NOS Wielrennen Aangepast

Pogacar pakt geel, wit, bollen én ritwinst in beslissende tijdrit: geen Tourzege Jumbo-VIsma

 • Primoz Roglic verdedigde een voorsprong van 0.57 op zijn landgenoot Tadej Pogacar, maar verliest 1.56. De Sloveen van UAE wint ook de tijdrit.
 • Lees hier het wedstrijdverslag en kijk hier de beelden terug.
 • De 21-jarige Sloveen wint morgen de Tour de France, de bollentrui en de witte jongerentrui.
 • Tom Dumoulin eindigt als tweede in de tijdrit en klimt van de negende naar de zevende plaats in het klassement.
 • De Avondetappe begint vanavond om 22.30 uur op NPO 1. De gasten zijn Thomas Dekker, Michael Boogerd en Henk Lubberding.
Liveblog gesloten
 • À demain

  We sluiten het liveblog hierbij af en gaan even bijkomen van deze sensationele apotheose in de Tour de France. Morgen zijn we er natuurlijk weer met berichten over het ontkurken van Sloveense champagne en de koninklijke sprint op de Champs-Élysées.

  Bedankt voor het volgen, een fijne avond en graag tot morgen!

  Oja, bekijk hier nog het interview dat Han Kock maakte met Allan Peiper, de ploegleider van Tadej Pogacar bij UAE. Vooral het einde van de video, wanneer de ploegleider zijn pupil omhelst, is erg mooi om te zien:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ploegleider Peiper vol ongeloof en omhelst stralende Pogacar
 • De dag van morgen

  Niet Primoz Roglic, maar Tadej Pogacar brengt brengt morgen dus de gele trui naar Parijs. Na de onverwachte wending in de bergtijdrit naar La Planche des Belles Filles moet de zo dominerende formatie Jumbo-Visma het doen met drie dagzeges. Wout van Aert kan nog troost bieden als hij op de Champs-Élysées voor een derde keer toeslaat. Maar voor de eeuwige roem in Parijs zijn meer kapers op de kust. Denk bijvoorbeeld aan pocketsprinter Caleb Ewan, groenetruidrager Sam Bennett en de Nederlander Cees Bol, die nog altijd op een sprintzege aast.

  De strijd om het groen wordt morgen ook officieel beslist. Sam Bennett heeft de beste papieren en Peter Sagan feliciteerde de Ier vrijdagavond al met de winst op Instagram, maar in theorie kan de zevenvoudig groenetruiwinnaar nog roet in het eten gooien.

  De etappe van Mantes-La-Jolie naar de Champs-Élysées (122 km) begint om 16.00 uur. De finish wordt rond 19.00 uur verwacht.

  Tour de France etappe 21 NOS
 • Van Aert aangedaan: 'Deed pijn aan mijn ogen'

  Duidelijk geëmotioneerd stond Wout van Aert zojuist bij de microfoon van Han Kock. "Ik ben heel teleurgesteld. Alles is perfect verlopen deze drie weken. Niets wees erop dat het vandaag zou mislopen. Het deed pijn aan mijn ogen om te zien hoe lastig Roglic het kreeg. Hij draaide volgens mij hoekiger dan anders. Het zag er niet zo soepel uit, hij miste een beetje de cadans", analyseert Van Aert.

  "We hebben het drie weken elke dag perfect gedaan, denk ik. We waren klaar om te vieren, bij wijze van spreken. Het komt hard aan om het op het laatste moment te moeten afgeven", zegt de Belg die vandaag als vierde eindigde in de tijdrit.

  Bekijk het gesprek met Van Aert hieronder:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Aert: 'Deed pijn aan mijn ogen om te zien hoe lastig Roglic het kreeg'
 • De Avondetappe

  Dione de Graaff blikt in de Avondetappe terug op de veelbewogen tijdrit met oud-renners Thomas Dekker, Michael Boogerd en Henk Lubberding. De uitzending begint om 22.30 uur en is te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

  Thomas Dekker en Michael Boogerd voor de Tour van 2007 ANP
 • De strijd tussen Roglic en Pogacar: bekijk hier de beelden

  De ontknoping in het algemeen klassement van de Tour de France was vandaag sensationeel. Dat wil je vast nog een keer terugkijken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Roglic verliest het geel en de Tourzege aan Pogacar in klimtijdrit
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • 'Merckxiaans': drie truien voor Pogacar

  Het zal je misschien niet verbazen: Pogacar reed vandaag als snelste La Planche des Belles Filles (1e cat.) op en pakte zo de 10 punten in het bergklassement. Richard Carapaz raakte daarmee zijn bollentrui kwijt aan de jonge Sloveen.

  En zo wordt Pogacar morgen niet alleen in de gele, de witte (beste jongere), maar ook in de bolletjestrui gehuldigd in Parijs. Hij is na Eddy Merckx de tweede renner die tenminste drie truien naar Parijs brengt. Merckx won in 1970, 1971 en 1972 drie klassementen, in 1969 zelfs vier (algemeen, punten-, berg- en combinatieklassement).

  1/3 Tadej Pogacar in de gele trui Reuters
  2/3 Pogacar wordt gehuldigd in de witte trui AFP
  3/3 Pogacar wint ook het bergklassement AFP
 • Verliezer Roglic: 'Ik heb alles gegeven'

  De reactie van de verliezer van de dag, Primoz Roglic: "Ik ben natuurlijk teleurgesteld over het resultaat, maar ik heb alles gegeven. Ik kon gewoon niet de wattages trappen die nodig waren om te winnen. Na afloop ben ik meteen naar Pogacar toe gegaan. Hij heeft deze overwinning echt verdiend", aldus de Sloveen die de Tourzege naar zijn 9 jaar jongere landgenoot zag gaan.

  Bekijk het interview met Roglic hier:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Roglic: 'Teleurgesteld, maar ik heb alles gegeven'
 • Dumoulin ontgoocheld: 'Dit is een flinke klap'

  Tom Dumoulin reed op Planche des Belles Filles naar de tweede tijd. Alleen Tadej Pogacar was sneller; 1.21 maar liefst. Dumoulin greep dus naast de ritzege, en zijn ploeggenoot Primoz Roglic greep naast de eindzege in de Tour. De Limburger is verbijsterd. "Deze hadden we niet zien aankomen, dus ja. Wat moet ik zeggen? Het is zo", begint Dumoulin. "Ik zou niet weten hoe Pogacar hier nog meer dan een minuut sneller heeft gereden dan ik. Maar ja, eh, hier hadden we geen rekening mee gehouden."

  Volgens Dumoulin is er geen duidelijke reden aan te wijzen voor het grote verlies van Roglic in de tijdrit. 'Hij is gewoon op waarde geklopt, hij voelde zich nog prima. Hij wordt vijfde, dus hij rijdt niet de tijdrit van zijn leven, maar dat is zeker niet slecht. We hadden verwacht dat het genoeg zou zijn.

  Bekijk hier het interview met Dumoulin:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dumoulin over Roglic die het geel verliest: 'Dit is een flinke klap'
 • Armstrong: 'Een van de mooiste prestaties in het wielrennen ooit'

 • Roglic knuffelt Pogacar

  Primoz Roglic toonde zich meteen na zijn teleurstellende tijdrit een goede verliezer: hij gaf zijn landgenoot Pogacar een knuffel en feliciteerde hem met zijn overwinning.

  Primoz Roglic, direct na de finish Reuters
 • Winnaar Pogacar: 'Ik kan het niet geloven'

  "Je hebt de Tour de France gewonnen", zegt de interviewer tegen Tadej Pogacar. "Ik weet niet wat ik moet zeggen... ik weet niet wanneer dit tot me gaat doordringen. Maar ik ben heel trots op het team. We hebben vanaf de start gedroomd om op deze dag de gele trui te pakken, en we hebben het gedaan", aldus de 21-jarige Sloveen. "Mijn droom was om ooit mee te doen aan de Tour de France, en nu heb ik gewonnen... ik kan het niet geloven."

  Bekijk het interview met Pogacar hieronder:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pogacar na veroveren gele trui: 'Hebben hier vanaf het begin van gedroomd'
 • Uitslag tijdrit

  1. Tadej Pogacar 55.55

  2. TOM DUMOULIN + 1.21

  3. Richie Porte z.t.

  4. Wout van Aert + 1.31

  5. Primoz Roglic + 1.56

  6. Rémi Cavagna + 1.59

  7. Damiano Caruso + 2.29

  8. David De La Cruz + 2.40

  9. Enric Mas + 2.45

  10. Rigoberto Urán + 2.54

 • Algemeen klassement

  De bevestiging: Tadej Pogacar wint de Tour de France. Primoz Roglic is tweede op 59 seconden.

  Richie Porte eindigt na een goede tijdrit op het podium. En Tom Dumoulin klimt van de 9de naar de 7de plaats.

  Bekijk hier het klassement:

  Het klassement na de 20ste etappe NOS
 • FINISH ROGLIC - Hij verliest het geel

  Primoz Roglic komt nu over de streep op Planche des Belles Filles, op 1.56 van winnaar Pogacar. Roglic verliest de Tour de France, zijn 21-jarige landgenoot Pogacar wint.

  Primoz Roglic Reuters
 • FINISH POGACAR - Hij wint de Tour!

  Hij vliegt! Tadej Pogacar gaat de rit winnen, maar veel belangrijker: hij gaat ook de Tour de France winnen. En de bollentrui. En de witte trui. Ongelofelijk.

  Tadej Pogacar wint de Tour de France Reuters