1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS VoetbalAangepast

Koeman keert terug bij Oranje en tekent tot en met het WK van 2026

Ronald Koeman (59) volgt Louis van Gaal op als bondscoach van het Nederlands elftal na het WK in Qatar, zo bevestigt de KNVB. Hij begint op 1 januari 2023 aan zijn tweede periode als bondscoach van het Nederlands elftal.

Koeman heeft getekend tot en met het WK van 2026. Het is nog niet bekend wie de assistenten van Koeman zullen worden.

Het WK in Qatar wordt in november en december van dit jaar afgewerkt. De 70-jarige Van Gaal had al eerder aangegeven daarna niet verder te gaan, en maakte vorige week bekend aan een agressieve vorm van prostaatkanker te lijden.

Wederopstanding onder Koeman

Koeman was tussen 2018 en 2020 al eerder bondscoach van Oranje. "Een kleine anderhalf jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlands elftal vertrokken", laat Koeman weten op de website van de KNVB.

"Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij."

Onder zijn leiding wist Oranje zich na twee gemiste eindtoernooien weer te plaatsen voor het EK. Ook haalde Nederland onder zijn leiding de finale van de Nations League, mede dankzij memorabele overwinningen op Duitsland, Frankrijk en Engeland.

In de Nations League-finale werd nipt met 1-0 verloren van Portugal.

Koeman bondscoach na WK: 'Broer Erwin droomkandidaat als assistent'

Door de uitbraak van het coronavirus begin 2020 werd het EK met een jaar uitgesteld. Toen zijn droomclub FC Barcelona hem in augustus van dat jaar benaderde om daar hoofdtrainer te worden, besloot hij om het Nederlands elftal te verlaten.

Frank de Boer leidde Oranje tijdens het EK, en werd na een teleurstellend toernooi ontslagen. Louis van Gaal nam het over van De Boer, en wist zich te plaatsen voor het WK in Qatar. Ondertussen werd Koeman na een mindere periode bij Barcelona na iets meer dan een jaar ontslagen.

Hij wist in dat jaar alleen de Spaanse beker te winnen, en zag sterspeler Lionel Messi na zijn eerste seizoen vertrekken vanwege de zware financiële problemen bij Barcelona. Het kwam de sfeer en de resultaten niet ten goede, en die negatieve tendens kon Koeman niet meer omdraaien.

ANP
Koeman in zijn eerste periode bij het Nederlands elftal

De aankondiging van Koeman door de KNVB als opvolger van Van Gaal komt niet uit de lucht vallen. Een paar weken geleden werd al bekend dat ze in gesprek zijn.

Ook Van Gaal raadde Koeman aan

Zelfs Van Gaal, die wel eens in de clinch heeft gelegen met Koeman, adviseerde de KNVB dat Koeman zijn ideale opvolger is, schrijft de krant. Van Gaal: "Ze zijn bij mij te rade gegaan, ik heb daar inspraak in. Het is niet zo moeilijk. Een jaar geleden was ik de enig beschikbare coach die ervaring had, dat geldt nu voor Koeman. Hij zou een goede opvolger zijn."

Oranje-watcher Jeroen Stekelenburg over de - toen nog - waarschijnlijke aanstelling van Ronald Koeman als opvolger van Louis van Gaal

Oranje-watcher Jeroen Stekelenburg over terugkeer Ronald Koeman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl