NOS Voetbal

Gepikeerde Van Gaal analyseert blamage Oranje: 'Oké, het is mijn schuld'

Van Gaal na blamage Oranje in Montenegro: 'Dit is door mij niet te verklaren'

Gemakzucht of minder focus? Het klinkt praktisch hetzelfde, maar voor bondscoach Louis van Gaal geven in zijn analyse juist details de doorslag als hem gevraagd wordt hoe Nederland de zege in Montenegro nog kon verspelen (2-2).

"Gemakzucht heeft een negatieve bijsmaak. Focus heeft dat minder", zegt Van Gaal, die zo positief mogelijk naar het allesbeslissende kwalificatieduel met Noorwegen wil toewerken. Een finale die niet nodig was geweest, als Oranje gewoon die 2-0 over de streep had getrokken. "We staan nog steeds in de beste positie."

Het was volgens Van Gaal niet stil in de kleedkamer, nadat een unieke kans op groepswinst en dus WK-deelname werd gemist.

Ik heb proberen uit te leggen dat we niet zo speelden als we hadden afgesproken.

Louis van Gaal tegenover NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg

"Er zijn natuurlijk altijd spelers die hun mond opendoen. En dan worden er natuurlijk reacties op gegeven", ving Van Gaal op. "Maar dat moet niet uit de kleedkamer komen, dat moet in de kleedkamer blijven."

Maar hoe kon dit allemaal gebeuren? Op zoek naar het antwoord dat niemand kon geven, werd een geprikkelde Van Gaal ook een beetje cynisch.

"Oké, het is mijn schuld. Ik heb gewisseld en die wissels waren ook niet goed", zei Van Gaal spottend. Om daar later nog aan toe te voegen: "Ik heb proberen uit te leggen dat we niet zo speelden als we hadden afgesproken."

Bekijk hieronder de samenvatting van Montenegro-Nederland:

Bekijk de samenvatting van Montenegro - Nederland

Het was volgens hem gewoon een zaak van een gewonnen wedstrijd uitspelen. "Met een tegenpartij die niets deed. Dan is het helemaal erg dat je dat in de laatste tien minuten weggeeft. Dit is door mij niet te verklaren", aldus Van Gaal. "Boven alles staat dat iedereen ongelofelijk zijn best doet en het niet expres doet."

Van Gaal bestrijdt dat de 0-0 van Noorwegen, dat eerder op de avond tegen Letland speelde, voor extra druk zorgde.

"Ik kan me dat eigenlijk niet voorstellen. Daardoor is eigenlijk de druk van deze wedstrijd afgevallen." Die druk zal nu alleen maar toenemen voor het duel met Noorwegen, weet ook Van Gaal. Een wedstrijd waarbij Oranje het in De Kuip vanwege de aangescherpte coronamaatregelen moet doen zonder de steun van de supporters.

Zorgen om De Vrij

Nederland kreeg niet alleen een mentale dreun, ook fysiek kwam het elftal niet ongeschonden uit de strijd.

Met het oog op de laatste groepswedstrijd tegen Noorwegen zag Van Gaal zich gedwongen een paar spelers uit voorzorg te wisselen, al was het in sommige gevallen misschien al te laat. "Ik denk dat Stefan de Vrij uitgesloten is. En ik denk dat Frenkie de Jong, Arnaut Danjuma en Georginio Wijnaldum dinsdag wel kunnen spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl