NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Stuw bij Maastricht gerepareerd • Zware overstromingen Duitsland en Oostenrijk

 • In dit liveblog vind je het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland.
 • Overstromingen in oosten van Duitsland door extreme regen, evenals bij Salzburg in Oostenrijk.
 • Beschadigde stuwdam bij Maastricht voorlopig gerepareerd.
 • Veiligheidsregio: wateroverlast Limburg duurt zeker tot en met maandag.
 • Het dodental in Duitsland staat op 141 mensen, in België zijn 27 mensen om het leven gekomen.
Liveblog gesloten
 • Defensie helpt Limburg in ieder geval tot maandagmiddag 12.00 uur

 • Overstromingen in oosten van Duitsland door extreme regen

  Vanwege extreme regenval is er plaatselijk grote wateroverlast in het oosten en zuiden van Duitsland. In bijvoorbeeld deelstaat Saksen waren er overstromingen nadat er ruim honderd millimeter regen was gevallen in minder dan 24 uur tijd. Ter vergelijking: in de hele maand juli valt in Nederland gemiddeld 75 millimeter.

  De getroffen regio in Saksen ligt zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van Dresden. In het heuvelachtige gebied zijn sommige plaatsen niet meer bereikbaar, melden de lokale autoriteiten. Er wordt gewaarschuwd voor zware overstromingen vanwege extreem hoog water in de rivieren Kirnitzsch, Sebnitz en Lachsbach. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld.

  Ook de regio Oberbayern in Beieren is zwaar getroffen. Mensen zijn geëvacueerd, kelders staan onder water, straten staan blank en er zouden ook aardverschuivingen zijn gemeld. Lokaal is de situatie dramatisch volgens hulpdiensten, maar er is nog geen duidelijk beeld van de totale omvang van de situatie.

  Eerder op de zaterdagavond werd duidelijk dat er ook in bij Salzburg in Oostenrijk sprake is van overstromingen door zware regen.

 • Dijk bij Well wordt versterkt vanwege lek

  Er sijpelt water door een dijk in Well, meldt een verslaggever van L1. Op zijn Twittervideo is te zien dat de dijk wordt versterkt met zand.

  De inwoners van het dorpje in Noord-Limburg zijn zaterdagavond dringend verzocht vrijwillig te vertrekken. Niet alle inwoners hebben daar gehoor aan gegeven.

  Sinds 20.20 uur is de pendeldienst voor bewoners die willen vertrekken gestopt, zo meldt de gemeente. Dat besluit werd genomen vanwege de hoge waterstand.

  Eerder op de avond werd duidelijk dat het waterpeil hoger zou uitpakken dan verwacht. Daarnaast werd de kwaliteit van de dijken "niet als voldoende beoordeeld" door het Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat.

 • Muurtje moet voorkomen dat dit hotel wéér overstroomt

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit hotel overstroomde in 1993 en 1995, maar de eigenaar is nu voorbereid
 • Beschadigde stuwdam bij Maastricht gerepareerd

  De beschadigde stuwdam bij de Stuwweg in Maastricht is voorlopig gerepareerd met zandzakken en zeilen, meldt de brandweer. Aan de spoedoperatie werkten tientallen militairen mee.

  De stuw in de wijk Bosscherveld lekte water en dreigde te bezwijken. Het gat is gedicht en de overlaat is volgens de brandweer stabiel. Zodra het hoogwater voorbij is, zal er waarschijnlijk nog wel een grotere reparatie nodig zijn voor op de lange termijn.

 • Inwoner van Well: ben in '93 en '95 hier gebleven, dus nu ook

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Inwoner van Well: ben in '93 en '95 hier gebleven, dus nu ook
 • Ook zware overstromingen bij Salzburg na hevige regen

  Na Nederland, België en Duitsland is ook Oostenrijk plaatselijk getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenbuien. Op Twitter is te zien dat de binnenstad van de plaats Hallein bij Salzburg te kampen heeft met zware wateroverlast.

  De politie bevestigt dat delen van het centrum onder water zijn komen te staan en dat auto's zijn meegesleurd door het kolkende water. De situatie is volgens een woordvoerder kritiek en in sommige gevallen dramatisch, meldt persbureau DPA. Er zijn nog geen meldingen van gewonden of doden.

  Ook elders in het noorden van Oostenrijk komen meldingen binnen van noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.

 • Restauranteigenaar Venlo in zak en as: 'Moeder Maas heeft ons genaaid'

 • Waar zitten de knelpunten voor de komende dagen?

  Klotsend tegen de dijken en tergend langzaam kruipt het hoogwater de komende dagen richting de Noordzee. Waar zitten de knelpunten en wat is er nog te verwachten? Het antwoord lees je in onderstaand artikel.

 • Nieuwe tussenstand Giro 777: 3 miljoen euro

  Bij Giro 777, het rekeningnummer van het Nationaal Rampenfonds, is tot nu toe 3 miljoen euro opgehaald. Het rekeningnummer werd gisteren opengesteld om geld op te halen voor het herstel na watersnood in Limburg. 55.000 mensen hebben een donatie gedaan.

  Vanochtend stond de teller nog op 700.000 euro; bij de laatste tussenstand vanmiddag was dat 2 miljoen euro.

 • In beeld: dreigende situatie in Well (Noord-Limburg)

 • Laschet biedt excuses aan voor lachen tijdens toespraak

  Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen en CDU-Bondskanselierskandidaat, heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag tijdens een bezoek aan het Duitse rampgebied, eerder vandaag. Tijdens een toespraak van Bondspresident Steinmeier was te zien dat Laschet op de achtergrond een onderonsje had en hardop moest lachen.

  Onderstaande video wordt veel gedeeld op sociale media:

  "Dat was ongepast en dat spijt me", schrijft Laschet op Twitter. "Het lot van de getroffenen, waar we in veel gesprekken over hebben gehoord, gaat ons aan het hart."

  Over twee maanden zijn de Duitse Bondsdagverkiezingen. In de peilingen gaat de CDU/CSU aan kop, op ruime afstand gevolgd door de Groenen.

 • Spoedoperatie door leger aan beschadigde stuw bij Maastricht

  Een stuw ten noorden van Maastricht is beschadigd geraakt, waardoor water over de stuw loopt. De brandweer zegt tegen L1 dat de situatie stabiel is, maar de schade moet snel worden hersteld. Het leger is ingeschakeld om de spoedoperatie uit te voeren.

  L1
 • Belgische premier verwacht honderden miljoenen euro schade

  De Belgische premier Alexander De Croo verwacht dat de schade als gevolg van de watersnood zal oplopen tot enkele honderden miljoenen euro's. België zal daarom een verzoek doen om geld te ontvangen uit het Europees Solidariteitsfonds. Lidstaten kunnen dat fonds aanwenden na bijvoorbeeld bosbranden en stormen. Zo schakelde Tsjechië het fonds vorige maand in na een verwoestende tornado. De Croo zegt dat België "grote kans maakt" om geld uit het fonds te ontvangen, meldt de VRT.

 • Aanvoer van Maaswater vanuit zuiden neemt af

  De aanvoer van water in de Maas vanuit België en Frankrijk neemt snel af, meldt Rijkswaterstaat. Vanavond daalde de afvoer onder de 1500 kubieke meter per seconde, fors minder dan het afvoerrecord (3260 kubieke meter per seconde) dat afgelopen donderdag werd gemeten. Van alle grote zijrivieren daalt de afvoer van water.

  De waterstand bij Sint Pieter bereikte donderdagavond een piek van 48.10 meter boven NAP. Dat is inmiddels teruggelopen tot 45.12 meter boven NAP. De piek van het hoogwater ligt vanavond nabij Venlo en morgenavond bij Mook (bij Nijmegen), aldus Rijkswaterstaat.