NOS NieuwsAangepast

Laatste dag voor verkiezingen VS: Twitter plaatst waarschuwing bij tweet Trump over Pennsylvania

04.15 uur: Twitter plaatst waarschuwing bij tweet Trump over Pennsylvania

Vlak voor het begin van de verkiezingsdag heeft Twitter een waarschuwing geplaatst bij een bericht van president Trump, dat volgens de beheerders van het platform "mogelijk misleidend" is. Het gaat om een tweet waarin Trump zijn ongenoegen uit over een recent besluit van het Hooggerechtshof over de verkiezingsregels in Pennsylvania.

Trump en zijn Republikeinse partijgenoten leden vorige week een nederlaag bij het Hooggerechtshof toen dat weigerde versneld uitspraak te doen in een zaak rond de extra tijd die na de verkiezingen in Pennsylvania geldt voor het meetellen van briefstemmen. Die mogen in de cruciale swing state nog tot drie dagen na de verkiezingen worden meegeteld. De Republikeinen willen die extra tijd voor het stemmentellen van tafel hebben en procederen daarvoor momenteel bij het Hooggerechtshof.

"Het besluit van het Hooggerechtshof over het stemmen in Pennsylvania is HEEL gevaarlijk", twitterde Trump. "Het zal ongebreideld en niet-gecheckt valsspelen mogelijk maken en ons hele rechtssysteem ondermijnen." Volgens Trump werkt de uitspraak van 's lands hoogste gerechtelijke instantie ook "geweld op de straten" in de hand. "Er moet iets gedaan worden!", sloot hij af.

Legaal en veilig

"Een deel van, of alle content die wordt gedeeld in deze tweet wordt in twijfel getrokken", stelt Twitter in de mededeling bij Trumps bericht. Net als vorige week dinsdag werd er een link bijgevoegd die leidt naar een website waar wordt uitgelegd dat stemmen per post legaal en veilig is.

Facebook heeft bij hetzelfde bericht van Trump een disclaimer gezet, waarin het platform schrijft dat zowel stemmen per post als stemmen in persoon een "lange geschiedenis van betrouwbaarheid in de VS" heeft. "Stemfraude is uitermate zeldzaam".

20.30 uur: Trump en Biden begonnen aan laatste volledige campagnedag

President Trump heeft in North Carolina zijn eerste rally van de dag gehouden. Hij sprak ruim een uur in de stad Fayetteville. In zijn toespraak uitte hij kritiek op het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat besloten heeft dat North Carolina en Pennsylvania ook poststemmen mogen meetellen die na de verkiezingsdag binnenkomen. De president bezoekt Pennsylvania rond dit tijdstip, en doet daarna nog twee andere swing states aan: Wisconsin en Michigan.

Uitdager Joe Biden bezoekt minder staten, maar heeft ook een vol programma. Zijn eerste rally van de dag hield hij in Cleveland in de staat Ohio. Hij reist nu door naar Pennsylvania, waar hij drie bijeenkomsten heeft georganiseerd. Beide staten gingen in 2016 naar Trump.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

18.10 uur: Twitter waarschuwt bij premature claims over uitslagen

Twitter gaat waarschuwingen plaatsen bij tweets die voortijdig uitslagen claimen over de Amerikaanse verkiezingen. Het gaat om berichten die wijdverspreid worden en de overwinning claimen voordat er officiële uitslagen bekend zijn. Van officiële uitslagen is volgens Twitter sprake als minstens twee nationale media onafhankelijk van elkaar een winnaar uitroepen, of verkiezingsfunctionarissen uitslagen bekendmaken.

In de praktijk zal het gaan om berichten van president Trump en presidentskandidaat Joe Biden en hun campagnes, maar ook om tweets van andere Amerikaanse politici en van gebruikers met meer dan 100.000 volgers. Het sociale medium zal ook een disclaimer plaatsen bij tweets die over premature verkiezingsuitslagen gaan en meer dan 25.000 keer geliket of geretweet worden.

Het beleid van Twitter geldt vanaf morgenavond, de verkiezingsavond, tot aan de inauguratie van de president. "We geven voorrang aan de presidentsverkiezing en andere verkiezingen waarvan uitslagen betwist worden, waar sprake kan zijn van serieuze problemen met misleidende informatie", aldus het bedrijf in een blog.

17.00 uur: Trump denkt erover Fauci na verkiezingen te ontslaan

Bij een rally in Florida heeft president Trump eerder vandaag gesuggereerd dat hij Anthony Fauci, zijn belangrijkste corona-adviseur, mogelijk gaat ontslaan als hij wordt herkozen.

Het publiek bij zijn rally in Miami riep een aantal keer "Fire Fauci!", waarop de president reageerde met de woorden: "Niet verder vertellen, maar laat me wachten tot iets na de verkiezingen. Ik waardeer het advies."

Trump en Fauci botsen met enige regelmaat over de juiste aanpak van de pandemie. In de Verenigde Staten zijn ruim 230.000 mensen aan het coronavirus overleden.

14.00 uur: geen uitslagenfeest, maar online symposium bij Minerva

All American Night, het uitslagenfeest dat de Leidse studentenvereniging Minerva sinds 1968 houdt, kan door de Nederlandse coronamaatregelen niet doorgaan. Wel is er een (grotendeels) online symposium over de Amerikaanse verkiezingen.

Onder meer voormalig NAVO-topman en minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer en D66-Europarlementariër Marietje Schaake zullen spreken op het symposium, dat van 14.00 tot 18.00 uur te volgen is via deze stream.

In 2016 waren nog meer dan duizend mensen bij het uitslagenfeest in de Leidse Pieterskerk.

13.00 uur: laatste campagnedag begonnen

Op de laatste campagnedag richt zowel Donald Trump als Joe Biden zich op de swing states, de staten waar het het spannendst lijkt te worden. Trump bezoekt vijf campagnebijeenkomsten: in North Carolina, Pennsylvania, Wisconsin en twee in Michigan. De laatste rally is in Grand Rapids, de stad waar hij vier jaar geleden ook zijn campagne afsloot.

Biden gaat naar bijeenkomsten in Ohio en Pennsylvania. In die eerste staat klopte Trump in 2016 Hillary Clinton nog met een grote marge: 51 tegenover 43 procent. En Pennsylvania kan vanwege de twintig kiesmannen wel eens cruciaal zijn voor wie het presidentschap wint.

Gisteren vielen beide kandidaten elkaar nog hard aan in hun speeches. "De corona-aanpak van Biden verandert Amerika in een gevangenisstaat. Iedereen wordt opgesloten, terwijl de extreemlinkse relschoppers vrijuit kunnen plunderen", zei Trump in Iowa. Biden zei dat zijn rivaal als president haat heeft aangewakkerd: "Het is de hoogste tijd: Trump moet inpakken en wegwezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl