Een Afghaanse familie op het vliegveld van Kabul
NOS Nieuws

Een dag na de chaos op het vliegveld komt de evacuatie vanuit Afghanistan op gang

Twee dagen na de verovering van Kabul door de Taliban heerst er nog veel onduidelijkheid over de situatie in Afghanistan. De chaos op het vliegveld, waarbij gisteren meerdere doden vielen, lijkt af te nemen. De evacuaties komen inmiddels langzaam op gang.

Een overzicht van de laatste ontwikkelingen rond de evacuaties uit Kabul, de situatie op het vliegveld en de toespraak van de Amerikaanse president Biden over het terugtrekken uit Afghanistan:

Evacuaties

  • Persbureau Reuters meldt dat de start- en landingsbaan van het vliegveld van Kabul niet meer vol met mensen staat. Inmiddels landen en vertrekken er weer evacuatievluchten, zegt een westerse veiligheidsfunctionaris tegen het persbureau.
  • Het Nederlandse vliegtuig van Defensie dat op weg is naar Kabul is voor zover bekend nog niet geland. Vanwege de chaos op het vliegveld was het uitgeweken. Er zijn nog honderden mensen in afwachting van transport van Afghanistan naar Nederland.
  • Een eerste vliegtuig van de Duitse Bundeswehr is gisteravond laat geland en even voor middernacht Nederlandse tijd weer vertrokken. Volgens de Duitse krant Bild waren slechts zeven mensen aan boord die op de officiële evacuatielijst staan. Hoeveel mensen er in totaal in het vliegtuig zitten, is niet duidelijk.
  • Er zouden inmiddels meerdere toestellen van de Amerikaanse luchtmacht zijn vertrokken vanaf het vliegveld van Kabul. In een daarvan zaten zo'n 640 Afghaanse burgers uit Kabul. Nieuwssite Defense One heeft een foto gedeeld die zou zijn genomen in het ruim van het toestel. Te zien is dat het vliegtuig afgeladen vol is.
Ruim 640 mensen aan boord van dit Amerikaanse toestel
  • De Verenigde Staten hopen dagelijks 5000 mensen te kunnen laten vertrekken vanuit Afghanistan. Zo'n 6000 Amerikaanse militairen zullen daarvoor het vliegveld van Kabul bewaken.
  • Duitsland wil tot 600 militairen inzetten om naar schatting 10.000 Duitse burgers en bedreigde Afghanen uit het land te evacueren. Volgens defensieminister Kramp-Karrenbauer zullen de uitgezonden militairen worden voorbereid op een gevaarlijke missie.
  • Het Verenigd Koninkrijk stuurt nog eens 200 militairen naar Kabul om de evacuatie in goede banen te begeleiden. In totaal worden 900 militairen uitgezonden.
Op deze luchtfoto is te zien dat veel mensen zich hebben verzameld op het platform van de luchthaven

Toespraak Biden

  • Het was niet in het Amerikaanse belang om in Afghanistan militair actief te blijven. Zo verdedigde president Biden gisteravond in een toespraak tot de natie het besluit om terug te trekken uit het Centraal-Aziatische land. "We kunnen onze troepen niet eindeloos laten vechten in een burgeroorlog in een ander land."
  • De snelle machtsovername door de Taliban is de schuld van de Afghaanse regering en het Afghaanse leger, aldus Biden. "Bij hen ontbrak de wil om te vechten."
  • De president wordt bekritiseerd vanwege het versneld terugtrekken uit Afghanistan. Mitch McConnell, de leider van Republikeinen in de Senaat, noemt Bidens Afghanistanbeleid "een regelrechte ramp". De Democratische senator Mark Warner zegt dat hij nog wacht op antwoorden op de vraag waarom de VS niet beter was voorbereid op dit worst case scenario.
Joe Biden over Afghanistan: 'Ik zal fouten uit verleden niet herhalen'
  • De Amerikaanse oud-president Bush, onder wie de Verenigde Staten begonnen met hun militaire missie in Afghanistan, heeft laten weten "met diepe bedroefdheid gekeken" naar de recente gebeurtenissen. Hij sprak tevens zijn vertrouwen uit in een goed verloop van de evacuaties.

Kamerdebat

  • De Tweede Kamer komt vanmiddag terug van reces voor een debat over de situatie in Afghanistan. Er zal onder meer worden gesproken over de vraag welke Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, hier recht hebben op asiel. Ook wordt er gedebatteerd over de snelheid van het evacueren.
  • Gisteravond laat kondigde het demissionaire kabinet een versoepeling aan van de procedures en processen waarmee betrokkenen uit Afghanistan naar Nederland gehaald worden. Zodra het ministerie van Defensie heeft bevestigd dat iemand als tolk heeft gewerkt, vervallen andere eisen in de procedure. Wel moet de asielaanvrager en zijn/haar gezin over een geldig identiteitsbewijs beschikken.
  • Nederland zal ook enkele medewerkers van de EU-delegatie in Kabul en hun familie opnemen, meldt het kabinet. Ook is Nederland bereid bij te dragen aan het opnemen van (voormalig) lokaal NAVO-personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl