liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vlucht met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol • Nieuw ambassadeteam in Kabul

liveblog gesloten

Vliegtuig met 35 Nederlandse evacués geland in Amsterdam

Het vliegtuig met 35 Nederlandse evacués uit de Afghaanse hoofdstad Kabul is aangekomen op Schiphol. Het C-17-transportvliegtuig landde even voor 23.00 uur uur op de Polderbaan.

Aan boord zijn ook zestien Belgen, twee Duitsers en twee Britten. Zij gaan in Amsterdam van boord en krijgen in Nederland een slaapplaats aangeboden.

Op Schiphol staat een team van artsen en psychologen de tientallen evacués op te wachten om zo nodig hulp te bieden.

De groep vloog vanmiddag van Kabul naar de Georgische hoofdstad Tbilisi. Daarna werd koers gezet richting Amsterdam. De bedoeling was dat het vliegtuig rond 21.15 uur op Schiphol zou landen, maar de vlucht liep vertraging op.

Defensie hoopt de komende tijd drie keer per dag evacués op te halen in Kabul.

Het toestel na de landing

VS: geen gewelddadige confrontaties tussen Amerikanen en Taliban in Kabul

Er zijn geen gewelddadige confrontaties geweest tussen Amerikaanse militairen en Taliban-strijders in Kabul. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin sprak in een persconferentie van het ontbreken van "vijandige interacties". Volgens hem kan de luchthaven in Kabul veilig blijven opereren. "Onze communicatielijnen met Taliban-commandanten blijven open", zei hij. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had kort daarvoor juist bekendgemaakt dat de Taliban Afghanen die het land willen verlaten proberen tegen te houden, schrijft CNN.

Er zijn momenteel zo'n 4500 Amerikaanse defensiemedewerkers aan het werk in Kabul. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor de bewaking van het vliegveld. Volgens Austin is hun grootste uitdaging nu om de evacuaties van mensen uit het land in goede banen te leiden. De militairen hebben niet de mogelijkheid om grote groepen evacués uit Kabul te halen en naar het vliegveld te begeleiden, zei Austin.

De hoogste militair van de VS, Mark Milley, zei in de persconferentie dat de situatie rond het vliegveld van Kabul nog altijd "heel gevaarlijk en heel veranderlijk" is. Maar het uiteindelijke doel is om alle Amerikanen die Afghanistan willen verlaten te evacueren. Hetzelfde geldt voor mensen die de VS altijd hebben gesteund, zoals Afghanen die met de Amerikanen hebben samengewerkt. Maar het evacuatieproces gaat langzaam, maakten Austin en Milley duidelijk. "We zijn nog lang niet waar we willen zijn."

Nieuw ambassadeteam aangekomen in Kabul

Het nieuwe Nederlandse ambassadeteam is aangekomen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, twittert demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken. Caecilia Wijgers blijft ambassadeur. Het noodteam moet het evacuatieproces in Afghanistan verder begeleiden.

Gisteren werd duidelijk dat de ambassademedewerkers die nu worden vervangen in de nacht van zaterdag op zondag van hun bed waren gelicht door Amerikaanse militairen. Ze werden naar het vliegveld gebracht en verlieten het land uiteindelijk maandagavond. Daarop kwam veel kritiek, omdat lokaal ambassadepersoneel niet zo snel werd gewaarschuwd. Dat Afghaanse personeel trof zondag een verlaten ambassade aan. Minister Kaag zei gisteren in de Tweede Kamer dat dat geen kwade wil was: "Ze moesten op instructie meteen weg", zei ze over de Nederlandse ambassademedewerkers.

President Ghani blijft erbij: 'Ik vluchtte om bloedbad te voorkomen'

De Afghaanse president Ghani herhaalt vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij momenteel verblijft, dat hij Afghanistan zondag is ontvlucht om een bloedbad te voorkomen. Zijn vlucht kwam hem op veel kritiek te staan. "Als ik was gebleven, was er bloed vergoten in Kabul", zegt hij nu in een videoboodschap, de eerste sinds eerder vandaag bekend werd dat hij en zijn gezin in de Verenigde Arabische Emiraten verblijven. Naar eigen zeggen heeft de president het land verlaten op advies van regeringsfunctionarissen.

Ghani ontkent dat hij daarbij grote sommen geld heeft meegenomen, wat een woordvoerder van de Russische ambassade in Kabul maandag suggereerde. Volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti vertrok de president met vier auto's en een helikopter vol cash. Ghani noemt dat leugens: "Die beschuldigingen zijn volledig ongegrond."

Rusland is samen met China het enige land dat nog een volledig opererende ambassade heeft in Kabul. De Russische ambassadeur zei gisteren dat hij constructieve en positieve gesprekken heeft gevoerd met vertegenwoordigers van de Taliban. Rusland ziet de Taliban sinds 2003 als een terroristische organisatie, maar heeft de afgelopen jaren wel een aantal keer met vertegenwoordigers van de radicaal-islamitische beweging om tafel gezeten.

Vlucht met Nederlandse evacués vertraagd

Het vliegtuig met 35 Nederlanders die zijn geëvacueerd uit Kabul, komt later aan op Schiphol dan verwacht. Hun vlucht wordt daar vanavond rond 23.00 uur verwacht, dat was eerst 21.15 uur.

De Nederlanders vlogen eerder vandaag vanuit de Afghaanse hoofdstad naar Tbilisi in Georgië. Vanaf daar zijn ze nu onderweg naar Nederland.

  • EPA
    In dit C17-transportvliegtuig zitten de 35 Nederlanders
  • EPA
    De foto's zijn gemaakt bij een tussenstop in Tblisi, de hoofdstad van Georgië

'Defensie wil drie keer per dag mensen uit Kabul halen'

Het ministerie van Defensie wil de komende tijd ongeveer drie keer per dag mensen uit Kabul evacueren, zegt kolonel Peter Tankink tegen persbureau ANP. Hij is verantwoordelijk voor de coördinatie van de evacuaties. Het is de bedoeling dat de evacués eerst naar een luchthaven in een land in de regio vliegen en dat ze vanaf daar met een groter toestel naar Nederland worden vervoerd.

"We proberen geen stoelen leeg te laten", zegt Tankink. "Als we ruimte hebben voor Duitsers, Britten of anderen, nemen we ze mee." Volgens de kolonel is de situatie op het vliegveld van Kabul nog altijd gespannen, maar is er nu "redelijk controle" over het vliegveldterrein, de landingsbaan en de taxibaan. "Er rennen geen mensen richting de vliegtuigen." Eerder deze week gebeurde dat wel; beelden van Afghanen die zich aan militaire toestellen vastklampten gingen de wereld over.

Tankink zegt dat het een grote uitdaging is om mensen tijdig en veilig toe te laten op het vliegveld van Kabul, omdat veel mensen tegelijk de luchthaven proberen binnen te komen. En het evacueren moet snel gebeuren: "Zodra een vliegtuig stilstaat en de deuren opengaan, krijgen we dertig minuten de tijd om mensen in te laten stappen. Daarna gaan de deuren dicht en gaat het vliegtuig weg. Wie op het vliegveld is maar de vlucht mist, kan met een volgende vlucht mee."

De kolonel weet niet hoeveel mensen precies moeten worden geëvacueerd en hoe lang het duurt om iedereen weg te halen uit Afghanistan. Later vanavond komt een eerste evacuatievlucht aan op Schiphol. In dat toestel, dat eerder vandaag een tussenlanding maakte in de Georgische hoofdstad Tbilisi, zitten 35 Nederlanders.

Afghaanse journaliste in Brussel: 'We willen dit niet nog een keer'

Het was een opvallend moment gisteren, tijdens een persconferentie van NAVO-baas Jens Stoltenberg: de Afghaanse journaliste Lailuma Sadid, die in Brussel woont en werkt, raakte bij het stellen van haar vraag geëmotioneerd. Ze riep Stoltenberg op om de Taliban niet te erkennen. "Plaats ons niet weer in dezelfde situatie", zei ze.

Sadid werkt in de Belgische hoofdstad voor de online krant Brussels Morning. Ze kwam ruim tien jaar geleden in Brussel terecht nadat ze eerder uit Afghanistan was gevlucht met haar man en kinderen.

In Brussel legt de journaliste uit waarom ze zich zo veel zorgen maakt. "We gaan terug in de tijd", zegt ze. Ze vertelt over haar eigen ervaringen met de Taliban:

Het verhaal van de journaliste die de NAVO-baas smeekte de Taliban niet te erkennen

VN evacueert honderd internationale medewerkers uit Afghanistan

De komende dagen worden ongeveer honderd internationale medewerkers van de Verenigde Naties uit Afghanistan geëvacueerd. Ze worden naar Kazachstan gebracht, zodat ze hun werk vanuit dat Centraal-Aziatische land kunnen voortzetten, zegt een woordvoerder. In totaal werken er 300 internationale medewerkers en 3000 Afghanen voor de VN in Afghanistan.

Volgens de woordvoerder hebben de evacuaties geen invloed op de hulp die de organisatie wil bieden. "Dit is een tijdelijke maatregel die ervoor moet zorgen dat de VN de Afghaanse bevolking zo goed mogelijk kan blijven helpen, terwijl tegelijkertijd het risico voor VN-personeel zo klein mogelijk wordt gemaakt."

Brief aan Afghanistan-veteranen openbaar

Het ministerie van Defensie heeft de brief gepubliceerd die demissionair minister Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim gisteren naar alle Afghanistan-veteranen hebben gestuurd. In de brief, waarover de NOS gisteren al berichtte, schrijven ze onder meer dat de snelle opmars van de Taliban een "pijnlijke afsluiting" is van de Nederlandse inzet in Afghanistan. Ze roepen de veteranen op steun en hulp te zoeken als dat nodig is. Lees de hele brief hier.

Groningse kazerne ingericht voor noodopvang Afghaanse gezinnen

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp is vandaag ingericht als noodopvang voor de Afghanen die in de komende tijd naar Nederland worden overgebracht. Gisteravond werd al bekend dat Defensie de kazerne beschikbaar zou stellen.

Volgens het COA, de opvangorganisatie voor asielzoekers, is de locatie inmiddels klaar voor de eerste noodopvang. Er is plek voor 540 mensen, verdeeld over slaapzalen met negen of veertien bedden en kamers met twee of vier bedden. Op het terrein is een paviljoen neergezet dat moet dienen als recreatie- en eetzaal. De verwachting is dat er 166 Afghanen komen die in hun thuisland hebben gewerkt voor de Nederlandse regering, zoals tolken. Ook hun gezinnen komen mee. Iedereen moet bij aankomst tien dagen in quarantaine, wat inhoudt dat ze niet van het kazerneterrein af mogen.

Burgemeester Henk-Jan Bolding van de gemeente waar Zoutkamp onder valt zegt dat de komst van de Afghaanse asielzoekers goed valt in de gemeenschap. De dorpsverenigingen hebben er volgens hem met spreekwoordelijke Groningse nuchterheid en hartelijkheid op gereageerd. "Ik denk dat we allemaal onder de indruk zijn van de dramatische beelden daar, dat mensen moeten vluchten voor hun leven. Dan vind ik het passen bij mijn rol als burgemeester, maar ook als mens, om te kijken wat er mogelijk is om deze mensen hier goed, barmhartig en gastvrij te ontvangen."

Hoe lang de Afghaanse gezinnen in Zoutkamp blijven, is niet bekend.

  • ANP
    Er zijn slaapzalen ingericht met twee, vier, negen en veertien bedden
  • ANP
    Ook is een paviljoen opgetuigd dat straks moet dienen als recreatie- en eetzaal
  • ANP
    Er wordt rekening gehouden met de komst van enkele honderden Afghanen

35 geëvacueerde Nederlanders landen om 21.15 uur op Schiphol

De 35 Nederlanders die vanmiddag uit Kabul zijn vertrokken, landen vanavond om 21.15 uur op Schiphol, bevestigt de luchthaven. Het gaat om de groep die eerder vandaag met een C-17-transportvliegtuig naar de Georgische hoofdstad Tbilisi vloog. Na een tussenstop daar zijn ze nu onderweg naar Amsterdam.

Op en rond vliegveld Kabul wordt geschoten

Rond het vliegveld van Kabul worden schoten gehoord. Volgens een woordvoerder van de Taliban schieten Taliban-soldaten in de lucht om de menigte uit elkaar te drijven. "We hebben niet de intentie om mensen te verwonden", zegt hij tegen persbureau Reuters.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie meldt dat hij heeft begrepen dat ook Amerikaanse troepen schoten hebben gelost bij het vliegveld. Die zouden zijn bedoeld om de mensenmassa onder controle te houden. Er zijn geen aanwijzingen dat er gewonden of doden zijn gevallen, zegt de Pentagon-woordvoerder.

Het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co sprak vanmiddag met een Afghaanse Nederlander die vastzit op het vliegveld. In dat gesprek zijn geweerschoten te horen. Ook in deze video is te horen dat de schoten elkaar snel opvolgen:

Schoten rondom vliegveld, Taliban proberen mensen uiteen te drijven

Om 21.00 uur persconferentie van Amerikaanse minister van Defensie

Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt vanavond rond 21.00 uur (Nederlandse tijd) een persconferentie over de situatie in Afghanistan, zegt een woordvoerder van het Pentagon. Minister Lloyd Austin van Defensie en de hoogste militair in de VS, generaal Mark Milley, praten de media dan bij over de ontwikkelingen in het land.

Amerikaanse militairen bewaken momenteel het vliegveld in Kabul. Ook coördineren ze daar de vluchten. Op en rond de luchthaven, waar massa's mensen zich hebben verzameld om het land te ontvluchten, is de situatie nog altijd chaotisch.

Kamer wil gelijke behandeling voor alle Afghaanse medewerkers

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet alle Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt hetzelfde behandelt als de tolken, die zijn aangemerkt als 'systematisch vervolgde groep'. Dat betekent dat ze gemakkelijker in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. De Kamer vindt dat alle helpers snel moeten worden geëvacueerd, dus ook bijvoorbeeld de koks, chauffeurs en bewakers die voor Nederland hebben gewerkt. Ook moeten zij daarbij volgens de Kamer worden aangemerkt als systematisch vervolgde groep, net als de tolken.

Het kabinet gaat in een deel van deze wens mee, bleek vanmiddag in een plenair debat over Afghanistan. Demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken zei dat het kabinet geen mensen in Afghanistan wil achterlaten die gevaar lopen omdat ze voor Nederland hebben gewerkt. "Binnen de grenzen van het mogelijke" worden zij de komende dagen geëvacueerd. "We weten niet wat gaat lukken; dit is de inzet", zei Kaag. Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid benadrukte dat het wel om "acute en schrijnende gevallen" moet gaan.

In tegenstelling tot de Tweede Kamer vindt het kabinet niet dat alle Afghanen die voor Nederland werkten als 'systematisch vervolgde groep' recht hebben op asiel. Broekers-Knol zei dat ze de asielaanvragen van Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt per geval wil beoordelen.

President Ghani is in Verenigde Arabische Emiraten

De Afghaanse president Ghani en zijn familie zijn in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Dubai bekendgemaakt. De Verenigde Arabische Emiraten hebben Ghani en zijn gezin op humanitaire gronden toestemming gegeven om in het land te verblijven.

Ghani was Afghanistan zondag ontvlucht, toen de Taliban Kabul naderden. Na zijn vertrek zei de radicaal-islamitische beweging dat Taliban-troepen de hoofdstad zouden innemen. Ghani zou aanvankelijk naar buurland Tadzjikistan zijn vertrokken, maar vanwege de veiligheid wilden woordvoerders van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken berichten daarover niet bevestigen.

'Doden en meerdere gewonden bij anti-Taliban-protest in Jalalabad'

Bij een anti-Taliban-demonstratie in de Afghaanse stad Jalalabad is zeker een dode gevallen, meldt persbureau AP. Volgens sommige bronnen, onder meer persbureau Reuters en nieuwszender Al Jazeera, zijn zeker drie betogers om het leven gekomen. Ook raakten meerdere mensen gewond.

Ooggetuigen zeggen tegen Reuters dat de gewonden en doden zijn gevallen bij een schietpartij, die ontstond nadat inwoners van Jalalabad hadden geprobeerd om de Afghaanse nationale vlag te hijsen op een plein in het centrum van de stad. Taliban-strijders hijsen in gebieden die ze hebben veroverd een witte vlag met een islamitische tekst. De betogers wilden die vervangen door de Afghaanse vlag.

Onder meer deze beelden, gedeeld door het Afghaanse persbureau Pajhwok, gaan rond op sociale media:

35 Nederlanders vanuit Kabul op weg naar Georgië

Uit Kabul is vanmiddag een transportvliegtuig naar Tblisi in Georgië vertrokken. Aan boord zijn 35 Nederlanders die in Afghanistan verbleven en ook 16 Belgen, 2 Duitsers en 2 Britten. Dat heeft demissionair minister Bijleveld van Defensie bekendgemaakt in de Tweede Kamer. Volgens Bijleveld was er sprake van samenwerking tussen verschillende landen. "Die groep is dus in veiligheid gebracht", zei de minister.

Taliban kunnen niet bij reserves Afghaanse centrale bank

De machtsovername van de Taliban betekent niet dat ze nu ook toegang hebben tot de reserves van de Afghaanse centrale bank. Het overgrote deel van de reserves in goud, buitenlandse valuta en ander staatsbezit is in het buitenland ondergebracht, onder andere in de VS. De reserves hebben een waarde van naar schatting 8,5 miljard euro. De Taliban stellen zich op het standpunt dat de reserves staatseigendom zijn.

De naar het buitenland gevluchte gouverneur van de bank, Ajmal Ahmady, zei tegen persbureau Reuters dat de Taliban er waarschijnlijk niet bij kunnen, omdat ze op een internationale sanctielijst staan. "Ze hebben toegang tot misschien 0,1 tot 0,2 procent van de totale reserves. Dat is niet veel." De Amerikaanse regering heeft laten weten dat de Taliban geen toegang krijgen tot de Afghaanse bezittingen in de VS.

Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië vangen tijdelijk Afghanen voor de VS op

Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië zijn bereid tijdelijk Afghanen op te vangen die voor de Taliban zijn gevlucht. Ze zullen uiteindelijk naar de VS doorreizen, maar kunnen in deze landen hun visumaanvraag afwachten. De meesten van hen zijn burgers die voor de VS of internationale missies hebben gewerkt.

De regeringen van de betrokken landen zijn door de VS benaderd. "Zonder een moment van twijfel of ook maar één voorwaarde ben ik akkoord gegaan met deze humanitaire operatie", zegt de Kosovaarse president Osmani op Facebook. Ook de Albanese premier Rama twijfelde niet. Mensen helpen die in nood verkeren is een Albanese traditie, zei hij.

De Duitse nieuwssite DW schrijft het om 3500 Afghanen gaat. In Albanië worden studentenwoningen in gereedheid gebracht, in Noord-Macedonië hotels en resorts. De eerste Afghanen komen vandaag in Albanië aan.

Nederlanders toegang tot luchthaven Kabul geweigerd

Verschillende Nederlanders is vanochtend de toegang tot het vliegveld in Kabul geweigerd. Dat blijkt uit contacten die de NOS heeft met Nederlanders in Kabul. Amerikaanse militairen bewaken de toegang tot het vliegveld. Die dreigen te schieten op mensen die spontaan bij de poort verschijnen. Dat overkwam bij voorbeeld de student geneeskunde Musa, die via een mail door het ministerie van Buitenlandse Zaken was opgeroepen om bij de Noord-ingang van het vliegveld te verschijnen.

De Nederlandse autoriteiten proberen al de hele ochtend afspraken te maken met de Amerikanen. Ook via sociale media zijn er berichten dat Nederlanders er niet in slagen om het terrein van het vliegveld binnen te komen.

Anti-Taliban-demonstratie in Jalalabad uiteen gejaagd

In de Oost-Afghaanse stad Jalalabad is tegen de Taliban gedemonstreerd. De deelnemers droegen volgens een ooggetuige de officiële zwart-rood-groene vlag van het land mee. Taliban vuurden in de lucht om de menigte te verspreiden. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

De Taliban hijsen in gebieden die zij hebben veroverd een witte vlag met een islamitische tekst.

De Taliban-vlag op een Amerikaanse Humvee bij de Britse ambassade in Kabul

'Taliban stellen eisen voor evacuatie Afghaanse medewerkers'

Het Duitse blad Bild heeft informatie dat het nog wel eens lastig kan worden om Afghanen die voor de NAVO hebben gewerkt te evacueren. Er zou geld worden geëist, of een politieke toezegging.

Kaag wil 'in rap tempo' meer mensen uit Afghanistan halen

Demissionair minister Kaag wil geen uitspraken doen over aantallen Nederlanders die uit Afghanistan zijn geëvacueerd. "Er is een vlucht vertrokken met Nederlanders aan boord. Daar zijn we ontzettend blij mee. En er wordt keihard gewerkt aan volgende evacuaties", zei ze op weg naar een debat in de Kamer over de situatie in Afghanistan.

Buitenlandse Zaken wil later meer details geven over wie waar naartoe is gevlogen: "We willen dat pas doen als de mensen op een andere plek zijn." Het kabinet hoopt snel pendelvluchten te organiseren. Kaag wil "in rap tempo veel meer mensen het land uit krijgen." Ze erkende dat er nu nog steeds een chaos heerst rond de luchthaven in Kabul.

Kaag: eerste Nederlanders op twee evacuatievluchten uit Kabul

Demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken zegt op Twitter dat de eerste Nederlanders op twee evacuatievluchten uit Kabul zijn vertrokken en onderweg zijn naar Nederland. Het is onduidelijk of dit betekent dat deze Nederlanders aan boord van een door Nederland gecharterd toestel zitten of dat ze door anderen zijn meegenomen. "We werken met onze bondgenoten hard aan nieuwe vluchten om evacuaties in de komende tijd mogelijk te maken", schrijft ze ook.

Overigens zijn Nederlandse medewerkers van de ambassade al eerder geëvacueerd; zij worden vervangen door een ander team, dat gisteren vanuit Nederland onderweg ging.

Hoeveel Nederlanders nu zijn vertrokken met de door Kaag genoemde twee vluchten is onduidelijk. Frankrijk meldt dat op een Franse nachtelijke vlucht van Kabul naar Abu Dhabi vier Nederlanders zaten.

Opgelucht

Kaag laat aan persbureau ANP weten "ontzettend opgelucht" te zijn. "Maar het is maar een eerste stap, er moeten nog veel en veel meer mensen worden geëvacueerd." Hoeveel wil ze niet zeggen.

Nu.nl schrijft dat het niet iedereen is gelukt om tot het vliegveld door te dringen. Drie families van Nederlandse Afghanen liepen vast in de chaos rond het vliegveld. Ook werd er geschoten. Ze zijn daarop naar de stad teruggekeerd. Eerder vandaag hadden ze van de Nederlandse overheid een oproep gekregen om naar het vliegveld te gaan.

Gisteren mislukte een poging om Nederlanders aan boord te nemen in een toestel dat door Nederland was gestuurd. De Nederlandse ambassadeur komt vandaag aan in Kabul. Kaag hoopt dat zij kan voorkomen dat Nederlanders opnieuw een vertrekmogelijkheid missen.

Frankrijk haalt 216 mensen op uit Kabul, ook 4 Nederlanders

Een Frans militair vliegtuig heeft vannacht 216 mensen van Kabul naar Abu Dhabi overgebracht. De groep bestond uit 25 Fransen, 184 Afghanen, 4 Nederlanders, 2 Kenianen en een Ier. Het zijn burgers die bescherming nodig hebben, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.

De mensen die geëvacueerd zijn, hadden bij de val van Kabul hun toevlucht gezocht tot de Franse ambassade. Frankrijk is trots dat het de Afghaanse medewerkers welkom kan heten die "voor de vrijheid vochten", schrijft Le Drian. De groep wordt vandaag nog in Frankrijk verwacht.

Het Franse toestel voor het vertrek naar Kabul in Abu Dhabi

Eerste Italiaanse evacués landen vandaag in Rome

Ook Italië is een luchtbrug op Afghanistan begonnen. Italianen en Afghanen die de Italiaanse diplomaten en militairen in Afghanistan hielpen, landen vandaag in Rome. Het toestel heeft 86 mensen aan boord.

Italië zet zeven vliegtuigen in voor de luchtbrug. Vier vliegtuigen pendelen tussen Kabul en Koeweit. De andere drie brengen de evacués naar Italië.

'Vluchtelingen niet welkom in Oezbekistan'

Vooruitlopend op een nieuwe vluchtelingencrisis pleiten Europese politici voor opvang van Afghaanse vluchtelingen in de regio. Buurland Oezbekistan lijkt daar weinig voor te voelen. Volgens persbureau AP laat deze voormalige Sovjet-republiek vrijwel geen Afghanen toe.

Sami Elbigi werd wel toegelaten, omdat hij nog een visum bezit dat hij voor zakenreizen naar Oezbekistan had aangevraagd. Toen de Taliban zijn woonplaats in de buurt van Mazar-i-Sharif naderden, pakte hij zijn telefoon en wat kleding en nam hij afscheid van zijn moeder. De Oezbeekse grenswachten lieten hem binnen, maar andere Afghanen niet. Zijn visum loopt volgende maand af. "Ik weet niet wat ik dan doe. Ik heb geen plan. Ik heb alles achtergelaten."

Andere Afghanen vertelden AP dat ze de afgelopen maanden een visum voor Oezbekistan hebben aangevraagd maar niet kregen. Oezbekistan was altijd al huiverig om Afghanen toe te laten, omdat het land bang was dat het extremistische moslims binnenhaalde. Alleen voor een handvol asielzoekers werd een uitzondering gemaakt.

Unicef blijft in Afghanistan, kinderen anders de dupe

Niet iedereen besluit Afghanistan te ontvluchten. Zo houden internationale organisaties zoals Unicef mensen op de grond voor humanitaire noodhulp. Onder hen is Carmen van Heese, hoofd Noodhulp Zuid-Azië voor Unicef. Ongeveer 10 miljoen kinderen zijn op dit moment afhankelijk van humanitaire hulp, zei ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Denk aan water, voedsel en vaccinaties. "Maar ook op dit ogenblik noodhulp voor kinderen die ontheemd zijn."

De Taliban hebben op een persconferentie gisteravond gezegd dat ze de veiligheid van internationale hulporganisaties zoals Unicef garanderen. Maar het is nog de vraag hoe betrouwbaar deze belofte is. Unicef staat in elk geval open voor het gesprek, zegt Van Heese. "Zolang wij ons werk neutraal en onafhankelijk kunnen doen, gaan wij zeker het gesprek aan. Want de kinderen worden anders de dupe van deze situatie."

Australisch toestel neemt 26 mensen mee, ook Afghanen

Australië heeft 26 mensen van de luchthaven van Kabul opgehaald, onder wie ook Afghanen. Het Hercules-transportvliegtuig is op een Australische militaire basis in de Verenigde Arabische Emiraten geland, zei premier Scott Morrison.

"Dit was de eerste van een groot aantal vluchten", zei hij. Wanneer die vertrekken, is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Die zien er volgens Morrison voor de rest van de week niet goed uit.

Australië wil 130 Australische burgers en hun gezinnen ophalen en een onbekend aantal Afghanen dat voor het Australische leger en de Australische diplomatieke dienst heeft gewerkt, bijvoorbeeld als tolk. Volgens Australische media gaat het om in totaal om zo'n 600 mensen.

'Meer dan 2000 diplomaten en burgers geëvacueerd'

Na inname van Kabul door de Taliban hebben meer dan 2200 diplomaten en andere burgers het land kunnen verlaten met een militaire vlucht. Dat zei een westerse veiligheidsagent tegen persbureau Reuters. De evacuatie van diplomatiek personeel zou nu op tempo zijn gekomen.

Amerikaanse militairen hebben de internationale luchthaven van Kabul onder controle. Maandag werden de evacuaties bemoeilijkt, omdat duizenden Afghanen op de start- en landingsbaan wisten te komen. Het lukte de Amerikanen gisternacht om ze daar weg te krijgen.

De Taliban zeggen dat ze geen wraak willen nemen, maar duizenden Afghanen die de afgelopen jaren met de Amerikanen en westerse landen hebben samengewerkt geloven dat niet en willen ook het land uit.

Kaag: half uur voor aan boord nemen van mensen was te kort

Demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken zegt dat het Nederlandse vliegtuig dat gisteren zonder Nederlanders uit Kabul vertrok te weinig tijd had om mensen aan boord te nemen. Dat was maar een half uur. "Het is een hele complexe situatie", zei Kaag. "Het vliegtuig is helaas vertrokken. De Amerikanen hebben de totale controle. Het is gebleken dat de tijd tussen het laten landen van vliegtuigen kort is. Er was maar een half uur om mensen op de tarmac te krijgen. Heel veel mensen waren er. Ze stonden aan de poorten van de luchthaven met hun kinderen."

Zo'n veertig mensen konden wel mee. Kaag weet niet wie dat zijn, wel dat ze een niet-Afghaanse nationaliteit hebben. "Dus ook nog niet het Afghaans personeel of de tolken en hun gezinnen." De Amerikaanse militairen op het vliegveld laten alleen niet-Afghanen toe.

Kaag hoopt dat de situatie vandaag beter is en dat Nederlanders dan wel mee kunnen. Ze wil dat de Amerikanen de EU-landen meer tijd geven om mensen aan boord te nemen. "Dat moet meer zijn dan een half uur."

Vandaag nieuwe poging Nederland om Nederlanders te evacueren

Vandaag probeert Nederland opnieuw een vliegtuig in Kabul te laten landen om mensen te evacueren. Gisteren lukte dat niet. Het toestel landde wel, maar er zijn geen Nederlanders of mensen met een Nederlands visum aan boord gekomen. Zij hadden moeite het vliegveld te bereiken, onder meer vanwege de avondklok in Kabul. De Afghanen die mee wilden, werden tegengehouden door de Amerikanen. Andere landen wisten wel mensen weg te krijgen, zoals Amerika en Frankrijk. Vandaag gaat Nederland het dus opnieuw proberen. Er gaan ruim 60 militairen mee die kant op om de evacuatie te begeleiden.

EU stelt voorwaarden aan samenwerking met Taliban

De EU wil alleen samenwerken met de Taliban als fundamentele rechten, zoals de rechten van vrouwen, worden nageleefd en het land geen vrijplaats wordt voor terroristen. Dat zegt EU-buitenlandcoördinator Borrell. De VN wachten af wat er van de beloften van de Taliban terechtkomt. Op de eerste persconferentie na de machtsovername deden de Taliban een aantal beloften over de rechten van vrouwen, de vorming van een inclusieve regering en het respecteren van de persvrijheid. De woordvoerder zei wel dat media de Taliban niet moeten tegenwerken en dat islamitische wetgeving moet worden gerespecteerd.

Eerste vliegtuig met Duitse evacués arriveert in Frankfurt

In Frankfurt is een eerste vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Lufthansa aangekomen met Duitse evacués. Het Duitse weekblad Die Zeit meldt dat er ongeveer 130 mensen aan boord waren.

Het toestel is afkomstig uit de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, waar Duitsland de vliegtuigen met evacués uit Kabul naartoe stuurt. In de loop van de dag worden meer vliegtuigen uit Tasjkent verwacht.

Na aankomst vertelden de geëvacueerden over hun ervaringen:

'Iedere dag wordt het erger in Kabul'

Slechts 26 mensen aan boord van Australische vlucht uit Kabul

Ook Australië heeft met de eerste evacuatie door het Australische leger veel minder mensen dan de bedoeling was uit Afghanistan gehaald. Een Australisch toestel is in Dubai geland met slechts 26 mensen aan boord, onder wie Australiërs, een aantal Afghanen en een persoon met een andere nationaliteit.

Premier Morrison zegt dat Australië niemand meeneemt van wie gegevens niet nauwkeurig zijn gecontroleerd. Hij staat in eigen land onder druk om Afghanen te helpen die Australië de afgelopen twintig jaar hebben bijgestaan, maar waarschuwde gisteren al dat hij niet verwacht dat hij alle Afghanen die dat hebben gedaan kan laten evacueren.

Pence haalt uit naar Biden in opiniestuk

Mike Pence, de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten, is in een opiniestuk in de Wall Street Journal kritisch over het Amerikaanse vertrek uit Afghanistan. Hij spreekt van een "vernedering op het gebied van buitenlandbeleid die ons land sinds de Iraanse gijzelingscrisis niet heeft gezien".

Volgens Pence heeft Biden het akkoord van de regering-Trump met de Taliban geschonden. Hij schrijft dat die deal inhield dat de Amerikaanse troepen geleidelijk teruggetrokken zouden worden als de Taliban zich aan de afspraken zouden houden. Dat Biden vervolgens besloot om de troepen enkele maanden langer in het land te houden dan 1 mei, de einddatum die de regering-Trump had gepland, heeft volgens Pence geleid tot het offensief waarmee de Taliban de macht konden grijpen.

Ook oud-president Trump is kritisch. Dat was hij de afgelopen dagen al eerder in mails naar zijn volgers, maar vandaag heeft hij zich ook in een interview met Fox News kritisch uitgelaten. In dat gesprek met presentator Sean Hannity zei hij dat hij het besluit tot militair ingrijpen in Afghanistan, twintig jaar geleden, "de slechtste beslissing in de geschiedenis van ons land" vindt.

Verenigde Staten evacueren 1100 mensen in een dag

Het Amerikaanse leger heeft gisteren ongeveer 1100 Amerikanen, mensen met een Amerikaanse verblijfsvergunning en hun families geëvacueerd uit Afghanistan. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. "Nu we een stroom hebben opgezet, verwachten we dat die getallen harder zullen oplopen", klinkt het in een verklaring.

In totaal hebben de Verenigde Staten zo'n 3200 mensen uit Afghanistan gehaald, met dertien vluchten. Eerder heeft het Witte Huis al bekendgemaakt dat er in totaal zo'n 11.000 Amerikanen in het land zijn. Het merendeel van hen moet worden geëvacueerd nu de Taliban de macht hebben gegrepen.

Voor 31 augustus wil Washington de evacuatie hebben afgerond. De Verenigde Staten en de Taliban staan met elkaar in contact en het Pentagon meldt dat er door de radicaal-islamitische beweging geen dreigingen zijn geuit tegen de evacuatievluchten.

Britten willen komende jaren 20.000 Afghanen opnemen, vrouwen krijgen voorrang

Het Verenigd Koninkrijk wil de komende jaren maximaal 20.000 Afghanen opvangen via een hervestigingsprogramma voor vluchtelingen. In het eerste jaar worden 5000 mensen opgenomen, bovenop de 5000 Afghaanse tolken en andere medewerkers die voor de Britten hebben gewerkt. Meisjes, vrouwen en andere (religieuze) minderheden die gevaar lopen onder de Taliban krijgen voorrang.

"Ik wil er zeker van zijn dat we als land al het mogelijke doen om steun te geven aan de kwetsbaarste groepen die Afghanistan ontvluchten om veilig een nieuw leven te beginnen in het Verenigd Koninkrijk", zegt minister Patel van Binnenlandse Zaken. "Dit hervestigingsprogramma voor Afghaanse burgers zal levens redden."

In een opiniestuk in The Telegraph roept Patel Europese landen op om ook Afghaanse vluchtelingen op te nemen. "Het Verenigd Koninkrijk doet er alles aan om andere landen aan te moedigen om te helpen. We willen niet alleen het goede voorbeeld geven, maar we kunnen dit ook gewoonweg niet alleen", schrijft Patel.

Duits toestel met evacués landt in Tasjkent

In de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent is een derde vliegtuig geland met Duitsers en Afghaans personeel dat voor Duitsland heeft gewerkt. Aan boord waren 135 evacués. De Bundeswehr meldt dat vanuit Tasjkent hun verdere reis wordt voorbereid.

Het is volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de bedoeling dat de groep die nu nog in Tasjkent is, vandaag door luchtvaartmaatschappij Lufthansa naar Duitsland wordt gebracht. De Duitsers hebben tot nu toe 260 mensen geëvacueerd uit Afghanistan. "En we zullen evacueren zolang we kunnen", aldus het ministerie.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, zegt tegen de ZDF dat er afgelopen avond nog een extra vliegtuig klaarstond op de luchthaven van Kabul, maar dat dat niet is vertrokken omdat de luchthaven is afgesloten. Zodra het vliegveld weer open is, vertrekt dit toestel alsnog, zegt hij.

Evacuatiepoging Kabul mislukt: 'Ik probeerde bij gate te komen'

De evacuatie van een groep Afghanen en Nederlanders is afgelopen avond niet gelukt, zoals eerder bekend werd. Ook de familie van de 20-jarige Aryan kon niet om aan boord komen van het militaire transportvliegtuig, dat uiteindelijk met slechts veertig mensen aan boord is vertrokken. Lees hier het verhaal van Aryan:

Welkom

Welkom in het liveblog over de situatie in Afghanistan van 18 augustus. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.