NOS WielrennenAangepast

Kragh Andersen kiest opnieuw het perfecte moment, Dumoulin kijkt al naar morgen

liveblog gesloten

À demain

Dit was het liveblog over de negentiende etappe in de Tour de France: wij gaan ons voorbereiden op de ontknoping van de Tour. Morgen openen we het liveblog weer rond 12.30 uur. Ruim op tijd om de start van de rodelantaarndrager Roger Kluge uitgebreid van commentaar te voorzien; hij gaat om 13.00 uur van start. Tom Dumoulin start om 16.58 uur, Primoz Roglic begint om 17.14 uur aan de belangrijkste tijdrit in zijn leven.

Bedankt voor het volgen, een fijne avond en graag tot morgen!

Voor op de koelkast: de starttijden van de klassementsmannen

Starttijden van de klassementsrenners in de tijdrit naar Planche des Belles Filles

De dag van morgen

Op tijd naar bed allemaal vanavond, want morgen wordt de 107de editie van de Tour de France beslist in de enige individuele tijdrit van dit jaar. In de 36,5 kilometer tussen Lure en La Planche des Belles Filles verdedigt Primoz Roglic een voorsprong van 0.57 op zijn negen jaar jongere landgenoot Tadej Pogacar.

De eerste 15 kilometer zijn nagenoeg vlak, de volgende 10 kilometer gaan lichtjes omhoog en na een afdalinkje is het nog 6 kilometer klimmen naar het Plateau van de Mooie Meisjes. Vier keer eerder werd gefinisht op het plateau (5,9 kilometer à 8,5%). De winnaars: Chris Froome, Vincenzo Nibali, Fabio Aru en Dylan Theuns.

Tom Dumoulin aast niet alleen op de ritzege, maar kan ook nog klimmen in het algemeen klassement. Hij staat nu negende.

Tour de France etappe 20

Avondetappe

Dione de Graaff blikt vanavond in de Avondetappe terug op de negentiende etappe met Danny Nelissen, Jean-Paul van Poppel en Lars Boom.

De uitzending begint om 21.30 uur en is te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Graag tot dan!

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

De kracht van Sunweb? Leeuwenhart, verstand en een duidelijk plan

"Ik heb geen hoed op, maar anders zou ik hem afnemen", begint Han Kock het interview met Sunweb-ploegleider Marc Reef. De ploeg met Nederlandse wortels boekte in Champagnole de derde ritzege in deze Tour. Hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben? "Ik denk dat we er heel goed in zijn om ons aan de situatie aan te passen. Plan A was sprinten met Cees Bol, maar we wisten dat we met elk scenario rekening moesten houden", legt hij uit.

Bekijk het gesprek met ploegleider Reef hieronder:

Sunweb-ploegleider Reef: 'Tijdens etappe hebben we het plan aangepast'

Van Avermaet: 'Leuk om weer eens voor de overwinning te rijden'

Greg Van Avermaet zat vandaag in de beslissende vlucht, maar op het moment dat Kragh Andersen ging, zat hij "een beetje à bloc". Bekijk het gesprek met Van Avermaet hier: nos.nl/video/2348911

Van Avermaet: 'Leuk om weer eens voor de overwinning te rijden'

Dumoulin kijkt alvast vooruit

Han Kock sprak na de finish met Tom Dumoulin, die blij was dat zijn oud-ploeggenoot Kragh Andersen opnieuw als eerste over de streep kwam vandaag. De aandacht van Dumoulin is nu vooral gericht op de tijdrit van morgen naar Planche des Belles Filles. Die tijdrit begint vlak en eindigt met een klim, dus de vraag is: gaat hij dan van fiets wisselen? Daar doet hij een beetje geheimzinnig over...

Bekijk het interview met Dumoulin over de rit van vandaag en de tijdrit van morgen hieronder:

Dumoulin geheimzinnig over fietswissel: 'Concurrentie niet wijzer maken'

Groene trui

Voor de volledigheid, hierbij nog de stand in het puntenklassement na deze etappe:

1. Sam Bennett (319 punten)

2. Peter Sagan (264 punten)

3. Matteo Trentin (250 punten)

De Ier in het groen maakte vandaag indruk door mee te springen met Sagan en zich te handhaven in de groep met sterke sprinters op het geaccidenteerde terrein. Sagan heeft nu een achterstand van 55 punten op Bennett. Er moet in de laatste rit naar Parijs, waar nog 70 punten te verdelen zijn, dus wel iets heel geks gebeuren om Bennett nog uit het groen te krijgen.

Bennett komt net iets eerder over de streep in Champagnole

Bol: 'Supermooi, maar nog niet klaar'

Cees Bol had de etappe van vandaag als 'een halve sprintkans' in zijn agenda gezet. Zelf kwam hij niet aan sprinten toe, maar hij zag zijn ploeggenoot Kragh Andersen wel winnen. Bol kan niet meer dan tevreden zijn, maar natuurlijk wil hij zelf ook wel een keertje winnen, in Parijs bijvoorbeeld: "We gingen voor dagsucces en we hebben nu drie ritten, een aantal podiumplekken, rode rugnummers... Supermooi, maar het is nog niet klaar. Vandaag waren de benen nog best wel goed. De sfeer is supergoed in de ploeg, dus zo lang de Tour nog duurt, gaan we voor meer", aldus de sprinter van Sunweb die al een keer tweede en derde werd deze Tour.

Bekijk het interview met Bol hieronder:

Bol na nieuwe ritzege Sunweb: 'Zolang de Tour nog duurt, gaan we voor meer'

FINISH - Oja, het peloton

Het peloton is ook ook over de streep gerold in Champagnole, op 7.38 van winnaar Kragh Andersen. De klassementsrenners waren vandaag waarschijnlijk met hun hoofd al bij de tijdrit van morgen: er is niets veranderd in de toptien en de favorieten hebben het elkaar ook niet lastig gemaakt. Roglic krijgt straks de gele trui weer uitgereikt.

Algemeen klassement na etappe 19

Beelden en verslag

Bekijk hieronder de beelden van een winnende Søren Kragh Andersen in Champagnole, en lees hier het verslag.

Tweede ritzege voor Kragh Andersen deze Tour de France

FINISH - Toptien

1. Soren Kragh Andersen

2. Luka Mezgec

3. Jasper Stuyven

4. Greg Van Avermaet

5. Oliver Naesen

6. Nikias Arndt

7. Luke Rowe

8. Sam Bennett

9. Peter Sagan

10. Matteo Trentin

Bennett houdt zijn concurrenten voor de groene trui dus achter zich. Zijn voorsprong in dat klassement nu op Sagan: 55 punten. In de slotrit naar Parijs zijn nog 70 punten te verdienen.

De uitslag van de negentiende etappe

FINISH - Kragh wint, maar dat wisten we al

Søren Kragh Andersen is er! Hij wint de 19e etappe na opnieuw een perfect getimede aanval. Zijn tweede ritzege in deze Tour, en alweer de derde voor Sunweb.

Kragh Andersen wint in Champagnole

1,5 km - Tijd?

"Time?!" roept Kragh Andersen. Hij weet zijn voorsprong niet, blijkbaar. Nou Søren, je hebt een minuut voorsprong en gaat je tweede rit in de Tour de France winnen.

3 km - Genieten

Søren Kragh Andersen kan er alvast van gaan genieten. De achtervolgers gaan hem niet meer achterhalen en waarschijnlijk zijn Bennett en Sagan vooral bezig met de sprint voor de tweede plaats.

7 km - Derde zege voor Sunweb?

47 seconden nu voor koploper Kragh Andersen. De 11 achtervolgers (met o.a. Sagan, Bennett, Van Avermaet) komen niet dichterbij en de Deen rijdt lekker door. Op weg naar zijn tweede ritzege en de derde voor Sunweb?

13 km - Wie gaat hem halen?

Kragh Andersen heeft een gaatje van 22 seconden. In de groep achter hem ontbreekt de organisatie... Want wie gaat er nu achter die Sunweb-renner aan rijden?

16 km - Kragh Andersen

Demarrage in de kopgroep: Kragh Andersen rijdt weg, vlak nadat Trentin het daarvoor ook even probeerde. De Deen van Sunweb heeft al een etappezege op zak in deze Tour... Hij heeft een klein gaatje.

17 km - Wie van de 12?

Thomas De Gendt maakte net een duidelijk gebaar op kop van het peloton: Lotto-Soudal stopt met rijden voor Ewan. De winnaar van vandaag zit in de kopgroep van 12, want hun voorsprong is nu al opgelopen naar bijna 3 minuten.

19 km - Chasse patate?

Achter de twaalf sterke koplopers proberen Coquard, Boasson Hagen en Hofstetter de oversteek te maken. Maar het lijkt erop dat ze in een klassieke chasse patate zijn beland...

26 km - Sterke groep van 12

Er zijn nog meer renners aangesloten bij Sagan en Bennett. Twaalf man op kop nu:

Luke Rowe (Ineos), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Oliver Naesen (AG2R), Sam Bennett en Dries Devenyns (Deceuninck-Quick Step), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Greg van Avermaet en Matteo Trentin (CCC Team), Jack Bauer en Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), Nikias Arndt en Soren Kragh Andersen (Team Sunweb).

Zij hebben nu 2 minuten voorsprong op het peloton, waar Ewan zal zitten te balen.

30 km - Sagan gaat, maar Bennett is mee

Peter Sagan is weggereden uit het peloton, maar Bennett is heel attent in zijn groene trui: hij zit gewoon mee! Ook Naesen, Van Avermaet, Bauer, Kragh Andersen en Rowe springen mee met de twee mannen die nog strijden om het groen. In het peloton valt het nu stil.

33 km - Ewan heeft het zwaar

"Oh, Ewan, ze boren je eraf!" De sprinter van Lotto-Soudal heeft het zwaar met het tempo en zit helemaal achteraan in het peloton. Eerder zagen we dat sprinter Bonifazio het ook al lastig had.

34 km - Kwiato

Het is nu wel volop koers. Kwiatkowski rijdt weg, samen met De Marchi, Declercq en Kragh Andersen. Maar die laatste zit al met zijn hoofd te schudden. Op deze manier pakt het peloton ze binnen een paar seconden terug.

35 km - Alle koplopers weer ingelopen

Alles wat we net meldden kan weer de prullenbak in: alle koplopers en achtervolgers zijn nu teruggepakt door het peloton. We kunnen weer opnieuw beginnen.

37 km - Sunweb sluit ook aan

Sunweb heeft ook twee mannen meegestuurd in de achtervolgende groep van Van Avermaet: Kragh Andersen en C. Pedersen. In het peloton heeft die ploeg ook nog Cees Bol zitten, die natuurlijk hoopt op een sprint.

40 km - Den Greg!

Greg Van Avermaet laat zich zien. De Belg met de gouden helm is samen met De Clercq, Périchon, Politt en Burgaudeau weggereden uit het peloton, op weg naar de vier koplopers (Rowe, Rolland, Cosnefroy, Cavagna).

40 km - Val Sivakov

Een valpartij in het peloton: pechvogel Sivakov ligt er alweer bij en Uran moet ook in de achtervolging.

43 km - Einde plan

Oh, het groepje met Sagan, Bennett, Trentin, Asgreen, Mørkøv en de ook aangesloten Casper Pedersen (SUN) wordt alweer ingerekend door het peloton. Dat plannetje gaat niet door, dus.

46 km - Sprinters rijden door

Na de tussensprint denken Sagan, Bennett, Asgreen, Mørkøv en Trentin: we hebben een gaatje en rijden gewoon door! Cosnefroy, Rolland en Rowe zijn iets verderop aangesloten bij koploper Cavagna. Vier koplopers nu dus, een groepje van vijf daarachter.

49 km - TUSSENSPRINT 2

Bennett 'wint' het sprintje in het peloton van Sagan en pakt de overgebleven 11 punten. De leider in het puntenklassement staat nu op 309. En Sagan en Trentin komen dus geen haar dichterbij.

49 km - TUSSENSPRINT

Luke Rowe is nu ook aangesloten bij achtervolgers Cosnefroy en Rolland.

Koploper Remi Cavagna is ondertussen aangekomen bij de tussensprint. Hij pakt daarmee de 20 punten.

51 km - Cosnefroy, zonder bollentrui

Een opvallende demarrage, vlak voor de tussensprint: Benoit Cosnefroy (de man die zo lang in de bollentrui reed) en Pierre Rolland gaan er samen vandoor.

53 km - Prima, voor nu

Het peloton rijdt nog steeds gecontroleerd over de glooiende wegen achter Cavagna aan. Ze doen nog niet echt hun best om de Fransman van Quick-Step terug te pakken; het verschil is nog steeds 1.20 en dat lijkt iedereen voor nu nog wel even prima te vinden.

Ondertussen in Italië: Van der Breggen blij met roze

We meldden net al dat Anna van der Breggen in de voorlaatste etappe van de Giro Rosa de roze leiderstrui heeft veroverd. Inmiddels heeft verslaggever Ayolt Kloosterboer haar ook geïnterviewd. Bekijk het gesprek hieronder:

Van der Breggen: 'We gingen voor die roze trui'

63 km - Uitkijken naar tussensprint

Tsja, er gebeurt even niet zo veel in de koers. Cavagna rijdt nog steeds in z'n eentje op kop. Hij heeft nu een voorsprong van 1.25 op het peloton. We kijken uit naar de tussensprint in Mournans, op 49 kilometer van de streep.

Alvast even kijken naar het puntenklassement dan?

1. Bennett (298)

2. Sagan (246)

3. Trentin (235)

Bij de tussensprint zijn 20 punten te verdienen voor de eerste die over de streep komt (en 17, 15, 13, 11, etc. voor de andere 15). En op de finish liggen 50 punten klaar voor de winnaar.

75 km - Bora, nog altijd

Bora rijdt nog altijd op kop van het peloton en ook Nicolas Roche (Sunweb) werkt mee vooraan. De ploeg van Sagan zorgt ervoor dat de voorsprong van Cavagna (Quick-Step) langzaam maar zeker slinkt, naar 1.17 nu. Nog 25 kilometer tot de tussensprint...

83 km - Over de bergtrui gaan we het morgen weer hebben

Koploper Cavagna is uiteraard als eerste boven op de Côte de Château-Chalon. Hij pakt daarmee 1 puntje voor het bergklassement, maar dat zal hem waarschijnlijk worst zijn.

Zaterdag wordt de strijd in het bergklassement beslist in de tijdrit op Planche des Belles Filles, waar nog maximaal 10 punten te verdienen zijn voor de bollentrui. Richard Carapaz staat nu eerste met 74 punten, Pogacar heeft er 72. Wordt vervolgd.

Richard Carapaz draagt vandaag de bollentrui

88 km - Klimmetje (1/1)

Koploper Cavagna, tevens de Frans kampioen tijdrijden, is begonnen aan het enige colletje van vandaag, de Côte de Château-Chalon (4,3 km/4,7%). Het peloton volgt op 1.42.

90 km - Geen zorgen om Pöstlberger

De Tourorganisatie meldde eerder vandaag dat Pöstlberger was gestoken door een wesp, maar het was een bij die de Oostenrijker van Bora dwars zat. Pöstlberger werd in zijn mond gestoken door het beest, kreeg een allergische reactie en moest daarvoor naar het ziekenhuis. Maar nu komt zijn ploeg met goed nieuws: "Geen zorgen, het gaat alweer beter met hem", meldt Bora.

Ondertussen in Giro Rosa: Van der Breggen pakt roze trui

Goed nieuws uit Italië: Anna van der Breggen heeft de roze trui veroverd in de achtste rit van de Giro Rosa. De renster van Boels-Dolmans kwam achter Elisa Longo Borghini als tweede over de meet, maar hield leidster Katarzyna Niewiadoma ruim achter zich.

De Poolse mocht in de roze trui starten omdat Annemiek van Vleuten na haar val in de zesde rit, waarbij ze een gebroken pols opliep, niet meer was opgestapt. Van der Breggen begon met 15 seconden achterstand op Niewiadoma aan de rit over 91,5 km met daarin twee pittige beklimmingen. Op de slotklim ontstond er een kopgroep van negen, met daarin alle toppers. Borghini en Van der Breggen reden in de finale daaruit weg.

Anna van der Breggen (links) in Italië

Spelletje: Raad de Renner

Is het al tijd voor een spelletje? Jazeker! In Radio Tour de France zijn we ook vandaag weer op zoek naar een renner.

De eerste aanwijzing is: deze renner was onder andere actief in 1977 en stond meer dan eens op het podium van een grote ronde.

De tweede aanwijzing: de strijd was al gestreden, het hoogtepunt was al geweest.

Weet je het al? Stuur je dan een mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een prachtig wielershirt. En luister ondertussen natuurlijk naar Radio Tour voor meer aanwijzingen...

107 km - Nog lang geen tussensprint

De voorsprong van koploper Cavagna loopt nu iets terug, dankzij Bora. Het was net 3 minuten, nu heeft de Fransman van Quick-Step (de ploeg van groenetruidrager Bennett) nog 2.20 over.

Bora en Quick-Step zullen nu eerst uitkijken naar de tussensprint, waar belangrijke punten voor de groene trui te verdienen zijn (20 stuks maximaal). Maar die tussensprint is pas op 49 kilometer van de streep...

Er is beeld!

De etappe is nu ook te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Het commentaar is van Joris van den Berg, Stef Clement en Maarten Ducrot.

Van Avermaet: 'Denk dat koers op slot zit door strijd om de groene trui'

Greg Van Avermaet zei voor de start dat hij verwacht dat Bora de koers vandaag zal gaan controleren om Peter Sagan aan de groene trui te helpen. Van Avermaet heeft er verstand van, want dat is ook precies wat we nu zien gebeuren: Bora rijdt op kop en zorgt ervoor dat er nog geen grote groep kan wegrijden. Behalve Cavagna dan (ploeggenoot van groenetruidrager Bennett).

Bekijk hier het interview met Van Avermaet: nos.nl/video/2348855

Van Avermaet ziet kansen ondanks zware Alpenritten in benen: 'Zit nog wat in'

124 km - Van Baarle teruggepakt

Van Baarle, Soupe en Walscheid zijn weer bijgehaald door het peloton, waar Bora nu het tempo lijkt op te voeren. Alleen Cavagna rijdt nu dus nog vooruit. Hij heeft bijna 3 minuten voorsprong.

126 km - Bora en Sunweb vooraan

In het peloton zien we naast Jumbo-Visma ook Bora en Sunweb vooraan. Die ploegen hebben duidelijk hun zinnen gezet op deze etappe. Bora wil natuurlijk ook Sagan aan de groene trui helpen. De tussensprint ligt na 117,5 kilometer en daar zijn 20 punten te verdienen voor de winnaar. Op de streep zijn nog eens 50 punten te verdienen.

Tour de France etappe 19

131 km - 'De TGV van Clermont-Ferrand'

Van Baarle heeft nu nog twee collega's over in de achtervolging op koploper Cavagna: Soupe en Walscheid.

Het drietal rijdt op 2.10 van de 'de TGV van Clermont-Ferrand', die nu in zijn eentje een voorsprong van 2.43 op het peloton heeft opgebouwd.

136 km - Ewan twijfelt of hij wel kan gaan sprinten

"Als het een sprint wordt, dan ben ik er klaar voor. Maar het wordt een hele zware rit vandaag. Voor sommige teams is het de laatste kans om iets te doen. Of het een sprint wordt? Dat hangt er ook vanaf of andere ploegen dat willen. Wij zijn nog maar met vijf over, dus ik heb maar vier renners die de koers kunnen controleren. We zullen dus ook andere ploegen nodig hebben", aldus de Australische sprinter.

Bekijk hier het gesprek met Ewan voor de start:

Ewan verwacht levendige etappe: 'Voor sommige teams laatste kans wat te doen'

141 km - Martin gaat zich toch sparen

Guillaume Martin laat zich nu terugzakken uit het groepje achtervolgers. De nummer 12 uit het klassement (+13.16) lijkt het toch niet zo verstandig te vinden om in de aanval te gaan, een dag voor de zware tijdrit.

147 km - Van Baarle krijgt hulp

Achtervolger Dylan van Baarle heeft gezelschap gekregen van Guillaume Martin (Cofidis), Cyril Barthe (B&B), Geoffrey Soupe en Max Walscheid (NTT). De vijf proberen het gat met koploper Cavagna te dichten. Zijn voorsprong op het peloton is nu al bijna 2 minuten. Van Baarle en co rijden nog een minuutje achter de Franse koploper.

ABANDON - Wespensteek Pöstlberger

Lukas Pöstlberger is gestoken door een wesp, meldt de Tourradio. En snel daarna volgt het bericht dat de Oostenrijker van Bora de Tour heeft moeten verlaten.

156 km - Van Baarle

Dylan van Baarle is ook weggereden uit het peloton. De Nederlander van Ineos is in zijn eentje op weg naar koploper Cavagna, die nu een voorsprong van 40 seconden op het peloton heeft.

159 km - Cavagna alleen

Kwiatkowski en zijn vrienden zijn weer ingerekend. Nu is het Rémi Cavagna (Quick-Step) die het in zijn eentje probeert. Hij heeft een lekker windje in de rug.

163 km - Gelukkige winnaar

Hee, daar is de ritwinnaar van gisteren weer: Kwiatkowski probeert samen met onder anderen Powless, Walscheid en Schär weg te rijden. Gisteren gaf hij nog een mooie speech voor zijn ploeggenoten.

Départ réel

Daar is het officiële startsein. De negentiende etappe is begonnen en Luke Rowe (Ineos) is meteen vooraan te zien.

Van Aert over vertrek Zeeman

Voor de start sprak Han Kock met Wout van Aert over het vertrek van Merijn Zeeman uit de Tour. Van Aert: "We proberen er zo weinig mogelijk mee bezig te zijn, maar er zijn wel leukere dingen. Dat hij nu vanaf een afstand moet toekijken vind ik heel jammer voor hem."

Zeeman heeft de renners niet tot in detail verteld wat er precies gebeurd is. "We zijn er niet dieper op in gegaan. Het enige wat hij ons gezegd heeft is dat we daar niet mee bezig moeten zijn. En dat hij het vooral betreurde dat hij daarmee onze concentratie verstoorde", aldus Van Aert.

Bekijk hier het gesprek met Wout van Aert:

Van Aert: 'Proberen zo weinig mogelijk met vertrek Zeeman bezig te zijn'

Bol: 'Controleren is plan A'

De Nederlandse sprinter Cees Bol hoopt vandaag op een nieuwe kans op een ritzege, maar hij houdt ook rekening met een ander scenario. "Controleren is plan A, maar we moeten ook voelen wat het peloton wil. We hebben ook voldoende sterke mannen om in een vlucht de koers naar onze hand te zetten, maar in eerste instantie willen we een sprint, ja", aldus Bol.

Bekijk hier het gesprek met Cees Bol:

Bol: 'In eerste instantie willen we een sprint, maar ook aanvoelen wat peloton wil'

Départ fictif

De renners zijn opgestapt in Bourg-en-Bresse voor de negentiende etappe. Na 6 geneutraliseerde kilometers volgt om 13.45 uur het startsein.

Groene trui

De strijd om de groene trui zal in deze etappe ook weer een grote rol gaan spelen. De tussensprint is pas laat, na 117,5 kilometer. De topdrie in het puntenklassement ziet er nu zo uit:

1. Sam Bennett (298 punten)

2. Peter Sagan (246 punten)

3. Matteo Trentin (235 punten)

Vandaag zijn bij de tussensprint maximaal 20 punten te verdienen. Op de finish liggen maximaal 50 punten klaar.

Sam Bennett zal zijn groene trui vandaag willen verdedigen

Gogl stapt niet meer op

Michael Gogl stapt zometeen niet meer op voor de negentiende etappe, zo laat zijn ploeg NTT weten. Het is onduidelijk waarom de Oostenrijker niet meer verder gaat. We herinneren ons Gogl vooral dankzij de dertiende etappe van deze Tour de France, waarin hij lang tijd in de aanval reed. Op de Montée de la Selle de Fromentel ('de zwaarste klimkilometers van Frankrijk') werkte hij zich zwalkend omhoog.

Gogl zwalkend omhoog op 'zwaarste klimkilometers van Frankrijk'

Live op NPO 1

De negentiende Touretappe begint om 13.45 uur en is vanaf 14.45 uur live te zien op NPO 1. De etappe is ook te volgen via NOS.nl en in de NOS-app, met commentaar van Joris van den Berg, Stef Clement en Maarten Ducrot.

De finish wordt rond 17.30 uur verwacht. Om 14.00 uur klinkt op NPO Radio 1 natuurlijk ook weer de openingstune van Radio Tour de France.

Roglic praat over knuffels en vakantieplannen

Primoz Roglic nam gisteravond uitgebreid de tijd om even met Herman van der Zandt te praten. Het gesprek in de Avondetappe ging onder anderen over zijn droom die uitkwam toen hij voor het eerst de gele trui aantrok, de knuffelleeuwtjes voor zijn zoon en zijn vakantieplannen met rivaal Tadej Pogacar.

Bekijk het interview met de geletruidrager hier:

Roglic: 'Blij en dankbaar dat ik deel uitmaak van de Jumbo-Visma-ploeg'

Van Vleuten mist WK

Ook Annemiek van Vleuten was gisteravond aangeslagen. Bij een ongelukkige val in de Giro Rosa brak ze haar pols. Daardoor kan ze niet alleen de rest van de Giro, maar ook haar deelname aan het WK op haar buik schrijven.

"De mentale pijn is erger dan de fysieke", reageerde ze. "Ik wide zo graag daar mijn trui verdedigen. Dat je in je allerbeste doen ooit niet op het WK kan gaan rijden, is wat nu echt heel veel pijn doet."

Bekijk hier het gesprek met Van Vleuten:

Van Vleuten sipt: 'Zo goed en dan niet naar WK doet pijn'

Zeeman naar huis

Jumbo-Visma moet het vandaag doen zonder sportief directeur Merijn Zeeman. Gisteravond laat werd duidelijk dat Zeeman uit de Tour is gezet, als straf voor het beledigen van een UCI-lid tijdens een fietscontrole na de zeventiende etappe.

"Ik ben er kapot van, maar onze gele droom leeft voort", liet Zeeman gisteravond laat weten in een verklaring.

Klik op onderstaande tweet voor de reactie van Jumbo-Visma op de uitsluiting van Merijn Zeeman.

En lees hier meer over het voorval: nos.nl/collectie/13847/artikel/2348757

Waarheen leidt de weg?

Sam Bennett, Cees Bol, Caleb Ewan, Peter Sagan, Matteo Trentin, Brian Coquard en Alexander Kristoff. Die namen zullen vandaag waarschijnlijk vaak voorbij komen, want met slechts één hellinkje halverwege deze negentiende etappe wordt de zege vermoedelijk betwist in een sprint.

Hoewel de etappe niet echt vlak is, lijkt de finish van de negentiende etappe perfect voor een mooie strijd tussen de sprinters. Er ligt nog een heel scherpe bocht op 1.200 meter voor de finish, maar de laatste kilometer is rechttoe rechtaan. En niet alleen de eindsprint in de straten van Champagnole is interessant, ook de tussensprint kan nog spektakel opleveren. Groenetruidrager Bennett moet na 117,5 kilometer alert zijn, want bij de puntensprint zullen Sagan en Trentin proberen om wat van hun achterstand weg te werken.

In de etappe van Bourg-en-Bresse naar Champagnole laten de klassementsrenners zich vermoedelijk niet zien. Zij zullen in hun hoofd misschien al wel bezig zijn met morgen, wanneer de zware individuele bergtijdrit op het programma staat.

Tour de France etappe 19

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de negentiende etappe in de Tour de France. Na de zware bergetappes van de afgelopen dagen kunnen de sprinters vandaag weer aan een ritzege denken. De rit van Bourg-en-Bresse naar Champagnole (166 km) is van start tot finish te volgen via dit blog. Veel plezier!

Geletruidrager Primoz Roglic met Sam Bennett, de leider in het puntenklassement