NOS Voetbal

Van Gaal: 'Wij kunnen wel denken dat Oranje wereldtop is, maar dat is het niet'

Van Gaal: 'We kunnen wel denken dat we wereldtop zijn, maar dat zijn we dus niet'

Bondscoach Louis van Gaal heeft Oranje veel te onzorgvuldig zien spelen om een zege af te dwingen in de WK-kwalificatie bij het gegroepeerde Noorwegen (1-1). Hij vindt het echter te vroeg om conclusies te trekken over zijn aanpak.

"Volgens mij hebben wij niet gespeeld om niet te verliezen. Volgens mij speelden we om te winnen. En dat is niet gelukt", baalde Van Gaal. "En dat komt vooral door balverlies in situaties dat het volgens mij niet hoefde."

Van Gaal speelde weer met buitenspelers, klassiek volgens de Hollandse school. "We zijn mager bezet aan de buitenkant, dat is vandaag ook gebleken."

Extra tijd

Desondanks kreeg Nederland nog voldoende kansen, vooral de misser van invaller Denzel Dumfries in de extra tijd zag er erg knullig uit. Maar aan de andere kant had krachtpatser Erling Haaland de Noren ook de zege nog kunnen bezorgen.

Het lukte Oranje niet de topspits onschadelijk te maken. Drie momenten telde Van Gaal, inclusief de openingstreffer en een kiezelhard schot tegen de paal. "Daar kun je niets aan doen, dat is ook de klasse van Haaland", aldus Van Gaal, die weinig te klagen had over zijn verdediging. "Ik vond vooral De Vrij echt fantastisch spelen."

Bekijk in de carrousel hieronder ook de reacties van Frenkie de Jong, Memphis Depay, Virgil van Dijk, Davy Klaassen en Justin Bijlow.

Noorwegen is in het internationale voetbal absoluut geen grootmacht, maar volgens Van Gaal kan zijn elftal nog wat opsteken van de teamgeest bij de Scandinaviërs.

"Wij kunnen wel denken dat dit Nederlands elftal de top van de wereld is, maar dat is het dus niet", zette de coach zijn ploeg op scherp voor de komende interlands tegen Montenegro en Turkije. "Maar ik vind het te ver gaan om na één wedstrijd te zeggen dat we geen 4-3-3 kunnen spelen."

Ondanks het puntenverlies doet Oranje goede zaken in de groep, want koploper Turkije verspeelde dure punten tegen Montenegro (2-2). Van Gaal reageerde luchtig op die verrassende uitslag. "Je weet dat ik altijd het geluk aan mijn kont heb hangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl