Alexandr Vinokoerov ANP
Tour

Drie dagen voor de start van de Tour de France heeft de nieuwe directie van Astana-Premier Tech ploegbaas Aleksandr Vinokoerov uit zijn functie ontheven. De ploeg uit Kazachstan meldt in een persbericht dat Vinokoerov wel betrokken blijft bij Astana.

Vinokoerov maakt door het besluit geen deel uit van de equipe voor de komende Tour. De Italiaan Giuseppe Martinelli en de Canadees Steve Bauer nemen zijn taken over.

Volgens de Franse krant L'Equipe is Vinokoerov het niet eens met zijn ontslag en onderneemt Vinokoerov juridische stappen tegen Astana. In 2006 stond Vinokoerov aan de wieg van de Kazachse wielerploeg. Na zijn wielerloopbaan ging de olympisch kampioen van 2012 als manager aan de slag bij de ploeg.

Discutabel verleden

Het is niet de eerste keer dat Vinokoerov en Astana om niet-sportieve redenen in het nieuws komen. Rond de ploeg hebben regelmatig dopingverdenkingen gehangen. Vinokoerov werd in de Tour van 2007 betrapt op het gebruik van bloeddoping, daarop ontslagen door Astana en voor twee jaar geschorst. In 2009 maakte hij zijn rentree.

Aleksandr Vinokoerov in 2014 EPA

In 2011 werd Vinokoerov verdacht van omkoping in Luik-Bastenaken-Luik een jaar eerder. Hij zou collega Aleksander Kolobnev in de finale van de heuvelklassieker hebben omgekocht om de koers voor de tweede keer in zijn loopbaan te kunnen winnen. Daarvan werd Vinokoerov vrijgesproken door de rechtbank in Luik.

In 2020 brachten Deense en Noorse media, waaronder de kranten Politiken en VG, naar buiten dat de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari volgens het antidopingagentschap CADF nog steeds actief was in de wielersport en onder andere actief zou zijn voor Astana. Dit werd door beide partijen ontkend.

STER reclame