Premier Rutte bij aankomst voor de belangrijke vergadering van het kabinet

Rutte bij begin cruciale ministerraad: nu geen bespiegelingen

Het kabinet praat vandaag over een reactie op het vernietigende rapport van de parlementaire ondervragingscommissie over de toeslagenaffaire. In Den Haag is de vrij algemene verwachting dat het kabinet daarna zijn aftreden bekendmaakt, al wilde gisteren niemand daar in het openbaar over speculeren.

Voor het begin van de ministerraad antwoordde VVD-premier Rutte op de vraag of het spannend wordt dat hij eerst een discussie in het kabinet wil hebben voor hij met allerlei bespiegelingen komt. Het kabinet buigt zich vandaag niet alleen over de "politieke vraag", maar ook over een inhoudelijke reactie op het harde rapport van de commissie.

Missionair op corona

Vicepremier De Jonge (CDA) zei dat er een ernstig rapport ligt, dat vraagt om een reactie die daar recht aan doet. Maar ook hij benadrukte dat "we het daar nu over gaan hebben in de ministerraad".

Net als Rutte eerder deze week zei De Jonge dat de aanpak van de coronacrisis sowieso doorgaat, los van de uitkomst van het kabinetsberaad van vandaag. "De aanpak van de crisis vraagt uiteraard om een kabinet dat voldoende slagvaardig is om de crisis te lijf te gaan. De facto moet het wel zo zijn dat je missionair bent op corona."

Politiek recht doen

Ook andere bewindslieden benadrukten voor de ministerraad dat ze eerst in het kabinet willen overleggen. Vicepremier Schouten (ChristenUnie) sprak van een indringend rapport. "Naast genoegdoening moet ook politiek recht worden gedaan", voegde ze eraan toe.

Minister en D66-leider Kaag vindt dat er een politiek antwoord moet komen op "het onrecht dat ouders en hun kinderen is aangedaan, en de levens die zijn verwoest. Dat is meer dan de compensatie alleen." Zij voegde eraan toe dat er een breuk nodig is "met wat stilletjes jarenlang heeft kunnen plaatsvinden". Kaag zei ook dat zij er wel uit is welke consequenties daarbij passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl