1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Kabinet houdt bezoek aan WK Qatar open

Het kabinet wil niet uitsluiten dat leden van de regering eind van het jaar naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar gaan. Begin vorig jaar riep de Tweede Kamer het kabinet op vanwege de slechte werkomstandigheden van buitenlandse arbeiders geen afvaardiging naar het WK te sturen. Er zijn berichten over uitbuiting en grote aantallen migranten die bij de bouw van stadions om het leven zijn gekomen.

Het vorige kabinet wilde de optie van een afvaardiging openhouden en ook het kabinet-Rutte IV wil de knoop nog niet doorhakken. Minister Hoekstra denkt dat een dialoog met Qatar de mensen daar nu het meeste helpt: "Het uitgangspunt is dat we ervoor zorgen dat de mensen om wie het daar gaat betere leef- en arbeidsomstandigheden krijgen."

Mensenrechtenambassadeur

Hoekstra heeft "de voorzichtige waarneming" dat het houden van gesprekken vruchten afwerpt. De Nederlandse mensenrechtenambassadeur heeft deze week met de autoriteiten in Qatar gepraat.

Het kabinet neemt later dit jaar een besluit. Volgens Hoekstra zijn er geen andere landen die nu al hebben bepaald dat ze zeker niet gaan: "Als je nu als enige de deur dicht doet, heb je de ruimte niet meer om het gesprek hierover aan te gaan."

Het wereldkampioenschap begint op 21 november. Nederland speelt de openingswedstrijd, tegen Senegal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl