NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Tweede verdachte is Delano G.' • Directeur RTL: De Vries vecht nog steeds voor zijn leven

 • Peter R. de Vries werd gisteravond op straat in het centrum van Amsterdam neergeschoten.
 • Hij vecht nog steeds voor zijn leven, zei RTL-directeur Peter van der Vorst in RTL Boulevard.
 • Over de verdachten, een man van 21 en een 35-jarige man, wordt langzaam meer bekend.
 • Advocaat Weski: wijs niet naar Taghi.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog over de aanslag op Peter R. de Vries voor vandaag af.

 • Poolse media: verdachte Kamil E. wordt in Polen gezocht

  De Poolse man van 35 uit Maurik die is aangehouden vanwege de aanslag op Peter R. de Vries, wordt ook in Polen gezocht. Dat meldt de Poolse nieuwszender TVN24 op basis van politiebronnen.

  Volgens de zender is de man, Kamil E., een veelpleger, voor wie door de Poolse politie een arrestatiebevel is uitgegeven vanwege diefstallen en overvallen.

  De man zou vorige week ook in Maurik zijn opgepakt, dat zou te maken hebben gehad met een bedreiging in Maurik. De Poolse man kwam snel weer vrij.

 • Grapperhaus en Halsema op bezoek bij RTL Boulevard

  Burgemeester Halsema van Amsterdam en demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben een bezoek gebracht aan de redactie van RTL Boulevard. De twee spraken een uur met de programmamakers op de redactie in het centrum van Amsterdam.

  Volgens Halsema was het een "dubbel gesprek". "Mensen zijn heel vermoeid, ze zijn al anderhalve dag volop in touw. Ze zijn af en toe heel erg verdrietig. Maar er wordt ook wel gelachen, omdat er heel veel anekdotes worden opgehaald. En angstig, omdat we nu niet zeker weten hoe het met Peter R. de Vries gaat."

  Grapperhaus noemde het na afloop van het gesprek dat "heel moedig" dat de programmamakers "toch ook weer bij elkaar zijn gekomen". "Een prachtig programma hebben ze gemaakt. Laten we ze vooral ook even rust geven."

  Burgemeester Halsema (GL) staat de pers te woord na het gesprek ANP
 • 'Tweede verdachte is uit Rotterdam afkomstige Delano G. (21)'

  De tweede verdachte die gisteravond is aangehouden voor de aanslag op Peter R. de Vries, is de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Dat meldt De Telegraaf op basis van "goed ingevoerde bronnen". Ook de Gelderlander noemt zijn naam en schrijft dat het gaat om een man die ook een woning in de wijk Passewaaij in Tiel heeft.

  G. is volgens De Telegraaf een man met een Antilliaanse achtergrond die eerder al met de politie in aanraking is geweest. Hij zou ook de schutter zijn geweest. De politie wil er tot de voorgeleiding van de verdachten, komende vrijdag, niets over zeggen.

  Vandaag zeiden buurtbewoners al dat de andere man die is opgepakt de uit Maurik afkomstige Poolse Kamiel E. is. De politie wil dat niet bevestigen. Volgens De Telegraaf denkt de recherche dat E. de vluchtwagen bestuurde.

 • Grapperhaus "intensiveert" beveiligingsmaatregelen

  Demissionair minister van Justitie Grapperhaus heeft extra beveiligingsmaatregelen getroffen vanwege de aanslag op Peter R. de Vries. In een Kamerbrief schrijft hij dat de maatregelen zijn "geïntensiveerd". Het is niet duidelijk waar en welke extra maatregelen er zijn genomen.

  Volgens Grapperhaus worden de maatregelen genomen "in afwachting van de conclusies van deze uitermate schokkende gebeurtenis". Hij wijst erop dat bewakings- en beveiligingsdiensten van de overheid "geconfronteerd worden met zaken die complexer, langduriger en extremer in omvang en zwaarte zijn geworden".

  "Excessief geweld tegen onder meer ambtsdragers, advocaten en journalisten binnen onze democratische rechtsstaat is geen taboe meer", meldt de CDA-bewindsman. Hij zegt dat er al enige tijd wordt gewerkt aan het uitbreiden van het zogeheten 'stelsel bewaken en beveiligen'. Er komen meer mensen en er wordt meer materiaal ingekocht. Uiterlijk 1 oktober komt een commissie bovendien met een advies over de toekomst van dat stelsel.

 • Advocaat Taghi: er wordt zonder onderbouwing naar mijn cliënt gewezen

  Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, heeft kritiek geuit op de berichtgeving over de aanslag op Peter R. de Vries. In een persverklaring schrijft zij dat "zonder enige objectieve onderbouwing" wordt gewezen naar Taghi als verantwoordelijke voor de gebeurtenis.

  Ze verwijst in de verklaring onder meer naar uitspraken van De Vries uit 2019, waarin hij zei op een dodenlijst van Taghi te staan. "Daarover werd destijds ook zonder enige onderbouwing naar cliënt gewezen als schuldige", stelt Weski. "Cliënt heeft toen laten weten niets van doen te hebben met zo'n dodenlijst."

  Weski hoopt dat de aanslag op De Vries grondig wordt onderzocht, waarbij alle mogelijke scenario's worden bekeken. Ze zegt dat het op dit moment vooral belangrijk is "de rust en onafhankelijkheid in het onderzoek" te bewaren, en dat zij en haar kantoorgenoten geschokt zijn door de aanslag.

  De Vries is de vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in liquidatieproces Marengo. Taghi is hoofdverdachte in die zaak. Sinds B. kroongetuige is, werden zijn broer en advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Weski zegt dat Taghi "hiervoor echter niet wordt vervolgd en voor zover bekend, is cliënt ook niet als verdachte aangemerkt".

  Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Taghi, die in verband wordt gebracht met vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe.

 • John van den Heuvel: misdaadverslaggevers zetten geen stap terug

  Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft gereageerd op de aanslag op Peter R. de Vries. In zijn column in De Telegraaf schrijft Van den Heuvel over de aanslag, gisteravond in de binnenstad van Amsterdam.

  "Diepe verslagenheid en verdriet strijden om voorrang terwijl ik deze woorden typ", aldus Van den Heuvel, die zelf al lange tijd onder zware beveiliging staat. "Hoe godvergeten slecht moet je zijn om dit te flikken? Wat is er misgegaan in iemands leven om iemand die gewoon zijn werk doet en van grote betekenis is voor de maatschappij, zo af te knallen? Wie gaf de opdracht? Denkt diegene werkelijk dat hij met het uitschakelen van Peter R. de Vries heeft gewonnen? Meent die persoon werkelijk dat er een journalist is die nu zijn werk neerlegt?"

  Ook na vorige aanslagen op het vrije woord zette niemand een stap terug, schrijft Van den Heuvel. "Dat zal ook nu niet gebeuren. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou niet anders verwachten van zijn collega's. Wij zwijgen nooit."

 • Goede vriend Lex de Jager: Peter is strijder tegen onrecht

  Advocaat Lex de Jager, een goede vriend van Peter R. de Vries bij wie diens zoon Royce stage heeft gelopen, is in shock door de aanslag.

  "Ik bewonder Peter als strijder tegen onrecht. Hij is geen advocaat, maar van hem kunnen veel advocaten nog veel leren. Ik hoop met heel mijn hart dat hij herstelt."

 • RTL-directeur: De Vries vecht nog steeds voor zijn leven

  Peter R. de Vries vecht nog steeds voor zijn leven. Dat zei RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst in de uitzending van RTL Boulevard, die vanavond in het teken staat van de aanslag op de misdaadverslaggever. "Om dat hardop uit te spreken, dat is nog steeds ongelofelijk", zei Van der Vorst. "We bidden met zijn allen voor een wonder."

  "Dit is een bijzondere uitzending, vanavond zal ook een moeilijke uitzending worden", zei presentatrice Marieke Elsinga aan het begin. Gisteren stond ze nog samen met De Vries in de studio van het programma, waar De Vries vaak te gast is.

  "Wij stonden hier gisteravond na afloop nog wat na te kletsen", zei medepresentator Luuk Ikink over gisteravond. "Peter is iemand die snel weggaat. Die is de deur uitgegaan en naar de parkeergarage gelopen. Achter hem liepen nog wat collega's."

  Op een gegeven moment kwam een medewerker van het programma de studio binnengestormd, zei Ikink. "En die schreeuwt hard: Peter is neergeschoten. Enorme paniek bij ons. Mensen gingen rennen, wilden bellen. We wisten gewoon even niet wat we moesten doen. Een minuut lang. We zijn toen met een aantal collega's die kant op gelopen, om te kijken of we iets konden doen, weten wij veel. Het gaat heel snel. De politie was er al, er zijn ook een aantal totaal ontredderde collega's die daar heel mooi zijn opgevangen door de buurtbewoners. Die zitten er nog steeds helemaal doorheen. Wij zijn teruggelopen, je kunt ook niets doen. Je wilt heel graag iets doen, maar dat gaat niet."

  Presentatoren RTL Boulevard staan stil bij aanslag op Peter R. de Vries
 • Grapperhaus en Halsema brengen bezoek aan redactie RTL Boulevard

  Demissionair minister Grapperhaus brengt vanavond samen met de Amsterdamse burgemeester Halsema een bezoek aan de redactie van RTL Boulevard. Peter R. de Vries werd gisteren neergeschoten nadat hij had meegewerkt aan dat programma.

  In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat hij zijn steun wil uiten aan de makers van RTL Boulevard. "De laffe aanslag op de heer De Vries is ook als zeer schokkend ervaren voor degenen die kort daarvoor met hem een uitzending verzorgden", schrijft hij.

  RTL Boulevard, dat rond 18.30 uur begint, staat vanavond geheel in het teken van de aanslag.

 • OM en politie in Limburg: aanslag op De Vries onacceptabel en laaghartig

  Het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg noemen de aanslag op Peter R. de Vries "onacceptabel en laaghartig". Beide instanties hebben in het verleden nauw samengewerkt met de misdaadverslaggever vanwege de zaak-Tanja Groen en de zaak rond de vermiste Nicky Verstappen.

  "Iemand met een luide stem monddood maken is een aanslag op onze rechtsstaat", zeggen beide instanties. Zij noemen de samenwerking met De Vries "prettig en professioneel". "Nu hij vecht voor zijn leven, hopen wij dat hij hier doorheen komt."

 • Boulevard-verslaggever emotioneel bij koning: 'Neem je tijd'

  Een verslaggever van RTL Boulevard heeft de koning bij het staatsbezoek gevraagd wat Peter R. de Vries voor Nederland betekent. Dat viel haar zwaar.

  Boulevard-verslaggever emotioneel bij koning: 'Neem je tijd'
 • '35-jarige verdachte vorige week ook al aangehouden'

  De 35-jarige verdachte uit Maurik die is opgepakt in verband met de aanslag op Peter R. de Vries is vorige week ook aangehouden voor bedreiging. Dat zeggen buurtbewoners tegen de NOS.

  Vorige week donderdag werd in de Gelderse plaats een man aangehouden. Bij de bedreiging was mogelijk een vuurwapen in het spel, maar dat is niet gevonden, zo meldt de Gelderlander. Volgens buurtbewoners gaat het om dezelfde man die gisteravond op de A4 bij Leidschendam werd opgepakt.

  In de straat waar de bedreiging was, is volgens buurtbewoners vanochtend een inval gedaan. De politie in Gelderland verwijst naar de politie in Amsterdam als gevraagd wordt naar een link tussen beide zaken. Maar de Amsterdamse politie wil daar niet op ingaan.

 • Veel steunbetuigingen voor De Vries vanuit Europese Unie

  Ook in het Europees Parlement in Straatsburg wordt stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries. Europese leiders en Europarlementariërs veroordelen de aanslag en uiten hun steun voor De Vries en Nederland.

  "Het is een misdaad die rechtstreeks ingaat tegen een van onze fundamentele waarden: de persvrijheid", reageerde Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. "Ik wil graag mijn solidariteit met de familie en Nederland uiten."

  Ook voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei solidair te zijn met Peter R. de Vries, ze twitterde haar steunbetuiging.

  D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld sprak van een laffe daad. "We zien dat voor een vijfde keer in minder dan vier jaar een onderzoeksjournalist letterlijk onder vuur ligt voor het werk dat hij doet."

  Maar niet alle Europarlementariërs tonen solidariteit, zo bleek eerder vanmiddag. De Hongaarse Europarlementariër Balázs Hidvéghi tweette dat Nederland duidelijk een probleem heeft met de rechtsstaat en dat premier Rutte zich beter hier op kon richten dan kritiek te uiten op Hongarije.

 • Voorlopig geen publieke acties van De Gouden Tip

  Stichting De Gouden Tip legt alle publieke acties stil na de aanslag van gisteravond op Peter R. de Vries. De stichting, die vorige maand werd opgericht door de misdaadverslaggever, wil een miljoen euro inzamelen voor de gouden tip in de vermissingszaak van Tanja Groen.

  Vicevoorzitter Lex de Jager van de stichting zegt bezorgd te zijn over de situatie van De Vries. "Ik ken Peter heel goed", meldt hij aan 1Limburg. "De stichting staakt alle publieke acties, totdat we meer weten over hopelijk het herstel van Peter."

  Volgens De Jager kunnen mensen nog wel doneren en tips geven op de website van de stichting. De destijds 18-jarige Tanja Groen verdween spoorloos tijdens een ontgroeningsweek van de Universiteit Maastricht in augustus 1993. Ze werd voor het laatst gezien nadat ze was vertrokken van een feestje.