NOS Nieuws

Nog geen akkoord over slotverklaring klimaattop, landen praten vandaag verder

De officiële slotdag van de klimaattop in Glasgow heeft gisteren niet geleid tot een akkoord over een definitieve slotverklaring. De 197 delegaties onderhandelden tot diep in de avond over de inhoud van de verklaring, maar kwamen tot de conclusie dat het nodig is om in ieder geval nog tot zaterdag door te spreken.

Vanochtend moet er een nieuwe conceptverklaring worden gepubliceerd. Daar zullen de delegaties dan 's middags over vergaderen, meldde de voorzitter van de top, Alok Sharma.

Gemengde reacties

Gisteren werd gedurende een groot deel van de dag gesproken over een nieuw tekstvoorstel voor een slotverklaring, dat in de ochtend was gepubliceerd. Daarop kwamen gemengde reacties van de deelnemende landen.

Zo gaf China bijvoorbeeld aan de tweede tekst beter te vinden dan de eerste. Maar er moesten volgens het land wel nog bepaalde aspecten worden aangescherpt, bijvoorbeeld op het gebied van financiën en de regels waaraan landen zich moeten houden om het Parijse klimaatakkoord uit te voeren.

Twistpunt: geld voor arme landen

Een van de grootste twistpunten bleek wederom de financiële steun van rijke landen voor arme landen. Dat geld moet armere landen helpen om onder meer het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Volgens milieuminister White van het West-Afrikaanse land Gabon verkeerden de onderhandelingen over dit onderwerp "een beetje in een patstelling" door onderling wantrouwen tussen de rijke en arme landen, zei hij tegen persbureau AP. Met name de VS lag volgens hem dwars.

Als wij falen, zal hij vechten met andere mensen voor water en voedsel. Dat is de harde realiteit.

Eurocommisaris Frans Timmermans over zijn 1-jarige kleinzoon

De Amerikaanse klimaatgezant Kerry had wel opgeroepen om nog dit decennium de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen en teksten in de conceptverklaring niet verder af te zwakken. Kerry pleitte onder meer voor een einde aan subsidies voor fossiele brandstoffen. Volgens hem moet er nu worden gehandeld "om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden".

Eurocommissaris Timmermans kwam in zijn speech met een soortgelijke, urgente boodschap. Hij haalde daarbij zijn 1-jarige kleinzoon aan. "Als wij slagen, zal hij in een leefbare wereld leven. Met een schone economie en schone lucht. Als wij falen, zal hij vechten met andere mensen voor water en voedsel. Dat is de harde realiteit."

Volgens Timmermans moet op de top "de 1,5 graad" levend gehouden worden, doelend op de mate van opwarming van de aarde die werd afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs in 2015. Daar werd toen overeengekomen dat de opwarming beperkt moet blijven tot ruim onder de 2 graden en liefst onder de 1,5 graad.

De delegaties in Glasgow hadden gisteren op papier tot 18.00 uur lokale tijd om overeenstemming te bereiken over een slotverklaring. Toen die deal er niet kwam, werd er al op gerekend dat de top verlengd zou worden tot zaterdag. In het verleden duurden klimaatconferenties vaker tot in het weekend.

Protesten

Eerder op de slotdag hadden tal van betogers binnen en buiten het conferentiecentrum nog hun ontevredenheid getoond met het in hun ogen gebrek aan daadkracht van de wereldleiders. Buiten het centrum was onder meer klimaatactiegroep Extinction Rebellion actief. Binnen startten honderden aanhangers van maatschappelijke organisaties en actiegroepen een protestmars.

Zij waren als waarnemers toegelaten tot de zogenoemde blauwe zone, waar het officiële programma van de top zich voltrekt.

Donderdag zei secretaris-generaal Guterres van de VN al dat de top "zeer waarschijnlijk" niet de toezeggingen zal opleveren die nodig zijn om de mondiale opwarming te beperken tot 1,5 graad. Wel zullen landen mogelijk afspreken dat ze voor eind volgend jaar alsnog die toezeggingen gaan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl