NOS Voetbal

Van Gaal geniet, maar blijft kritisch: 'In tweede helft een te groot verval'

Louis van Gaal heeft een wedstrijd met twee gezichten gezien tegen de Denen. Over de eerste helft van het Nederlands elftal was de bondscoach bijzonder tevreden, maar na de pauze anticipeerden zijn spelers volgens hem niet goed op de omzettingen in de Deense ploeg.

"Zo'n zes open kansen en drie doelpunten, dat was top", complimenteert Van Gaal zijn spelers met de uitvoering van zijn nieuwe systeem voor rust. "Maar in de tweede helft het verval te groot."

Van Gaal genoot vooral van eerste helft Oranje: 'Een heel goede uitvoering'

Het verschil zat hem volgens de trainer in de rentree van Christian Eriksen die zich met een doelpunt en een schot tegen de paal nadrukkelijk liet gelden in de tweede helft. Al die vrijheid had hij niet hoeven krijgen, als het Oranje-middenveld wat alerter was geweest na die tactische omzetting.

Dat Van Gaal pas in het laatste kwartier wisselde, getuigt er volgens hem wel van dat de tevredenheid overheerst.

Dit was een intense wedstrijd.

Bondscoach Louis van Gaal over het duel met Denemarken

"Denemarken is niet zomaar iets. Het is niet zomaar een team", benadrukt hij, wijzend op het sterke Europees kampioenschap dat de Denen hadden gespeeld met een halvefinaleplaats tot gevolg. "Dit was een intense wedstrijd."

Debutant Mark Flekken werd twee keer gepasseerd, waarbij hij voorafgaand aan de eerste tegengoal even leek te twijfelen. Dat was Van Gaal niet opgevallen. "Ik moet het terugzien."

Van Dijk voorstander van 4-3-3

Als het aan aanvoerder Virgil van Dijk had gelegen, had het Nederlands elftal nog gewoon in het vertrouwde systeem met vleugelaanvallers gespeeld, waarmee kwalificatie werd afgedwongen voor het WK. Na de zege blijft hij bij die mening. "Ik ben nog steeds voorstander van 4-3-3."

Van Dijk heeft liever 4-3-3, maar vertrouwt in nieuw systeem: 'Work in progress'

"Het voelt op zijn Engels gezegd als 'work in progress'. Er worden andere dingen gevraagd van spelers, dat heeft wat tijd nodig", bekijkt Van Dijk de tactische omzettingen wel positief. "Ik denk dat we ook veel goede dingen hebben laten zien."

Van Gaal was het liefste meteen al overgestapt op een andere speelwijze, maar in eerste instantie gaf hij gehoor aan de wens van zijn spelers. Ook omdat hij na zijn aanstelling amper voorbereidingstijd was op een paar cruciale wedstrijden.

"In principe is het zo dat de coach het bepaalt", is Van Gaal duidelijk. De spelers mogen hun voeten laten spreken onder zijn strenge bewind. "Ik geef iedereen de kans om zich te laten zien."

Bekijk hieronder de samenvatting en de andere reacties:

  • Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Denemarken
  • Bergwijn had prima avond: 'Overwinning, twee goals, altijd lekker'
  • Eriksen terug bij de Denen: 'Een beter begin van een comeback gaat niet lukken'
  • Berghuis als nummer tien in nieuw systeem: 'Mooi plan, het voelt goed'
  • Depay tevreden over samenspel: 'Met creatieve spelers ga je kansen creëren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl