Medewerkers bij een locatie in Atlanta (Georgia) waar stemmen worden geteld
NOS NieuwsAangepast

Ontknoping VS nadert, Biden loopt uit in Pennsylvania

Op dag drie na de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de Democraat Joe Biden president Trump voorbijgestreefd in de belangrijke staten Pennsylvania en Georgia. Tot vanmiddag stond Trump daar voor, maar hij zag zijn voorsprong al enige tijd slinken.

Rond 22.15 uur (Nederlandse tijd) meldde zowel persbureau AP als CNN dat Biden in Pennsylvania inmiddels een voorsprong had opgebouwd van zo'n 15.000 stemmen. Trump haalde in 2016 nog een meerderheid in de swing state.

Je kunt alle ontwikkelingen nauwgezet volgen in ons liveblog.

Eerder vandaag nam Biden ook al de koppositie over in Georgia. In die staat heeft de Democraat nu een voorsprong van zo'n 1500 stemmen. Ruim 99 procent is daar inmiddels geteld en de verschillen zijn dus bijzonder klein. Vanwege de kleine verschillen heeft Georgia al aangekondigd de stemmen te hertellen.

Georgia is van oudsher een Republikeins gezinde staat. De laatste Democratische presidentskandidaat die er een meerderheid haalde, was Bill Clinton in 1992.

270 kiesmannen nodig

In Nevada liep Joe Biden vandaag weer wat uit op Donald Trump. Het verschil in stemmen is nu 20.000 in het voordeel van Biden. In Arizona verkleinde Trump zijn achterstand juist tot zo'n 40.000 stemmen.

President Trump heeft overwinningen in Pennsylvania en Georgia nodig om zicht te houden op een tweede termijn. Voor het winnen van de verkiezingen hebben Trump of Biden een meerderheid van 270 kiesmannen nodig in het Kiescollege. Om 10.30 uur stond Biden volgens de uitslagenkaart van AP op 264 kiesmannen, Trump op 214. Georgia biedt zestien kiesmannen.

Pennsylvania, Georgia, Nevada, North Carolina en Alaska zijn door persbureau AP nog niet toegewezen aan een van de kandidaten. In Alaska wordt een Republikeinse overwinning verwacht; in de overige staten is het een nek-aan-nekrace.

Zo wachten de kandidaten

Biden zei gisteravond laat opnieuw dat hij vertrouwen heeft in een goede afloop. Ook vroeg hij zijn aanhangers om geduld te hebben, zodat iedere stem kan worden geteld.

President Trump sprak de pers toe in het Witte Huis. Hij beweerde opnieuw dat er wordt gefraudeerd. Trump zei verder dat hij de verkiezingen eenvoudig wint, "als je alle legale stemmen bij elkaar optelt". Verschillende Amerikaanse zender schakelden vanwege de onbewezen fraudeclaims weg bij de toespraak:

Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege onwaarheden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl