liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Van Aert wint tijdrit, Vingegaard behoudt tweede plaats in klassement

  • Etappe 20
  • Tijdrit over 30,8 kilometer van Libourne naar Saint-Émilion
  • Winnaar: Wout van Aert
  • Pogacar behoudt het geel
liveblog gesloten

Op naar de Champs-Élysées

De Tour de France van 2021 zit er bijna op, maar niet voordat het peloton over de Champs-Élysées is geraasd.

In de 21ste etappe van de Ronde van Frankrijk doen de renners het normaal gesproken rustig aan. De Touroverwinning van Tadej Pogacar zal al fietsend gevierd gaan worden in de eerste kilometers van de rit. Maar van die rust zal niks meer te merken zijn als het peloton de Champs-Élysées opdraait.

Dan wordt het tempo flink opgeschroefd en zal er aangevallen gaan worden, in de hoop de traditionele massasprint te voorkomen. De laatste keer dat iemand het jagende peloton voor wist te blijven was in 2005. Toen won Aleksandr Vinokoerov.

De etappe van 108,5 kilometer lang gaat om 16.15 uur van start en zal rond 19.00 uur finishen.

Pogacar heeft genoten

Tadej Pogacar heeft de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour de France overleefd en rijdt zondag in de gele trui Parijs binnen.

"Ik genoot van elke kilometer, ondanks dat ik het moeilijk had", kijkt hij terug op de tijdrit. "Het was bloedheet, maar ik was blij toen ik over de finish kwam. Het was onbeschrijflijk."

Pogacar weet dat tweede Tourzege binnen is: 'Ze zijn niet te vergelijken'

Kelderman heeft doelstelling behaald

Wilco Kelderman zal morgen de Tour de France afsluiten met een vijfde plaats in het algemeen klassement. Het is voor de Nederlander van Bora-hansgrohe zijn eerste topvijf-klassering in de Ronde van Frankrijk. In de Giro d'Italia werd hij al eens derde (2020) en in de Vuelta a España is een vierde plaats zijn beste klassering.

"Daar ben ik wel heel trots op en blij mee. Het is toch wel een soort doelstelling die ik heb behaald. Maar je denkt natuurlijk wel snel aan de toekomst, en aan beter", lacht Kelderman schuldbewust. "Maar eerst hiervan genieten. En dan naar de Spelen en daarvoor gaan."

Lees in dit artikel de uitgebreide reactie van Kelderman.

De truienverdeling

Net als vorig jaar, zal Tadej Pogacar morgen drie truien overhandigd krijgen op de Champs-Élysées in Parijs. Hij is de leider in het algemeen klassement, het bergklassement en het jongerenklassement.

Mark Cavendish rijdt morgen in het groen, maar is nog niet zeker van de winst in het puntenklassement. Zijn voorsprong op nummer twee Michael Matthews is 35 punten.

Truienverdeling Tour de France

Op het podium

Voor de tweede keer deze Tour pakt Wout van Aert de dagzege. Hij won de bergetappe naar Malaucène, waarin twee keer de Mont Ventoux beklommen werd, en was vandaag de sterkste in de tijdrit.

Pogacar komt juichend over de finish

De ritwinst moest hij aan Wout van Aert laten, maar Tadej Pogacar weet na de tijdrit wel dat hij hoogstwaarschijnlijk zondag in Parijs gehuldigd gaat worden als winnaar van de Tour de France.

Zijn vreugde daarover kon de jonge Sloveen niet verbergen bij de finish en balde zijn vuist.

Tadej Pogacar komt juichend over de finish

Van Aert was gefocust op tijdrit

Wout van Aert was al een paar dagen gefocust op de tijdrit van vandaag. "Ik ben blij dat ik het ook heb kunnen afmaken."

De 26-jarige Belg was wel wat oververhit toen hij over de finish kwam en moest toen nog plaatsnemen in de hotseat, in afwachting van de klassementsmannen. "Toen ik hun tussentijden zag, groeide mijn hoop wel."

Oververhitte Van Aert na tijdritzege: 'Was hier al paar dagen op gefocust'

Droomdag Jumbo-Visma

Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, spreekt van een droomdag voor zijn ploeg. "Jonas (Vingegaard, red.) die zijn tweede plek vaststelt en Wout (van Aert, red.) die fenomaal is. Het kan echt niet op."

Jumbo-Visma beleeft 'droomdag' in Tour de France : 'Het kan echt niet op'

Kelderman blijft vijfde

Wilco Kelderman hoopte in de laatste tijdrit van de Tour nog op te kunnen opschuiven naar de vierde plaats in het klassement. Dat lukte niet, maar hij kan ook leven met de vijfde plaats.

Kelderman blijft vijfde na de tijdrit: 'Doelstelling behaald'

Vingegaard behoudt tweede plaats

Jonas Vingegaard kan het zelf nauwelijks geloven als hij over de finish komt in de tijdrit. Hij zet de derde tijd neer en blijft daarmee tweede in het algemeen klassement.

Volgens Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, was de Deen behoorlijk zenuwachtig voor de race tegen de klok en kwam de emoties na de finish los.

Jonas Vingegaard komt over de finish

De tijdrit van Van Aert

Wout van Aert was ongenaakbaar in de tijdrit vandaag.

Bekijk hier hoe hij de dagzege veiligstelde.

Van Aert stampt een dag voor Parijs naar de zege in de tijdrit

Top-10 algemeen klassement

Top-10 algemeen klassement

Top-10 van de tijdrit

De top-10 van de tijdrit

Gele trui Pogacar niet in gevaar

Ook Tadej Pogacar is over de finish in Saint-Émilion. Hij zet de achtste tijd neer en blijft soeverein aan de leiding in het algemeen klassement.

Finish Vingegaard!

Jonas Vingegaard heeft met succes zijn tweede plaats in het algemeen klassement verdedigd.

Hij zet de derde tijd neer in de tijdrit.

Jonas Vingegaard komt over de finish

Finish Kelderman!

Wilco Kelderman zet op de finish de 23ste tijd tot nu toe neer. Hij heeft een sterk tweede gedeelte van de tijdrit gereden, maar het is niet genoeg om Ben O'Connor te passeren in het algemeen klassement.

De Nederlander zal de Tour dus afsluiten als vijfde.

Pogacar rijdt niet voor dagzege

Tadej Pogacar pakte in de eerste tijdrit van deze Tour de overwinning, maar doet vandaag niet mee om de dagzege.

Op het tweede tussenpunt geeft hij 38 seconden toe op Van Aert.

Vingegaard houdt Carapaz op afstand

Jonas Vingegaard rijdt tot nu toe een ijzersterke tijdrit. De Deen is op het tweede meetpunt slechts 21 seconden langzamer dan Wout van Aert.

Richard Carapaz, die de tweede plaats van Vingegaard in het algemeen klassement nog kan bedreigen, geeft op dit punt ruim een minuut toe op Vingegaard.

Pogacar op eerste meetpunt

Daar is Tadej Pogacar bij het eerste meetpunt van deze tijdrit en hij komt niet aan de tijd van Wout van Aert daar. De Sloveen is zestien seconden langzamer.

Jonas Vingegaard is hier ook al gepasseerd en was sneller dan Pogacar, maar twaalf seconden langzamer dan Van Aert.

Tadej Pogacar onderweg in de tijdrit

Matige start Kelderman

Wilco Kelderman is niet goed van start gegaan in de tijdrit. Om nog een plaatsje te stijgen in het algemeen klassement, moet hij 32 seconden sneller zijn dan Ben O'Connor, maar op het eerste meetpunt is de Australiër sneller dan de Nederlander.

Finish Van Aert!

Kasper Asgreen mocht lang hopen op de dagzege, maar Wout van Aert heeft nu een einde gemaakt aan die hoop. De Belg van Jumbo-Visma is op de finish 21 seconden sneller dan de Deen.

Vingegaard van start

Jonas Vingegaard is ook onderweg in de laatste tijdrit van deze Tour. Nu moet alleen Tadej Pogacar nog vertrekken. Bij het warm rijden kwamen de nummers 1 en 2 van het algemeen klassement elkaar tegen en schudden ze elkaar de hand.

Pogacar en Vingegaard groeten elkaar

Daar is Kelderman!

Wilco Kelderman is van start gegaan in de tijdrit. De Nederlander van Bora-hansgrohe staat vijfde in het algemeen klassement, maar zou nog een plaats op kunnen schuiven. Het verschil met nummer vier Ben O'Connor is namelijk slechts 32 seconden.

Wilco Kelderman

Van Aert dendert door

Wout van Aert heeft zijn voorsprong op het tweede meetpunt verdubbeld. Hij is nu 24 seconden sneller dan Kasper Asgreen.

Alleen de top-10 nog

Alleen de top-10 van het algemeen klassement moet nog van start gaan. Te beginnen met Rigoberto Urán.

Om 17.11 uur vertrekt Wilco Kelderman, de nummer vijf van het klassement, en om 17.19 uur gaat ook geletruidrager Tadej Pogacar op weg.

Van Aert sneller bij eerste meetpunt

Wout van Aert is op het eerste meetpunt twaalf seconden sneller dan Kasper Asgreen. De Deen reed echter vooral een sterk tweede gedeelte van de tijdrit.

Ook Küng was bij de eerste tijdmeting sneller dan Asgreen, maar leverde vervolgens tijd in.

Kelderman heeft nog last van elleboog

Hendrik Werner, de trainer van Wilco Kelderman, denkt dat het tijdritparcours wel geschikt is voor zijn pupil, maar houdt een slag om de arm vanwege zijn valpartijen de afgelopen week. "En hij heeft nog een beetje last van zijn elleboog."

Trainer Kelderman voor tijdrit: 'Hij heeft nog last van zijn elleboog'

Van Aert op weg

Wout van Aert is zojuist van start gegaan en gaat op jacht naar de tijd van Kasper Asgreen, die nog altijd in de hotseat zit.

Om de Deen te verslaan is een tijd onder de 36.14 nodig.

Wout van Aert gaat van start

Van Baarle tevreden met tijdrit

Dylan van Baarle kijkt met een tevreden gevoel terug op de tweede tijdrit van de Tour de France. Na de Ronde van Frankrijk reist hij af naar Tokio voor de Olympische Spelen.

"Ik mag niet klagen met deze vorm."

Van Baarle met goed gevoel naar Tokio: 'Mag niet klagen met deze vorm'

Stand van zaken aan de finish

Top-5 aan de finish tot nu toe

1. Kasper Asgreen 36.14
2. Stefan Küng +0.16
3. Stefan Bissegger +0.23
4. Mikkel Bjerg +0.31
5. Magnus Cort Nielsen +0.38

Van Aert warmt zich op

Wout van Aert is zich aan het warm rijden voor de tijdrit. De Belg van Jumbo-Visma gaat om 16.43 uur van start.

Küng redt het niet

Stefan Küng heeft veel tijd ingeleverd in het tweede gedeelte van de tijdrit. De Europees kampioen tijdrijden is op de finish bijna zeventien seconden langzamer dan Kasper Asgreen.

Stefan Küng onderweg in de tijdrit

Verdienstelijke tijdrit Van Baarle

Dylan van Baarle heeft een verdienstelijke tijdrit gereden. Hij is bijna een minuut langzamer dan Kasper Asgreen, de leider tot nu toe, en staat daarmee nu vijfde.

Dylan van Baarle onderweg in de tweede tijdrit

Küng gaat gelijk op met Asgreen

Stefan Küng is heel hard van start gegaan in de tweede tijdrit van deze Tour de France. Op het eerste tussenpunt had hij tien seconden te pakken op Asgreen, maar op het tweede meetpunt was die voorsprong bijna helemaal verdwenen. De tijden van de Zwitser en de Deen liggen op dat punt nog geen seconde uit elkaar.

Stefan Küng op zijn tijdritfiets

Asgreen zet nieuwe snelste tijd neer

Stefan Bissegger moet de hotseat verlaten. De Zwitser ziet Kasper Asgreen ruim onder zijn tijd duiken. De Deen van Deceuninck-QuickStep voltooit de tijdrit in 36.14.

Kasper Asgreen komt over de finish in de tijdrit

Küng is onderweg

Stefan Küng, een van de favorieten voor de dagzege vandaag, is vertrokken voor de 30,8 kilometer lange tijdrit.

Broers Van Poppel zetten bijna zelfde tijd neer

Boy en Danny van Poppel laten elkaar niet los in de koers. In het algemeen klassement staan ze 120ste en 121ste en in de tweede tijdrit van de Tour zit er nog geen seconde tussen de tijden van de twee broers.

Broers Van Poppel ontlopen elkaar nauwelijks in Tourtijdrit: 'Dat is knap'

Küng treft laatste voorbereidingen

Stefan Küng trekt zijn tijdritpak aan en maakt zich klaar voor de race tegen de klok. De regerend Europees kampioen, die om 15.33 uur van start gaat, werd in de eerste tijdrit tweede achter Tadej Pogacar.

Hoe laat gaat de top-10 van start?

De starttijden van de top-10 van het algemeen klassement

17.01 uur: Rigoberto Urán
17.03 uur: Pello Bilbao
17.05 uur: Guillaume Martin
17.07 uur: Aleksej Loetsenko
17.09 uur: Enric Mas
17.11 uur: Wilco Kelderman
17.13 uur: Ben O'Connor
17.15 uur: Richard Carapaz
17.17 uur: Jonas Vingegaard
17.19 uur: Tadej Pogacar

Bissegger tot nu toe snelste

Max Walscheid heeft niet heel lang kunnen genieten van de snelste tijd. Mikkel Bjerg was aan de meet ruim een minuut sneller dan de Duitser, maar ook hij is alweer van de hotseat verdwenen. Tijdritspecialist Stefan Bissegger is zojuist nipt onder de tijd van Bjerg gedoken.

Stefan Bissegger onderweg in de tijdrit

Bol met handrem erop

Cees Bol heeft de tijdrit enigszins met de handrem erop gereden en heeft zodoende ook kunnen genieten van het massaal toegestroomde publiek langs de weg.

Bol rijdt tijdrit met handrem erop: 'Maar ik voel m'n benen wel'

Nieuwe snelste tijd

Er is een nieuwe snelste tijd. Max Walscheid is aan de finish ruim vier seconden sneller dan Devenyns.

Ook Nils Eekhoff heeft er een goede tijdrit opzitten. De Nederlander heeft de vierde tijd tot nu toe.

Nils Eekhoff onderweg in de tijdrit

Eerste renners gefinisht

Er zijn inmiddels zeven renners gefinisht in Saint-Émilion. Dries Devenyns is de snelste tot nu toe met een tijd van 37.59. Ook groenetruidrager Mark Cavendish heeft de race tegen de klok erop zitten. Hij heeft de tot nu toe derde tijd neergezet.

Mark Cavendish onderweg in de tijdrit

Jumbo-Visma 'vervuld van trots'

"Dat we nu van start gaan met een nummer twee in het klassement, vervult ons van enorm veel trots", zegt Merijn Zeeman, sportief directeur van de Jumbo-Visma-ploeg, voorafgaand aan de tweede en laatste tijdrit van deze Ronde van Frankrijk.

Zeeman doelt op de tweede plaats in het algemeen klassement van Jonas Vingegaard. Het verschil met nummer drie Richard Carapaz is slechts zes seconden. "Een heel geduchte tegenstander", zegt Zeeman. "Als het goed gaat, zal Jonas vleugeltjes gaan krijgen. Als Carapaz het heel goed doet, zal dat ook iets met hem doen."

Jumbo-Visma gaat voor hoogst haalbare in tijdrit: 'Vandaag wordt beslissend'

Froome al vroeg van start

Jarenlang ging Chris Froome als een van de laatste renners van start in de tijdritten in de Tour de France, maar dit jaar diende hij zich al vroeg bij het startpodium te melden.

De viervoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk staat 134ste in het algemeen klassement. Nooit eerder stond een voormalig Tourwinnaar zo laag.

Chris Froome op zijn tijdritfiets

Greipel kondigt afscheid aan

André Greipel heeft besloten aan het einde van dit jaar afscheid te nemen als profrenner.

De Duitse sprinter van inmiddels 38 jaar heeft een lange wielercarrière achter de rug en won daarin onder meer elf etappes in de Tour de France, zeven Giro-ritten en vier Vuelta-etappes.

Eerste renner onderweg

Tim Declercq is als eerste renner van start gegaan in de tijdrit over 30,8 kilometer van Libourne naar Saint-Émilion. Direct na de Belg zien we al de eerste Nederlander in actie, als Cees Bol begint aan de race tegen de klok.

Tim Declercq op het startpodium

Zo ging het vorig jaar

Zo verliep de tijdrit op de voorlaatste dag in de Tour de France vorig jaar: een ontketende Tadej Pogacar reed Primoz Roglic uit het geel.

Samenvatting tijdrit: Pogacar stunt, rijdt Roglic uit het geel en wint de Tour

Veel toeschouwers

Bij een verkenningsronde van de Bora-ploeg staat er al veel publiek langs de weg.

Wraak van Rolland

Bij de vorige tijdrit daagde Pierre Rolland Stefan Küng uit hem in te halen. De Zwitserse tijdrijder nam de uitdaging aan en haalde Rolland ook daadwerkelijk in. Vandaag neemt de Fransman wraak. Bij het verkennen van het parcours rijdt hij in de auto Küng voorbij.

Thomas denkt terug

Geraint Thomas denkt met weemoed terug aan de twintigste etappe van de Tour de France in 2018. Toen verdedigde de Brit in de tijdrit met succes zijn gele trui en reed hij een dag later als winnaar van de Ronde van Frankrijk over de Champs-Élysées.

