liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Van Aert soleert naar zege en bezorgt Jumbo-Visma eerste ritwinst deze Tour

Het liveblog van de elfde etappe van de Tour de France:

  • Een rit over 199 kilometer van Sorgues naar Malaucène
  • De renners maken zich op voor een dubbele beklimming van de Mont Ventoux
  • Winnaar: Wout van Aert
  • Pogacar behoudt het geel

À demain

Na de zware bergetappe van vandaag is donderdag het woord weer aan de sprinters. De rit gaat over 160 kilometer van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Nîmes.

Als Cavendish opnieuw zijn concurrenten te snel af is, evenaart hij het Tour de France-record van Eddy Merckx, die in zijn carrière 34 etappes won.

De start van de etappe is om 13.30 uur en de finish wordt rond 17.15 uur verwacht. Vanaf 14.40 uur is de rit te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app, op NPO 1 en op NPO Radio 1 bij Radio Tour de France.

Etappe 12

Zon breekt door bij Jumbo-Visma

Van top tot teen geschaafd. Het beeld van de bloedende Tony Martin na amper dertig kilometer in de elfde etappe paste precies in de Tour de France van Jumbo-Visma. De Nederlandse succesformatie, die vorig jaar van start tot de voorlaatste dag domineerde in La Grande Boucle, bleef in de eerste tien dagen niets bespaard.

Nu is wielrennen bij uitstek een sport, waarbij tranen van verdriet en van blijdschap dicht bij elkaar liggen. Vandaag kwamen die vreugdetranen op het conto van alleskunner Wout van Aert.

Lees hier het hele artikel.

Wout van Aert geniet van de toejuichingen na zijn fenomenale zege in de elfde etappe van de Tour.

Rowe redt het niet

Luke Rowe had een zware dag vandaag. De Brit van Ineos Grenadiers kwam te laat binnen en moet zodoende de Tour verlaten.

Van Aert zinde vooraf al op plek in de kopgroep

Wout van Aert dacht voorafgaand aan de elfde etappe al dat een vlucht kansrijk zou kunnen zijn vandaag. "Het feit dat Pogacar zo sterk is, betekent dat de vlucht kans heeft. In het begin had ik het best lastig om erbij te komen, maar gelukkig kon ik de oversteek nog maken."

Van Aert trots op overwinning in bergetappe: 'Heb mezelf moed ingepraat'

Pogacar onder de indruk van Vingegaard

Tadej Pogacar heeft ook na de elfde etappe de leiding in het algemeen klassement nog stevig in handen, maar hij wankelde wel even toen Jonas Vingegaard aanviel. Pogacar kon de Deen van Jumbo-Visma niet volgen en had de hulp van Rigoberto Urán en Richard Carapaz nodig om hem weer bij te halen.

Pogacar onder de indruk van Vingegaard: 'Hij is sterk'

Zeeman kan geluk niet op

Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, kan zijn geluk niet op. Na alle tegenslagen in deze Tour de France stelen Wout van Aert en Jonas Vingegaard de show op de Mont Ventoux.

Zeeman (Jumbo-Visma) moet bijkomen van fabuleuze Van Aert: 'Voorrecht om bij te zijn'

Cavendish op tijd binnen

In gezelschap van zijn twee trouwe helpers Michael Mørkøv en Tim Declercq komt drievoudig etappewinnaar Mark Cavendish ruim veertig minuten na winnaar Van Aert over de finish. Dat betekent dat hij binnen de tijdslimiet is gebleven en morgen kan proberen zijn 34ste ritzege in de Tour de France te boeken.

Mark Cavendish na de elfde etappe

De Jongh trots op ploeg

Steven de Jongh, ploegleider van Trek-Segafredo, zag met trots hoe zijn ploeg met Bauke Mollema, Kenny Elissonde en Julien Bernard drie mannen in de kopgroep had. Maar de winst ging aan hun neus voorbij.

Ploegleider De Jongh (Trek): 'Doen mee voor de prijzen, maar weer eentje sterker'

Van Aert emotioneel na ritzege

Wout van Aert kan maar moeilijk uit zijn woorden komen direct na de finish in Malaucène, na twee beklimmingen van de Mont Ventoux. "Ik had voor de Tour niet verwacht deze etappe te winnen."

Geëmotioneerde Van Aert: 'Mooiste zege ooit op de meest iconische klim ter wereld'

Kragh Andersen houdt drie seconden over

Søren Kragh Andersen komt nét op tijd binnen om morgen nog van start te mogen gaan in de Tour. Hij houdt drie seconden over.

Stralende Kruijswijk

Het zat Jumbo-Visma nog niet bepaald mee deze Tour de France. Kopman Primoz Roglic viel al snel uit, net als Robert Gesink en vandaag moest ook Tony Martin afstappen. Maar de overwinning van Wout van Aert en het sterke optreden van Jonas Vingegaard doet Steven Kruijswijk toch stralen.

Kruijswijk straalt na succes Van Aert en Vingegaard: 'Hoorde het via mijn oortje'

Mollema heeft genoten

Bauke Mollema reed vandaag bijna de hele dag in de aanval, maar Wout van Aert bleek te sterk bij de dubbele beklimming van de Mont Ventoux. Toch heeft Mollema genoten van de elfde etappe.

Mollema genoot van goede dag op Mont Ventoux: 'Maar er was er een sterker'

Keldermans kennismaking met de Ventoux

Het was de eerste keer in zijn carrière dat hij de Mont Ventoux beklom en Wilco Kelderman heeft ervan genoten. "Het is wel een speciale klim, zeker als je op die open vlakte komt."

Kelderman tevreden ondanks licht tijdsverlies: 'Mooie kennismaking met Ventoux'

Stand van zaken in het klassement

Top-10 klassement na elfde etappe

Laatste kilometer in beeld

Bekijk hier hoe Wout van Aert als winnaar over de streep komt in de elfde etappe.

Van Aert boekt zege in zware bergetappe met twee beklimmingen van de Ventoux

Top-10 van de elfde etappe

Uitslag etappe 11

Pogacar haalt Vingegaard bij

Tadej Pogacar is in de afdaling van de Mont Ventoux toch nog bij Jonas Vingegaard gekomen, die in de laatste kilometers bergop van de Mont Ventoux wegreed bij geletruidrager Pogacar.

Mollema derde

Bauke Mollema, die lange tijd deel uitmaakte van de kopgroep, komt als derde over de finish, vlak achter zijn ploeggenoot Kenny Elissonde.

FINISH - Van Aert wint!

Een dag nadat hij als tweede over de finish is gekomen in de massasprint, soleert Wout van Aert naar de zege in de zware bergetappe met twee beklimmingen van de Mont Ventoux.

2 km - Van Aert juicht al

Met nog twee kilometer te gaan, balt Van Aert zijn vuist al. Hij weet nu al dat hij de etappe gaat winnen.

5 km - Van Aert in laatste kilometers

Nog vijf kilometer voor Van Aert, waarin hij een voorsprong van anderhalve minuut verdedigt ten opzichte van Mollema en Elissonde. Hij lijkt dus op weg naar de ritzege.

9 km - Vingegaard behoudt voorsprong

Pogacar krijgt in de afdaling hulp van Urán en Carapaz in de jacht op Vingegaard. De drie komen echter niet snel dichterbij.

Tussen Van Aert en Vingegaard rijden nog altijd de twee ploeggenoten Elissonde en Mollema.

19 km - Ook Vingegaard en Pogacar boven

Vingegaard heeft een behoorlijk gat geslagen en komt eerder dan Pogacar boven op de Mont Ventoux. Van Aert heeft bergop veel tijd ingeleverd, maar rijdt nog altijd op kop.

Jonas Vingegaard op de Mont Ventoux

22 km - Van Aert is boven

Wout van Aert is boven op de Mont Ventoux. Nu wacht nog een afdaling naar Malaucène, waar de eindstreep getrokken is.

22 km - Vingegaard rijdt weg bij Pogacar

Pogacar leek even aan te kunnen haken bij Vingegaard, maar moet de ontketende Deen van Jumbo-Visma toch laten gaan.

23 km - Vingegaard valt aan

Daar is de eerste aanval op Pogacar. Jonas Vingegaard gaat ervandoor, maar de Sloveense geletruidrager kan volgen. Richard Carapaz en Rigoberto Urán hebben meer moeite en kunnen niet meer aansluiten.

25 km - Favorieten nog bij elkaar

In de groep met favorieten voor de eindzege zit iedereen nog bij elkaar. De gele trui van Tadej Pogacar wordt nog niet aangevallen op de Mont Ventoux.

26 km - Nog 4 kilometer tot de top

Voor Van Aert is het nog vier kilometer tot de top van de Mont Ventoux. Tijdens deze laatste kilometers bergop van vandaag rijden de renners door het befaamde maanlandschap van de mythische berg.

Het 'maandlandschap' op de Mont Ventoux

28 km - Van Aert rijdt verder weg

Van Aert lijkt hard op weg om Jumbo-Visma de eerste etappewinst van deze Tour de France te bezorgen. Hij rijdt steeds verder weg bij Elissonde en ook Mollema ziet zijn achterstand op de eenzame koploper steeds groter worden.

Wout van Aert op kop in etappe 11

30 km - Etappewinnaar O'Connor overboord

Ben O'Connor kwam zondag na een pittige bergetappe als glorieuze winnaar over de streep in Tignes, maar vandaag heeft de Australiër de benen niet. Hij moet de groep favorieten laten gaan tijdens de tweede beklimming van de Ventoux.

32 km - Van Aert alleen

Van Aert laat nu ook Elissonde achter zich en gaat er alleen vandoor.

33 km - Mollema rijdt weg bij Alaphilippe

Bauke Mollema rijdt samen met Julian Alaphilippe achter koplopers Wout van Aert en Kenny Elissonde. De Nederlander doet een poging om de wereldkampioen te lozen, maar Alaphilippe geeft zich niet zomaar gewonnen.

Bij een tweede poging is het wel raak en breekt de Fransman.

35 km - Van Aert laat Mollema achter

Wout van Aert laat Mollema en Alaphilippe achter en gaat op jacht naar Elissonde. De Belg van Jumbo-Visma, die gisteren nog tweede werd in de massasprint, laat andermaal zien een alleskunner te zijn op de fiets. Na een korte achtervolging sluit Van Aert aan bij de renner van Trek-Segafredo.

Wout van Aert en Kenny Elissonde

36 km - Elissonde op solotour

Julien Bernard heeft zijn taak volbracht en stuurt weg. Dat is het teken voor zijn ploeggenoot Elissonde om de aanval te kiezen en er in zijn eentje vandoor te gaan.

37 km - Perez al gelost

De kopgroep is met zeven man begonnen aan de tweede beklimming van de Mont Ventoux. Antony Perez kan het tempo van Julien Bernard, die op kop aan het stampen is, niet volhouden.

38 km - Nog een keer de Ventoux op

Daar is 'ie weer! Voor de tweede keer beginnen de koplopers aan de beklimming van de Mont Ventoux. Dit keer wel van een andere, zwaardere kant. De tweede beklimming van de mythische Ventoux is 15,7 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8.

De finish ligt niet op de top, maar na een afdaling van ruim twintig kilometer.

Het profiel van de elfde etappe van de Tour de France, met twee beklimmingen van de Mont Ventoux.

57 km - Voor de tweede keer een wereldkampioen als eerste boven

Julian Alaphilippe is pas de tweede regerend wereldkampioen die de top van de Mont Ventoux als eerste passeert. Louison Bobet was de vorige wereldkampioen die dat presteerde. Hij deed dat in 1955.

Julian Alaphilippe op kop

68 km - Kopgroep van acht

De kopgroep was zestien man groot aan de voet van de Ventoux. Op de top is die uitgedund tot acht renners. Anthony Perez, Luke Durbridge, Julien Bernard, Kenny Elissonde, Xandro Meurisse, Wout van Aert en Julian Alaphilippe zitten nog bij elkaar. Bauke Mollema moest even lossen, maar sloot uiteindelijk weer aan.

70 km - Peloton vijf minuten over de top

Het peloton, met geletruidrager Tadej Pogacar, heeft op de top van de Mont Ventoux nog altijd een achterstand van vijf minuten op de koplopers.

75 km - Kopgroep is boven

De koplopers hebben de eerste beklimming van de Mont Ventoux erop zitten. Julian Alaphilippe is als eerste boven, voor Anthony Perez en Bauke Mollema.

77 km - Mollema sluit weer aan

Bauke Mollema laat mede-achtervolger Pierre Rolland achter en gaat zelf achter de koplopers aan. Enkele minuten later heeft hij de kopgroep al in beeld en sluit de Nederlander weer aan.

Mollema laat Rolland staan

79 km - Nog zeven man voorop

De kopgroep bestaat bij het passeren van Chalet Reynard nog uit zeven man. Mollema en Rolland hebben hun mede-achtervolgers gelost en rijden nu op 45 seconden van de koplopers.

86 km - Mollema moet kopgroep laten gaan

Bauke Mollema kan het tempo van de kopgroep niet volgen en verliest de aansluiting. De Nederlander zit nu in een groep met Pierre Rolland op ruim een halve minuut van de koplopers.

90 km - Franse hoop lost

De hoop van de Franse wielerliefhebbers was gevestigd op David Gaudu. De klassementsrenner van Groupama -FDJ stond voorafgaand aan deze etappe tiende in het klassement, maar zal vandaag veel tijd gaan verliezen. Al vroeg op de Mont Ventoux moet de Fransman de groep met favorieten laten gaan.

David Gaudu lost al vroeg

93 km - Namen kopgroep

Alle namen van de kopgroep op een rij: Wout van Aert, Bauke Mollema, Julian Alaphilippe, Pierre Rolland, Kenny Elissonde, Quentin Pacher, Xandro Meurisse, Julien Bernard, Daniel Martin, Nils Politt, Greg Van Avermaet, Anthony Perez, Pierre-Luc Périchon, Luke Durbridge, Kristian Sbaragli en Vegard Laengen.

97 km - Koplopers en peloton begonnen aan Ventoux

Daar is de Mont Ventoux voor de eerste keer vandaag. Vanaf deze kant moet er 22 kilometer geklommen worden met een gemiddelde stijging van 5,1 procent om de top te bereiken.

99 km - Achtervolgers bereiken koplopers

Het is de groep met Mollema en Van Aert na een lange achtervolging toch nog gelukt om bij de vier koplopers te komen. De kopgroep, nu bestaande uit zestien renners, begint over enkele kilometers aan de eerste beklimming van de Mont Ventoux.

109 km - Peloton volgt op 5 minuten

Het peloton komt vijf minuten na de vier koplopers over de top van de Col de la Liguère.

De achtervolgende groep, met daarin nog altijd Mollema en Van Aert, is bergop iets dichter bij de koplopers gekomen. Het gat is nog 40 seconden.

114 km - Martin pakt volle buit op Liguère

De koplopers hebben de Col de la Liguère achter de rug. Daniel Martin trekt er nog een sprintje uit op de top en verzekert zich van tien bergpunten, maar de Ier is daarmee nog geen bedreiging voor bolletjestruidrager Nairo Quintana.

117 km - Einde Tour voor Van der Sande

Tosh Van der Sande houdt het voor gezien in de Tour de France. De Belg, die bezig was aan zijn eerste Ronde van Frankrijk, reed gisteren lange tijd in de aanval samen met Hugo Houle.

Tosh van der Sande en Hugo Houle ontsnappen in de eerste twee kilometer van de tiende etappe naar Valence.

119 km - Koplopers in beeld

De vier koplopers zijn nog 4,5 kilometer verwijderd van de top van de Col de la Liguère. De voorsprong op het peloton is opgelopen tot ruim vier minuten.

Kopgroep in de elfde etappe

123 km - Koplopers beginnen aan Col de la Liguère

De koplopers zijn aangekomen aan de voet van de Col de la Liguère, een berg van de eerste categorie. De top wordt bereikt na 9,3 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7.

125 km - Achtervolgers komen niet dichterbij

De achtervolgers komen nog geen stap dichter bij de vier koplopers. Nog altijd is het gat ongeveer een minuut. Het peloton, waar geletruidrager Pogacar zich even liet afzakken vanwege een lekke band, rijdt op bijna 3,5 minuut van Alaphilippe, Rolland, Perez en Daniel Martin.

Kelderman voor het eerst de Ventoux op

De Mont Ventoux staat vandaag maar liefst twee keer op het programma. Wilco Kelderman, de best geklasseerde Nederlander, kent de mythische berg enkel van verhalen. Zelf is hij nog nooit naar boven gereden op de Ventoux.

Kelderman staat voor ontgroening: 'Nog nooit de Mont Ventoux beklommen'

135 km - Grote achtervolgende groep

Er heeft zich een grote groep gevormd tussen het peloton en de vier koplopers Alaphilippe, Perez, Rolland en Daniel Martin. In die achtervolgende groep zitten onder anderen Bauke Mollema en Wout van Aert. Ook Greg Van Avermaet, die eerder deze Tour al eens lang in de aanval reed, zit erbij.

148 km - Voorsprong kopgroep loopt op

De voorsprong van de vier koplopers loopt langzaam maar zeker op. De groep met Alaphilippe rijdt nu bijna een minuut voor het peloton uit, waar de rust nog niet helemaal teruggekeerd is. Nog altijd proberen renners de oversteek naar de kopgroep te maken.

Martin op weg naar ziekenhuis

Jumbo-Visma laat weten dat Tony Martin hard ten val is gekomen aan het begin van de elfde etappe en is inmiddels onderweg naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

152 km - Kopgroep van vier

Alaphilippe houdt het nog niet voor gezien. Hij heeft nu gezelschap gekregen van Daniel Martin, Anthony Perez en Pierre Rolland. Het peloton volgt op ruim twintig seconden.

155 km - Cavendish eraf

Het wordt een zware dag voor Mark Cavendish. De drager van de groene trui, die al drie etappes won deze Tour, moet het peloton nu al laten gaan.

158 km - Achtervolgers achterhalen Alaphilippe

Er wordt hard gereden, maar Alaphilippe weet toch zijn voorsprong steeds verder uit te breiden. De Franse drager van de regenboogtrui heeft nu een gat van een halve minuut op het peloton. Daartussen zit nog een groep achtervolgers, met daarin onder anderen Daniel Martin en Anthony Perez.

Na de tussensprint wordt Alaphilippe echter snel ingelopen door de vijf achtervolgers. Ook het peloton komt weer in de buurt.

165 km - Alaphilippe alleen verder

Op de eerste gecategoriseerde berg van de dag (Côte de Fontaine-de-Vaucluse van de vierde categorie) rijdt Alaphilippe Quintana uit het wiel. De Fransman van Deceuninck-QuickStep rijdt nu alleen op kop.

166 km - Martin kan niet verder

Tony Martin kan niet verder en stapt uit de Tour. De Duitser is al de derde Jumbo-Visma-renner die de Ronde van Frankrijk verlaat, na Primoz Roglic en Robert Gesink.

Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk, maar mogelijk is Martin hard tegen het asfalt gegaan. Ook zijn gezicht zit onder het bloed.

Tony Martin in de berm na val

170 km - Alaphilippe en Quintana ervandoor

Nu zijn het Alaphilippe en bolletjestruidrager Nairo Quintana die ten aanval trekken en het peloton heeft dit keer geen antwoord. Ondertussen ligt Tony Martin flink bebloed in de berm.

Alaphilippe en Quintana

180 km - Hergroepering

Onder anderen Wout van Aert en Bauke Mollema proberen bij de twee vluchters te komen, maar daar gaat het peloton niet mee akkoord. Door de tempoversnelling van het peloton, worden ook Rickaert en Ballerini teruggepakt.

185 km - Rickaert en Ballerini ervandoor

Na enkele plaagstootjes, doet Simon Geschke de eerste serieuze poging om weg te komen. Als de Duitser teruggepakt is, gaan Jonas Rickaert en Davide Ballerini ervandoor. De twee weten een gaatje te slaan, waarna meerdere renners de oversteek nog proberen te maken.

Kruijswijk onthult strijdplan

Steven Kruijswijk laat voor de start van de etappe weten dat Jumbo-Visma mee wil zitten in de vlucht van de dag. Als dat niet lukt, gaat de focus naar Jonas Vingegaard, de best geklasseerde renner van de ploeg. De jonge Deen staat vierde, op 5.32 minuten achter leider Tadej Pogacar.

Kruijswijk over strijdplan in Ventoux-etappe: 'Proberen mee te zitten'

193 km - Aanvallers houden zich nog rustig

Wereldkampioen Julian Alaphilippe trekt de boel in gang, maar de eerste aanvallers laten nog even op zich wachten. Het peloton is nog bij elkaar.

Départ réel

Daar is het startsein voor de pittige bergetappe van Sorgues naar Malaucène, met onderweg onder meer twee keer de Mont Ventoux en de Col de la Liguière van de eerste categorie. Een mooie etappe voor de aanvallers. Wout Poels heeft al aangekondigd te gaan vechten om in de vlucht te zitten.

Poels wil in de vlucht van de dag zitten

De officiële start is aanstaande en als het aan Wout Poels ligt, gaat hij er snel vandoor. De Nederlander wil zoveel mogelijk bergpunten verzamelen vandaag.

Poels gaat voor bergpunten: 'Vechten om in de vlucht te zitten'

Départ fictif

De renners zitten op de fiets. De eerste 7,9 kilometer is geneutraliseerd. Om 12.15 uur wordt het officiële startsein gegeven in Sorgues.

Bol voor de start van de elfde etappe

Cees Bol komt met een opvallend verhaal voorafgaand aan de elfde etappe. De sprinter kan namelijk rekenen op steun uit België, waar hij een heuse fanclub heeft. Bol legt uit hoe dit zo is gekomen.

Bol heeft in België een heuse fanclub: 'In hun plaatselijke dialect ben ik een broodje kaas'

'El tractor' Declercq helpt Cavendish

Mede dankzij Tim Declercq, ook wel bekend onder de bijnaam 'El tractor', lukte het Mark Cavendish om de Alpen te overleven. De Britse sprinter kwam afgelopen zondag net binnen de tijdslimiet over de streep. Tot groot genoegen van ploeggenoot Declercq. "Dat is misschien wel mooier dan een overwinning."

Declercq helpt Cavendish bergetappes overleven: 'Mooier dan overwinning'

Terugblik 2016: Run, Froome, Run!

Tadej Pogacar rijdt vandaag in het geel de Mont Ventoux op. Het is voor de Sloveen te hopen dat hij dan gewoon nog op zijn fiets zit.

In 2016 legde geletruidrager Chris Froome een gedeelte van de Mont Ventoux rennend af. De fiets van de Brit raakte bij een valpartij zodanig beschadigd dat hij niet verder kon en omdat hij niet direct een vervangende fiets kreeg, besloot Froome een stuk te gaan rennen.

'Een wielrenner zonder fiets, wat gebeurt hier?'

Profiel: Klassementsrenners weer aan zet

Er wacht vandaag een loodzware etappe met een dubbele beklimming van de Mont Ventoux in de staart. Na de laatste beklimming van de dag, wacht nog een korte afdaling naar de finish in het dorp Malaucène.

Voordat de renners aan de dubbele Ventoux-beklimming toe zijn, hebben ze al drie bergen achter de rug. De rit, die in Sorgues van start gaat, begint met twee bergen van de vierde categorie, al snel gevolgd door de Col de la Liguère van de eerste categorie.

Het profiel van de elfde etappe van de Tour de France, met twee beklimmingen van de Mont Ventoux.

Welkom vanuit Sorgues!

Na een relatief rustige dag, mogen de klassementsrenners vandaag weer flink aan de bak. Het venijn zit hem in de staart met een dubbele beklimming van de Mont Ventoux.

Om 12.00 uur stappen de renners op de fiets en de verwachte aankomst is rond 17.35 uur in Maulacène.

Klassementsleider Tadej Pogacar verdedigt een ruime voorsprong in de Tour