Ajax viert de winst in de finale van de KNVB-beker ANP
Super League

Een bom in de voetbalwereld. Anders kan het niet omschreven worden. Twaalf topclubs in het Europese voetbal hebben de oprichting aangekondigd van een zogenaamde Super League. Het gaat om een midweekse competitie, die in augustus van start moet gaan. De ploegen zullen volgens het plan van de oprichters doorgaan met het spelen van competitiewedstrijden in eigen land.

Ajax heeft maandagavond bekendgemaakt dat het de plannen niet steunt. De Amsterdamse club zal niet meedoen aan het nieuwe toernooi.

Ajax leek op basis van de ranking van de UEFA, waarop de club zeventiende staat, een aantrekkelijke kandidaat om door de twaalf oprichters van de Super League te worden uitgenodigd om deel te nemen.

Edwin van der Sar, de algemeen directeur: "Ajax is volledig verrast door en teleurgesteld in de aankondiging van een mogelijke Super League. Wij steunen juist de nieuwe opzet die door de UEFA is voorgesteld, zoals maandag is bekrachtigd."

Ajax algemeen directeur Edwin van der Sar ANP

Van der Sar: "Via mijn werk voor de ECA ben ik al een aantal jaren betrokken bij gesprekken over een nieuwe opzet van de UEFA clubcompetities. Ajax heeft in een eerder stadium samen met de ECV en de KNVB gestreden voor een aantal veranderingen, bijvoorbeeld om deelname aan de UEFA Champions League voor de clubs toegankelijker te maken."

"Wij dachten in het zogenaamde Zwitserse model, met meer internationale wedstrijden voor meer clubs, de oplossing gevonden te hebben. Wij zijn zeer teleurgesteld in de plotselinge en late ommezwaai die collega-directeuren van enkele internationale topclubs dit weekend gemaakt hebben, met als gevolg dat een hele onzekere periode dreigt aan te breken voor het Europese voetbal."

Op basis van de clubranking van de UEFA leek Ajax een aantrekkelijke kandidaat om door de twaalf oprichters van de Super League te worden uitgenodigd om deel te nemen.

Ook geen Duitsland, Frankrijk en Portugal

De Duitse topclubs Bayern München en Borussia Dortmund zien de Super League ook niet zitten. Van de grootmachten in Europa ontbreekt ook Paris Saint-Germain. Porto heeft ook al laten weten dat het de Super League gaat negeren. De 29-voudig kampioen van Portugal is wel benaderd door de initiatiefnemers, maar voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa sloeg dat snel af.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, over de Super League die twaalf Europese topclubs uit drie Europese topcompetities willen oprichten.

De Jong over Super League: 'Gesloten competitie holt nationale competities uit'

STER reclame