Van Trump naar Biden

Update 04.05 uur: Mexicaanse gouverneur berispt om 'anti-Trump-video'

Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is niet blij met de gouverneur van de westelijke staat Michoacan. Die plaatste donderdag een video op sociale media waarin hij Mexicaanse migranten die in de VS wonen opriep om niet op Trump te stemmen. Volgens de gouverneur, Silvano Aureoles, kunnen zij deze verkiezingen een cruciale rol spelen.

Maar de minister van Binnenlandse Zaken, Olga Sanchez Cordero, heeft hem voor die video streng berispt. Aureoles zou Mexico ermee "in een delicate positie" hebben gebracht, door zich te bemoeien met de verkiezingen in een ander land. Volgens haar is dat een schending van de Mexicaanse grondwet.

Aureoles lijkt zich er niet bij neer te leggen: op Twitter zei hij vrijdagavond dat hij de video heeft geplaatst omdat hij zich grote zorgen maakt om het lot van de "4 miljoen migranten uit Michoacan in de VS".

Bij de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 speelde de grens tussen de VS en Mexico een belangrijke rol. Trump pleitte in zijn campagne voor een grensmuur. Die is er nog niet. Er zijn de afgelopen jaren honderden kilometers gebouwd, maar dat is grotendeels renovatie van bestaande versperringen.

Update 19.45 uur: Madame Tussauds Berlijn dumpt Trump in afvalcontainer

Wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Berlijn heeft het beeld van de Amerikaanse president Trump in een afvalcontainer gedumpt. Het museum noemt de ludieke actie "een symbolische voorbereidende maatregel".

In de container wordt Trump omringd door afvalzakken, zijn rode pet en bordjes met beroemde uitspraken van de president, zoals You are fired! (Je bent ontslagen) en Fake News! (nepnieuws). Op de container staat in het lettertype van de Trumpcampagne: Dump Trump.

Reuters

Het museum plaatste Trump eerder deze maand ook al in quarantaine nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. De verwachting is dat Trump ongeacht de uitslag toch weer uit de container zal worden gehaald en binnenkort weer normaal te bekijken is. In Madame Tussauds zijn namelijk ook voormalige Amerikaanse presidenten te zien, zoals het wassen beeld van Trumps voorganger Obama die Trump in zijn afvalcontainer ongeschonden toelacht.

Update 18.15 uur: Trump eindigt campagne in Grand Rapids, Michigan

De laatste campagnebijeenkomst van Donald Trump op de dag voor de verkiezingen is in Grand Rapids, Michigan. Ook bij de vorige verkiezingen was dit het eindstation van zijn campagne.

Update 16.00 uur: Grotere opkomst in Texas door oproep rapper

De Texaanse rapper Bun B. heeft gisteravond aan het eind van een drive-in-concert in Houston zijn fans opgeroepen om te gaan stemmen in een van de acht 24-uurs-stembureaus in Houston die open zijn voor het zogenoemde early voting. Het concert was ook te volgen via een livestream en veel mensen gaven gehoor aan zijn oproep.

In het dichtstbevolkte Harris County werd gisteravond al de opkomst van 1,3 miljoen kiezers uit 2016 overtroffen en vanochtend waren er in heel Texas al ruim 9 miljoen stemmen uitgebracht, zo'n 40.000 stemmen meer dan er in 2016 werden uitgebracht.

In heel Amerika hebben inmiddels 84 miljoen mensen hun stem uitgebracht via early voting.

STER reclame