Tom Dumoulin won die tijdrit. In het algemeen klassement eindigde de Nederlander als tweede dat jaar.

Dit jaar maakt Thomas geen kans meer op de eindzege. Hij staat op de 42ste plaats in het algemeen klassement op ruim twee uur van leider Tadej Pogacar.

Van Aert verkent het parcours

Wout van Aert verkent het parcours alvast. De Belg geldt als een van de favorieten voor de dagzege en gaat om 16.43 van start.

Perfecte tijdritoutfit

Niks wordt aan het toeval overgelaten bij Jumbo-Visma. De witte tijdritoutfit van Jonas Vingegaard, die hij draagt omdat Tadej Pogacar ook al het geel heeft, werd gisterenavond nog geperfectioneerd.

Rasmussen over zijn horrortijdrit

Michael Rasmussen was in 2005 hard op weg naar een podiumplaats in de Tour de France. Zijn voorsprong op nummer vier Jan Ullrich was ruim twee minuten, maar alles wat mis kon gaan, ging mist in de tijdrit en hij verloor zijn podiumplaats.

Dit jaar maakt voor het eerst sinds Rasmussen weer een Deense wielrenner kans op een podiumplek in de Tour. Sterker, als alles normaal verloopt wordt Jonas Vingegaard de eerste Deen na Bjarne Riis die in Parijs ook daadwerkelijk op het podium staat.

Lees hier het artikel waarin Rasmussen terugblikt op zijn tijdrit in 2005.

Michael Rasmussen tijdens de tijdrit in Saint-Étienne op de voorlaatste dag van de Tour van 2005.

Starttijden favorieten

Zo laat gaan de favorieten voor de ritzege of het eindklassement van start

Kanshebbers dagzege Top-10
13.45 uur: Mikkel Bjerg 17.01 uur: Rigoberto Urán
13.54 uur: Stefan Bissegger 17.03 uur: Pello Bilbao
14.55 uur: Brandon McNulty 17.05 uur: Guillaume Martin
15.03 uur: Kasper Asgreen 17.07 uur: Aleksej Loetsenko
15.33 uur: Stefan Küng 17.09 uur: Enric Mas
15.57 uur: Geraint Thomas 17.11 uur: Wilco Kelderman
16.03 uur: Richie Porte 17.13 uur: Ben O'Connor
16.23 uur: Julian Alaphilippe 17.15 uur: Richard Carapaz
16.31 uur: Jonathan Castroviejo 17.17 uur: Jonas Vingegaard
16.43 uur: Wout van Aert 17.19 uur: Tadej Pogacar
16.57 uur: Mattia Cattaneo

Starttijden Nederlanders

Zo laat gaan de Nederlanders van start vandaag

13.06 uur Cees Bol
13.24 uur Nils Eekhoff
13.26 uur Joris Nieuwenhuis
13.36 uur Danny van Poppel
13.38 uur Boy van Poppel
13.41 uur Ide Schelling
14.49 uur Mike Teunissen
15.29 uur Dylan van Baarle
16.39 uur Bauke Mollema
16.49 uur Wout Poels
17.11 uur Wilco Kelderman

Vooruitblik op de tweede tijdrit

Etappe 20: tijdrijden tussen wijngaarden waar rondewinnaars tot wasdom komen

Stand van zaken algemeen klassement

Vorig jaar werd het klassement in de laatste tijdrit op zijn kop gezet en reed Tadej Pogacar zijn concurrent Primoz Roglic uit het geel. Zo spannend als toen zal het dit keer, hoogstwaarschijnlijk, niet worden.

De kloof tussen het geel en de rest is gapend en ook de rest van de toptien ligt aardig stevig in de plooi. Eigenlijk is er alleen voor Wilco Kelderman nog iets te halen. Zijn achterstand op Ben O'Connor (32 seconden) is te overzien voor de Nederlander, die te boek staat als een betere tijdrijder.

Het algemeen klassement na de negentiende etappe in de Tour de France.

Het etappeprofiel

De tijdrit gaat over een glooiend parcours zonder gecategoriseerde bergen.

Bonjour!

Welkom bij het liveblog van de voorlaatste etappe van deze Tour de France, een individuele tijdrit over 30,8 kilometer. De renners gaan één voor één van start in Libourne en finishen in Saint-Émilion.

Tim Declercq zal om 13.05 uur als eerste van het startpodium rollen, om 17.19 uur vertrekt Tadej Pogacar als laatste.