Tadej Pogacar

Geletruidrager Pogacar: 'Wil mezelf en de wereld laten zien dat ik het wéér kan'

Al na negen etappes lijkt de Tour de France beslist, Tadej Pogacar houdt de Ronde van Frankrijk in een wurggreep. Afgelopen zaterdag kon geen van zijn concurrenten een versnelling in de Alpen volgen, zondag gebeurde dat opnieuw.

"Ik voelde me supergoed, ik vond het fijn weer", zegt Pogacar op de rustdag over de regenachtige etappe van zaterdag. "Het was toen nog niet zo koud als zondag. Dat was een heel zware dag voor iedereen, heel veeleisend na zo'n week."

'We zijn sterk genoeg'

Pogacar greep afgelopen jaar de Tourzege door Primoz Roglic op de voorlaatste dag uit het geel te rijden in de tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Deze editie wil de Sloveen bewijzen dat hij geen eendagsvlieg is.

"Ik ben gemotiveerd om de wereld te laten zien dat ik het wéér kan, dat het niet gebaseerd was op één tijdrit."

Pogacar gelooft dat zijn team sterk genoeg is om hem door de komende twee weken heen te loodsen. "Vorig jaar hadden we pech, vooralsnog gaat alles goed. We zijn gemotiveerd en ik denk dat we goed genoeg zijn om voorop te rijden en de gele trui te verdedigen."

Pogacar: 'We zijn goed genoeg om de gele trui te verdedigen'

De 22-jarige Sloveen is niet eens verrast door zijn eigen prestaties. "Ik ben blij met mijn vorm, maar ik had dit wel verwacht van mezelf. Door de vele valpartijen is het een moeilijke eerste week geweest. Die valpartijen hebben invloed gehad op veel renners. Ik ben ook een keer gevallen, maar dat was een kleine val zonder veel gevolgen."

Hoe anders was dat voor Roglic, die in de eerste drie dagen twee keer onderuit ging en de Tour zondagochtend verliet. In de eerste bergetappes was hij, gehinderd door alle verwondingen, op grote achterstand gereden.

Kruijswijk aast op ritzege

Zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk is ook al weggezakt uit de top van het klassement. Hij staat veertigste op bijna vijftig minuten van Pogacar. Aan de ene kant teleurstellend, maar het biedt ook ruimte om op zoek te gaan naar een ritzege, zoals Kruijswijk drie jaar geleden deed in de etappe naar Alpe d'Huez, die hij na een lange solo nét niet won.

"Ik hoop dat dat erin zit. De vorm is denk ik wel goed en de conditie ook, alleen kwam het er de afgelopen twee dagen niet uit. Als we vooruitkijken naar de lastige ritten die gaan komen, wil ik me zeker laten zien en gaan voor die rit. Ik heb niks te verliezen en kan all-in gaan."

Kruijswijk hoopt op dagsucces na wegvallen Roglic en kijkt naar rit naar Andorra

"Er liggen nog vier, vijf kansen op zo'n rit en ik denk dat de etappe naar Andorra een hele goede is." Komende zondag rijdt het Tourpeloton door de Pyreneeën naar Andorra-la-Velle, waar de finish ligt na drie beklimmingen van de eerste categorie.

Ook Mollema wil een etappe winnen

Bauke Mollema wist al eens een Touretappe te winnen, vier jaar geleden alweer. Hij hoopt dat kunststukje de komende weken te herhalen. "Ik heb er wel vertrouwen in dat als ik mijn goede waardes blijf halen, ik blijf meedoen om de goede resultaten."

Mollema: 'De manier van koersen is anders dan vijf, tien jaar geleden'

Dinsdag gaat de Tour verder met een vlakke etappe van Albertville naar Valence. De rit is vanaf 14.20 uur te zien op NOS.nl en in de NOS-app. Woensdag moet de gevreesde Mont Ventoux beklommen worden. En niet één, maar zelfs twee keer.

In het weekeinde trekt het peloton de Pyreneeën in, waar zaterdag en zondag twee bergetappes worden gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl