De koplopers in de Tour, afgelopen zondag
NOS Wielrennen

Etappe 10: nieuwe kans voor de (overgebleven) sprinters in de Tour

Na twee zware Alpenetappes onder erbarmelijke omstandigheden breekt ook na de rustdag de zon nog niet echt door voor het Tour de France-peloton. De weersvoorspelling voor startplaats Albertville en finishstad Valence geeft regen aan. En voor de tussenliggende steden ook.

Gelukkig hoeft er niet al te veel geklommen te worden in de 191 kilometer lange etappe. Slechts één berg van de vierde categorie ligt op de route. Nairo Quintana hoeft dus niet te vrezen voor zijn bolletjestrui en ook Tadej Pogacar zal zijn voorsprong in het klassement niet met hand en tand hoeven verdedigen.

Etappe 10

Etappe tien zou door Arnaud Démare en Tim Merlier zomaar rood omcirkeld kunnen zijn in het routeboek, ware het niet dat beide sprinters niet meer van de partij zijn.

Merlier, vorige week nog winnaar van de derde etappe, stapte zondag af vanwege te hoog opgelopen vermoeidheid, Démare haalde de tijdslimiet niet en moest de Tour verlaten.

Vijfvoudig ritwinnaar Caleb Ewan rijdt al sinds de rit die Merlier won niet meer mee. Ewan tikte in de massasprint het achterwiel van de Belg aan, ging onderuit en brak zijn sleutelbeen.

De sprinters in de Tour, de rode omcirkelde namen zijn er niet meer bij

Niemand minder dan de 36-jarige Mark Cavendish lijkt op voorhand de grootste kanshebber voor de overwinning. Zijn verhaal is afgelopen week al geregeld opgetekend: 'Cavs' carrière leek eind vorig seizoen voorbij, tot Patrick Lefevere van zijn oude werkgever Deceuninck-QuickStep hem onderdak bood en zelfs een kans in de Ronde van Frankrijk gaf.

Dertig etappes won hij tussen 2008 en 2016 in de Tour en daar leek het bij te blijven, tot vorige week nummer 31 en 32 werden bijgeschreven.

Vandaag kan daar de 33ste overwinning bijkomen, eentje minder nog dan de 34 etappezeges van recordhouder Eddy Merckx in de Tour.

Maar het had niet veel gescheeld of ook aan Cavendishs Tour was in de Alpen een einde gekomen. Het was te danken aan sprintaantrekkers Michael Mørkøv en Tim Declercq dat de Brit binnen de tijdslimiet binnenkwam.

Cavendish komt huilend over de streep: binnen de tijdslimiet

De tiende etappe van de Tour de France is dinsdagmiddag vanaf 14.20 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. De rit is vanzelfsprekend ook te volgen in Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl