Paralympische Spelen
Rolstoelbasketbalsters overtuigend naar paralympisch goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben in Tokio een historische gouden medaille veroverd. Na zilver in 1996 en vier keer brons werd in Tokio voor het eerst goud veroverd.

China werd in de finale op overtuigende wijze met 50-31 aan de kant op gezet. Op het eerste kwart na domineerde Nederland op alle fronten en kon het al vroeg een feestje vieren. Met de paralympische titel is de verzameling titels compleet na het WK-goud in 2018 en het EK-goud in 2019.

In de groepsfase had Nederland nog met 38-45 verloren van China en ook in de openingsfase van de finale namen de Chinezen het voortouw. Het eerste kwart sloot de Chinese ploeg af met een 12-9 voorsprong. Maar in het vervolg kwam Nederland ijzersterk terug.

Oranje keert wedstrijd om

Dat was voor een groot deel te danken aan Bo Kramer, die in het tweede kwart bij tien van de twaalf punten betrokken was, en de succesvolle verdedigende tactiek. Nederland zette China vast, drukte het gaspedaal in en ging erop en erover naar 21-14.

Bo Kramer juicht na weer een punt. Reuters

Die klap kwam China niet meer te boven. De laatste twee kwarten had de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden de tegenstander verdedigend in de tang, aanvallend bleven de ballen vanuit alle hoeken in de basket vliegen.

Kramer werd met vijftien punten topscoorster bij Oranje en Jitske Visser voegde daar nog twaalf punten aan toe. Direct na het eindsignaal vlogen de speelsters elkaar in de armen en vloeiden er tranen.

'Ik weet niet of alles perfect was, maar we hebben gewoon goud', was Kramer euforisch na afloop. "We hebben er echt alles aan gedaan. De druk was hoog, maar we wisten dat we het konden. Voor de finale zeiden we ook tegen elkaar dat we ervan moesten genieten en dat hebben we gedaan", sloot de topschutter af.

Rolstoelbasketbalster Kramer uitzinnig van vreugde: 'We hebben gewoon goud!'

STER reclame