NOS Voetbal

Dumfries: 'Het was gelijk aanpoten bij Inter, fijn dat Stefan er is als tolk'

Dumfries over Van Gaal: 'Op het eerste oog een fijne man'

Hij groeide uit tot cultheld onder Oranje-fans en verzilverde zijn puike EK met een miljoenentransfer naar Internazionale; Denzel Dumfries heeft een onvergetelijke zomer achter de rug.

Maar de vliegende back is er de persoon niet naar om zich nu ineens als een grote jongen te gedragen. Die 15 miljoen euro die de kampioen van Italië voor hem neertelde doet daar niets aan af. "Ik voel me altijd gewoon Denzel. Ik kom niet als een ander persoon bij Oranje binnen", verzekert Dumfries.

Uitgelachen om Oranje-droom

Gewoon Denzel, dus. De jongen die als jeugdspeler van BVV Barendrecht genoeg vertrouwen in eigen kunnen had om aan te geven geen officiële duels voor Aruba te willen spelen, omdat hij dan nooit meer voor Oranje zou mogen uitkomen. Iets waarom hij hard werd uitgelachen.

De Denzel die pas op zijn 18de in het profvoetbal belandde, bij Sparta. Die vier jaar later bij sc Heerenveen werd opgepikt door PSV, waarna hij in Eindhoven uitgroeide tot aanvoerder en international. Van Nederland.

Ronaldo, Wilkes en Matthäus

En de Denzel die dus een fraaie transfer verdiende. Naar de Italiaanse kampioen, het grote Internazionale, waar in het verleden grootheden als Ronaldo, Lothar Matthäus en Faas Wilkes furore maakten. "Een droom die uitkomt", noemt Dumfries zijn overgang dan ook.

Dat Dumfries weg wilde bij PSV, was al lang duidelijk. Maar na zijn sterke EK bleef het langer dan gedacht stil rondom de rechtsback. Pas op 14 augustus kwam zijn transfer naar Internazionale rond. Tot opluchting van de 23-voudig international. "Ja, zeer zeker. Ik was opgelucht dat ik zo'n mooie transfer mocht maken."

Denzel Dumfries heeft veel aan Stefan de Vrij bij Internazionale

"Het is wel een beetje wennen", erkent Dumfries. "Het was ook gelijk aanpoten, omdat ik bij PSV nog niet met de groep had getraind. Dat was wel een nadeel. Maar ik ben goed opgevangen. Stefan (de Vrij) is er ook, dus die fungeert als tolk. Het is fijn dat hij er is."

'Un poquito' Italiaans

Dat de aanwezigheid van De Vrij geen overbodige luxe is, bleek overigens wel uit een filmpje dat kort na Dumfries' overgang rondging op social media. Op de vraag of hij al wat Italiaans sprak, antwoordde de Inter-aanwinst 'un poquito'. "Dat is Spaans", verbeterde de interviewer hem. Gelukkig kon Dumfries erom lachen.

Nog steeds, trouwens. "Een leuke fout, toch? Ja, vond ik ook."

Dumfries over Inter: 'Stefan is er ook, die fungeert als tolk'

Dumfries kwam nog nauwelijks in actie in het shirt van Internazionale, dus spelritme heeft hij niet echt. Zes minuten staan er op de teller sinds 27 juni, toen hij met Oranje de achtste finale op het EK verloor van Tsjechië.

'Stel me maar op!'

Maar Louis van Gaal sprak al de verwachting uit dat dit in het geval van een topatleet als Dumfries niet zo veel uitmaakt. "Mijn medici zeggen dat hij een natuurlijke conditie zal hebben", legde de nieuwe bondscoach - volgens Dumfries "op het eerste oog een fijne man" - uit.

En Dumfries zelf? "Ik had gehoopt op meer minuten in dit stadium. Maar natuurlijk zeg ik: stel me maar op. Anders zou ik ook niet komen. Het zit niet in mijn aard om tevreden te zijn met een invalbeurt van twintig minuten. Als hij vraagt: ben je er klaar voor? Dan zeg ik ja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl