NOS NieuwsAangepast

'Tweede verdachte is Delano G.' • Directeur RTL: De Vries vecht nog steeds voor zijn leven

  • Peter R. de Vries werd gisteravond op straat in het centrum van Amsterdam neergeschoten.
  • Hij vecht nog steeds voor zijn leven, zei RTL-directeur Peter van der Vorst in RTL Boulevard.
  • Over de verdachten, een man van 21 en een 35-jarige man, wordt langzaam meer bekend.
  • Advocaat Weski: wijs niet naar Taghi.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog over de aanslag op Peter R. de Vries voor vandaag af.

Poolse media: verdachte Kamil E. wordt in Polen gezocht

De Poolse man van 35 uit Maurik die is aangehouden vanwege de aanslag op Peter R. de Vries, wordt ook in Polen gezocht. Dat meldt de Poolse nieuwszender TVN24 op basis van politiebronnen.

Volgens de zender is de man, Kamil E., een veelpleger, voor wie door de Poolse politie een arrestatiebevel is uitgegeven vanwege diefstallen en overvallen.

De man zou vorige week ook in Maurik zijn opgepakt, dat zou te maken hebben gehad met een bedreiging in Maurik. De Poolse man kwam snel weer vrij.

Grapperhaus en Halsema op bezoek bij RTL Boulevard

Burgemeester Halsema van Amsterdam en demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben een bezoek gebracht aan de redactie van RTL Boulevard. De twee spraken een uur met de programmamakers op de redactie in het centrum van Amsterdam.

Volgens Halsema was het een "dubbel gesprek". "Mensen zijn heel vermoeid, ze zijn al anderhalve dag volop in touw. Ze zijn af en toe heel erg verdrietig. Maar er wordt ook wel gelachen, omdat er heel veel anekdotes worden opgehaald. En angstig, omdat we nu niet zeker weten hoe het met Peter R. de Vries gaat."

Grapperhaus noemde het na afloop van het gesprek dat "heel moedig" dat de programmamakers "toch ook weer bij elkaar zijn gekomen". "Een prachtig programma hebben ze gemaakt. Laten we ze vooral ook even rust geven."

ANP
Burgemeester Halsema (GL) staat de pers te woord na het gesprek

'Tweede verdachte is uit Rotterdam afkomstige Delano G. (21)'

De tweede verdachte die gisteravond is aangehouden voor de aanslag op Peter R. de Vries, is de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Dat meldt De Telegraaf op basis van "goed ingevoerde bronnen". Ook de Gelderlander noemt zijn naam en schrijft dat het gaat om een man die ook een woning in de wijk Passewaaij in Tiel heeft.

G. is volgens De Telegraaf een man met een Antilliaanse achtergrond die eerder al met de politie in aanraking is geweest. Hij zou ook de schutter zijn geweest. De politie wil er tot de voorgeleiding van de verdachten, komende vrijdag, niets over zeggen.

Vandaag zeiden buurtbewoners al dat de andere man die is opgepakt de uit Maurik afkomstige Poolse Kamiel E. is. De politie wil dat niet bevestigen. Volgens De Telegraaf denkt de recherche dat E. de vluchtwagen bestuurde.

Grapperhaus "intensiveert" beveiligingsmaatregelen

Demissionair minister van Justitie Grapperhaus heeft extra beveiligingsmaatregelen getroffen vanwege de aanslag op Peter R. de Vries. In een Kamerbrief schrijft hij dat de maatregelen zijn "geïntensiveerd". Het is niet duidelijk waar en welke extra maatregelen er zijn genomen.

Volgens Grapperhaus worden de maatregelen genomen "in afwachting van de conclusies van deze uitermate schokkende gebeurtenis". Hij wijst erop dat bewakings- en beveiligingsdiensten van de overheid "geconfronteerd worden met zaken die complexer, langduriger en extremer in omvang en zwaarte zijn geworden".

"Excessief geweld tegen onder meer ambtsdragers, advocaten en journalisten binnen onze democratische rechtsstaat is geen taboe meer", meldt de CDA-bewindsman. Hij zegt dat er al enige tijd wordt gewerkt aan het uitbreiden van het zogeheten 'stelsel bewaken en beveiligen'. Er komen meer mensen en er wordt meer materiaal ingekocht. Uiterlijk 1 oktober komt een commissie bovendien met een advies over de toekomst van dat stelsel.

Advocaat Taghi: er wordt zonder onderbouwing naar mijn cliënt gewezen

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, heeft kritiek geuit op de berichtgeving over de aanslag op Peter R. de Vries. In een persverklaring schrijft zij dat "zonder enige objectieve onderbouwing" wordt gewezen naar Taghi als verantwoordelijke voor de gebeurtenis.

Ze verwijst in de verklaring onder meer naar uitspraken van De Vries uit 2019, waarin hij zei op een dodenlijst van Taghi te staan. "Daarover werd destijds ook zonder enige onderbouwing naar cliënt gewezen als schuldige", stelt Weski. "Cliënt heeft toen laten weten niets van doen te hebben met zo'n dodenlijst."

Weski hoopt dat de aanslag op De Vries grondig wordt onderzocht, waarbij alle mogelijke scenario's worden bekeken. Ze zegt dat het op dit moment vooral belangrijk is "de rust en onafhankelijkheid in het onderzoek" te bewaren, en dat zij en haar kantoorgenoten geschokt zijn door de aanslag.

De Vries is de vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in liquidatieproces Marengo. Taghi is hoofdverdachte in die zaak. Sinds B. kroongetuige is, werden zijn broer en advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Weski zegt dat Taghi "hiervoor echter niet wordt vervolgd en voor zover bekend, is cliënt ook niet als verdachte aangemerkt".

Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Taghi, die in verband wordt gebracht met vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe.

John van den Heuvel: misdaadverslaggevers zetten geen stap terug

Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft gereageerd op de aanslag op Peter R. de Vries. In zijn column in De Telegraaf schrijft Van den Heuvel over de aanslag, gisteravond in de binnenstad van Amsterdam.

"Diepe verslagenheid en verdriet strijden om voorrang terwijl ik deze woorden typ", aldus Van den Heuvel, die zelf al lange tijd onder zware beveiliging staat. "Hoe godvergeten slecht moet je zijn om dit te flikken? Wat is er misgegaan in iemands leven om iemand die gewoon zijn werk doet en van grote betekenis is voor de maatschappij, zo af te knallen? Wie gaf de opdracht? Denkt diegene werkelijk dat hij met het uitschakelen van Peter R. de Vries heeft gewonnen? Meent die persoon werkelijk dat er een journalist is die nu zijn werk neerlegt?"

Ook na vorige aanslagen op het vrije woord zette niemand een stap terug, schrijft Van den Heuvel. "Dat zal ook nu niet gebeuren. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou niet anders verwachten van zijn collega's. Wij zwijgen nooit."

Goede vriend Lex de Jager: Peter is strijder tegen onrecht

Advocaat Lex de Jager, een goede vriend van Peter R. de Vries bij wie diens zoon Royce stage heeft gelopen, is in shock door de aanslag.

"Ik bewonder Peter als strijder tegen onrecht. Hij is geen advocaat, maar van hem kunnen veel advocaten nog veel leren. Ik hoop met heel mijn hart dat hij herstelt."

RTL-directeur: De Vries vecht nog steeds voor zijn leven

Peter R. de Vries vecht nog steeds voor zijn leven. Dat zei RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst in de uitzending van RTL Boulevard, die vanavond in het teken staat van de aanslag op de misdaadverslaggever. "Om dat hardop uit te spreken, dat is nog steeds ongelofelijk", zei Van der Vorst. "We bidden met zijn allen voor een wonder."

"Dit is een bijzondere uitzending, vanavond zal ook een moeilijke uitzending worden", zei presentatrice Marieke Elsinga aan het begin. Gisteren stond ze nog samen met De Vries in de studio van het programma, waar De Vries vaak te gast is.

"Wij stonden hier gisteravond na afloop nog wat na te kletsen", zei medepresentator Luuk Ikink over gisteravond. "Peter is iemand die snel weggaat. Die is de deur uitgegaan en naar de parkeergarage gelopen. Achter hem liepen nog wat collega's."

Op een gegeven moment kwam een medewerker van het programma de studio binnengestormd, zei Ikink. "En die schreeuwt hard: Peter is neergeschoten. Enorme paniek bij ons. Mensen gingen rennen, wilden bellen. We wisten gewoon even niet wat we moesten doen. Een minuut lang. We zijn toen met een aantal collega's die kant op gelopen, om te kijken of we iets konden doen, weten wij veel. Het gaat heel snel. De politie was er al, er zijn ook een aantal totaal ontredderde collega's die daar heel mooi zijn opgevangen door de buurtbewoners. Die zitten er nog steeds helemaal doorheen. Wij zijn teruggelopen, je kunt ook niets doen. Je wilt heel graag iets doen, maar dat gaat niet."

Presentatoren RTL Boulevard staan stil bij aanslag op Peter R. de Vries

Grapperhaus en Halsema brengen bezoek aan redactie RTL Boulevard

Demissionair minister Grapperhaus brengt vanavond samen met de Amsterdamse burgemeester Halsema een bezoek aan de redactie van RTL Boulevard. Peter R. de Vries werd gisteren neergeschoten nadat hij had meegewerkt aan dat programma.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat hij zijn steun wil uiten aan de makers van RTL Boulevard. "De laffe aanslag op de heer De Vries is ook als zeer schokkend ervaren voor degenen die kort daarvoor met hem een uitzending verzorgden", schrijft hij.

RTL Boulevard, dat rond 18.30 uur begint, staat vanavond geheel in het teken van de aanslag.

OM en politie in Limburg: aanslag op De Vries onacceptabel en laaghartig

Het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg noemen de aanslag op Peter R. de Vries "onacceptabel en laaghartig". Beide instanties hebben in het verleden nauw samengewerkt met de misdaadverslaggever vanwege de zaak-Tanja Groen en de zaak rond de vermiste Nicky Verstappen.

"Iemand met een luide stem monddood maken is een aanslag op onze rechtsstaat", zeggen beide instanties. Zij noemen de samenwerking met De Vries "prettig en professioneel". "Nu hij vecht voor zijn leven, hopen wij dat hij hier doorheen komt."

Boulevard-verslaggever emotioneel bij koning: 'Neem je tijd'

Een verslaggever van RTL Boulevard heeft de koning bij het staatsbezoek gevraagd wat Peter R. de Vries voor Nederland betekent. Dat viel haar zwaar.

Boulevard-verslaggever emotioneel bij koning: 'Neem je tijd'

'35-jarige verdachte vorige week ook al aangehouden'

De 35-jarige verdachte uit Maurik die is opgepakt in verband met de aanslag op Peter R. de Vries is vorige week ook aangehouden voor bedreiging. Dat zeggen buurtbewoners tegen de NOS.

Vorige week donderdag werd in de Gelderse plaats een man aangehouden. Bij de bedreiging was mogelijk een vuurwapen in het spel, maar dat is niet gevonden, zo meldt de Gelderlander. Volgens buurtbewoners gaat het om dezelfde man die gisteravond op de A4 bij Leidschendam werd opgepakt.

In de straat waar de bedreiging was, is volgens buurtbewoners vanochtend een inval gedaan. De politie in Gelderland verwijst naar de politie in Amsterdam als gevraagd wordt naar een link tussen beide zaken. Maar de Amsterdamse politie wil daar niet op ingaan.

Veel steunbetuigingen voor De Vries vanuit Europese Unie

Ook in het Europees Parlement in Straatsburg wordt stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries. Europese leiders en Europarlementariërs veroordelen de aanslag en uiten hun steun voor De Vries en Nederland.

"Het is een misdaad die rechtstreeks ingaat tegen een van onze fundamentele waarden: de persvrijheid", reageerde Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. "Ik wil graag mijn solidariteit met de familie en Nederland uiten."

Ook voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei solidair te zijn met Peter R. de Vries, ze twitterde haar steunbetuiging.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld sprak van een laffe daad. "We zien dat voor een vijfde keer in minder dan vier jaar een onderzoeksjournalist letterlijk onder vuur ligt voor het werk dat hij doet."

Maar niet alle Europarlementariërs tonen solidariteit, zo bleek eerder vanmiddag. De Hongaarse Europarlementariër Balázs Hidvéghi tweette dat Nederland duidelijk een probleem heeft met de rechtsstaat en dat premier Rutte zich beter hier op kon richten dan kritiek te uiten op Hongarije.

Voorlopig geen publieke acties van De Gouden Tip

Stichting De Gouden Tip legt alle publieke acties stil na de aanslag van gisteravond op Peter R. de Vries. De stichting, die vorige maand werd opgericht door de misdaadverslaggever, wil een miljoen euro inzamelen voor de gouden tip in de vermissingszaak van Tanja Groen.

Vicevoorzitter Lex de Jager van de stichting zegt bezorgd te zijn over de situatie van De Vries. "Ik ken Peter heel goed", meldt hij aan 1Limburg. "De stichting staakt alle publieke acties, totdat we meer weten over hopelijk het herstel van Peter."

Volgens De Jager kunnen mensen nog wel doneren en tips geven op de website van de stichting. De destijds 18-jarige Tanja Groen verdween spoorloos tijdens een ontgroeningsweek van de Universiteit Maastricht in augustus 1993. Ze werd voor het laatst gezien nadat ze was vertrokken van een feestje.

"De schok is groot", zegt oud-hoofdofficier in Limburg

Roger Bos, oud-hoofdofficier van het parket in Limburg werkte jarenlang samen met Peter R. de Vries in de zaak-Nicky Verstappen. "Verbijsterend dat dit kan gebeuren op klaarlichte dag", reageert hij op de aanslag op de misdaadverslaggever.

Bos was van 2012 tot 2017 de hoogste baas van het Openbaar Ministerie in Limburg. Hij kreeg in 2012 een brief van De Vries die opriep om de zaak weer te openen. "We hebben op een prettige manier samengewerkt. Hij is eerlijk en zakelijk. Hij geeft je vertrouwen en dat heb ik hem ook gegeven, en dat heeft hij nooit beschaamd." Door de inzet van Bos en De Vries kwam er een groot onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. "Hij weet heel veel van het dossier en volgt de zaken van begin tot eind."

De oud-hoofdofficier roemt de werkwijze van de misdaadverslaggever. "Hij neemt geen blad voor de mond, hij spaart geen heilige huisjes. Daar hebben we er te weinig van in Nederland. Dat is ook waarom de schok zo groot is. Hopelijk gaat hij het redden."

Rechtspraak: aanslag op De Vries schokt rechtsstaat

Door de aanslag op Peter R. de Vries gaat er een schok door de rechtsstaat. Met die woorden reageert Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, op het neerschieten van de misdaadjournalist.

"Journalisten zoals hij controleren de rechter en houden ons daarmee scherp", laat Naves weten. "Ze zijn onmisbaar binnen onze democratische rechtsstaat en we moeten alles op alles zetten zodat ook zij hun belangrijke werk zonder vrees voor geweld kunnen doen."

Slob: handen af van journalisten

"Dit raakt de journalistiek in de breedte." Demissionair minister Slob voor Media zei dat na een gesprek dat hij samen met zijn collega Grapperhaus met journalistenbond NVJ had over de aanslag op Peter R. de Vries. Slob zei dat de algemene norm duidelijk is: "Handen af van journalisten. Die zijn zo ontzettend belangrijk voor onze samenleving en voor de onafhankelijke nieuwsgaring. Dat is een van de kurken waar de rechtsstaat op drijft."

Hij wil het onderzoek afwachten naar de gebeurtenissen van gisteravond. Slob sprak van een verschrikkelijke, laffe aanslag. Hij wil weten wat de achtergronden van het neerschieten van De Vries zijn. "Maar welk motief het ook is, het is gewoon niet te tolereren."

De bewindsman benadrukte dat er de afgelopen jaren al afspraken zijn gemaakt over de veiligheid van journalisten. "Zelfs vorige week nog heb ik uitvoerig gesproken met PersVeilig (een platform waarin de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie samenwerken). Volgens Slob is het voor journalisten al makkelijker om aangifte van bedreiging te doen en gebeurt dat ook steeds vaker. Verder wees hij erop dat daders sneller worden berecht en dat de strafmaat is verhoogd.

De minister noemt het zorgelijk dat het aantal bedreigingen van journalisten is toegenomen en dat veel leden van de beroepsgroep zich onveiliger voelen.

Bauke Vaatstra: dat waar je nooit over nadenkt, is gekomen

Bauke Vaatstra, de vader van de in 1999 omgebrachte Marianne Vaatstra, heeft bij Omrop Fryslân gereageerd op de moordaanslag op Peter R. de Vries. "Dat waar je nooit over nadenkt. Maar wat uiteindelijk wel kon komen, is gekomen", zei hij geschrokken tegen de regionale omroep.

Ruim een jaar na de gewelddadige dood en verkrachting van de 16-jarige Marianne probeerde De Vries een grootschalig dna-onderzoek van de grond te krijgen. Dat kwam er pas in 2012, toen de dna-wetgeving werd aangepast. Het onderzoek leidde tot de arrestatie van boer Jasper S. uit Oudwoude en de oplossing van de zaak.

De Vries had het weleens met Bauke Vaatstra gehad over het gevaar dat hij liep. "Toen zei hij ook wel: 'Daar moet je wel rekening mee houden, ik kan ook onder vuur komen te liggen.' En inderdaad was het nu zo."

Vaatstra: 'Ik hoop dat De Vries het haalt'

Rutte: 17 miljoen mensen leven met Peter R. de Vries mee

Premier Rutte hoopt dat de familie van Peter R. de Vries zich realiseert dat 17 miljoen mensen op dit moment met de misdaadjournalist meeleven. De demissionaire premier wil de strijd tegen de georganiseerde misdaad voortzetten, zei hij voorafgaand aan een Kamerdebat. Net als eerder vandaag minister Grapperhaus benadrukte Rutte dat die strijd een kwestie is van jaren, "maar wel een die Nederland gaat winnen".

Rutte zei verder dat het kabinet na de moord op advocaat Derk Wiersum extra heeft geïnvesteerd in de veiligheid, maar dat je altijd moet kijken of je genoeg doet: "Bij de formatie zal het ook weer een thema zijn". Hij noemde De Vries een lieve, vasthoudende, strijdende, niet altijd makkelijke man, die altijd aandacht besteedt aan slachtoffers en mensen blijft helpen.

Burgemeester Halsema in gemeenteraad: 'Laffe en brute aanslag'

Burgemeester Halsema heeft in de gemeenteraad van Amsterdam stilgestaan bij het neerschieten van de misdaadjournalist. Ze noemde het een "laffe en brute aanslag". "Deze aanslag op zijn leven heeft onze stad geschokt. We zijn woedend en vastberaden."

Ze omschreef De Vries als een "steunpilaar voor mensen in nood". "Hij heeft bewonderaars in alle kringen van de samenleving en is geliefd in alle delen van ons land. Als stadsbestuur, gemeenteraad en college zijn wij in gedachten bij zijn vrienden, familie en collega's."

De burgemeester benadrukte dat iedereen alles op alles zet om de verantwoordelijken op te sporen. "In onze stad en in ons land werken mensen die licht werpen op een duistere wereld. Ook gisteravond en vandaag zijn zij aan het werk. Iedereen die onze rechtsstaat koestert, staat pal voor deze journalisten."

Boeren houden minuut stilte tijdens protest

Bij de boerenprotesten stond de organisatie stil bij de aanslag op Peter R. de Vries. Dat gebeurde onder meer in Arnhem en op het Malieveld in Den Haag.

Boeren staan stil bij aanslag op Peter R. de Vries

Hongaars lid EP deelt sneer uit naar Rutte

Het Hongaarse lid van het Europees Parlement Balázs Hidvéghi heeft op Twitter zijn onvrede over Rutte geuit met een verwijzing naar de aanslag op De Vries.

"Nederland heeft duidelijk een probleem met wetshandhaving. Peter R. de Vries werd in het hoofd geschoten. Gewoon voor het doen van zijn plicht als journalist", twittert hij. "Dat is een duidelijke aanval op de vrije journalistiek."

Daarna richt hij zich tot demissionair premier Rutte. "Hij zou moeten omgaan met de situatie in zijn eigen land in plaats van Hongarije op de knieën te dwingen."

Daarmee doelt hij waarschijnlijk op de onlangs aangenomen anti-homowet. Rutte noemde die wet verschrikkelijk en onacceptabel. Door de nieuwe wet zijn onder meer boeken en films met een homoseksueel personage of reclames waarin homo's of transgenders worden getoond vanaf nu verboden. De Hongaarse regering zegt jongeren "te willen beschermen tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering".

Steeds meer mensen komen steun betuigen in Lange Leidsedwarsstraat

In de loop van de ochtend hebben steeds meer mensen bloemen gelegd en hun steun betuigd in de Lange Leidsedwarsstraat. In die straat in het centrum van Amsterdam werd De Vries gisteravond onder vuur genomen.

"Het is een man waar ik echt naar opkeek", zegt een man. "Vandaar dat ik bloemen heb meegenomen om hem een hart onder de riem te steken."

Steeds meer steunbetuigingen voor De Vries op plek aanslag

Grapperhaus: georganiseerde misdaad veelkoppig monster

Minister Grapperhaus vindt dat met de aanslag op Peter R. de Vries het hart van de rechtsstaat en van de samenleving is getroffen. Hij noemde de georganiseerde misdaad een veelkoppig monster. "Het wordt steeds gewelddadiger en gewetenlozer."

De demissionaire minister van Justitie zei strijdbaar te zijn om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Hij benadrukte dat de politie de laatste tijd "forse successen" heeft geboekt.

"Dan krijg je dat het monster gaat spartelen. Denk nou niet dat we een paar zaken oplossen en er dan in een jaar van af zijn. Dit zit in de wijken en in de gewone burgers die geïntimideerd en bedreigd worden. Dit is echt iets van tien jaar."

Hij noemde Peter R. de Vries een gekende strijder tegen onrecht. "Dat er zo'n aanslag op hem wordt gepleegd, is een verschrikkelijk teken hoe de criminaliteit inmiddels is verworden. Dit moeten we niet accepteren."

Grapperhaus zei verder dat hij door het Openbaar Ministerie en de politie goed op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen in het onderzoek, maar dat hij daar verder niet op wil ingaan. "Laten we niet speculeren; de politie zit er bovenop."

Zoon Royce: grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden

Gisteren is onze grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden, meldt de zoon van De Vries op Twitter. "Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase", schrijft Royce de Vries.

"Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden."

Ollongren: lafhartige aanslag die ons allemaal raakt

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren noemt de aanslag op Peter R. de Vries lafhartig. Volgens haar raakt de gebeurtenis rechtstreeks aan de democratische rechtsstaat.

"Journalisten moeten gewoon veilig hun werk kunnen doen." Ze voegde eraan toe dat de democratische rechtsstaat op een aantal pijlers berust en dat de vrije nieuwsgaring er daar een van is. "Peter R. de Vries kennen we als een bijzondere journalist. We weten natuurlijk niet hoe en wat, maar het is een verschrikkelijke aanslag. Dit raakt ons allemaal", zei ze. Net als andere gezagsdragers wil Ollongren niet ingaan op vragen over de beveiliging.

Staatssecretaris Yesilgöz noemde de beschieting bijzonder heftig en zei dat de gebeurtenissen haar erg hebben geraakt. "Mijn gedachten gaan op dit moment vooral uit naar Peter R. de Vries en al zijn dierbaren en ook naar alle journalisten die vandaag weer onverschrokken hun werk doen en die staan voor onze rechtsstaat", zei de demissionaire staatssecretaris van Economische Zaken.

PvdA-Kamerlid Piri vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. "We zijn allemaal erg geschrokken. We wachten nu af, hopen dat het goed gaat en leven enorm mee met zijn familie en met zijn vrienden." Ook zij voelt de beschieting als een aanslag op de vrije samenleving en op de journalistiek."

De ministers Grapperhaus en Slob hebben vanmiddag een gesprek met journalistenvakbond NVJ.

Rapport over flatbrand Arnhem uitgesteld om aanslag De Vries

De presentatie van een rapport over de fatale flatbrand op 1 januari vorig jaar in Arnhem is met een week uitgesteld. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Aanleiding is de moordaanslag op Peter R. de Vries.

De raad zou vanmiddag met de resultaten komen van een onderzoek naar de veiligheid in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem-Zuid. Daar kwamen op Nieuwjaarsdag 2020 een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven door een brand in de hal van de flat. De moeder en dochter van het gezin raakten gewond.

De presentatie van het rapport staat nu voor volgende week woensdag op de agenda, schrijft Omroep Gelderland.

Politie: verdachten zijn Pool en Rotterdammer, derde verdachte vrij

Twee van de drie verdachten die gisteren zijn aangehouden voor de aanslag op De Vries worden vrijdag voorgeleid. Het zijn een 35-jarige Pool uit Maurik en een 21-jarige Rotterdammer. Ze worden verdacht van directe betrokkenheid bij het schietincident, schrijft de politie.

Beide verdachten zitten in volledige beperking, wat betekent dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. Vrijdag worden ze voorgeleid bij de rechter-commissaris. De twee werden gisteren op de A4 bij Leidschendam klemgereden en opgepakt.

De politie heeft afgelopen nacht huiszoekingen gedaan in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daarbij zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen.

De derde man die werd aangehouden, een 18-jarige Amsterdammer, is vrijgelaten. Hij is geen verdachte meer.

Een aanhouding op de snelweg A2 bij Breukelen gisteren had niets met deze zaak te maken, zegt de politie.

Amerikaanse ambassade veroordeelt aanslag op 'Nederlandse nationale held'

De Verenigde Staten hebben het neerschieten van De Vries krachtig veroordeeld. "Het was niet alleen een aanslag op een Nederlandse nationale held, maar ook een aanslag op de persvrijheid zelf. Onze gedachten zijn bij de heer De Vries en zijn familie", meldt de Amerikaanse ambassade in Den Haag op Twitter.