NOS NieuwsAangepast

Nog 6 dagen tot verkiezingen VS: Clinton kiesman

Update 06.54: Hillary Clinton kiesman

Oud-presidentskandidaat Hillary Clinton wordt kiesman als haar staat New York naar partijgenoot Biden gaat. De oud-minister en oud-first lady noemde het "opwindend" en is ervan overtuigd dat ze haar stem mag uitbrengen: sinds 1984 ging de staat altijd naar een Democraat.

In de VS wordt de president niet gekozen door een meerderheid van stemmen, maar door een meerderheid van de 538 kiesmannen uit de vijftig staten. Op 3 november wordt per staat bepaald welke partij de kiesmannen mag leveren, op 14 december komen die dan bijeen om definitief de president te kiezen.

Deze opzet betekent dat niet altijd de persoon die landelijk de meeste stemmen krijgt, de nieuwe president wordt. Dat merkte Clinton zelf in 2016: ze kreeg 3 miljoen stemmen meer, maar Trump had voldoende stemmen in het kiescollege. Clinton heeft daarom in het verleden al opgeroepen dit systeem te hervormen.

Clinton heeft zelf nog niet gestemd in deze verkiezing, omdat ze de rijen nog te lang vond. "Ik wacht af tot er wat minder mensen zijn, of neem mijn lunch mee en ga op verkiezingsdag in de rij staan", vertelde ze radiostation SiriusXM.

Update 5.25: twintiger frustreerde stem van gouverneur

In Florida is een man van 20 opgepakt omdat hij het gouverneur DeSantis korte tijd onmogelijk had gemaakt om te stemmen. De twintiger had illegaal het adres van de gouverneur aangepast, waardoor het systeem zijn stempas niet erkende.

De man had het adres van Republikein DeSantis van zijn ambtswoning in Tallahassee veranderd naar een adres in West Palm Beach, de woning van een youtuber. Daardoor werd de gouverneur aanvankelijk geweigerd bij het stemlokaal. De verwarring kon ter plekke worden opgelost.

Toen de politie herleidde met welke de computer de verandering was doorgevoerd, gaf de twintiger onmiddellijk zijn daad toe. Hij had voor de aanpassing alleen de geboortedatum van DeSantis nodig gehad, die hij van Wikipedia haalde. Hij had ook steminformatie van basketballers Michael Jordan en LeBron James bekeken, maar die niet gewijzigd.

Een woordvoerder van de staat Florida zegt dat dit soort informatie makkelijk moet kunnen worden aangepast, omdat mensen in deze staat vaak verhuizen. Hij benadrukt dat fouten ook snel kunnen worden rechtgezet en misbruik wordt gestraft: de opgepakt man kan 5 jaar cel krijgen.

Update 03.31: Trump houdt campagnebijeenkomst ondanks coronakritiek

In aanloop naar de presidentsverkiezingen neemt het aantal positieve coronabesmettingen in de VS toe. Toch weerhoudt dat president Trump niet om fysieke campagnebijeenkomsten te houden. Woensdag sprak hij menigten toe in Arizona.

Bij een rally in Goodyear sprak Trump zich nog eens uit tegen het nemen van nieuwe coronamaatregelen. "Biden en de Democratische socialisten zullen het vaccin vertragen, de pandemie verlengen en uw scholen en ons land sluiten", zei de president tegen de opeengepakte menigte. Een enkeling droeg een mondkapje.

Trump claimt al langer dat er voor het einde van dit jaar een vaccin zal zijn, maar de Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci zei woensdag nog eens dat hij dat niet verwacht. "Het kan januari worden, het kan later worden, we weten het niet", benadrukte hij.

De president streek woensdag in Arizona neer omdat het een cruciale staat kan worden bij deze verkiezingen. De woestijnstaat is al decennialang een Republikeins bolwerk. Maar de staat verandert snel. De afgelopen jaren trok Arizona veel jongeren en latino's aan, twee groepen die overwegend Democratisch stemmen. Vier jaar geleden won Trump nog in de staat, maar het is de vraag of hij nu stand kan houden tegen Biden.

  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA

Ondanks kritiek zal Trump de komende tijd geen gas terugnemen; er staan nog volop andere campagnebijeenkomsten op de planning. Een campagnemedewerker zegt tegen persbureau Reuters dat de president nog 10 staten af zal reizen. In de laatste 48 uur voor de verkiezingen spreekt hij nog op 11 bijeenkomsten.

Weinig enthousiast

Tijdens de rally nodigde Trump ook de Republikeinse senaatskandidaat uit Arizona op het podium, Martha McSally, maar echt enthousiast klonk hij niet. "Martha, kom eens snel hier. Snel, snel, kom op. Je krijgt één minuut", was zijn introductie. "Een minuut Martha, het publiek wil dit allemaal niet horen. Kom op, snel."

McSally is in de race voor de zetel die vrijkwam door de dood van Republikein John McCain. In de peilingen loopt ze achter op de Democratische kandidaat, oud-astronaut Mark Kelly. In haar korte toespraak zei ze trots te zijn samen te werken met Trump.

Update 02.10 Staten houden meer tijd om stemmen te tellen

Het Hooggerechtshof heeft in twee aparte uitspraken geoordeeld dat de staten North Carolina en Pennsylvania extra tijd houden om de stemmen te tellen. Dat is tegen de wil van president Trump en de Republikeinen. Met het oordeel van de hoogste rechterlijke macht in het land blijft de uitspraak van een lagere rechter overeind.

De kiesraad in North Carolina staat vanwege mogelijke vertragingen bij de postdienst toe dat briefstemmen met een poststempel van verkiezingsdatum 3 november worden meegeteld tot negen dagen na de verkiezingen. In Pennsylvania zijn er drie extra dagen om de stemmen te tellen.

Door het hele land dienen er rechtszaken over poststemmen. Volgens president Trump werken stemmen per post verkiezingsfraude in de hand. Hier is geen bewijs voor, en experts verwerpen die claim. Critici zeggen dat Trump anticipeert op een mogelijk verlies op 3 november. Hij zou door dit soort rechtszaken kiezers uit willen sluiten.

Het besluit van het Hooggerechtshof in North Carolina en Pennsylvania wordt daarom als goed nieuws voor de Democraten gezien. Eerder deze week viel een vergelijkbare beslissing in de Staat Wisconsin de andere kant op.

Door de coronacrisis stemt een recordaantal Amerikanen per post. In totaal hebben ruim 70 miljoen Amerikanen al gestemd. Dat is meer dan de helft van het aantal Amerikanen dat bij de vorige presidentsverkiezingen stemde.

Update 00.46: Hoge ambtenaar schreef anoniem kritisch stuk over Trump

Het sloeg in 2018 in als een bom. Een anoniem ingezonden stuk in The New York Times van een hoge ambtenaar. Hij zette in het stuk een verwoestend beeld van de Amerikaanse president Donald Trump neer. Nu blijkt dat de auteur de toenmalige stafchef van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid was. Miles Taylor maakte dit woensdag zelf bekend.

In het stuk, dat in Washington veel stof deed opwaaien, werd gesteld dat hoge ambtenaren in het geheim om Trump heen werkten. Zo probeerden ze volgens Taylor de schade van diens beleid te beperken.

"Wij moeten bepalen of Trumps gedrag aanleiding geeft voor nog een termijn, en we staan voor een gedenkwaardige beslissing aangezien onze keuze over Trumps toekomst ook onze toekomst zal bepalen voor de komende jaren", schreef Taylor, een Republikein die zich voor de Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft uitgesproken. "Met dat in het achterhoofd, verdient hij geen tweede termijn, en wij verdienen het niet om dat te moeten doorstaan."

Trump reageerde woensdag in een tweet op het nieuws:

Update 22.30: twee op de drie Amerikanen ervaart verkiezingsstress

Ruim twee derde (68 procent) van de Amerikanen noemt de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgende week een "belangrijke bron van stress". Dat meldt de American Psychological Association (APA) na een onderzoek onder 3409 Amerikanen van 18 jaar en ouder. In 2016 was dat nog 52 procent.

De politieke voorkeur van de ondervraagden lijkt hierbij nauwelijks een rol te spelen. Het gaat om 76 procent van de Democraten, 67 procent van de Republikeinen en 64 procent van de onafhankelijken.

De onderzoekers wijzen op de diepe verdeeldheid tussen de verschillende partijen, waardoor de spanningen hoog oplopen en er zorgen bestaan over de veiligheid en geldigheid van de verkiezingen.

Uit de enquête bleek verder dat 77 procent van de ondervraagden bezorgd is over de toekomst van hun land. Vorig jaar was dat nog 66 procent. Ook noemde 71 procent van de respondenten de huidige periode een dieptepunt in de Amerikaanse geschiedenis, tegen 56 procent in 2019.

Daarnaast zorgt ook het coronavirus, dat de VS hard treft, voor stress. Inmiddels zijn bijna 9 miljoen mensen besmet en zijn bijna 227.000 mensen gestorven aan het virus. Veel jongvolwassenen hebben zorgen over hun opleiding die stilligt vanwege het coronavirus.

Update 20.45: Joe Biden dicht bij huis naar de stembus

In zijn woonplaats Wilmington in de staat Delaware heeft Democratisch presidentskandidaat Joe Biden zijn stem uitgebracht. Dat deed hij samen met zijn vrouw Jill, zes dagen voor Election Day. President Trump stemde zaterdag al vervroegd in Florida.

In totaal hebben ruim 70 miljoen Amerikanen al gestemd. Dat is meer dan de helft van het aantal Amerikanen dat bij de vorige presidentsverkiezingen stemde. Een recordaantal van hen deed dat vanwege de coronacrisis per post, en niet in een stembureau.

Biden gaat zaterdag voor het eerst samen met oud-president Obama op verkiezingscampagne. Obama en zijn voormalig vicepresident Biden gaan naar Michigan, een van de staten die de doorslag kunnen geven. In 2016 won Trump nipt in Michigan.

Bij het verlaten van het stembureau ging Biden in op de recente rellen in Philadelphia, naar aanleiding van politiegeweld:

Joe Biden stemt en roept de plunderaars in Philadelphia op te stoppen

Update 19.00: Topmannen techbedrijven aan de tand gevoeld

In de Senaat worden de topmannen van Facebook, Google en Twitter aan de tand gevoeld over hun moderatiebeleid. Sociale media spelen een belangrijke rol rond de aanstaande presidentsverkiezingen, waardoor er met extra interesse naar wordt gekeken.

Aanleiding voor de hoorzitting is een al langer lopende discussie over Amerikaanse wetgeving (sectie 230 van de Communications Decency Act) die de techbedrijven afschermt van aansprakelijkheid. Dankzij die wetgeving konden de platforms de afgelopen jaren zo groot worden.

Dit betekent in de praktijk dat een gebruiker van Twitter of Facebook wel aangeklaagd kan worden voor wat hij of zij heeft geplaatst, maar niet het platform zelf. Zonder dergelijke bescherming hadden de platforms in deze vorm niet kunnen bestaan. Zowel de Republikeinen als de Democraten vinden het tijd om opnieuw naar deze wetgeving te kijken, al verschilt hun motivatie wel.

Zoals wel vaker tijdens hoorzittingen met tech-ceo's, gaat het over veel meer dan de aanleiding zelf. De Republikeinen verwijten de platforms, en dan met name Twitter, conservatieve uitingen te censureren, zoals bijvoorbeeld is gebeurd bij president Trump. De bedrijven bestrijden dit. De Democraten vinden een hoorzitting zo kort voor de presidentsverkiezingen verkeerd en spreken van pesterijen. Eén senator besloot om die reden geen vragen te stellen.

Tijdens de hoorzitting werd ook gevraagd hoeveel geld de drie bedrijven uitgeven aan het monitoren van de inhoud:

Update 17.45: Zorgen over vertraagde poststemmen

Amerikaanse media melden dat poststemmers zich meer en meer zorgen maken of hun stembiljet wel op tijd wordt bezorgd en verwerkt. Volgens een journalist van NBC News is de post bijna net zo erg vertraagd als in de zomer, toen er grote problemen waren. Ook buitenlandse kiezers zijn er niet zeker van dat hun stem tijdig binnen is. Het gaat om Amerikaanse burgers, maar ook om miljoenen militairen.

The New York Times schrijft over een Amerikaanse promovendus in Duitsland. Hij kreeg zijn stemformulier op 16 september en bracht het naar eigen zeggen voor de zekerheid nog diezelfde dag naar de post. Hij kon volgen of zijn formulier was aangekomen en zag dat het via New York naar Georgia ging, waar hij stemgerechtigd is. Maar bijna anderhalve maand later is zijn stembiljet nog altijd niet verwerkt, volgens gegevens van het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service.

Stemmen per post gebeurt deze presidentsverkiezingen in de VS vanwege corona massaal. Er zijn al meer dan 70 miljoen stemmen uitgebracht, meer dan de helft van de totale opkomst in 2016. De poststemmen zijn een hot topic, ook omdat president Trump geregeld laat weten dat hij er weinig vertrouwen in heeft dat er geen fraude mee wordt gepleegd.

In verschillende staten zijn rechtszaken over bijvoorbeeld het aantal inleverpunten voor stembiljetten. In Texas bijvoorbeeld beperkte de Republikeinse gouverneur Greg Abbott dat tot één per 'county', tot woede van de Democraten. Abbott stelde dat meer inleverpunten fraude in de hand werkt en hij kreeg gelijk van het Texaanse Hooggerechtshof. Texas is normaal gesproken een Republikeins bolwerk, maar afgaande op recente peilingen kan de Democratische kandidaat Joe Biden het er dit jaar spannend maken.

Ook wordt in tal van staten een felle juridische strijd geleverd over de vraag of stemmen nog geteld moeten worden als ze na 3 november, de verkiezingsdag, binnenkomen. In swing state Wisconsin oordeelde een rechter dat poststemmen tot zes dagen na 3 november nog mee zouden moeten tellen, als ze maar op tijd op de post waren gedaan. Maar het Hooggerechtshof zette begin deze week een streep door dat vonnis.

Update 14.30: Melania Trump houdt toespraak in Pennsylvania

Als de zittende president deelneemt aan de race om het Witte Huis, is het gebruikelijk dat ook de first lady een toespraak houdt waarin ze vertelt waarom haar man de verkiezingen opnieuw zou moeten winnen. Melania Trump deed dat gisteren tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. Ze zei dat ze het beeld dat de media van haar man schetsen, niet herkent. "Ze besteden vooral aandacht aan negatieve zaken, terwijl Donald juist wil dat de Verenigde Staten succesvol zijn."

Het is de eerste keer dat Melania Trump in haar eentje een toespraak hield, nadat ze is hersteld van het coronavirus. Over de pandemie zei ze: "Net als velen van jullie heb ik de effecten van het coronavirus ervaren. Niet alleen als patiënt, ook als moeder en bezorgde echtgenote. Maar we weten allemaal dat Amerikanen sterker zijn dan dit virus."

Verder liet ze zich nog lachend uit over het Twitter-gebruik van haar man: "Voor het eerst heeft Amerika een president die altijd in contact staat met het volk, hoewel ik het niet altijd eens ben met de manier waarop hij dat doet. Maar voor hem is het belangrijk dat hij in direct contact staat met de mensen die hij dient."

Melania Trump houdt een toespraak in Pennsylvania

Update 13.55: Zo ging het er aan toe tijdens de campagnebijeenkomsten van gisteren

Donald Trump richt zich in de laatste dagen voor de verkiezingen op swing states Wisconsin, Michigan en Nebraska, terwijl zijn tegenstander Joe Biden het publiek toesprak in de conservatieve zuidelijke staat Georgia.

Tijdens de laatste campagnebijeenkomsten hebben ze het vaak over elkaar:

Op campagnebijeenkomsten hebben Trump en Biden het vaak over elkaar

Update 13.10: Tienduizenden nepstemmen bij kinderverkiezing Nickelodeon

Bij de presidentsverkiezing onder de jonge Amerikaanse kijkers van televisiezender Nickelodeon is Joe Biden als winnaar uit de bus gekomen. De Democratische kandidaat wist 53 procent van de stemmen te halen. De jeugdzender maakte de uitslag bekend nadat het een groot aantal valse stemmen uit het systeem had verwijderd.

Afgelopen week ontdekte de zender dat er op verschillende internetfora werd opgeroepen nepstemmen uit te brengen. Nickelodeon stelde na onderzoek vast dat 130.000 stemmen waren uitgebracht door zogenaamde bots. 90.000 stemmen kwamen wel van echte kinderen.

Tijdens de campagne Kids Pick The President kunnen kinderen niet alleen stemmen op hun favoriete kandidaat, maar krijgen zij ook meer uitleg over de verschillen tussen de partijen en over de werking van de Amerikaanse democratie.

"Hoewel kinderen nog niet oud genoeg zijn om te stemmen, hebben zij met Kids Pick The President een platform waar hun stem wel meetelt. Kinderen willen eerlijkheid en onpartijdigheid. Daarom maken we, uit respect voor de kinderen en met onze burgerlijke verantwoordelijkheid in het achterhoofd, de winnaar bekend gebaseerd op de stemmen die eerlijk en binnen onze regels zijn uitgebracht," laat de zender aan de Amerikaanse krant The Washington Post weten.

Update 11.45: Recordaantal Amerikanen stemt per post, Trump spreekt opnieuw wantrouwen uit over briefstemmen

Terwijl Donald Trump zich in de laatste campagnedagen richt op de mogelijk cruciale swing states Wisconsin, Michigan en Nebraska, voerde Joe Biden dinsdag campagne in de conservatieve zuidelijke staat Georgia.

In Nebraska sprak Trump opnieuw zijn twijfels uit over de betrouwbaarheid van het stemmen per post. Zijn Democratische uitdager riep de kiezers in Georgia nogmaals op zich in te zetten om het diep verdeelde land te verenigen.

Biden zei in zijn toespraak: "Ik doe mee aan de verkiezingen als een trotse Democraat, maar ik zal regeren als een Amerikaanse president. Ik zal samenwerken met Democraten en Republikeinen. Ik zal net zo hard werken voor hen die mij niet aanhangen als voor hen die dat wel doen."

Zes dagen voor de verkiezingen zijn al meer dan 70 miljoen stemmen uitgebracht. Dat is meer dan de helft van de totale opkomst van de vorige verkiezingen. Ruim 46 miljoen Amerikanen hebben hun stem per brief uitgebracht. Door de coronapandemie ligt dat aantal hoger dan ooit.

Trump benadrukte dinsdag opnieuw dat hij twijfelt aan de betrouwbaarheid van de uitslag nu het aantal briefstemmen zo hoog is. Hij zegt het ongepast te vinden dat er extra tijd wordt uitgetrokken om die stemmen te tellen. "Het zou heel, heel gepast en heel fijn zijn als er een winnaar wordt uitgeroepen op 3 november, in plaats van dat er twee weken stemmen worden geteld, wat volgens mij niet volgens onze wetten is."

Het was niet de eerste keer dat Trump twijfel zaaide over de integriteit van de komende verkiezingen. Volgens zijn critici anticipeert Trump zo op een eventueel verlies en probeert hij op die manier in zijn voordeel kiezers uit te sluiten. Veel Democraten, kiezers en activisten zijn bezorgd dat Trump de uitslag verwerpt als hij verliest. Biden heeft gezegd dat zo'n scenario zijn grootste angst is.

Een vrouw brengt haar stem uit per post in Beverly Hills

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl