Tijdens het criterium van Quillan worden wielersouvenirs verkocht vanuit de kofferbak.
NOS Wielrennen

Etappe 14: wie spekkoper wil zijn in Quillan moet vandaag op de tanden bijten

Aanvallen, terugvallen, aanvallen, op adem komen, de pijn verbijten, aanvallen, nog eens aanvallen. En dan nog moet je hopen dat je in de juiste vlucht zit. Wie de veertiende etappe van de Tour de France van Carcassonne naar Quillan wil winnen, zal in het eerste uur waarschijnlijk al duizend doden zijn gestorven.

De eerste 50 kilometer lopen namelijk licht omhoog en dus zal er gestreden worden op leven en dood om in de kopgroep te raken. En als dat lukt, dan is er niet veel tijd om het zuur even uit de benen te schudden: met de Col du Bac (derde categorie: 3,1 kilometer à 5,3 procent) wacht namelijk het eerste pittige klimmetje.

Daarna wordt het alleen maar zwaarder met de Col de Montségur (tweede categorie), de Col de la Croix des Morts (tweede categorie), de Côte de Galinagues (derde categorie).

Etappe 14

Op de top van de Col de Saint-Louis (derde categorie) op zo'n 20 kilometer van de finish liggen weer 8, 6 en 2 bonificatieseconden klaar voor het klassement, maar de kans dat de klassementsmannen daarom zullen strijden lijkt klein.

Waarschijnlijker is dat op deze steile, laatste klim de sterkste aanvaller zijn slag zal slaan. En anders valt de beslissing na een linke afdaling in Quillan.

Spekkoper in Quillan

De winnaar in Quillan, een stadje met iets meer dan 3.000 inwoners aan de voet van de Pyreneeën, is spekkoper. In de befaamde kermiskoers van Quillan, een van de Franse natourcriteriums, valt namelijk eeuwige roem en een aardig zakcentje te verdienen.

Etappe 14: een ode aan de Aude en de kermiskoers van Quillan

Want zeg nu zelf: wie wil er nu niet op een erelijst staan met de grote Joop Zoetemelk, Jo de Roo en Jan Janssen? Met André Darrigade, Jacques Anquetil en Raymond Poulidor? Of met Richard Virenque (nog een keer Richard Virenque), Thomas Voeckler (en nog een keer Thomas Voeckler)?

Na afloop zorgen de Quillanais sowieso voor versgeroosterd spek van het spit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl