NOS NieuwsAangepast

Nog 7 dagen tot verkiezingen VS: Texas mag brievenbussen poststemmen beperken

Update 02.30 uur: Campagnesite Trump gehackt

Hackers hebben de website van de campagne van Donald Trump aangevallen. In een verklaring op de campagnesite schrijft Trumps woordvoerder dat de pagina enige tijd onleesbaar was. "We werken samen met de autoriteiten om te onderzoeken wie er achter de aanval zitten."

Inmiddels werkt donaldjtrump.com weer gewoon. Op screenshots van de gehackte site is te zien dat er een namaakverklaring van onder meer de FBI stond met de tekst: "Deze site is in beslag genomen. De wereld heeft genoeg van het nepnieuws dat president Trump dagelijks verspreidt." Ook zeggen ze dat ze de apparatuur van Trump en zijn familie hebben gehackt en hun onderlinge communicatie hebben gelezen.

Trumps woordvoerder ontkent dat er informatie is gelekt. "Op de site staat geen gevoelige informatie, dus die kan niet in verkeerde handen zijn gekomen."

Update 00.40 uur: Gouverneur Texas mag aantal afgiftepunten voor poststemmen beperken

De gouverneur van Texas mag het aantal brievenbussen voor het stemmen per post beperken. Dat heeft het Hooggerechtshof van Texas bepaald.

Daarmee draait het hoogste rechtscollege in de staat een uitspraak van een lagere rechter terug. Die oordeelde vrijdag dat de Republikeinse gouverneur Greg Abbott geen maximum aantal afgifteboxen voor poststemmen mag bepalen.

President Trump is fel tegen het stemmen per post, omdat het volgens hem gevoelig is voor fraude. Tijdens de campagne botsen de Republikeinen en Democraten geregeld over deze vorm van stemmen en dat leidde al tot meerdere juridische procedures.

Gisteren oordeelde het landelijke Hooggerechtshof nog dat poststemmen in de staat Wisconsin alleen meetellen als ze zijn bezorgd voordat de stembureaus sluiten. In deze zaak had een lagere rechter eerder bepaald dat stembiljetten met een poststempel van voor 3 november meetellen, ook als ze pas later binnenkomen.

Update 21.00 uur: Trump valt Biden aan in Michigan

Ook president Trump heeft zijn eerste verkiezingsrally van de dag gehouden. Op het vliegveld van Lansing in de staat Michigan viel hij zijn rivaal Joe Biden en diens running mate Kamala Harris aan. Hij waarschuwde dat de VS met het Democratische tweetal allerlei rampen te wachten staat.

Trump wees zijn gehoor op Bidens steun voor het vrijhandelsverdrag Nafta, "waardoor jullie banen verdwenen". Ook zou Biden een verbod op fracking willen, waarmee olie en gas wordt gewonnen, en zou hij een voorstander zijn van bezuinigen op sociale zekerheid. "Terwijl ik jullie een enorm belastingvoordeel heb gegeven en ik er nog een heb klaarstaan." Ook wees hij zijn aanhangers op de lage brandstofprijzen en de benoeming van de zesde conservatief in het Hooggerechtshof.

Michigan is een van de staten die Trump in 2016 afsnoepte van de Democraten, maar waar hij nu in de peilingen een flinke achterstand heeft. Niet dat het Trump deert, hij zei tegen zijn aanhangers dat hij voorstaat in de peilingen. "We gaan Michigan winnen."

Update 20.00 uur: Biden hoopt dat Amerika kan helen na Trump en corona

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wil dat de Verenigde Staten weer één worden. Op campagne in Warm Springs in Georgia zei hij dat de verdeling in het land groeit. "Boosheid en achterdocht nemen toe en onze wonden worden dieper." Hij vroeg zich retorisch af of het hart van de VS van steen was geworden. "Ik denk van niet. Ik weiger dat te geloven."

Biden koos niet voor niets voor Warm Springs om zijn boodschap van verbinding te verspreiden. De plaats is sterk verbonden met president Roosevelt, die er de warmwaterbaden bezocht als therapie voor zijn polioverlamming.

Presidentskandidaten proberen zich vaker te vergelijken met Roosevelt, de langstzittende Amerikaanse president, die het land door de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog loodste. Biden zegt dat het land nu weer met crises wordt geconfronteerd: in de gezondheidszorg, de economie en maatschappelijke ongelijkheid.

"We kunnen dit verschrikkelijke virus het hoofd bieden", zei hij verwijzend naar corona. Hij gaf president Trump de schuld van de omvang van de epidemie. "Hij heeft deze crisis in een tragedie doen veranderen."

Biden: 'Trump heeft zich overgegeven aan het coronavirus'

Update 15.15 uur: Bloomberg spekt campagne Biden in Ohio en Texas

Miljardair Michael Bloomberg gaat in de laatste week van de verkiezingscampagne zo'n 15 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) uitgeven aan tv-spotjes voor Joe Biden. Die reclames worden alleen uitgezonden in Texas en Ohio, twee staten die Trump moet winnen om herkozen te worden als president.

Bloomberg, ook oud-burgemeester van New York, deed dit jaar mee aan de Democratische voorverkiezingen, maar verloor kansloos. Vorige maand maakte hij al bekend dat hij 100 miljoen dollar in Bidens verkiezingscampagne in Florida steekt.

Bloomberg en Biden praten tijdens een pauze van een verkiezingsdebat in februari

Update 14.00 uur: Biden in Georgia, Trump naar het Midden-Westen

Met nog een week te gaan tot verkiezingsdag beproeft Joe Biden vandaag zijn geluk in Georgia. Hij hoopt dat de staat voor het eerst sinds 1992 voor een Democratische presidentskandidaat zal stemmen. Bill Clinton was de laatste die de staat de kleur blauw gaf (de Republikeinen zijn rood).

De peilingen duiden op een nek-aan-nekrace tussen Biden en president Trump in Georgia. In 2016 won Trump met een verschil van 5 procentpunt van Hillary Clinton.

De Republikein doet vandaag maar liefst drie staten aan: Michigan, Wisconsin en Nebraska. De eerste twee zijn staten die in recente presidentsverkiezingen naar de Democratische kandidaat gingen, tot Trump ze in 2016 rood toverde. Dit keer ziet het er in de peilingen minder rooskleurig voor hem uit.

De verwachting is dat de president het veel zal hebben over de benoeming van Amy Coney Barret in het Hooggerechtshof. Met die nieuwe rechter hebben de conservatieven in het belangrijkste rechtsorgaan van de VS een 6-3 meerderheid.

Update 02.30 uur: Poststemmen Wisconsin moeten 3 november binnen zijn, bepaalt Hooggerechtshof

Stembiljetten in de staat Wisconsin die per post worden verstuurd, tellen alleen mee als ze zijn bezorgd voor het moment dat de stembureaus sluiten. Dat heeft het Hooggerechtshof bepaald.

Een lagere rechter had bepaald dat alle stembiljetten met een poststempel van voor 3 november nog zouden meetellen in de verkiezingsuitslag ook als ze na het sluiten van de stembureaus op 3 november zouden binnenkomen. Een andere rechter had dat besluit al geblokkeerd en het Hooggerechtshof bevestigt dat dus. President Trump is fel tegenstander van stemmen per post. Volgens hem is het systeem gevoelig voor fraude.

Wisconsin is een belangrijke staat omdat er vaak geen uitgesproken meerderheid voor de Democraten of Republikeinen is. In 2016 kreeg Trump hier de meeste stemmen. In de peilingen voor de komende verkiezingen gaat Biden aan de leiding.

Amy Coney Barrett was niet betrokken bij dit besluit. Ze treedt pas morgen officieel toe tot het Hooggerechtshof.

Update 01.25 uur: Senaat keurt voordracht Barrett goed

Zoals verwacht heeft de Senaat de voordracht van Amy Coney Barrett bij het Hooggerechtshof goedgekeurd. Hiermee heeft president Trump zijn derde benoeming rond bij het hoogste rechtsorgaan van de VS.

In het Hooggerechtshof komen nu zes rechters die bekend staan als conservatief, tegenover drie progressieve. Deze rechters zijn voor het leven benoemd.

Update 01.00 uur: Groot contrast tussen campagnebijeenkomsten Trump en Biden in Pennsylvania

Donald Trump en Joe Biden hebben campagne gevoerd in de staat Pennsylvania. Zoals vaker zagen de campagnebijeenkomsten van beide kandidaten er heel anders uit: Trump sprak op meerdere plekken duizenden aanhangers toe, terwijl Biden slechts enkele tientallen mensen ontmoette.

Trump bezocht onder meer een bedrijf en een vliegveld:

Trump spreekt aanhangers toe op een vliegveld in Pennsylvania

Biden, die vanwege corona helemaal geen grootschalige bijeenkomsten bezoekt, sprak met zijn achterban voor de deur van een campagnebureau in de stad Chester. Hij viel zijn tegenstander opnieuw aan op zijn coronabeleid: "Het komt erop neer dat Donald Trump de slechtst mogelijke persoon is om ons door deze pandemie te leiden."

Trump zei dat Bidens aanpak van het coronavirus de Amerikaanse economie hard zou raken. "Het is de keuze tussen een knal van Trump of een lockdown van Biden."

Biden op een campagnebijeenkomst in Chester

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl