Pro Shots
NOS Voetbal

In Mexico snapt niemand dat Janssen bij Oranje komt: 'Hangt van toevalligheden aan elkaar'

  • Sam Porskamp

  • Sam Porskamp

Weet je nog waar je was toen Vincent Janssen geselecteerd werd voor het Nederlands elftal? De Mexicaanse journalist Daniel Reyes moet lachen aan de andere kant van de lijn. "Ik zat in een Amerikaans radioprogramma toen het nieuws binnenkwam. Het was een shock, werkelijk niemand had dit verwacht."

Reyes woont en werkt al elf jaar in Den Haag als correspondent voor Amerikaanse media, maar vooral voor het Mexicaanse sportmedium Marca Claro. Hij volgt het voetbal in zijn vaderland op de voet en snapt daarom weinig van de selectie van de 27-jarige Janssen.

"Hij heeft het in Mexico niet goed gedaan. De verwachtingen waren hooggespannen toen hij kwam. Bij AZ had hij het heel goed gedaan en hij speelde bij het grote Tottenham Hotspur. Maar bij Monterrey is het er nooit uitgekomen."

21 goals in 6 jaar tijd

Sinds Janssen in 2016 als topscorer van de eredivisie (27 goals) van AZ naar de Spurs vertrok, maakte hij in bijna zes jaar tijd nog maar 21 competitiegoals. In 124 duels. Toch kwam bondscoach Louis van Gaal bij Janssen uit.

Hij was op zoek naar een spits die wat anders kon brengen dan Steven Bergwijn en Memphis Depay, die zich volgens Van Gaal vaak te ver terug laten zakken. Daarnaast waren Donyell Malen en Luuk de Jong niet beschikbaar.

En dus meldt Janssen zich vandaag bij Oranje. Tegen België was hij er nog niet bij en ook tegen Wales zal hij ontbreken. Janssen stapte zondag namelijk nog in het huwelijksbootje in Santa Barbara (Californië). Hij werkt in Nederland een aangepast trainingsprogramma af.

Mazzel

"De selectie van Janssen berust vooral op heel veel mazzel", vindt Reyes. "Niet alleen waren zijn concurrenten bij Oranje niet beschikbaar, hij had ook het geluk dat hij net een reeks wedstrijden in de basis mocht staan, omdat de eerste spits bij Monterrey, Rogelio Funes Mori, geblesseerd was."

Uitgerekend in de twee wedstrijden dat assistent Danny Blind kwam kijken, maakte Janssen zijn eerste doelpunten van het kalenderjaar. Reyes: "Puur toeval dus."

In Mexico is er bij de supporters en in de media vooral onbegrip over de selectie van Janssen. Hoe kon het dat Nederland, een land dat wereldspitsen als Marco van Basten, Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert heeft voortgebracht, uitkwam bij de reserve van Monterrey?

Instagram van Joris van Overeem (rechts, speler van FC Utrecht)
Vincent Janssen (links) trouwde zondag met 'zijn' Talia

Reyes: "Monterrey was toen Janssen werd geselecteerd net uitgeschakeld in de play-offs door San Luis, een kleine club in Mexico. Monterrey is een van de grootste en rijkste clubs, dus de supporters waren woedend. Op alle spelers, maar zeker ook op Janssen."

Creëren van ruimte

Janssens trainer bij Monterrey, Víctor Vucetich, vindt de stortvloed aan kritiek op Janssen niet terecht. "Hij is vaak betrokken geweest bij onze doelpunten, ook al maakte hij ze niet allemaal zelf", zei hij in de Mexicaanse krant Cancha.

"Met het creëren van ruimte was hij ook belangrijk. Bovendien is hij de enige die continu het gevecht met de centrale verdedigers kan aangaan. Je moet hem niet alleen beoordelen op zijn goals."

Van Gaal: 'Ik ben gaan kijken, Janssen scoorde toevallig twee duels achter elkaar'

Reyes: "Vucetich is een beroemde en ervaren trainer in Mexico. Hij begrijpt dat hij dat moet zeggen. Wat je Janssen moet nageven, is dat hij altijd keihard werkt. En het is wel echt een nummer 9. Maar dat hij zo belangrijk is voor de ploeg? Nee, daar ga ik niet in mee."

Tegen Wales is Janssen er dus nog niet bij, maar Van Gaal zal hem zaterdag ongetwijfeld minuten gunnen in het Nations League-duel met Polen. Voor de zeventienvoudig international zal dat zijn eerste optreden in Oranje sinds 2017 zijn.

"Maar ik kan me niet voorstellen dat Janssen mee gaat naar het WK. Dat hij er nu bijzit, hangt van toevalligheden aan elkaar. De kans dat hij naar Qatar gaat, acht ik heel klein."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl