong! Vlak na de 1-1 van Wales geeft Malacia voor en kopt de geheel vrijstaande Weghorst de 1-2 van Oranje binnen!

WAL-NED | 90+2' DOELPUNT WALES!

In blessuretijd kopt Norrington-Davies de gelijkmaker binnen. De Welshman wint het kopduel van Hateboer en maakt er 1-1 van.

BEL-POL | 84' DOELPUNT BELGIË!

In Brussel gaan de Belgen lekker door met scoren. Dit keer is het Leander Dendoncker die van ver binnenknalt.

BEL-POL | 80' DOELPUNT BELGIË!

De Belgen komen op 4-1 inmiddels. Trossard ziet een voorzet fraai in de kruising belanden.

WAL-NED | 77' Bale komt binnen de lijnen

Het stadion klapt de handen stuk voor de vedette van Wales, Gareth Bale. De speler van Real Madrid, die volgens de BBC naar Cardiff City gaat vertrekken, komt een kwartier voor tijd binnen de lijnen.

BEL-POL | 73' DOELPUNT BELGIË!

In Brussel nemen de Belgen afstand. Batshuayi geeft mee op Leandro Trossard, die vervolgens hard raak schiet. 3-1 voor de Belgen.

WAL-NED | 67' Van Gaal gaat wisselen

Met Frenkie de Jong en Steven Bergwijn komen er twee spelers binnen de lijnen die je zou kunnen rekenen tot het A-elftal. Schouten en Gakpo maken plaats.

BEL-POL | 59' DOELPUNT BELGIË!

Na een vlotte aanval weet Kevin De Bruyne de Belgen op voorsprong te zetten in Brussel. 2-1.

WAL-NED | Bekijk de goal van Koopmeiners

Koopmeiners schiet diagonaal de 1-0 binnen tegen Wales

WAL-NED | Twijfelachtig record voor Teze

Met zijn gele kaart in de derde minuut vestigde Jordan Teze een record waar hij niet al te trots op zal zijn. Het betekende de snelste gele kaart ooit voor een debutant van Oranje. Na twee minuten en 43 seconden kreeg hij de prent voorgeschoteld.

Het record stond tot nu toe op naam van Orlando Trustfull, die in 1995 als invaller na negen minuten geel kreeg tegen Wit-Rusland. Gelukkig voor Trustfull kwam hij even later nog een keer op het wedstrijdformulier terecht. Met een fraaie lange pass leverde hij de assist op de 0-1 van Youri Mulder. Het bleek de enige treffer van de wedstrijd waardoor Oranje nog in de race bleef om kwalificatie voor het EK af te dwingen.

Bekijk hieronder hoe dat toen ging.

1995: hoe Youri Mulder Oranje in de race hield voor het EK

WAL-NED | 50' DOELPUNT NEDERLAND!

Koopmeiners opent vlak na rust de score in Wales. Op aangeven van Schouten schuift hij de bal hard in de verre hoek.

WAL-NED | 46'

De tweede helft is begonnen in Cardiff. Oranje gaat ongewijzigd verder, bij Wales wordt derde keeper Adam Davies speeltijd gegund.

WAL-NED | 45' Gakpo scoort bijna

De PSV-aanvaller pikt een lange bal knap op, vecht zich een weg naar voren langs twee verdedigers en schiet vervolgens via de rug van een tegenspeler maar net naast.

Het is meteen rust in Cardiff, waar de B-garnituur van Oranje niet slecht speelt, maar wel voor weinig reuring heeft gezorgd.

BEL-POL | 42' DOELPUNT BELGIË!

In Brussel komen de Belgen weer op gelijke hoogte na een ziedend schot van Axel Witsel. 1-1 bij België-Polen.

WAL-NED | 38' Oranje dringt aan

Oranje komt wat beter in z'n spel en dat resulteert in een licht overwicht voor Nederland. Kansen komen er nog niet, maar Nederland is steeds vaker rondom de zestien van Wales te vinden.

BEL-POL | 28' DOELPUNT POLEN!

In België is er wel al gescoord en wie anders dan Robert Lewandowski is de doelpuntenmaker. Na een fraaie combinatie schiet de spits van Bayern fraai binnen.

WAL-NED | 25' Nog geen goals

Behoudens een klein kansje van Koopmeiners is Nederland niet echt gevaarlijk geworden in Cardiff. Aan de andere kant moest Mark Flekken zojuist gestrekt bij een vrije trap van Wilson. Wales heeft, mede dankzij een paar gevaarlijke dodelijke spelmomenten, op dit moment een klein overwicht.

WAL-NED | 3' Geel voor Teze

Het eerste wapenfeit van Jordan Teze is een beuk in de richting van Daniel James. Al snel geel voor de debutant.

WAL-NED | 1' Aftrap!

We zijn begonnen in Cardiff!

Wales-Nederland: wat feitjes op een rij

  • Wales is al 19 wedstrijden ongeslagen in eigen huis (13 winst, 6 gelijk). Het is de beste reeks in de 146-jarige historie van de Welshe voetbalbond. In die 19 duels kreeg Wales nooit meer dan 1 doelpunt tegen.
  • Nederland en Wales stonden acht keer eerder tegenover elkaar. Oranje won alle keren. Het doelsaldo is 24-5 in het voordeel van Oranje.
  • De eerste keer dat Oranje tegen Wales speelde was op 14 september 1988. Als kersvers Europees kampioen won Nederland het WK-kwalificatieduel met 1-0. Ruud Gullit maakte met zijn hoofd de enige treffer.

Van Gaal blikt vooruit

Van Gaal voor duel met Wales: 'Gaan zien of dit de B-keuze is'

Oranjemars gaat richting het stadion

Oranjemars voor de wedstrijd tegen Wales

Jong Oranje zeker van deelname EK 2023 na gelijkspel Zwitserland

Jong Oranje gaat naar het EK van 2023. Door een 1-1 gelijkspel van Jong Zwitserland tegen Jong Moldavië kan Nederland in de kwalificatiegroep niet meer ingehaald worden door de Zwitsers.

Met nog één wedstrijd te spelen, zaterdag tegen Jong Wales, kan trainer Erwin van de Looi zich opmaken voor het eindtoernooi in Roemenië en Georgië.

De laatste van Snoeks

Voor commentator Frank Snoeks is Wales-Nederland een bijzondere wedstrijd. Het duel is de laatste interland die Snoeks voor de NOS van commentaar zal voorzien. Als bedankje kreeg hij van de KNVB een speciaal shirt overhandigd.

  • NOS
    Frank Snoeks krijgt van perschef Bas Ticheler een shirt van het Nederlands elftal
  • NOS
    Franks Snoeks met zijn oranjeshirt

Stekelenburg haalt nat pak in Cardiff: 'Verwacht B-elftallen Wales en Nederland'

Nat pak Jeroen Stekelenburg in Wales: 'Nog een sproeier, leuk hè?'

Opstelling Wales

Ook bij de tegenstander van vanavond veel nieuwe namen. Maar vier spelers die er tegen Oekraïne vanaf de start bij waren, staan nu ook in de basis. Joe Rodon, Ben Davies, Connor Roberts en Daniel James speelden zondag ook.

Zoals verwacht ontbreken sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey. Eerstgenoemde zit wel op de bank, Ramsey niet.

Opstelling Wales

Vooruitblik: Titanenstrijd bij Oranje om drie plekken in defensie: 'Concurrentie is moordend'

Jurriën Tmber tegen België

"Het is een ware strijd daar", stelde Louis van Gaal dinsdagavond op de persconferentie in Cardiff aan de vooravond van de interland tegen Wales. Hij doelde op zijn luxeprobleem in het centrum van de verdediging. Voor drie posities kan hij putten uit meerdere topkandidaten.

De enige die zich zeker van een plek mag wanen, is aanvoerder Virgil van Dijk. De verdediger van Liverpool mocht na het duel met België op vakantie en is er woensdag niet bij in het Cardiff City Stadium. Dat kwam Van Gaal niet slecht uit. "Dan kan ik anderen op die positie aan het werk zien", zei de bondscoach.

Vooruitblik: Van dansen op vuilnisbak naar Oranje; Wales na de euforie terug in de realiteit

De voetbalploeg van Wales viert de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Qatar

Diep in de zondagnacht gingen de spelers van Wales juichend en zingend over straat. Sommigen klommen, duidelijk met wat slokken op, bovenop een vuilnisbak. Op de maat van de tophit van Shakira uit 2010 zongen ze: "Waka waka eeh eeh, we're going to Qatar!" Honderden uitbundige fans vierden het feestje mee.

De supporters en voetballers hadden alle reden om feest te vieren. Want voor het eerst in 64 jaar heeft Wales zich geplaatst voor een WK. Na een zenuwslopend duel werd Oekraïne met 1-0 verslagen.

Stand en programma Nations League

Stand en programma Nations League

Opstelling Oranje

Opstelling Oranje tegen Wales

Bondscoach Louis van Gaal stuurt elf nieuwe namen het veld in ten opzichte van de wedstrijd tegen België van afgelopen vrijdag.

Jordan Teze en Jerdy Schouten maken hun debuut in het Nederlands elftal.

Welkom!

Welkom bij het liveblog voor de tweede Nations League-wedstrijd van Oranje. In Cardiff is Wales de tegenstander. De aftrap is om 20.45 uur en de wedstrijd is ook live te volgen op NPO 3 en NOS.nl. De uitzending begint om 20.25 uur.