AFP
NOS Voetbal

Ecuador vooralsnog gewoon tegen Oranje op WK: FIFA wijst Chileens protest af

De FIFA heeft het protest van de Chileense voetbalbond naar aanleiding van de speelgerechtigdheid van Ecuador-speler Byron Castillo afgewezen. Zodoende lijkt het erop dat Nederland op het WK in Qatar gewoon tegen Ecuador zal spelen.

Castillo zou volgens de Chileense bond eigenlijk net over de Colombiaanse grens zijn geboren en bovendien drie jaar ouder zijn dan in zijn paspoort vermeld staat.

De rechtsback kwam in alle acht WK-kwalificatieduels van zijn land in actie. Chili eiste dat al die wedstrijden met een reglementaire 0-3 nederlaag voor Ecuador zou worden afgedaan. Daarmee zouden de Chilenen de plek in WK-poule A - met daarin verder Nederland, Qatar en Senegal - in hebben kunnen nemen.

Zover lijkt het dus niet te gaan komen. De FIFA onderzocht de zaak en communiceerde vrijdag dat er wat hun betreft niks geks aan de hand was. Goed nieuws dus voor Ecuador, hoewel Chili nog wel in beroep mag gaan.

Vergelijkbare zaak in 2018

De zaak staat niet helemaal op zichzelf. De Chileense bond klaagde in aanloop naar het WK 2018 met succes Bolivia aan na een 0-0 gelijkspel, omdat er een niet-speelgerechtigde voetballer in was gevallen.

Het protest leverde Peru - dat had verloren van Bolivia - echter twee punten meer op dan Chili zelf, waardoor Peru uiteindelijk naar het WK in Rusland ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl