NOS Voetbal

Frenkie de Jong nieuwsgierig naar Van Gaal: 'Heeft sowieso charisma en autoriteit'

Frenkie de Jong is 'heel benieuwd naar charismatische Van Gaal'

"Ik ben nog steeds wel nieuwsgierig naar de trainer Van Gaal", benadrukt Frenkie de Jong op de 'verzameldag' van het Nederlands elftal. De Jong krijgt bij Oranje voor het eerst te maken met de nieuwe bondscoach, die hij vooral van verhalen kent. "Ik heb hem één keer eerder ontmoet, dat was het."

Van Gaal hield al wel een intropraatje, maar daarmee is de nieuwsgierigheid van De Jong nog lang niet bevredigd. "Je hoort wel verhalen, maar ik ben benieuwd hoe de week zal verlopen. Wat ik verwacht? Hij heeft sowieso charisma van zichzelf. En autoriteit, ik denk niet dat dat iets slechts is als trainer."

Dat charisma en die autoriteit, gekoppeld aan de jarenlange ervaring van de inmiddels 70-jarige Van Gaal, moeten Oranje helpen een loodzware week zonder kleerscheuren door te komen. De Jong en consorten spelen drie interlands, die eigenlijk allemaal gewonnen moeten worden.

Het programma van Oranje en de stand in WK-kwalificatiegroep G:

Geen sinecure. Noorwegen, de eerste opponent, heeft onder anderen het fenomeen Erling Haaland en Martin Ødegaard in de gelederen. En Turkije was deze kwalificatiereeks al eens met 4-2 te sterk.

Toch is de stemming onder de 17 miljoen bondscoaches die Nederland rijk is positief. De reden: Louis van Gaal.

Hoewel de voormalig oefenmeester van Ajax, Barcelona, Bayern München en Manchester United de afgelopen vijf jaar niet werkzaam was in de voetbalwereld, is de teneur dat onder Van Gaal alles goed komt.

De Jong is iets voorzichtiger: "Laten we het hopen. Laten we hopen dat het goed gaat komen."

De 24-jarige De Jong is in ieder geval klaar voor de nieuwe bondscoach. De middenvelder heeft de klap van het teleurstellend verlopen EK op vakantie kunnen verwerken en is vol goede moed naar Nederland gevlogen voor de tweede herstart in een jaar tijd; vorig jaar onder Frank de Boer, nu onder Van Gaal.

Van Gaal spreekt Oranje toe: 'Bij mij moet je kunnen passen en trappen'

"Iedere trainer heeft zijn eigen ding, eigen speelwijze, eigen regels. Dus het voelt wel weer als iets nieuws, ja", bevestigt De Jong, die als een van de dragende krachten van Oranje al wel even met Van Gaal sprak. "Over van alles; voetbal, persoonlijk, hoe ik me voel... van dat soort dingen."

Maar, zoals gezegd, de nieuwsgierigheid blijft. "Ik ben heel benieuwd naar hem."

Frenkie de Jong: 'Ik heb niet zo veel invloed op of Messi blijft of niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl