NOS WielrennenAangepast

Pogacar pakt geel, wit, bollen én ritwinst in beslissende tijdrit: geen Tourzege Jumbo-VIsma

  • Primoz Roglic verdedigde een voorsprong van 0.57 op zijn landgenoot Tadej Pogacar, maar verliest 1.56. De Sloveen van UAE wint ook de tijdrit.
  • Lees hier het wedstrijdverslag en kijk hier de beelden terug.
  • De 21-jarige Sloveen wint morgen de Tour de France, de bollentrui en de witte jongerentrui.
  • Tom Dumoulin eindigt als tweede in de tijdrit en klimt van de negende naar de zevende plaats in het klassement.
  • De Avondetappe begint vanavond om 22.30 uur op NPO 1. De gasten zijn Thomas Dekker, Michael Boogerd en Henk Lubberding.
liveblog gesloten

À demain

We sluiten het liveblog hierbij af en gaan even bijkomen van deze sensationele apotheose in de Tour de France. Morgen zijn we er natuurlijk weer met berichten over het ontkurken van Sloveense champagne en de koninklijke sprint op de Champs-Élysées.

Bedankt voor het volgen, een fijne avond en graag tot morgen!

Oja, bekijk hier nog het interview dat Han Kock maakte met Allan Peiper, de ploegleider van Tadej Pogacar bij UAE. Vooral het einde van de video, wanneer de ploegleider zijn pupil omhelst, is erg mooi om te zien:

Ploegleider Peiper vol ongeloof en omhelst stralende Pogacar

De dag van morgen

Niet Primoz Roglic, maar Tadej Pogacar brengt brengt morgen dus de gele trui naar Parijs. Na de onverwachte wending in de bergtijdrit naar La Planche des Belles Filles moet de zo dominerende formatie Jumbo-Visma het doen met drie dagzeges. Wout van Aert kan nog troost bieden als hij op de Champs-Élysées voor een derde keer toeslaat. Maar voor de eeuwige roem in Parijs zijn meer kapers op de kust. Denk bijvoorbeeld aan pocketsprinter Caleb Ewan, groenetruidrager Sam Bennett en de Nederlander Cees Bol, die nog altijd op een sprintzege aast.

De strijd om het groen wordt morgen ook officieel beslist. Sam Bennett heeft de beste papieren en Peter Sagan feliciteerde de Ier vrijdagavond al met de winst op Instagram, maar in theorie kan de zevenvoudig groenetruiwinnaar nog roet in het eten gooien.

De etappe van Mantes-La-Jolie naar de Champs-Élysées (122 km) begint om 16.00 uur. De finish wordt rond 19.00 uur verwacht.

Tour de France etappe 21

Van Aert aangedaan: 'Deed pijn aan mijn ogen'

Duidelijk geëmotioneerd stond Wout van Aert zojuist bij de microfoon van Han Kock. "Ik ben heel teleurgesteld. Alles is perfect verlopen deze drie weken. Niets wees erop dat het vandaag zou mislopen. Het deed pijn aan mijn ogen om te zien hoe lastig Roglic het kreeg. Hij draaide volgens mij hoekiger dan anders. Het zag er niet zo soepel uit, hij miste een beetje de cadans", analyseert Van Aert.

"We hebben het drie weken elke dag perfect gedaan, denk ik. We waren klaar om te vieren, bij wijze van spreken. Het komt hard aan om het op het laatste moment te moeten afgeven", zegt de Belg die vandaag als vierde eindigde in de tijdrit.

Bekijk het gesprek met Van Aert hieronder:

Van Aert: 'Deed pijn aan mijn ogen om te zien hoe lastig Roglic het kreeg'

De Avondetappe

Dione de Graaff blikt in de Avondetappe terug op de veelbewogen tijdrit met oud-renners Thomas Dekker, Michael Boogerd en Henk Lubberding. De uitzending begint om 22.30 uur en is te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Thomas Dekker en Michael Boogerd voor de Tour van 2007

De strijd tussen Roglic en Pogacar: bekijk hier de beelden

De ontknoping in het algemeen klassement van de Tour de France was vandaag sensationeel. Dat wil je vast nog een keer terugkijken:

Roglic verliest het geel en de Tourzege aan Pogacar in klimtijdrit

'Merckxiaans': drie truien voor Pogacar

Het zal je misschien niet verbazen: Pogacar reed vandaag als snelste La Planche des Belles Filles (1e cat.) op en pakte zo de 10 punten in het bergklassement. Richard Carapaz raakte daarmee zijn bollentrui kwijt aan de jonge Sloveen.

En zo wordt Pogacar morgen niet alleen in de gele, de witte (beste jongere), maar ook in de bolletjestrui gehuldigd in Parijs. Hij is na Eddy Merckx de tweede renner die tenminste drie truien naar Parijs brengt. Merckx won in 1970, 1971 en 1972 drie klassementen, in 1969 zelfs vier (algemeen, punten-, berg- en combinatieklassement).

  • Reuters
    Tadej Pogacar in de gele trui
  • AFP
    Pogacar wordt gehuldigd in de witte trui
  • AFP
    Pogacar wint ook het bergklassement

Verliezer Roglic: 'Ik heb alles gegeven'

De reactie van de verliezer van de dag, Primoz Roglic: "Ik ben natuurlijk teleurgesteld over het resultaat, maar ik heb alles gegeven. Ik kon gewoon niet de wattages trappen die nodig waren om te winnen. Na afloop ben ik meteen naar Pogacar toe gegaan. Hij heeft deze overwinning echt verdiend", aldus de Sloveen die de Tourzege naar zijn 9 jaar jongere landgenoot zag gaan.

Bekijk het interview met Roglic hier:

Roglic: 'Teleurgesteld, maar ik heb alles gegeven'

Dumoulin ontgoocheld: 'Dit is een flinke klap'

Tom Dumoulin reed op Planche des Belles Filles naar de tweede tijd. Alleen Tadej Pogacar was sneller; 1.21 maar liefst. Dumoulin greep dus naast de ritzege, en zijn ploeggenoot Primoz Roglic greep naast de eindzege in de Tour. De Limburger is verbijsterd. "Deze hadden we niet zien aankomen, dus ja. Wat moet ik zeggen? Het is zo", begint Dumoulin. "Ik zou niet weten hoe Pogacar hier nog meer dan een minuut sneller heeft gereden dan ik. Maar ja, eh, hier hadden we geen rekening mee gehouden."

Volgens Dumoulin is er geen duidelijke reden aan te wijzen voor het grote verlies van Roglic in de tijdrit. 'Hij is gewoon op waarde geklopt, hij voelde zich nog prima. Hij wordt vijfde, dus hij rijdt niet de tijdrit van zijn leven, maar dat is zeker niet slecht. We hadden verwacht dat het genoeg zou zijn.

Bekijk hier het interview met Dumoulin:

Dumoulin over Roglic die het geel verliest: 'Dit is een flinke klap'

Roglic knuffelt Pogacar

Primoz Roglic toonde zich meteen na zijn teleurstellende tijdrit een goede verliezer: hij gaf zijn landgenoot Pogacar een knuffel en feliciteerde hem met zijn overwinning.

Primoz Roglic, direct na de finish

Winnaar Pogacar: 'Ik kan het niet geloven'

"Je hebt de Tour de France gewonnen", zegt de interviewer tegen Tadej Pogacar. "Ik weet niet wat ik moet zeggen... ik weet niet wanneer dit tot me gaat doordringen. Maar ik ben heel trots op het team. We hebben vanaf de start gedroomd om op deze dag de gele trui te pakken, en we hebben het gedaan", aldus de 21-jarige Sloveen. "Mijn droom was om ooit mee te doen aan de Tour de France, en nu heb ik gewonnen... ik kan het niet geloven."

Bekijk het interview met Pogacar hieronder:

Pogacar na veroveren gele trui: 'Hebben hier vanaf het begin van gedroomd'

Uitslag tijdrit

1. Tadej Pogacar 55.55

2. TOM DUMOULIN + 1.21

3. Richie Porte z.t.

4. Wout van Aert + 1.31

5. Primoz Roglic + 1.56

6. Rémi Cavagna + 1.59

7. Damiano Caruso + 2.29

8. David De La Cruz + 2.40

9. Enric Mas + 2.45

10. Rigoberto Urán + 2.54

Algemeen klassement

De bevestiging: Tadej Pogacar wint de Tour de France. Primoz Roglic is tweede op 59 seconden.

Richie Porte eindigt na een goede tijdrit op het podium. En Tom Dumoulin klimt van de 9de naar de 7de plaats.

Bekijk hier het klassement:

Het klassement na de 20ste etappe

FINISH ROGLIC - Hij verliest het geel

Primoz Roglic komt nu over de streep op Planche des Belles Filles, op 1.56 van winnaar Pogacar. Roglic verliest de Tour de France, zijn 21-jarige landgenoot Pogacar wint.

Primoz Roglic

FINISH POGACAR - Hij wint de Tour!

Hij vliegt! Tadej Pogacar gaat de rit winnen, maar veel belangrijker: hij gaat ook de Tour de France winnen. En de bollentrui. En de witte trui. Ongelofelijk.

Tadej Pogacar wint de Tour de France

POGACAR VERSLAAT ROGLIC - Sensatie

Ja, de tijden kloppen echt. Op het laatste tussenpunt is Roglic 1.22 langzamer dan Tadej Pogacar, terwijl hij maar 0.57 mocht toegeven. Een enorme sensatie.

ROGLIC VS POGACAR - Nu 21 seconden voor Pogacar

Pogacar lijkt het echt te gaan doen! Volgens het virtuele klassement rijdt Pogacar nu in het geel: Roglic verliest heel veel tijd. De teller staat inmiddels op +21, in het nadeel van Roglic.

ROGLIC VS POGACAR - Nog 6 seconden?

De voorsprong van Roglic slinkt nu nog sneller! Nog maar 6 seconden heeft hij nu over.

ROGLIC VS POGACAR - Nog 21 seconden voor Roglic

Nog 21 seconden! Wat is dit adembenemend spannend, zeg. Primoz Roglic heeft nog 21 seconden van zijn voorsprong op Pogacar over, volgens de GPS-tijden. Roglic is net ook van fiets gewisseld.

DUMOULIN - Snelste tot nu toe

Hij is er! En hij is de snelste tot nu toe: Tom Dumoulin klokt 57.16 en is daarmee 10 seconden sneller dan Wout van Aert. Nu is het wachten op Pogacar en Roglic.

Dumoulin komt binnen en rijdt voorlopig de snelste tijd

POGACAR - Fietswissel

De Sloveense nummer twee wisselt van fiets. Hij gaat beginnen aan de klim op zijn lichtere karretje.

ROGLIC VS POGACAR - Nog 26 seconden

In het 'virtuele algemeen klassement' heeft Roglic nu nog maar 26 seconden over op Pogacar. Zijn voorsprong is dus gehalveerd! Roglic moet nog 8,6 kilometer naar de finish.

DUMOULIN - Verliest een beetje tijd

Tom Dumoulin verliest wat tijd op de klim ten opzichte van Van Aert, maar de Belg heeft in tegenstelling tot Dumoulin dan ook van fiets gewisseld. Volgens de GPS-tijden is Dumoulin nog wel zo'n 35 seconden sneller dan Van Aert.

DUMOULIN - Tijdritfiets

Dumoulin moet nog 4 kilometer klimmen. Hij zit trouwens nog altijd op zijn tijdritfiets en heeft dus niet gewisseld.

ROGLIC VS POGACAR - Pogacar loopt weer iets in

De GPS-tijden geven nu aan dat Pogacar weer iets verder inloopt op Roglic: 35 seconden heeft de geletruidrager van Jumbo-Visma nu nog over.

TUSSENTIJD - Dumoulin

Dumoulin is goed op weg om de toptijd van zijn ploeggenoot Van Aert te verbeteren. Op het tweede tussenpunt is Dumoulin maar liefst 51 seconden sneller dan de Belg.

FINISH - Van Aert

Wout van Aert verpulvert de tijd van Remi Cavagna: de Belg van Jumbo-Visma is 28 seconden sneller dan de Fransman op de streep. Van Aert leidt nu met 57.26.

TUSSENTIJD - Roglic verliest 13 seconden op Pogacar

Primoz Roglic verliest in de eerste 14,5 kilometer zo'n 13 seconden op zijn belager Pogacar. Voor de duidelijkheid: Pogacar moet 57 seconden goedmaken voor het geel.

TUSSENTIJD - Pogacar

De Sloveense nummer twee noteert de derde tijd na 14,5 kilometer: 17.14. Hij is daarmee 5 seconden langzamer dan Dumoulin. Alleen Roglic moet nu nog langs dat eerste tussenpunt komen.

TUSSENTIJD - Van Aert

Wout van Aert is goed bezig: met nog 2,5 kilometer te klimmen is hij nu 6 seconden sneller dan Remi Cavagna.

Zeeman kijkt gespannen toe

Merijn Zeeman zit langs het parcours van de tijdrit en noteert de tijden van de renners. De sportief directeur van Jumbo-Visma is uit de Tour gezet, maar kan zo toch een bijdrage leveren.

De uitgesloten Merijn Zeeman zit naast het parcours van de tijdrit naar La Planche des Belles Filles

TUSSENTIJD - Dumoulin

Hij is goed bezig: Tom Dumoulin klokt de tweede tussentijd na 14,5 km. Hij geeft slechts 0.12 toe op Cavagna, die daar de snelste tijd heeft staan.

BOLLENTRUI - 'Op z'n dooie akkertje'

Hee, Carapaz klokt de 134ste tussentijd op het eerste tussenpunt. Hij spaart zijn benen dus voor de klim, om punten te sprokkelen voor zijn trui.

START - Lopez en Pogacar

De nummer 3 uit het klassement, Miguel Angel Lopez, is ook onderweg. Hij staat op 1.27 van Roglic en op 30 seconden van Pogacar, die zich nu klaar maakt voor vertrek.

START - Nummers 8 t/m 4

Uran, Mas, Landa en Porte zijn ook vertrokken voor hun tijdrit. De nummers 8 t/m 4 uit het klassement zouden vandaag nog wel eens van plek kunnen gaan wisselen.

FINISH - Gesink

De trouwe helper van Primoz Roglic is binnen. Hij geeft dik vijf minuten tijd toe op Cavagna, die nog altijd aan de leiding gaat. Gesink kan nu gaan kijken of zijn ploeggenoot het geel vandaag veilig kan stellen.

START - Dumoulin

Tom Dumoulin is vertrokken in Lure voor zijn 36,2 kilometers van de waarheid. Nu is het wachten op zijn tussentijd na 14,5 kilometer.

TUSSENTIJD - Van Aert

Wout van Aert is bij het eerste tussenpunt: na 14,5 kilometer is hij 39 seconden langzamer dan Cavagna.

START - Bollentrui

Richard Carapaz is gestart. Hij verdedigt vandaag zijn bollentrui en moet proberen om zo snel mogelijk de klim op te rijden, want daar zijn nog punten (10,8,6,4,2,1) te verdienen. Zijn voorsprong op Pogacar in het bergklassement is slechts 2 punten.

Van Baarle over tactiek Carapaz: 'Wisselen voor de klim en dan volle bak'

Dylan van Baarle was niet tevreden over zijn tijdrit, die hij afwerkte in 1.03.23. "Ik heb wel een beetje doorgereden, maar niet volle bak. Mijn benen zijn niet zoals gehoopt. Het ging gewoon minder goed dan vorig jaar, waar het aan ligt weet ik ook niet. Dat bekijken we na het seizoen wel. Nu is het een kwestie van fris worden voor het WK", zegt hij.

Voor zijn ploeg Ineos telt eigenlijk alleen nog de strijd van Richard Carapaz om de bolletjestrui. "Kijk, hij staat negen punten voor. Wat, twee? Oké. Nou ja, hij moet gewoon rustig rijden tot die klim, daar wisselt hij van fiets en dan volle bak die berg op sprinten. Alle truien hebben waarde. We hadden gehoopt op een gele. Maar zo kunnen we toch goed afsluiten", besluit Van Baarle.

Van Baarle over tactiek Carapaz: 'Wisselen voor de klim en dan volle bak'

TUSSENSTAND - Na 100 renners

Er zijn nu 100 renners boven op La Planche des Belles Filles. De topdrie tot nu toe:

Tussenstand tijdrit Lure - Planche des Belles Filles (36,2 km)

1. Remi Cavagna (Quick-Step) 57.54
2. David de la Cruz (UAE) +0.41
3. Søren Kragh Andersen (Sunweb) +2.00

Dumoulin warmt zich op

Tom Dumoulin gaat om 16.58 uur van start. Hij is nu bezig aan zijn warming-up.

TUSSENTIJD - Pinot

Thibaut Pinot is bij het eerste tussenpunt. Het ziet er niet zo goed uit voor hem: de publiekslieveling, die door zijn eigen achtertuin rijdt, heeft na 14,5 kilometer al een achterstand van 1.03 op Cavagna.

FINISH - De Gendt

Thomas De Gendt komt binnen in 1.00.06. Hij verliest 2.12 op Remi Cavagna, die nog steeds de snelste tijd achter zijn naam heeft.

FINISH - Kragh Andersen

De tweevoudig ritwinnaar Kragh Andersen (Sunweb) rijdt ook geen slechte tijdrit: hij komt binnen in 59.54, de derde tijd tot nu toe.

START - Pinot

"Thibaut, Thibaut, Thibaut", klinkt het bij de start. Thibaut Pinot rijdt vandaag door zijn achtertuin, dus aan de aanmoedigingen zal het niet liggen. Hij is nu vertrokken.

TOPTIEN - Nog een uurtje

Nog een uurtje en dan begint geletruidrager Primoz Roglic aan de belangrijkste tijdrit van zijn leven. Dit zijn de starttijden van de renners uit de toptien:

Starttijden van de klassementsrenners in de tijdrit naar Planche des Belles Filles

Vanavond in de Avondetappe

Even een mededeling tussendoor: de gasten van vanavond in de Avondetappe heten Michael Boogerd, Thomas Dekker en Henk Lubberding. De uitzending begint om 22.30 en is te zien op NPO 1, NOS.nl en via de NOS-app.

Thomas Dekker en Michael Boogerd

START - Alaphilippe

'Juju' is begonnen aan zijn tijdrit. Vorig jaar was Alaphilippe de snelste in de race tegen de klok, maar in de Tour van 2020 maakt hij toch iets minder indruk dan een jaar geleden.

Voorbereiding Van Aert

De Belgisch kampioen tijdrijden maakt zich klaar. Wout van Aert gaat om 16.36 uur van start in het zwart-geel-rood.

Plaatje met Poels

Er staat trouwens best wat publiek op de klim, kijk maar naar deze mooie foto van Wout Poels:

Wout Poels op La Planche des Belles Filles

FINISH - De La Cruz

De ploeggenoot van Tadej Pogacar is boven en noteert de tweede tijd: 58.35 voor de Spanjaard van UAE. De La Cruz is daarmee 41 seconden langzamer dan de snelste tot nu toe: Remi Cavagna.

TUSSENTIJD - Van Baarle

Dylan van Baarle is ook onderweg. De Nederlander van Ineos noteert bij het eerste tussenpunt de 22ste tijd. Daarmee is hij ongeveer net zo snel begonnen als Wout Poels, die nu nog vijfde staat. Er zijn nu 67 renners binnen.

Gesink lacht

Robert Gesink warmt zich op voor zijn tijdrit. De renner van Jumbo-Visma lijkt er wel zin in te hebben: hij zit met een big smile op de rollers. Gesink gaat om 15.56 uur van start.

Van der Breggen wint Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft voor de derde keer de eindzege in de Giro Rosa voor zich opgeëist. Van der Breggen nam vrijdag de roze leiderstrui over van Kasia Niewiadoma, die op haar beurt de leiderstrui dankte aan de valpartij van Annemiek van Vleuten een dag eerder. In de slotrit rond het Apulische dorpje Motta Montecorvino (109 kilometer) kwam haar leidende positie niet in gevaar. Eerder was ze in 2015 en 2017 al de beste.

Anna van der Breggen in het roze

Hoe zit het met de bergtrui?

Het gaat vandaag niet alleen om de gele trui en de ritzege: ook het bergklassement wordt op La Planche des Belles Filles beslist. Richard Carapaz start straks (16.50 uur) in de bollentrui, maar zijn voorsprong op Tadej Pogacar in het klassement is slechts twee punten.

Vandaag zijn nog maximaal 10 punten te verdienen op La Planche des Belles Filles. Vanaf de start van die klim wordt er geklokt: de snelste krijgt 10 punten, de tweede 8, de derde 6, de vierde 4, de vijfde 2 en de zesde 1 punt.

Als Carapaz en Pogacar met evenveel punten eindigen, dan gaat de trui naar Carapaz omdat hij twee keer als eerste boven is gekomen op een berg van de buitencategorie. Pogacar flikte dat een keer in deze Tour.

Richard Carapaz draagt vandaag de bollentrui

TUSSENSTAND - 50 renners binnen

Er zijn nu precies 50 renners boven op La Planche des Belles Filles. Zo ziet het klassement er nu uit:

Tussenstand tijdrit Lure - Planche des Belles Filles (36,2 km)

1. Remi Cavagna (Quick-Step) 57.54
2. Alessandro De Marchi (CCC) +2.07
3. Kasper Asgreen (Quick-Step) +2.31
4. Nils Politt (Israel Start-Up Nation) +3.05
5. Wout Poels (Bahrain) +3.15

FINISH - Nieuwenhuis

De Nederlandse debutant van Sunweb is ook binnen: Joris Nieuwenhuis klokt 1.03.12 en kan zich gaan voorbereiden op de sprint in Parijs voor Cees Bol.

Poels was zijn schoenen vergeten

Wout Poels rijdt al de hele Tour met pijn na zijn val in de openingsetappe, maar perste er toch een prima tijdrit uit op La Planche des Belles Filles. Op de top oogde hij zelfs opvallend monter. "De dag begon slecht, want ik was mijn schoenen vergeten. Maar uiteindelijk heb ik nog aardig doorgestampt. Ik dacht, laat ik maar niet het risico nemen om te rustig te rijden."

Poels kwam boven in 1.01.09 en hoeft zich nergens zorgen over te maken. En dus zal hij morgen normaal gesproken voor de vijfde keer de Tour uitrijden. "Op zich mooi om weer Parijs te halen. Maar voor de rest was het een dramatische Tour."

Bekijk het gesprek met Poels hieronder:

Poels vergat schoenen, maar rijdt prima tijdrit: 'Aardig doorgestampt'

Raad de renner

Is het weer tijd voor een spelletje? Jazeker! In Radio Tour de France zijn we ook vandaag weer op zoek naar een renner.

De eerste aanwijzing is: deze renner die in 1994 actief was, was een vreemde eend in de bijt.

Aanwijzing twee: het lijkt wel alsof hij nooit heeft meegedaan.

Weet je het al? Stuur je dan een mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een prachtig wielershirt. En luister ondertussen natuurlijk naar Radio Tour voor meer aanwijzingen...

FINISH - Poels

Wout Poels is binnen en noteert de 4de tijd tot nu toe (1.01.09). Dat klinkt indrukwekkend, maar er moeten natuurlijk wel nog meer dan 100 renners binnenkomen.

Bol: 'Lekker fietsweer, veel publiek'

Cees Bol reed als eerste Nederlander ontspannen naar boven op La Planche des Belles Filles. "Lekker fietsweer, best veel publiek, prima", vertelde de opvallend frisse Bol na afloop. "De fanclub was er, ik heb nog even gezwaaid."

Het is duidelijk: Bol heeft zijn vizier al op de Champs-Élysées, waar hij morgen nog een keer voor de zege hoopt te sprinten. Zonder fietswissel ("Dan maakt die tijdritfiets ook weer eens wat kilometertjes") kwam hij tot een tijd van 1.05.18. Dat zou genoeg moeten zijn om binnen de tijdslimiet (125 procent van de winnende tijd) te blijven. Maar zeker is dat niet.

Als de favorieten straks hun tijdrit afleggen, zit Bol waarschijnlijk al in de auto op weg naar Parijs. De afloop zal hij volgen via de telefoon. "Ik ben benieuwd".

Voor Bol zit de tijdrit erop: 'De fanclub was er, heb even gezwaaid'

FINISH - Martin

Tony Martin is klaar voor vandaag. De Panzerwagen van Jumbo-Visma komt binnen in de vijfde tijd tot nu toe: 1.02.54.

TUSSENTIJD - Poels

Wout Poels is ook begonnen aan het laatste stuk klimmen in de tijdrit naar Planche des Belles Filles, meldt verslaggever Sebastiaan Timmerman vanaf de motor. Bij het tweede tussenpunt heeft Poels nu de vijfde tijd genoteerd, op 2.44 van de snelste tot nu toe op dat punt, Remi Cavagna.

FINISH - Politt

Er zijn nu 22 renners binnen en Duitser Nils Politt heeft tot nu de snelste tijd: 1.00.59. Remi Cavagna heeft op de drie tussenpunten de snelste tijd genoteerd, maar hij moet nog een stukje klimmen.

FINISH - Bennett

Groenetruidrager Bennett is ook binnen. De Ier is met 1.05.55 de langzaamste sprinter tot nu toe. Ook hij moet nu afwachten of hij de tijdslimiet haalt.

FINISH - Bol

Daar is de eerste Nederlander boven op Planche des Belles Filles: Cees Bol komt na 1.05.18 over de finish en is daarmee zo'n 20 seconden sneller dan zijn collega-sprinter Ewan.

FINISH - Ewan

Caleb Ewan is ook binnen, in 1.05.39. De sprinter moet nu afwachten of dat genoeg is om morgen weer van start te mogen. Ook vandaag geldt er namelijk een tijdslimiet. Renners die 25% later dan de winnaar binnenkomen, mogen niet meesprinten in Parijs.

Kijk hier de beelden terug van de fietswissel van Ewan. De vraag is: heeft hij hier nou tijd mee gewonnen of niet? nos.nl/video/2349005

Ewan wisselt als eerste van fiets in tijdrit, maar veel haast heeft hij niet

FINISH - Kluge

Roger Kluge is als eerste gestart, en hij is ook als eerste binnen. We noteren 1.04.25 voor de Duitser van Lotto-Soudal. Voor wat het waard is.

TUSSENTIJD - Cavagna

Remi Cavagna, Frans tijdritkampioen, noteert veruit de snelste tijd in de eerste 14,5 kilometer: 16.57 (51,15 km/u). Hij is bijna een minuut sneller dan viervoudig wereldkampioen tijdrijden Martin op het eerste, relatief vlakke stuk.

START - Poels

Wout Poels is nu ook begonnen aan zijn tijdrit. "Als hij in topvorm is, kan hij een hele goede tijdrit rijden", zegt commentator Stef Clement. Poels is sinds zijn val in de eerste etappe niet echt in topvorm, hoewel hij zich de afgelopen dagen wel weer liet zien.

Fietswissel Ewan

Caleb Ewan is de eerste die van fiets wisselt, op 5,5 kilometer van de streep. De sprinter van Lotto-Soudal heeft niet echt veel haast, hij gaat natuurlijk niet voor de ritzege. Ewan parkeert zijn tijdritfiets, neemt een slokje uit zijn bidon, en begint aan de klim op zijn lichtere koersfiets.

START - Martin

Tijdrijder Tony Martin is ook gestart. De viervoudig wereldkampioen tijdrijden draagt nu de Duitse kampioenstrui, maar hij zal vandaag geen ambities hebben voor de ritwinst. Deze Tour stond voor Martin in het teken van het beschermen van zijn kopman, Primoz Roglic.

Mooie winnaars op Planche des Belles Filles

La Planche des Belles Filles was in 2012, 2014, 2017 en 2019 al eens finishplaats in de Ronde van Frankrijk. Chris Froome, Vincenzo Nibali, Fabio Aru en Dylan Teuns (allen niet (meer) aanwezig in deze Tour) wonnen al eens op de steile aankomst.

De tijdrit is nu nog niet echt spannend, dus we hebben tijd genoeg om even terug te kijken naar die mooie beelden: nos.nl/collectie/13847/video/2348923

Froome, Nibali, Aru en Teuns wonnen al eens op La Planche des Belles Filles

START - Bennett

Groenetruidrager Sam Bennett is ook gestart. Hij zal vannacht wel lekker geslapen hebben, want gisteren stelde hij zijn groene trui zo goed als veilig. Na de etappe gooide zijn concurrent, zevenvoudig winnaar van het groen Peter Sagan, de handdoek definitief in de ring. "Gefeliciteerd, Sam Bennett, met je groene trui", schreef hij op Instagram.

START - Bol

Cees Bol is ook begonnen aan zijn tijdrit. De Nederlander van Sunweb zal vandaag vooral bezig zijn met de rit van morgen: hij wil natuurlijk dolgraag de sprint winnen in Parijs.

START - Kluge

De eerste renner is vertrokken in Lure: rodelantaarndrager Roger Kluge (Lotto Soudal) is onderweg naar La Planche des Belles Filles.

Cees Bol eerste Nederlander

De eerste renner die straks van start gaat is rodelantaarndrager Roger Kluge. Hij vertrekt om 13.00 uur.

In het eerste uur gaan 40 renners van start, waaronder drie Nederlanders:

13.09 uur: Cees Bol

13.52 uur: Wout Poels

14.03 uur: Joris Nieuwenhuis

Last-minute naaiwerk

Primoz Roglic rijdt de tijdrit vandaag in de gele trui, en dat betekent dat hij niet het speciale tijdritpak van zijn ploeg kan dragen. Bij Jumbo-Visma is veel aandacht besteed aan het perfectioneren van het pak, maar daar heeft Roglic vandaag dus niets aan. Het pak van de organisatie werd gisteravond wel speciaal op maat genaaid, zo is te zien in een tweet van de producent.

Voor Tadej Pogacar geldt overigens hetzelfde, want hij rijdt de tijdrit in de witte trui.

Gaat Dumoulin van fiets wisselen?

Tom Dumoulin start vandaag om 16.58 uur. De Nederlandse tijdritspecialist is van plan om er tijdens de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles nog één keer vol voor te gaan, zodat hij de Tour ook voor zichzelf positief kan afsluiten. "Het is heel lang geleden dat ik nog een tijdrit heb gereden", liet Dumoulin gisteren na de etappe weten. "Dus ik heb werkelijk geen idee hoe het zal gaan. Ik ga er gewoon vol voor. Ik ben moe, maar iedereen is moe. Het wordt gewoon op de grote plaat trappen en dan gaan we het wel zien."

Fietswissel?

De tijdrit van vandaag begint redelijk vlak, maar eindigt met een steile klim. Logisch dus dat de favorieten hebben nagedacht over het dilemma: fiets wisselen of niet? Zonder te vertellen wat zijn uiteindelijke keuze is, zegt Dumoulin wel dat hij alle voor- en nadelen tegen elkaar heeft afgewogen. "Als je niet wisselt, heb je ook geen stress. Anders zit ik al vijf kilometer lang in mijn hoofd te denken dat de wissel eraan komt."

Bij de WK tijdrijden in 2017 in het Noorse Bergen zat er ook een behoorlijke klim in het parcours, maar daar reed de Jumbo-Visma-renner de hele rit op de tijdritfiets. Resultaat? Dumoulin werd wereldkampioen. "Ik voel me altijd prettig op de tijdritfiets, maar deze klim is wel een stuk langer nog dan die in Bergen toen."

Bekijk hier het gesprek met Tom Dumoulin na de etappe van gisteren:

Dumoulin over klimtijdrit: 'Gewoon grote plaat trappen en maar zien'

Starttijden toptien

Voor deze ritten gaan we vandaag in ieder geval op het puntje van ons stoel zitten:

16.58 uur: Tom Dumoulin

17.10 uur: Miguel Angel Lopez

17.12 uur: Tadej Pogacar

17.14 uur: Primoz Roglic

Starttijden van de klassementsrenners in de tijdrit naar Planche des Belles Filles

Het klassement

De strijd om het geel wordt vandaag hoogstwaarschijnlijk een Sloveens onderonsje, maar ook in de rest van de toptien kunnen renners nog van positie gaan wisselen. Tom Dumoulin, die duidelijk zijn zinnen heeft gezet op deze tijdrit, zou als bijvangst nog kunnen klimmen naar de achtste of zelfs de zevende plaats. Dan moet de Limburger de tijdrit vandaag in ieder geval 1.20 sneller afleggen dan Uran, en om naar de zevende plaats te klimmen moet hij 1.30 winnen op Yates.

Het algemeen klassement in de Tour de France

Waarheen leidt de weg?

Primoz Roglic of Tadej Pogacar? De 107de editie van de Tour de France wordt vandaag in de enige individuele tijdrit van dit jaar. In de 36,2 kilometer tussen Lure en La Planche des Belles Filles verdedigt Primoz Roglic een voorsprong van 0.57 op zijn negen jaar jongere landgenoot Tadej Pogacar, tevens Sloveens tijdritkampioen.

De eerste 15 kilometer zijn nagenoeg vlak, de volgende 10 kilometer gaan lichtjes omhoog en na een afdalinkje is het nog 6 kilometer klimmen naar het Plateau van de Mooie Meisjes. Tom Dumoulin aast niet alleen op de ritzege, maar kan ook nog klimmen in het algemeen klassement. Hij staat nu negende.

Tour de France etappe 20

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de twintigste etappe in de Tour de France, de individuele tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Vandaag wordt beslist wie de Tour van 2020 gaat winnen en in dit blog houden we je op de hoogte van alle gebeurtenissen in Frankrijk. Veel plezier!

Geletruidrager Primoz Roglic en zijn belangrijkste uitdager Tadej Pogacar