NOS WielrennenAangepast

Pogacar pakt geel, wit, bollen én ritwinst in beslissende tijdrit: geen Tourzege Jumbo-VIsma

 • Primoz Roglic verdedigde een voorsprong van 0.57 op zijn landgenoot Tadej Pogacar, maar verliest 1.56. De Sloveen van UAE wint ook de tijdrit.
 • Lees hier het wedstrijdverslag en kijk hier de beelden terug.
 • De 21-jarige Sloveen wint morgen de Tour de France, de bollentrui en de witte jongerentrui.
 • Tom Dumoulin eindigt als tweede in de tijdrit en klimt van de negende naar de zevende plaats in het klassement.
 • De Avondetappe begint vanavond om 22.30 uur op NPO 1. De gasten zijn Thomas Dekker, Michael Boogerd en Henk Lubberding.
liveblog gesloten

À demain

We sluiten het liveblog hierbij af en gaan even bijkomen van deze sensationele apotheose in de Tour de France. Morgen zijn we er natuurlijk weer met berichten over het ontkurken van Sloveense champagne en de koninklijke sprint op de Champs-Élysées.

Bedankt voor het volgen, een fijne avond en graag tot morgen!

Oja, bekijk hier nog het interview dat Han Kock maakte met Allan Peiper, de ploegleider van Tadej Pogacar bij UAE. Vooral het einde van de video, wanneer de ploegleider zijn pupil omhelst, is erg mooi om te zien:

Ploegleider Peiper vol ongeloof en omhelst stralende Pogacar

De dag van morgen

Niet Primoz Roglic, maar Tadej Pogacar brengt brengt morgen dus de gele trui naar Parijs. Na de onverwachte wending in de bergtijdrit naar La Planche des Belles Filles moet de zo dominerende formatie Jumbo-Visma het doen met drie dagzeges. Wout van Aert kan nog troost bieden als hij op de Champs-Élysées voor een derde keer toeslaat. Maar voor de eeuwige roem in Parijs zijn meer kapers op de kust. Denk bijvoorbeeld aan pocketsprinter Caleb Ewan, groenetruidrager Sam Bennett en de Nederlander Cees Bol, die nog altijd op een sprintzege aast.

De strijd om het groen wordt morgen ook officieel beslist. Sam Bennett heeft de beste papieren en Peter Sagan feliciteerde de Ier vrijdagavond al met de winst op Instagram, maar in theorie kan de zevenvoudig groenetruiwinnaar nog roet in het eten gooien.

De etappe van Mantes-La-Jolie naar de Champs-Élysées (122 km) begint om 16.00 uur. De finish wordt rond 19.00 uur verwacht.

NOS
Tour de France etappe 21

Van Aert aangedaan: 'Deed pijn aan mijn ogen'

Duidelijk geëmotioneerd stond Wout van Aert zojuist bij de microfoon van Han Kock. "Ik ben heel teleurgesteld. Alles is perfect verlopen deze drie weken. Niets wees erop dat het vandaag zou mislopen. Het deed pijn aan mijn ogen om te zien hoe lastig Roglic het kreeg. Hij draaide volgens mij hoekiger dan anders. Het zag er niet zo soepel uit, hij miste een beetje de cadans", analyseert Van Aert.

"We hebben het drie weken elke dag perfect gedaan, denk ik. We waren klaar om te vieren, bij wijze van spreken. Het komt hard aan om het op het laatste moment te moeten afgeven", zegt de Belg die vandaag als vierde eindigde in de tijdrit.

Bekijk het gesprek met Van Aert hieronder:

Van Aert: 'Deed pijn aan mijn ogen om te zien hoe lastig Roglic het kreeg'

De Avondetappe

Dione de Graaff blikt in de Avondetappe terug op de veelbewogen tijdrit met oud-renners Thomas Dekker, Michael Boogerd en Henk Lubberding. De uitzending begint om 22.30 uur en is te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

ANP
Thomas Dekker en Michael Boogerd voor de Tour van 2007

De strijd tussen Roglic en Pogacar: bekijk hier de beelden

De ontknoping in het algemeen klassement van de Tour de France was vandaag sensationeel. Dat wil je vast nog een keer terugkijken:

Roglic verliest het geel en de Tourzege aan Pogacar in klimtijdrit

'Merckxiaans': drie truien voor Pogacar

Het zal je misschien niet verbazen: Pogacar reed vandaag als snelste La Planche des Belles Filles (1e cat.) op en pakte zo de 10 punten in het bergklassement. Richard Carapaz raakte daarmee zijn bollentrui kwijt aan de jonge Sloveen.

En zo wordt Pogacar morgen niet alleen in de gele, de witte (beste jongere), maar ook in de bolletjestrui gehuldigd in Parijs. Hij is na Eddy Merckx de tweede renner die tenminste drie truien naar Parijs brengt. Merckx won in 1970, 1971 en 1972 drie klassementen, in 1969 zelfs vier (algemeen, punten-, berg- en combinatieklassement).

 • Reuters
  Tadej Pogacar in de gele trui
 • AFP
  Pogacar wordt gehuldigd in de witte trui
 • AFP
  Pogacar wint ook het bergklassement

Verliezer Roglic: 'Ik heb alles gegeven'

De reactie van de verliezer van de dag, Primoz Roglic: "Ik ben natuurlijk teleurgesteld over het resultaat, maar ik heb alles gegeven. Ik kon gewoon niet de wattages trappen die nodig waren om te winnen. Na afloop ben ik meteen naar Pogacar toe gegaan. Hij heeft deze overwinning echt verdiend", aldus de Sloveen die de Tourzege naar zijn 9 jaar jongere landgenoot zag gaan.

Bekijk het interview met Roglic hier:

Roglic: 'Teleurgesteld, maar ik heb alles gegeven'

Dumoulin ontgoocheld: 'Dit is een flinke klap'

Tom Dumoulin reed op Planche des Belles Filles naar de tweede tijd. Alleen Tadej Pogacar was sneller; 1.21 maar liefst. Dumoulin greep dus naast de ritzege, en zijn ploeggenoot Primoz Roglic greep naast de eindzege in de Tour. De Limburger is verbijsterd. "Deze hadden we niet zien aankomen, dus ja. Wat moet ik zeggen? Het is zo", begint Dumoulin. "Ik zou niet weten hoe Pogacar hier nog meer dan een minuut sneller heeft gereden dan ik. Maar ja, eh, hier hadden we geen rekening mee gehouden."

Volgens Dumoulin is er geen duidelijke reden aan te wijzen voor het grote verlies van Roglic in de tijdrit. 'Hij is gewoon op waarde geklopt, hij voelde zich nog prima. Hij wordt vijfde, dus hij rijdt niet de tijdrit van zijn leven, maar dat is zeker niet slecht. We hadden verwacht dat het genoeg zou zijn.

Bekijk hier het interview met Dumoulin:

Dumoulin over Roglic die het geel verliest: 'Dit is een flinke klap'

Roglic knuffelt Pogacar

Primoz Roglic toonde zich meteen na zijn teleurstellende tijdrit een goede verliezer: hij gaf zijn landgenoot Pogacar een knuffel en feliciteerde hem met zijn overwinning.

Reuters
Primoz Roglic, direct na de finish

Winnaar Pogacar: 'Ik kan het niet geloven'

"Je hebt de Tour de France gewonnen", zegt de interviewer tegen Tadej Pogacar. "Ik weet niet wat ik moet zeggen... ik weet niet wanneer dit tot me gaat doordringen. Maar ik ben heel trots op het team. We hebben vanaf de start gedroomd om op deze dag de gele trui te pakken, en we hebben het gedaan", aldus de 21-jarige Sloveen. "Mijn droom was om ooit mee te doen aan de Tour de France, en nu heb ik gewonnen... ik kan het niet geloven."

Bekijk het interview met Pogacar hieronder:

Pogacar na veroveren gele trui: 'Hebben hier vanaf het begin van gedroomd'

Uitslag tijdrit

1. Tadej Pogacar 55.55

2. TOM DUMOULIN + 1.21

3. Richie Porte z.t.

4. Wout van Aert + 1.31

5. Primoz Roglic + 1.56

6. Rémi Cavagna + 1.59

7. Damiano Caruso + 2.29

8. David De La Cruz + 2.40

9. Enric Mas + 2.45

10. Rigoberto Urán + 2.54

Algemeen klassement

De bevestiging: Tadej Pogacar wint de Tour de France. Primoz Roglic is tweede op 59 seconden.

Richie Porte eindigt na een goede tijdrit op het podium. En Tom Dumoulin klimt van de 9de naar de 7de plaats.

Bekijk hier het klassement:

NOS
Het klassement na de 20ste etappe

FINISH ROGLIC - Hij verliest het geel

Primoz Roglic komt nu over de streep op Planche des Belles Filles, op 1.56 van winnaar Pogacar. Roglic verliest de Tour de France, zijn 21-jarige landgenoot Pogacar wint.

Reuters
Primoz Roglic

FINISH POGACAR - Hij wint de Tour!

Hij vliegt! Tadej Pogacar gaat de rit winnen, maar veel belangrijker: hij gaat ook de Tour de France winnen. En de bollentrui. En de witte trui. Ongelofelijk.

Reuters
Tadej Pogacar wint de Tour de France

POGACAR VERSLAAT ROGLIC - Sensatie

Ja, de tijden kloppen echt. Op het laatste tussenpunt is Roglic 1.22 langzamer dan Tadej Pogacar, terwijl hij maar 0.57 mocht toegeven. Een enorme sensatie.

ROGLIC VS POGACAR - Nu 21 seconden voor Pogacar

Pogacar lijkt het echt te gaan doen! Volgens het virtuele klassement rijdt Pogacar nu in het geel: Roglic verliest heel veel tijd. De teller staat inmiddels op +21, in het nadeel van Roglic.

ROGLIC VS POGACAR - Nog 6 seconden?

De voorsprong van Roglic slinkt nu nog sneller! Nog maar 6 seconden heeft hij nu over.

ROGLIC VS POGACAR - Nog 21 seconden voor Roglic

Nog 21 seconden! Wat is dit adembenemend spannend, zeg. Primoz Roglic heeft nog 21 seconden van zijn voorsprong op Pogacar over, volgens de GPS-tijden. Roglic is net ook van fiets gewisseld.

DUMOULIN - Snelste tot nu toe

Hij is er! En hij is de snelste tot nu toe: Tom Dumoulin klokt 57.16 en is daarmee 10 seconden sneller dan Wout van Aert. Nu is het wachten op Pogacar en Roglic.

Dumoulin komt binnen en rijdt voorlopig de snelste tijd

POGACAR - Fietswissel

De Sloveense nummer twee wisselt van fiets. Hij gaat beginnen aan de klim op zijn lichtere karretje.

ROGLIC VS POGACAR - Nog 26 seconden

In het 'virtuele algemeen klassement' heeft Roglic nu nog maar 26 seconden over op Pogacar. Zijn voorsprong is dus gehalveerd! Roglic moet nog 8,6 kilometer naar de finish.

DUMOULIN - Verliest een beetje tijd

Tom Dumoulin verliest wat tijd op de klim ten opzichte van Van Aert, maar de Belg heeft in tegenstelling tot Dumoulin dan ook van fiets gewisseld. Volgens de GPS-tijden is Dumoulin nog wel zo'n 35 seconden sneller dan Van Aert.

DUMOULIN - Tijdritfiets

Dumoulin moet nog 4 kilometer klimmen. Hij zit trouwens nog altijd op zijn tijdritfiets en heeft dus niet gewisseld.

ROGLIC VS POGACAR - Pogacar loopt weer iets in

De GPS-tijden geven nu aan dat Pogacar weer iets verder inloopt op Roglic: 35 seconden heeft de geletruidrager van Jumbo-Visma nu nog over.

TUSSENTIJD - Dumoulin

Dumoulin is goed op weg om de toptijd van zijn ploeggenoot Van Aert te verbeteren. Op het tweede tussenpunt is Dumoulin maar liefst 51 seconden sneller dan de Belg.

FINISH - Van Aert

Wout van Aert verpulvert de tijd van Remi Cavagna: de Belg van Jumbo-Visma is 28 seconden sneller dan de Fransman op de streep. Van Aert leidt nu met 57.26.

TUSSENTIJD - Roglic verliest 13 seconden op Pogacar

Primoz Roglic verliest in de eerste 14,5 kilometer zo'n 13 seconden op zijn belager Pogacar. Voor de duidelijkheid: Pogacar moet 57 seconden goedmaken voor het geel.

TUSSENTIJD - Pogacar

De Sloveense nummer twee noteert de derde tijd na 14,5 kilometer: 17.14. Hij is daarmee 5 seconden langzamer dan Dumoulin. Alleen Roglic moet nu nog langs dat eerste tussenpunt komen.

TUSSENTIJD - Van Aert

Wout van Aert is goed bezig: met nog 2,5 kilometer te klimmen is hij nu 6 seconden sneller dan Remi Cavagna.