liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel knokt en behoudt gele trui, ontketende Pogacar wint tijdrit

  • Tour de France etappe 5
  • Tijdrit over 27,2 kilometer van Changé naar Laval
  • Tadej Pogacar wint de tijdrit
  • Mathieu van der Poel behoudt op het nippertje de gele trui
  • Lees hier het wedstrijdverslag, en bekijk hier de laatste meters van Van der Poel
liveblog gesloten

À demain

Met Mathieu van der Poel nog altijd in de gele trui trekt het Tourpeloton morgen van Tours naar Châteauroux. De zesde etappe gaat over 160,6 kilometer en kent één beklimming van de vierde categorie. Dat betekent dat er weer een punt voor de bergtrui te verdienen valt en dat Ide Schelling waarschijnlijk weer in de kopgroep wil zitten.

De top van de enige berg wordt al bereikt na ruim zeventig kilometer koers, waardoor het waarschijnlijk lijkt dat de dagzege weer naar een sprinter zal gaan.

Etappe 6

De Gendt werpt een blik op de toekomst

Thomas De Gendt werpt alvast een blik op de toekomst, om precies te zijn het jaar 2032. Hij voorspelt een gouden toekomst voor onder anderen Van der Poel, Pogacar en Van Aert en ziet Valverde tot in de eeuwigheid doorgaan als profwielrenner.

Van Aert teleurgesteld

Wout van Aert had gehoopt in de tijdrit voor de dagzege te kunnen gaan en een gooi te kunnen doen naar de gele trui, maar dat lukte niet. "Het is jammer dat de benen niet waren zoals gehoopt."

Van Aert teleurgesteld na tijdrit: 'Hoopte voor dagzege en geel te kunnen gaan'

Roglic heeft nog pijn

De gehavende Primoz Roglic kan nog lachen na de eerste tijdrit van de Tour de France, maar heeft nog altijd pijn van zijn valpartij eerder deze Tour. "Ik voel me niet goed. Ik lig helemaal open, maar ik voel me al wel beter dan direct na de val."

Gehavende Roglic lacht nog na tijdrit: 'Ik heb alles gegeven'

Blij met geel

Alpecin-Fenix, de ploeg van Van der Poel, toont beelden van het moment vlak nadat de Nederland is gefinisht.

Ploegleider Niermann tevreden over Roglic

Primoz Roglic - de kopman van Jumbo-Visma - reed gezien zijn vele verwondingen een knappe tijdrit en werd zevende op 43 seconden van zijn rivaal Pogacar. In het algemeen klassement is hij opgeklommen naar de tiende plaats.

Grischa Niermann, ploegleider van Jumbo-Visma, kan dan ook niet ontevreden zijn over de prestatie van Roglic.

Ploegleider Niermann onder de indruk na tijdrit: 'Roglic is kampioen pijn verbijten'

Van der Poel verbaast zichzelf

Mathieu van der Poel voorspelde gisteren nog dat dit wel eens zijn laatste dag in de gele trui kon worden. "Daar was geen woord van gelogen", aldus Van der Poel na afloop van de tijdrit, waarin hij zijn leiderstrui met succes verdedigde.

"Ik heb mezelf verbaasd vandaag. Dit was een van mijn beste dagen op de fiets."

Van der Poel verbaast zichzelf in tijdrit: 'Heel erg trots op deze prestatie'

Pogacar: 'Hele goede dag'

"Het was een hele goede dag voor mij", zegt Tadej Pogacar enkele minuten na zijn winst in de tijdrit. "Ik heb geen fouten gemaakt."

Natuurlijk had hij ook graag de gele trui overgenomen van Van der Poel. "Maar hij staat Mathieu ook goed."

Pogacar lacht zijn tanden bloot: 'Het geel staat Mathieu ook heel mooi'

Bekijk de laatste meters van de tijdrit van Van der Poel

Van der Poel verrast met vijfde plaats in tijdrit en behoudt het geel

Van der Poel lacht met Pogacar

Tadej Pogacar hoopte geen tijd te verliezen in de tijdrit, maar reed wederom iedereen naar huis. Het geel bleef in handen van Mathieu van der Poel, met wie hij het prima lijkt te kunnen vinden.

"Het geel staat Mathieu ook heel mooi."

Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar kunnen het na de tijdrit, zoals de hele Tour al, prima met elkaar vinden.

Stand van zaken algemeen klassement

Mathieu van der Poel heeft ervoor moeten knokken, maar hij mag morgen voor de vierde dag op rij in de gele trui starten. Daarmee is hij de eerste Nederlander sinds Gerrie Knetemann in 1981 die vier etappes de gele trui draagt in een Ronde van Frankrijk.

Algemeen klassement na etappe 5

Uitslag tijdrit

Tadej Pogacar is sneller dan iedereen in de race tegen de klok. Wout van Aert en Mathieu van der Poel doen niet veel voor elkaar onder. De Belg van Jumbo-Visma is slechts één seconde sneller dan de Nederlander van Alpecin-Fenix.

Uitslag etappe 5 Tour de France

Finish Van der Poel

Daar is Van der Poel bij de finish! Hij heeft geknokt, is rood aangelopen, maar behoudt op het nippertje de gele trui. Hij zet de vijfde tijd neer en geeft 31 seconden toe op Tadej Pogacar.

Van der Poel tijdens de tijdrit

Finish Van Aert

Wout van Aert komt niet aan de tijd van Pogacar. Hij doet dertig seconden langer over de tijdrit en staat tot nu toe vierde in het dagklassement.

Wout van Aert tijdens de tijdrit

Finish Pogacar

Tadej Pogacar rijdt een indrukwekkende tijdrit. De Sloveen is 18 seconden sneller dan tijdritspecialist Stefan Küng, die hij naar de tweede plaats verwijst.

Het is nu wachten op de finish van Van Aert en Van der Poel.

Van der Poel seconde langzamer

Van der Poel heeft op het tweede tussenpunt één seconde achterstand op Van Aert. Met deze tussentijden zal Van der Poel zijn gele trui behouden.

Achterstand Van Aert loopt op

Wout van Aert heeft wat seconden ingeleverd op weg naar het tweede tussenpunt. Hij ligt nu 21 seconden achter op Tadej Pogacar, die op weg lijkt naar de winst in de tijdrit.

Van der Poel even snel als Van Aert

Zelf temperde hij voorafgaand aan de tijdrit de verwachtingen, maar op het eerste tussenpunt is Van der Poel toch echt even snel als zijn eeuwige rivaal Wout van Aert. Ze zijn zeven seconden langzamer dan Tadej Pogacar.

Van der Poel tijdens de tijdrit

Pogacar gefocust

Tadej Pogacar gefocust op weg naar de finish in Laval. Ook op het tweede tussenpunt zet hij de snelste tijd neer.

Tadej Pogacar tijdens de tijdrit

Van Aert geeft toe op Pogacar

Wout van Aert is op het eerste tussenpunt zeven seconden langzamer dan Pogacar.

Pogacar snelste op eerste tussenpunt

Tadej Pogacar is net voorbij het eerste tussenpunt en heeft daar de snelste tijd neergezet. Hij is na 8,8 kilometer elf seconden sneller dan Stefan Küng.

Van der Poel als laatste vertrokken

Mathieu van der Poel, met voor de derde dag op rij de gele trui om zijn schouders, is als laatste renner vertrokken uit Changé.

Mathieu van der Poel in het geel

Van Aert op weg

Terwijl Roglic de finishlijn passeert, gaat Wout van Aert van start. De Belg geldt als de grote favoriet voor de dagzege vandaag.

Roglic is binnen

Primoz Roglic heeft de 27,2 kilometer lange tijdrit erop zitten. Hij heeft ook in het laatste gedeelte nog wat tijd verloren ten opzichte van Küng en geeft 25 seconden toe op de finish. De Sloveen heeft tot nu toe de vierde tijd aan de meet.

Kelderman van start

Na Pogacar rolt Wilco Kelderman van het startpodium.

Wilco Kelderman

Pogacar onderweg

Ook Tadej Pogacar is onderweg. De jonge Sloveen, die vorig jaar de Tour op zijn naam schreef, zou vandaag wel eens een gooi kunnen doen naar de gele trui. Hij heeft een achterstand van 39 seconden op Van der Poel in het algemeen klassement.

Reactie Kruijswijk

Steven Kruijswijk rijdt een degelijke tijdrit ondanks zijn verwondingen na de valpartijen in de afgelopen dagen en is dan ook niet ontevreden na afloop.

Gekwetste Kruijswijk na 'degelijke' tijdrit: 'Deze week kwestie van doorkomen'

Vingegaard verrast

Jonas Vingegaard zet een verrassend snelle tijd neer. De 24-jarige Deen geeft slechts acht seconden toe op Küng.

Roglic bij tweede tussenpunt

Ook op het tweede tussenpunt heeft Primoz Roglic de tot nu toe vierde tijd neergezet. Wel is zijn achterstand op Küng opgelopen tot achttien seconden. De Zwitser had in het tweede gedeelte van de tijdrit nog een versnelling in huis.

Primoz Roglic in de eerste tijdrit van de Tour

Roglic vierde op eerste tussenpunt

Primoz Roglic zet op het eerste tussenpunt de vierde tijd tot nu toe neer. Hij is vijf seconden langzamer dan Küng, die op de finish nog altijd de snelste tijd heeft.

Snelle tijd Kruijswijk

Steven Kruijswijk is inmiddels gefinisht. Hij is 1.23 minuten langzamer dan Stefan Küng, die tot nu toe de snelste tijd heeft, en staat nu negende.

Steven Kruijswijk onderweg

Roglic op weg

Primoz Roglic is begonnen aan zijn race tegen de klok. De Sloveen staat na vier etappes op de twintigste plaats in het algemeen klassement en heeft een achterstand van 1.35 minuten op leider Van der Poel.

Primoz Roglic op het startpodium

Küng veruit de snelste

Stefan Küng verpulvert de tijd van Mattia Cattaneo! Hij maakt zijn status als tijdritspecialist waar en is 36 seconden sneller dan de tijd van de Italiaan.

Stefan Küng onderweg

Cattaneo duikt onder tijd Bjerg

Hij heeft lang in de hotseat mogen zitten, maar nu moet Mikkel Bjerg plaatsmaken voor Mattia Cattaneo.

De Italiaan van Deceuninck-QuickStep is zes seconden sneller dan de jonge Deen.

Mattia Cattaneo tijdens de tijdrit

Trainer Kelderman blikt vooruit

Hendrik Werner, de trainer van Wilco Kelderman, kijkt met vertrouwen uit naar de tijdrit van zijn pupil. "Hij staat er heel goed voor. Zijn elleboog is nog wel pijnlijk, maar ik verwacht niet dat hij het voelt, omdat hij in zijn focus zal zitten."

'Het enige wat Kelderman vandaag moet doen, is snel rijden'

Favoriet Küng onderweg

Een van de topfavorieten is onderweg: Stefan Küng. De Europees kampioen tijdrijden gaat op jacht naar de tijd van Mikkel Bjerg.

Stefan Küng onderweg

Veroorzaakster valpartij aangehouden

Volgens enkele Franse media is de toeschouwer die zaterdag een massale valpartij heeft veroorzaakt in de Ronde van Frankrijk gevonden en aangehouden.

De vrouw hield een kartonnen bord met de tekst 'Allez opi-omi' voor de camera, terwijl het peloton voorbijkwam.

Massale valpartij in Tour de France na botsing met toeschouwer

Denen in vorm

De Denen blijken in vorm te zijn. Na Mikkel Bjerg zet ook Magnus Cort een snelle tijd neer. Cort komt net niet aan de tijd van zijn landgenoot, maar heeft wel de tweede tijd tot nu toe.

Wie komen er nog aan de start?

Starttijden favorieten voor dagzege en algemeen klassement

15.31 uur Stefan Küng
15.39 uur Richie Porte
16.08 uur Kasper Asgreen
16.12 uur Primoz Roglic
16.16 uur Geraint Thomas
16.24 uur Rigoberto Uran
16.30 uur Aleksej Loetsenko
16.40 uur Tadej Pogacar
16.42 uur Wilco Kelderman
16.44 uur Wout van Aert
16.46 uur Richard Carapaz
16.48 uur Julian Alaphilippe
16.50 uur Mathieu van der Poel

Tweede tijd voor Bissegger

Ook Stefan Bissegger komt niet aan de tijd van Bjerg. De 23-jarige Zwitserse tijdritspecialist komt 21 seconden tekort en staat voorlopig tweede.

Stefan Bissegger onderweg in de tijdrit

McNulty onderuit

Brandon McNulty, die een goede tijdrit in de benen heeft, gaat onderuit en moet van fiets wisselen. Hij kan de dagzege daardoor wel vergeten.

Brandon McNulty gehavend na val

Bissegger slipt

Stefan Bissegger geldt als een van de grote favorieten voor de tijdritzege, maar gaat bijna onderuit. In een bocht slipt de Zwitser. Wonder boven wonder blijft hij overeind en kan hij zijn weg vervolgen.

Bissegger slipt in de bocht

Bjerg in de hotseat

Mikkel Bjerg houdt alweer een tijdje de hotseat warm en hij heeft het naar zijn zin. Nog niemand is in de buurt gekomen van zijn tijd van 33.01.

Luke Durbridge kwam tot nu toe het dichtst in de buurt van Bjergs tijd. Hij deed 41 seconden langer over de tijdrit.

Zeeman heeft sprankje hoop

Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, kijkt vooruit op de tijdrit en schat de kansen van kopman Primoz Roglic in. "Hij kan misschien spotten met de wetten."

Zeeman heeft nog sprankje hoop: 'Primoz kan misschien spotten met de wetten'

Rolland daagt Küng uit

Na de wedstrijd Frankrijk - Zwitserland op het EK voetbal (na penalty's gewonnen door de Zwitsers), leeft de strijd tussen beide landen ook in de Tour.

Pierre Rolland start drie minuten eerder dan Stefan Küng, de Zwitserse tijdritspecialist. De Fransman daagt Küng uit hem in te halen.

Teunissen: 'Gewoon lekker gefietst'

Mike Teunissen kijkt tevreden terug op de tijdrit. "Ik heb gewoon lekker gefietst en ben zowaar een keer niet gevallen", doelt hij op de vele valpartijen in de eerste etappes.

Teunissen: 'Mooi om op die hupjes omhoog te kletsen'

Schelling heeft vertrouwen in Kelderman

Ide Schelling is al even binnen en kijkt terug op zijn tijdrit. "Je moet wel van een barbecuegeurtje houden. Als je diep gaat, is dat niet zo fijn."

De renner van Bora-hansgrohe heeft er vertrouwen in dat zijn ploeggenoot Wilco Kelderman een goede tijd gaat neerzetten in Laval. "Hij gaat het heel goed doen, dat weet ik zeker. Ik denk niet dat het bij dromen gaat blijven voor hem deze Tour."

Schelling na zijn tijdrit: 'Je moet van barbecuegeurtje houden'

Vandaag in de rubriek 'kleurrijke figuren uit de Tourkaravaan': Robin Williams

In Radio Tour de France gaat Steven Dalebout dagelijks op zoek naar de kleurrijkste personen uit de geschiedenis van de Tourkaravaan.

Vandaag staat Robin Williams centraal. Een van de grootste komieken die Amerika ooit heeft voortgebracht, had maar liefst 87 racefietsen thuis staan.

Williams was helemaal bezeten van de fiets. Die liefde was ontstaan nadat zijn vriend John Belushi was overleden aan een overdosis. Williams was zelf ook verslaafd, maar hij ruilde de drugs in voor een verslaving aan de fiets. "Het heeft mijn leven gered", zei hij.

Toch kwam hij jaren later steeds minder aan fietsen toe. De wereldberoemde Williams ontwikkelde een vorm van dementie en in 2014 pleegde hij zelfmoord. En hoe het met die 87 fietsen afliep?

Dat hoor je in de reportage:

Bjerg voorlopig snelste

Kuss kan niet lang genieten van de snelste tijd aan de finish. De Amerikaan van Jumbo-Visma ziet dat Harry Sweeny vier seconden sneller is aan de meet.

Ook de Amerikaan van Lotto Soudal ziet zijn tijd echter snel verbeterd worden. Mikkel Bjerg heeft nu de snelste tijd.

Mikkel Bjerg op de tijdritfiets

Kuss en Teunissen sneller

De snelste tijd is niet langer in handen van Tony Martin. Sepp Kuss is ruim anderhalve minuut sneller dan de Duitse kampioen. Ook Mike Teunissen duikt onder de tijd van Martin, maar moet zijn meerdere erkennen in zijn Jumbo-Visma-ploeggenoot Kuss.

Sepp Kuss onderweg in de tijdrit

Schelling en Martin zijn binnen

Ide Schelling en Tony Martin hebben de 27,2 kilometer lange tijdrit volbracht. Martin heeft tot nu toe de snelste tijd met 35.33 minuten. Schelling is bijna twee minuten langzamer.

Tony Martin onderweg in de tijdrit

Teunissen sneller dan Martin

Mike Teunissen duikt onder de tijd van Tony Martin op het eerste meetpunt. De Nederlander van Jumbo-Visma is een halve minuut sneller dan de Duitser op de eerste 8,8 kilometer. Even later komt zijn ploeggenoot Sepp Kuss in precies dezelfde tijd door.

Martin snelste op beide meetpunten

Niet geheel onverwacht is Tony Martin tot nu toe de snelste op beide meetpunten. De tienvoudig Duits kampioen tijdrijden volbracht de eerste 8,8 kilometer van de tijdrit in 11.58 minuten. Marco Haller deed er één seconde langer over.

Op het tweede tussenpunt is Martin al achttien seconden sneller dan de Oostenrijker.

Tony Martin onderweg in de tijdrit

Froome geen favoriet

Chris Froome won in zijn carrière al twee tijdritten in de Tour, maar geldt vandaag niet als een van de favorieten voor de zege. De laatste keer dat Froome een tijdrit won, was in 2017 in de Ronde van Spanje.

Hij is als twaalfde renner van start gegaan vandaag.

Chris Froome onderweg

Duits kampioen onderweg

Ook de Duits kampioen tijdrijden Tony Martin is inmiddels vertrokken uit Changé.

Tony Martin van start in de tijdrit

Schelling van start

Daar is Ide Schelling! Hij gaat als vierde renner van start en is de eerste Nederlander die we in actie zien vandaag.

Ide Schelling aan de start

Eerste renner onderweg

De eerste renner is onderweg in de tijdrit over 27,2 kilometer. Amund Grøndahl Jansen rolde zojuist van het startpodium.

Schelling warmt zich op

Ide Schelling is zich aan het opwarmen voor de tijdrit. De drager van de bolletjestrui gaat om 12.19 uur van start.

Ide Schelling warmt zich op

Bernal niet naar Spelen

Even een uitstapje naar Colombia. De Colombiaanse wielerbond heeft namelijk de olympische selectie bekendgemaakt en daarin ontbreekt Egan Bernal. De winnaar van de Giro d'Italia zei vorige maand al te twijfelen over deelname in Tokio, omdat hij nog altijd met rugproblemen kampt.

De Colombiaanse ploeg bestaat uit Rigoberto Urán, Sergio Higuita, Esteban Chaves, Daniel Martínez en Nairo Quintana. Op Martínez na zijn deze renners nu allemaal actief in de Tour de France.

De olympische wegwedstrijd voor de mannen is op zaterdag 24 juli, een dag na de openingsceremonie.

Egan Bernal in de roze trui

Stand van zaken algemeen klassement

Mathieu van der Poel verdedigt vandaag in de tijdrit een voorsprong van acht seconden op Julian Alaphilippe, de nummer twee in het algemeen klassement. Een van de favorieten voor de tijdritzege, Wout van Aert, moet 31 seconden goedmaken op Van der Poel om de gele trui over te nemen.

Top-10 algemeen klassement na etappe 4

Jumbo-Visma verkent parcours

De Jumbo-Visma-ploeg heeft twee kanshebbers voor de tijdritzege in de gelederen, namelijk Wout van Aert en Primoz Roglic. Geen overbodige luxe dus om het tijdritparcours nog eens goed te verkennen.

Europees kampioen in beeld

Stefan Küng, de regerend Europees kampioen tijdrijden, gaat om 15.31 uur van start. De Zwitser rijdt nu alvast rustig zijn benen los.

Drukte van belang

Bora-Hansgrohe, de ploeg van onder anderen Wilco Kelderman en bolletjestruidrager Ide Schelling, laat zien dat het al een drukte van belang is langs de route van de tijdrit.

De tijdrit onder de loep

In de dagelijkse vooruitblik op de Touretappe, wordt dit keer het tijdrijden onder de loep genomen.

Etappe 5: tijdrijden is iets anders dan solo rijden, zoals Jacky Durand goed kon

Van der Poel al op de fiets

Mathieu van der Poel rijdt met zijn ploeggenoot Xandro Meurisse alvast rustig rond in startplaats Changé.

Van der Poel: 'Het wordt extreem moeilijk'

Mathieu van der Poel denkt dat vandaag zijn laatste dag in het geel gaat zijn. "Het is zo'n specialisme geworden, het wordt extreem moeilijk. Ik ga gewoon zo hard mogelijk trappen en dan zien we wel waar het uitkomt. Maar als we realistisch zijn, is het de laatste dag in de gele trui."

De Nederlander van Alpecin-Fenix acht de kans groot dat zijn eeuwige rivaal Wout van Aert de gele trui overneemt. Ontelbare duels vochten ze uit in het veldrijden, van de jeugdcategorieën tot verschillende wereldkampioenschappen. En ook in de voorjaarsklassiekers kwamen ze elkaar al vaak tegen diep in de finale. Vorig jaar zelfs zij aan zij in de finale van de Ronde van Vlaanderen.

"Zoals ik het nu zie, neemt Wout de trui over. Het is een verhaal tussen ons twee dat blijft doorgaan..."

Van der Poel denkt geel te verliezen in tijdrit: 'Het wordt extreem moeilijk'

Kelderman vol vertrouwen

Wilco Kelderman liet dinsdag al weten uit te kijken naar de eerste tijdrit deze Tour. "Dat is weer een dag voor mij. Ik heb er zin in, kijk ernaar uit."

Kelderman kijkt uit naar vijfde etappe: 'Tijdritten gaan goed dit jaar'

Truienverdeling

Mathieu van der Poel rijdt voor de derde dag in het geel, Ide Schelling is opnieuw te bewonderen in de bolletjestrui, Mark Cavendish mag voor het eerst deze Tour de groene trui aantrekken en Tadej Pogacar is de leider in het jongerenklassement en zal de tijdrit in het wit rijden.

Truienverdeling na etappe 4

Starttijden

De starttijden van de belangrijkste renners

14.51 uur Simon Yates
15.39 uur Richie Porte
15.43 uur Steven Kruijswijk
15.51 uur Wout Poels
15.58 uur Guillaume Martin
16.12 uur Primoz Roglic
16.16 uur Geraint Thomas
16.24 uur Rigoberto Úran
16.26 uur Bauke Mollema
16.40 uur Tadej Pogacar
16.42 uur Wilco Kelderman
16.44 uur Wout van Aert
16.46 uur Richard Carapaz
16.48 uur Julian Alaphilippe
16.50 uur Mathieu van der Poel

Even terug naar gisteren

Nog even terug naar gisteren, toen Mark Cavendish voor de 31ste keer in zijn carrière een Touretappe won.

Als hij na afloop een boodschap te zien krijgt van zijn ploeggenoot Fabio Jakobsen, schiet hij vol.

Cavendish schiet vol door boodschap Jakobsen: 'Hij zou hier moeten staan'

Bonjour!

Na twee sprintetappes is het vandaag de beurt aan de tijdritspecialisten. De renners rijden over een 27,2 kilometer lang parcours van Changé naar Laval.

De eerste renner die van start gaat, is Amund Grøndahl Jansen. De Noor rolt om 12.15 uur van het startpodium. Om 16.50 uur gaat Van der Poel als laatste renner van start.

Vanaf 13.22 uur is de etappe ook te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app en op NPO1.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour