AFP
Bestorming Capitool

De Amerikaanse president Trump heeft een menigte voor het Witte Huis toegesproken. In een speech van ruim een uur benadrukte hij nogmaals dat hij zeker weet dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen en niet de Democraat Joe Biden.

Er is geen bewijs voor Trumps uitspraken. Hij beschuldigde de media andermaal van het verspreiden van nepnieuws.

We zullen nooit opgeven, zei Trump onder meer:

Trump: 'Verkiezingen in derdewereldlanden zijn eerlijker dan hier'

De menigte verzamelde zich voor het Witte Huis voor een demonstratie tegen de bekrachtiging van de verkiezingswinst van Biden, later vandaag in het Congres.

'Ik heb twee verkiezingen gewonnen'

"Ik heb aan twee verkiezingen meegedaan en ik heb er twee gewonnen", sprak Trump. "Ik heb twaalf miljoen stemmen meer gekregen dan vier jaar geleden en nu zou ik met 75 miljoen stemmen verloren hebben?"

Hij benadrukte dat de "verkiezingen gestolen worden door de radicaal-linkse Democraten". "Joe (Biden) heeft 80 miljoen stemmen gehaald, wie gelooft dat?", vroeg hij zich af. "Kijk eens naar derdewereldlanden, daar gaan verkiezingen eerlijker dan hier."

"Maar we geven het nooit op", verzekerde hij zijn toehoorders. "Het land heeft genoeg gehad. We laten ons niet de mond snoeren."

Trump haalde ook uit naar de volgens hem zwakke en slechte Republikeinen die Biden wél erkennen als winnaar van de verkiezingen.

Het voelt historisch, er staat hier een president die de verkiezingen overduidelijk heeft verloren en die een gigantische menigte in het centrum van de hoofdstad op de been krijgt.

Lucas Waagmeester, correspondent in Washington

"Het is indrukwekkend om naar te kijken", zegt correspondent Lucas Waagmeester in Nieuws en Co, die erbij was. "Het voelt historisch, er staat hier een president die de verkiezingen overduidelijk heeft verloren en die een gigantische menigte in het centrum van de hoofdstad op de been krijgt. Waar hij vervolgens het verhaal aan op blijft hangen dat er fraude is gepleegd, dat de uitslag niet klopt en dat hij eigenlijk de winnaar van de verkiezingen is."

Pence onder druk

Trump oefende in zijn speech opnieuw druk uit op vicepresident Mike Pence. De vicepresident zit de sessie in de Senaat voor waar de verkiezingsuitslag bekrachtigd moet worden. "Ik hoop dat Mike Pence juist zal handelen. Want als hij het juiste doet, winnen wij de verkiezingen."

Pence zou volgens Trump de kiesmannen moeten afwijzen van staten waar volgens hem stemfraude is gepleegd. "Trump zegt dat Pence zijn rol moet pakken en de hele uitslag van de verkiezingen - van het kiescollege - naast zich neer moet leggen. En op zijn minst tien dagen uitstel moet aanvragen om nog eens extra onderzoek te doen", zegt correspondent Marieke de Vries.

Tijdens de toespraak van Trump publiceerde Pence een brief aan het Congres waarin hij aangeeft zich aan zijn grondwettelijke taken en plichten te houden, "en dus niet buiten zijn boekje te gaan", aldus De Vries. "Hij zal de getelde stemmen zoals uitgebracht door het kiescollege voorlezen."

"Het is een dreun voor Trump. Pence weigert zijn verzoek, maar zal dat in voorzichtige bewoordingen doen", zegt De Vries. "Pence heeft ambities om in 2024 eventueel zelf voor het presidentschap te gaan. En daarbij wil hij de achterban van Trump niet verliezen."

STER reclame