Nog 5 dagen tot verkiezingen VS: Advertenties Biden op Facebook geblokkeerd door "technische fout"

Update 09.15 uur: Federaal hof verbiedt verlengd briefstemmen in Minnesota

Een federaal Hof van Beroep heeft bepaald dat stemmen in de staat Minnesota die na de verkiezingsdag op 3 november binnenkomen niet meer mee mogen tellen. Die sluitingsdatum was verruimd in de staat na bezwaren van een groep burgers. De bedoeling was dat poststemmen die binnen een week na de verkiezingsdag binnenkomen nog mee zouden tellen, maar het federale hof heeft daar nu een stokje voor gestoken.

Volgens het Hof van Beroep is de verlenging in strijd met een verkiezingswet in Minnesota die bepaalt dat stemmen op de verkiezingsdag binnen moeten zijn, voor 20.00 uur. Het hof roept stemgerechtigden op om op een andere wijze hun stem uit te brengen. "Het is beter om kiezers nu te waarschuwen, nu ze nog wat tijd hebben om hun plannen aan te passen en hun stem uit te brengen op een manier die zeker legaal zal zijn", aldus het hof.

Ook Democratische politici zoals senator Amy Klobuchar roepen kiezers op om niet meer per brief te stemmen:

Update 08.30 uur: Team Biden kwaad over blokkeren advertenties op Facebook

Het team van Joe Biden heeft hard uitgehaald naar Facebook vanwege het blokkeren van duizenden van zijn campagne-advertenties. Het campagneteam zegt daardoor meer dan 500.000 dollar aan donaties te zijn misgelopen. In een blogpost zegt Facebook nu dat er sprake was van een technische fout, waar ook de campagne van Trump last van heeft gehad. "Geen enkele advertentie is tegengehouden of in de wacht gezet door een persoon, of vanwege enige partijdigheid", schrijft het bedrijf.

De technische problemen hebben volgens Facebook te maken met het beleid om in de laatste dagen voor de verkiezingen politieke advertenties te beperken, zodat factcheckers meer kans hebben beweringen in de advertenties te checken.

Update 06.00 uur: Trump en Biden op campagne in Florida

Zowel Donald Trump als Joe Biden heeft campagne gevoerd in Florida, waar veel op het spel staat in de strijd om het Witte Huis. Biden zei op een bijeenkomst tegen zijn aanhang: "Jullie hebben de sleutel in handen. Als Florida blauw (Democratisch) kleurt, is het voorbij."

Trump hamerde tijdens zijn rally op zijn economische resultaten en waarschuwde zijn fans voor Biden: "Hij bezorgt jullie een lockdown."

Biden leidt al maanden in de nationale peilingen, maar in battleground states zoals Florida is de winst voor Biden niet zo zeker. De verkiezingsstrijd wordt grotendeels in die staten beslist.

  • EPA
    Trump tijdens zijn rally in Tampa, Florida
  • Reuters
    Ook Biden was in Tampa op campagne

Update 01.45 uur: Walmart haalt vuurwapens en munitie uit schappen

Vanwege mogelijke plunderingen of onrust haalt Walmart wapens en munitie uit de schappen. De Amerikaanse supermarktketen doet dit uit voorzorg in aanloop naar de verkiezingen, meldt het bedrijf in een verklaring.

"We hebben her en der wat burgerlijke onrust gezien en zoals we de afgelopen jaren verschillende keren hebben gedaan, hebben we onze vuurwapens en munitie van de verkoopvloer gehaald als voorzorgsmaatregel voor de veiligheid van onze medewerkers en klanten", klinkt het.

Eerder dit jaar haalde Walmart al wapens en munitie uit de winkel na de dood van George Floyd. Hij kwam om het leven door politiegeweld. Hierna waren er door het hele land protesten die in sommige gevallen uitliepen op geweld.

Update 20.15 uur: Recordaantal van 80 miljoen Amerikanen bracht al stem uit

In de Verenigde Staten hebben inmiddels meer dan 80 miljoen mensen gestemd, blijkt uit een telling van het U.S. Elections Project van de Universiteit van Florida. Nog nooit brachten zo veel Amerikanen al zo vroeg hun stem uit. Op dit moment heeft ruim de helft van het totale aantal stemmers in 2016 het stembiljet ingevuld.

Er wordt per post gestemd en bij vroeg opgestelde stembureaus. Veel mensen willen nu al hun stem uitbrengen, omdat de angst bestaat dat de coronamaatregelen niet goed kunnen worden nageleefd als de stembureaus vollopen op de verkiezingsdag, aanstaande dinsdag.

Deskundigen gaan ervan uit dat het totale aantal stemmen ruim boven de 138 miljoen zal uitkomen. Dat was de totale opkomst bij de vorige verkiezingen in 2016. 'Slechts' 47 miljoen mensen stemden toen vóór de verkiezingsdag.

Update 16.45 uur: Hackers stelen miljoenen van Republikeinen

Hackers hebben 2,3 miljoen dollar gestolen van de lokale Republikeinen in Wisconsin. Dat geld werd door de Republikeinen in die staat gebruikt voor de campagne om Donald Trump opnieuw de verkiezingen te laten winnen, vertelt de voorzitter tegen persbureau AP.

De partij ontdekte verdachte activiteit een week geleden en waarschuwde toen de FBI. Die doet nu onderzoek naar de hack, zegt de voorzitter. De FBI heeft dit nog niet bevestigd.

De hackers zouden facturen hebben gemanipuleerd die werden betaald om pro-Trump-materiaal te leveren, zoals petten voor supporters. De facturen werden zo gewijzigd dat als de partij ze betaalde het geld naar de hackers ging in plaats van naar de verkopers.

Update 16.15 uur: Techbedrijven zetten zich schrap

Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zetten zich schrap voor de verkiezingen. Er wordt gevreesd dat de uitslag kan zorgen voor onrust, omdat die dagen of nog langer op zich kan laten wachten. Hoe reageren de platforms bijvoorbeeld als president Trump zich voortijdig tot winnaar uitroept?

Zowel Facebook, als Twitter en YouTube hebben aangekondigd bij dergelijke claims een aanvullend blokje informatie te zullen plaatsen, met de boodschap dat de uitslag nog niet definitief is.

De maatregelen die tot nu toe zijn genomen gaan van het labelen van nepnieuws en het inhuren van factcheckers, tot het (al dan niet tijdelijk) verbieden of beperken van politieke advertenties. Ook werden er grote schoonmaakacties gehouden onder aanhangers van complottheorieën. Toch twijfelen experts of het genoeg is.

Een man in India tekent de presidentskandidaten

Update 16.00 uur: Amerikaanse verkiezingsnacht in Nederland

De verkiezingsnacht in de VS is ook in Nederland goed te volgen. De NOS maakt op NPO1 een uitzending die 7,5 uur duurt. De uitzending begint om 23.30 uur en is in handen van Rob Trip, Jeroen Wollaars en Malou Petter.

Vanuit de studio wordt er contact gehouden met verslaggevers in de Verenigde Staten. Ook zijn Nederlandse en Amerikaanse aanhangers van Donald Trump en Joe Biden te gast.

Ook wordt de verkiezingsnacht de hele nacht op NPO Radio 1 en online gevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl