Drukte bij het vliegveld van Kabul gisteren
NOS NieuwsAangepast

Situatie vliegveld Kabul verandert 'van uur tot uur'

De evacuatie van Nederlanders uit Kabul komt op gang. Een vliegtuig met onder meer 35 Nederlanders is uit Kabul vertrokken. In het toestel zaten ook mensen met een Belgisch, Duits en Brits paspoort. Vanochtend werd al gemeld dat een aantal Nederlanders met twee vliegtuigen uit Kabul is gehaald. Of die 35 in een van die twee toestellen zit, of dat sprake is van een derde vlucht, is niet bekendgemaakt.

"We werken met onze bondgenoten hard aan nieuwe vluchten om evacuaties in de komende tijd mogelijk te maken", schrijft demissionair minister Kaag. Gisteren mislukte een poging om een groep Nederlanders en Afghanen te evacueren.

De ambassadeur en ruim zestig militairen vlogen gisteren vanuit Eindhoven naar de regio. Het is de bedoeling dat ze vanuit de luchthaven gaan werken om Nederlanders en Afghanen die daarvoor in aanmerking komen te evacueren. Demissionair minister Kaag zei eerder dat het team al deze ochtend operationeel zou zijn, of dat inderdaad het geval is is niet duidelijk.

'Vreselijk dat poging niet lukte'

Kaag noemde het "vreselijk" dat de evacuatiepoging gisteravond niet was gelukt. "Ze stonden er, met hun gezinnen, aan de poorten van de luchthaven." Volgens Kaag verandert de situatie op het vliegveld "van uur tot uur". "Het is een hele complexe situatie." De Amerikanen hebben de totale controle van het vliegveld, zegt de minister. Het Nederlandse vliegtuig had gisteren een half uur om mensen aan boord te nemen, vandaag hoopt Kaag meer tijd te krijgen. "We willen dat de Amerikanen ons meer tijd geven."

Kaag spreekt vandaag ook met haar Duitse ambtgenoot, minister Maas, over eventueel gedeelde vluchten. "We blijven werken in Europees verband aan betere coördinatie. We hopen dat de toestand rondom de luchthaven een beetje kalmeert en dat iedereen weet wat de afspraken zijn."

Veertig mensen aan boord

Ongeveer veertig mensen konden gisteren wel mee met het vliegtuig. Kaag weet niet wie dat zijn, maar wel dat ze een niet-Afghaanse nationaliteit hebben. De Amerikaanse militairen op het vliegveld lieten alleen niet-Afghanen toe. Het Amerikaanse leger heeft gisteren ongeveer 1100 Amerikanen, mensen met een Amerikaanse verblijfsvergunning en hun families geëvacueerd.

De Afghaanse Nederlander Shokran Karoki probeerde gisteren tevergeefs te vertrekken. Een poort bij het vliegveld was dicht, omdat het te druk was op de luchthaven, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Talibanstrijders op het vliegveld dreigden hem en zijn vader met een geweerkolf te slaan, toen ze vroegen waar de noord-gate was. "Ze weten dat ze de macht hebben, ze vragen niets en geven alleen maar opdrachten", zegt Karoki.

Karoki is net getrouwd met een Afghaanse vrouw en is in het land om het papierwerk van het huwelijk in orde te maken. Zijn nieuwe vrouw moet in Afghanistan blijven. "Ik heb de Nederlandse staat om hulp gevraagd, maar ze negeren het. Het enige waar ze oog voor hebben zijn mensen met een paspoort." Hij gaat in Nederland iets proberen te regelen voor zijn vrouw. "Ik wil het liefste blijven, maar ik kan hier niets doen voor haar."

Vandaag doet Karoki een nieuwe poging om uit Kabul te vliegen. "Mijn vader en ik zijn van plan om heel vroeg naar het vliegveld te gaan, in de hoop dat er nog geen menigte is."

Niet iedereen besluit Afghanistan te ontvluchten. Zo houden internationale organisaties zoals Unicef mensen op de grond voor humanitaire noodhulp. Onder hen is Carmen van Heese, hoofd Noodhulp Zuid-Azië voor Unicef. Ongeveer 10 miljoen kinderen zijn op dit moment afhankelijk van humanitaire hulp, zei ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Denk aan water, voedsel en vaccinaties. "Maar ook op dit ogenblik noodhulp voor kinderen die ontheemd zijn."

De Taliban hebben tijdens de persconferentie gisteravond gezegd dat ze de veiligheid van internationale hulporganisaties zoals Unicef zouden garanderen. Maar het is nog de vraag hoe betrouwbaar deze belofte is. Unicef staat in elk geval open voor het gesprek, zegt Van Heese. "Zolang wij ons werk neutraal en onafhankelijk kunnen doen en de meeste basale noden van kinderen kunnen bedienen, gaan wij zeker het gesprek aan. Want de kinderen worden anders de dupe van deze situatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl