NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Mogelijk ME-bijstand uit buurlanden • 33 arrestaties in Rotterdam

 • Welkom in het liveblog over de avondklok-onrust, in het coronablog lees je al het andere coronanieuws.
 • Het was vanavond veel rustiger in de steden dan gisteren, tot tevredenheid van de politie.
 • De politie overlegt met Belgische en Duitse collega's of zij de Nederlandse ME kunnen helpen.
 • Voetbalsupporters hadden aangekondigd hun stad te beschermen en gingen voor 21.00 uur weer naar huis.
 • Met noodverordeningen en dichtgetimmerde etalages had Nederland zich schrap gezet voor vanavond.
Liveblog gesloten
 • Politie Zeeland-West-Brabant: zes aanhoudingen op relatief rustige avond

  In tegenstelling tot de voorgaande avonden is het vanavond rustig gebleven na het ingaan van de avondklok, zegt ook de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. In totaal zijn er zes aanhoudingen verricht. "Maar het waren vooral groepen goedwillenden die de politie dit keer aantrof", meldt de politie.

  Aan het begin van de avond verzamelde zich een grote groep mensen in het centrum van Breda. Zij maakten de politie duidelijk de stad te willen beschermen en niet uit te zijn op rellen. "Ondanks dat dit sentiment bijzonder werd gewaardeerd, bedankte de politie vriendelijk voor verdere samenwerking en werd ook deze groep om 20.30 uur verzocht voor de lockdown naar huis te gaan. Daar gaf de groep massaal gehoor aan en zodoende waren de straten rond het centrum om 21.00 uur leeg."

  Buiten wat verdere opstootjes in de regio bleef het verder rustig, meldt de politie. Tegen middernacht stond de teller op zes aanhoudingen.

 • Mogelijk ME-bijstand uit buurlanden

  De politie zoekt uit of het mogelijk is om hulp van Duitse en Belgische ordetroepen te krijgen als er de komende dagen weer rellen uitbreken. Politiechef Willem Woelders van de Landelijke Eenheid zei in Op1 dat de buurlanden voldoende goed getrainde ME'ers beschikbaar hebben die "onder aansturing van de Nederlandse politie" kunnen worden ingezet. Hoeveel precies kon hij nog niet zeggen.

  Woelders zei dat het gisteravond rond 21.00 uur spannend was of er wel voldoende ME'ers op de juiste plekken aanwezig konden zijn. In alle steden stonden manschappen paraat op de plekken waar rellen werden verwacht, maar onrust kan zich heel snel verplaatsen, zei hij. Relschoppers maken afspraken via sociale media "en in één keer, in vijf minuten, popt het op. Als je daar dan nog naartoe moet rijden, kost dat tijd".

  Minister Grapperhaus, via een videoverbinding aanwezig in Op1, prees de politie voor haar inzet de afgelopen dagen. "De politie heeft laten zien uiterst wendbaar te zijn."

 • Inmiddels 33 arrestaties in Rotterdam

  Het aantal arrestaties in Rotterdam is inmiddels opgelopen naar 33. Het gaat om mensen die zijn opgepakt vanwege samenscholing, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs of het plegen van vernielingen.

 • MVV-supporters naar huis vertrokken

  De MVV-voetbalfans die vanavond zeiden Maastricht te willen beschermen tegen relschoppers, zijn allemaal naar huis vertrokken, laat de politie weten. De supportersbegeleiders van de politie hebben de groep rond 20.30 uur aangesproken op de avondklok.

  De supporters waren er volgens de politie niet op uit om te rellen of de avondklok te overtreden. "Ze wilden een statement maken. In het licht van wat er de afgelopen dagen is gebeurd is het een positieve manier geweest om een statement te maken. De openbare orde is geen moment in het geding geweest", aldus een woordvoerder van de politie.

  Ook rustig in Den Bosch

  Een woordvoerder van de politie Den Bosch laat weten dat het nu rustig oogt in de stad en in Oost-Brabant. "Ik heb geen signalen dat de mensen die ons wilden steunen en die eerder op straat waren, zich niet aan de avondklok houden."

  Een groep supporters bewaakte sinds vanmiddag een winkelcentrum in een buitenwijk van Den Bosch:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Voetbalsupporters beschermen winkelcentrum den Bosch: 'Poten ervan af!'
 • Politiechef Woelders: ander beeld dan gisteren

  Het is tot nu toe een stuk rustiger in de diverse steden dan gisteren, zegt Willem Woelders, commandant Corona bij de Nationale Politie, tegen Nieuwsuur. "We zien echt een ander beeld dan gisteren. Wel zijn er in diverse steden jongeren op straat in iets grotere of kleinere groepen, we zien ook groepen voetbalsupporters. Maar wij zitten daar als politie heel kort bovenop vanaf het begin van de avond en spreken ze aan. Er is nog geen aanleiding geweest voor de inzet van de ME of andere troepen. Dat was gisteren anders."

  Woelders is daar naar eigen zeggen "relatief tevreden mee". "We zijn er nog niet. We moeten kijken wat de komende uren opleveren. We zien nog steeds op sociale media dat er wel allerlei berichten rondgaan. We kunnen aan het eind van de avond de balans opmaken, maar de sfeer is op dit moment gelukkig echt anders."

 • Amsterdam-Osdorp weer rustig

  In Amsterdam-Osdorp, waar de situatie enige tijd gespannen was, is het weer redelijk rustig. Bij de straat Tussen Meer waren mensen samengekomen die vuurwerk afstaken. De Mobiele Eenheid stond al paraat. Volgens een politiewoordvoerder zijn de ME'ers uit hun voertuig gekomen en hebben ze in linie op en neer gelopen. Daarop vertrokken de meeste mensen. De achterblijvers werden aangesproken op de avondklok. Volgens de politie is het er nu rustig.

 • Vanavond extra NOS Journaals

  Het NOS Journaal heeft vanavond extra uitzendingen op NPO 1 vanwege de spanning in de diverse steden in het land. Die zijn om 21.15 uur na het programma DNA Onbekend en om 22.20 uur voordat het programma Op1 begint.

 • Arrestaties in Rotterdam, ook spanning in Amsterdam

  In Rotterdam zijn zeventien mensen aangehouden. De situatie is er gespannen vanwege de rellen van gisteravond. De politie meldt dat er negen mensen zijn opgepakt in Rotterdam-Zuid en acht in het centrum, vooral vanwege samenscholing en omdat mensen zich niet konden identificeren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arrestaties in Rotterdam

  Ook in Amsterdam-Osdorp is het volgens de politie onrustig; er wordt vuurwerk afgestoken. De Mobiele Eenheid staat klaar. In Hilversum waren ook groepen mensen samengekomen, waarop de politie iedereen wegstuurde. Dat ging rustig, er is niemand gearresteerd.

 • Boeren bieden politie Doetinchem hulp aan

  Boeren hebben volgens De Gelderlander aangeboden om met 100 tot 200 trekkers "alle straten van Doetinchem dicht te zetten, zodat geen relschopper er meer in of uit kan".

  De boeren laten aan De Gelderlander weten stand-by te staan om hulp te bieden, maar te wachten op een seintje om in actie te komen. "De regie daarvoor ligt bij de politie", laat een van de boerenleiders weten. In Doetinchem is een noodbevel van kracht. Iedereen wordt verzocht weg te blijven uit het centrum. Wie zich daar niet aan houdt, kan worden opgepakt.

  RTV Oost schreef eerder vandaag dat een boer uit Kamperveen had aangeboden om met trekkers naar Zwolle te rijden om de stad af te sluiten en zo rellen te voorkomen. De burgemeester van Zwolle heeft de boer bedankt voor het aanbod, maar gezegd dat de situatie gisteravond op eigen kracht goed is opgelost.

  Correctie: Eerder vanavond stond bij dit bericht onderstaande foto met leden van Farmers Defence Force. Deze foto bleek niet van vandaag te zijn.

  Deze foto stond bij dit bericht, maar blijkt niet van vandaag te zijn. Rutger van Lier
 • GGD Rotterdam sluit mobiele corona-testlocaties

  De GGD Rotterdam Rijnmond sluit morgen alle mobiele en tijdelijke corona-testlocaties vanwege de dreiging van rellen. "Veiligheid van onze medewerkers staat voorop. Geplande afspraken zijn afgebeld en verzet", schrijft de GGD op Twitter. Het gaat om dertien locaties in Rotterdam.

 • Winkeliers timmeren ramen dicht en zetten containers voor de deur

  In verschillende steden hebben winkeliers hun zaken dichtgetimmerd uit vrees voor rellen en plunderingen. "Omdat we te horen hebben gekregen dat er wellicht het een en ander kan gebeuren willen we het zekere voor het onzekere nemen. Het is heel erg triest, maar we willen ook niet dat het aan diggelen gaat", zegt een antiekrestaurateur in Hilversum.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Winkeliers timmeren ramen dicht en zetten containers voor de deur
 • MVV-supporters trekken zingend door Maastricht

  Een groep van zo'n 200 MVV-supporters trekt door Maastricht als waarschuwing tegen eventuele relschoppers om 'hun' stad met rust te laten.

  De politie laat weten dat het gaat om een flinke groep mensen van de Angel side, de harde kern van MVV, en dat een supportersbegeleider van de politie aanwezig is. "We staan in verbinding met die groep. Ze hebben aangegeven de stad te willen beschermen. We kijken hoe dit zich ontwikkelt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Voetbalsupporters bewaken centrum Maastricht: 'We beschermen onze stad'
 • Minister Bijleveld: blijf thuis

  Demissionair minister van Defensie Bijleveld spreekt op Twitter haar bewondering uit voor het optreden van de politie en de marchaussee. "Ook vanavond staan ze klaar. Rellen en geweld zijn nooit goed te praten. Blijf thuis!", twittert ze.

 • Vrijwilligers van moskee en jongerenwerkers in Rotterdam helpen met opruimen

  Vrijwilligers van moskee Essalam en jongerenwerkers in Rotterdam-Zuid hielpen een dag na de rellen mee opruimen. Ze zijn geschrokken van het geweld. "Wat ik heb gezien, is niet leuk. Het doet me echt pijn", zegt een van hen.

  Jongerenwerker Hamid Karroumi probeert met jongeren in de wijk in gesprek te gaan. "Je ziet nog steeds oproepen om ergens anders bij elkaar te komen en toch weer te gaan rellen. Dus we houden ons hart vast."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je ziet nog steeds oproepen om te gaan rellen, dus we houden ons hart vast'
 • Noodverordening of noodbevel?

  Burgemeesters kunnen bij onrust kiezen tussen een noodverordening en een noodbevel. Dat klinkt ongeveer hetzelfde, maar praktisch en juridisch zijn er nogal wat verschillen.

  Een noodverordening moet algemeen worden bekendgemaakt en geldt voor iedereen die in een bepaald gebied is, vaak voor langere tijd. Hiermee kunnen grondrechten worden ingeperkt, zoals het demonstratierecht of de vrijheid van meningsuiting.

  In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat de politie mensen kan wegsturen nog voordat ze iets hebben gedaan. De gemeenteraad moet een noodverordening goedkeuren, wat vaak pas achteraf gebeurt. Wie zich er niet aan houdt, begaat een overtreding.

  Wat dat betreft is het noodbevel een zwaarder middel, want wie dat negeert, begaat een misdrijf en kan strafrechtelijk worden vervolgd. Een ander belangrijk verschil is dat een noodbevel alleen geldt voor één persoon of één groep. Het hoeft alleen aan hen kenbaar te worden gemaakt en vervalt weer zodra het bevel is opgevolgd.

  Een noodbevel is dus bedoeld voor de 'korte klap', gericht op een beperkte groep mensen. Een noodverordening duurt langer en geldt voor iedereen.