Ronald Koeman
NOS Voetbal

KNVB-directeur Van Leeuwen: 'Koeman was kandidaat nummer één'

Bijna acht maanden voor zijn contract ingaat, is al bekend dat Ronald Koeman per 1 januari 2023 de opvolger is van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal. Opvallend vroeg. Voor KNVB-directeur Marianne van Leeuwen was dit het juiste moment.

Van Leeuwen: "Koeman is de kandidaat nummer één. We zijn blij dat we nu rust hebben naar het WK in Qatar toe, nu met bondscoach Van Gaal en daarna met Ronald Koeman."

Geen clausule in contract

De keuze voor Koeman kan opvallend genoemd worden, omdat hij het Nederlands elftal in 2020 verliet voor een avontuur bij zijn droomclub FC Barcelona. Toch is Van Leeuwen niet bang dat Koeman weer voortijdig vertrekt.

"Ik kan me voorstellen dat sommige mensen denken: we zijn toen in de steek gelaten. Maar dat is niet onze versie van de geschiedenis. Hij had altijd gezegd: als ik naar FC Barcelona kan gaan, dan wil ik weg kunnen. Dat was de afspraak, en dat is gebeurd. Verder waren we over en weer heel erg tevreden op dat moment."

KNVB en Koeman spraken 'commitment' uit: 'Deze keer geen clausule'

Koeman kon vertrekken omdat er destijds een clausule in het contract was opgenomen, waarin hij onder bepaalde voorwaarden naar Barcelona kon vertrekken. Een keuze die de KNVB dit keer niet maakt.

Van Leeuwen: "We hebben het onderwerp besproken, over en weer is er echt commitment uitgesproken en we zijn blij met de gemaakte afspraken. Er staat nu geen vertrekclausule in het contract."

Spelersgroep

De spelersgroep van het Nederlands elftal is ook geraadpleegd over de opvolging. Zij gaven hun fiat, zowel intern als via de media. Er is niet gewacht op de aanstelling van een nieuwe directeur topvoetbal, die Nico-Jan Hoogma moet opvolgen komende zomer. Van Leeuwen wilde niet dat Koeman dan misschien weer bezet is.

"Begin januari besefte ik, het is niet heel logisch om te wachten op de nieuwe directeur topvoetbal. Hoogma vertrekt in juni dit jaar, en we weten nu nog niet dat we dan gelijk een opvolger hebben. Daarbij komt er door het WK middenin het seizoen een atypisch moment om een nieuwe bondscoach aan te nemen."

"De nummer één-kandidaat van ons lijstje leek bovendien beschikbaar. Toen heb ik de beslissing zelf genomen, en Hoogma heeft een beetje geholpen", aldus Van Leeuwen.

Marianne van Leeuwen (links) met Nico-Jan Hoogma

Over de invulling van de staf moet nog gepraat worden, al zou het gerucht gaan dat Koeman zijn broer Erwin als assistent wil. Van Leeuwen wil er nog niets over kwijt. Wel zegt ze dat de vroege aanstelling van Koeman niets te maken heeft met het bericht van vorige week dat Van Gaal aan een agressieve vorm van prostaatkanker lijdt.

Koeman zou stand-by kunnen staan voor Van Gaal, maar Van Leeuwen wil er niets van weten: "We zien allemaal hoe Van Gaal functioneert ondanks dat hij al lang ziek is. Bij ons en bij hem is er geen twijfel dat hij dat de rest van het jaar ook blijft doen".

"We zijn een topsportorganisatie, dus we zijn gewend om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Maar we gaan niet op alles anticiperen. Het enige scenario voor ons is: Van Gaal maakt het WK in Qatar af, daarna komt Koeman".

Koeman bondscoach na WK: 'Broer Erwin droomkandidaat als assistent'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl